Nový týden: první dojmy z multiplayeru DOOM 3

Recenze her Křižáci, Neighbours from Hell, Tom Clancy’s Splinter Cell * První dojmy z her DOOM 3 (MP), Jedi Knight: Jedi Academy * Aktualizované preview Max Payne 2 * Zábavná recenze Tactical Ops vs Tequila vs UT2003 vs Absinth * Reportáž z GC 2003: představení slovem i obrazem * Level 103 – dvě tváře a tradičně bohatý obsah časopisu * A další zajímavosti

Pondělí - 18.8.2003 ... První dojmy z multiplayeru DOOM 3

Ačkoliv jsme se na dallaský QuakeCon sami nedostali, to se ostatně povedlo jen málokomu, Kamil Gric pečlivě pročetl všechny články, které se vyrojily bezprostředně poté a vše co zjistil přetransformoval ve článek s pro někoho možná poněkud zavádějícím titulkem "První dojmy z multiplayeru akce DOOM 3".

"Multiplayer byl v souvislosti s D3 dlouho skloňovanou frází - o jeho přítomnosti ve hře se s úspěchem pochybovalo, nad možnou absencí naříkalo a sami tvůrci se netajili svojí snahou vytvořit především silný příběh v kampaňi pro jednoho hráče. Jak již bylo odhaleno dříve, Doom 3 multiplayer nabídne, byť pouze ve formě drobného a zřejmě nepříliš propracovaného bonusu. Ať tak či onak, je to právě hra více hráčů, kterou s sebou tvůrci na akci QuakeCon přivezli. Prezentovaná ukázka se skládala z jediné mapy, která byla spoluvytvořena studii id Software a Splash Damage. K dispozici byl taktéž jediný mód - klasický deathmatch." (celý článek)

 

Náš časopisomol Martin Blatný se opět ponořil do statisíců znaků nejnovějšího vydání magazínu LEVEL a tady je výsledek jeho snažení: "Level 103 – dvě tváře a tradičně bohatý obsah časopisu".

"V rubrice Recenze tentokrát nalezneme na 26 stranách pouhých 12 recenzí. Kromě zmiňovaných Etherlords 2 stojí za zmínku např. Midnight Club II, MS Flight Simulator 2004 či datadisky k titulům Warcraft 3 či Neverwinter Nights. Celkově jsou ale podle mého názoru hry stále přehodnocovány, o čemž svědčí i průměrné hodnocení 73%. Vždyť ze 12 her jich 9 dostalo hodnocení vyšší než 75% a pokud by nebyl mezi recenze zařazen titul Las Vegas Tycoon, bylo by průměrné hodnocení téměř 78%…" (celý článek)

Po dlouhé době se Doupě chystá obnovit rubriku muzeum a článek Kamila Grice "GAME4U: Křižáci - vzpomínka na dobu středověkou" byl první vlaštovkou tohoto druhu.

"Předností hry je na dnešní poměry široká nabídka herních misí a map, která při sečtení obou kampaní (každá za jednu stranu konfliktu) čítá několik desítek bitev. Jejich rozsah se samozřejmě různí (od pětiminutových záležitostí až po půlhodinové bitky), přesto nemusíte mít v souvislosti s délkou hry žádné obavy - i přes dostatek misí se však obávám, že díky stereotypu i nudně se rozvíjejícímu příběhu (do kterého zasahují naprosto nepodstatné skutečnosti) se až k jejímu závěru probijí jen ti nejotrlejší. Patříte-li snad mezi ně, můžete si útrpnou dobu strávenou u strategie Křižáci prodloužit také díky editoru map." (celý článek)

 

Pravidelný týdenní přehled plných her naleznete v článku "Týden v rubrice Plné hry: jaké je to být slepicí?".

Plná hra: "StarGate - zastřel Jaffu"

Bleskovka dne: Multiplayerové demo akce DOOM 3 nebude!

Úterý - 19.8.2003 ... ATi válcuje nVidii

Jednou z nejzajímavějších zpráv z oblasti hardwaru, která se minulý týden objevila v médiích, je ta, že grafický čip od nVidie bude v připravované konzoli Xbox 2 nahrazen grafikou kanadské společnosti ATi. Více už v článku "HW novinky – Xbox 2 bude „Powered by ATi“!".

"Podle analytiků budou příští generace konzolí Xbox mnohem úspěšnější, než byla první varianta. Microsoft si prý v budoucnu výrazněji upevní svou pozici na herním hardwarovém trhu. Pro firmu ATi to každopádně znamená zlepšení, doposud totiž dodávala grafické jádro pouze pro konzoli Gamecube od Nintenda. Další spolupráce s Nintendem je však stejně nejistá jako příští generace konzole Gamecube, akvizice na poli Xboxu jsou tedy pro ATi jistě vítaným pokrokem na konzolovém trhu." (celý článek)

Nestíněný pohled do světa herního byznysu nabízí pravidelný článek "Byznys hrátky: záběry iráckého konfliktu v nové válečné hře?".

"Název titulu Kuma: War neprozrazuje to podstatné - fakt, že tvůrci tohoto čerstvě ohlášeného výtvoru hodlají ve své hře použít skutečné záběry iráckého konfliktu, které pořídily agentury a stanice ITN, Reuters a Associated Press. Rozhodnutí tvůrců v tomto týdnu ostře kritizoval jeden z britských zástupců armády, sir Michael Rose, který vystoupil proti záměru vývojářského týmu - jak sám uvedl, válka není hrou a použití skutečných záběrů bojujících vojáků i umírajících žen a dětí je morálně nevhodné a velmi sporné. Je tomu tak skutečně?" (celý článek)

Plná hra: "Akropong - ping pongovým mistrem"

Bleskovka dne: Vyhrajte akci DOOM 3!

Středa - 20.8.2003 ... Recenze Neighbours From Hell

Rakouská společnost JoWood uvádí na trh zbrusu nový originální titul Neighbours From Hell. Chcete vědět jak tato jednoduchá, ale nadmíru zábavná hříčka dopadla? Dozvíte se v recenzi Jirky Maška "Neighbours From Hell – simulátor sousedských vztahů".

"Mezi nejzákladnější předpoklady úspěšné hry patří nebýt zpozorován sousedem ani jeho zvířecími miláčky, mezi něž patří sousedův pes Mutt a ukecaný papoušek. Ve hře se také objeví jedno prase, ale toho se nemusíte bát, jelikož jemu je úplně lhostejné, kdo je s ním v pokoji. Pes i papoušek po celou dobu pospávají a vy musíte kolem nich vždy neslyšně procházet za pomocí pravého tlačítka myši. Pokud je náhodou vyrušíte z jejich spánku, začnou dělat velký rámus, který přinutí vašeho souseda jít se podívat, co se děje a v té době mu musíte utéct do jiného pokoje, aby vás nespatřil. Před sousedovým zrakem se můžete schovat v krajní nouzi ve skříni nebo pod postel. Tam vás soused nikdy nebude hledat." (celý článek)

 

Máte chuť si zasoutěžit? Pak nepřehlédněte "Soutěž o vstupenky na film Tomb Raider 2".

Plná hra: "Rings - pozdrav z Ruska"

Bleskovka dne: První záběry Středozemě ve videu hry Middle Earth Online

Čtvrtek - 21.8.2003 ... První dojmy z Jedi Knight: Jedi Academy

Příznivci Hvězdných Válek, nastražte očiska i ušiska, Kamil Gric vám přináší první dojmy z připravovaného pokračování Jedi Outcast. Více se dozvíte v článku "Jedi Knight: Jedi Academy - detailní první dojmy a galerie 70 obrázků".

"Stát se rytířem Jedi bylo vždy nepopsatelnou poctou, jejíž význam nelze slovy dost dobře vyjádřit. Sen však zůstává pouze nedotčeným přáním a pro jeho skutečnou realizaci je potřeba více než jen snůška řečí a slibů. Nic z potřebné odvahy, odhodlání i dalších schopností však nechybí Jaden Korrenovi, hlavnímu hrdinovi Jedi Academy, který si důvěru vysloužil skutkem vytvoření vlastního světelného meče. Havárie lodi však počáteční nadšení změní v reálnou a nečekanou konfrontaci se zlem. Hned první úlomky dění prozradí mnohé - temná strana síla opět nabírá na moci díky Ragnosovi, již po několik tisíc let zesnulém členu řádu neblaze proslulých Sithů. Jeho přívrženci hodlají po všech koutech galaxie nashromáždit dostatek Síly a použít ji k jeho oživení - návratu, který by významně převážil misky vah ve věčném boji dobra a se zlem." (celý článek)

 

K prázdninám patří zábava, pokud možno co nejčastější a po opravdu velkých dávkách. I my na Doupěti se vám snažíme prázdniny zpříjemnit, proto doufáme, že nepohrdnete lehkou formou sepsaným článkem "Recenze: Tactical Ops vs Tequila vs UT2003 vs Absinth".

"Můj stav se blíží asi 3 promile, těžko už se rozeznává monitor od zdi, ale klasika Rapid Waters to jisti. Volím nejlehčí pozici, stoupnu na schody za terr a spamuju granáty, všechno je super až na chvíle kdy musím před svým skill0rsky hozeným granátem utíkat až dolů, abych se sám nezabil. Následuje pár TK a votovaček, ale hrdinsky se držím na serveru zuby nehty. Jsem přece ňákej skill0r k***a ne? :) marně se snažím si objednat pizzu od nějakýho německýho kořínka s nickem "pizzaman". Pos***ej fejkr! Skóre mě momentálně nezajímá, protože scoreboard nejsem schopen přečíst ani s pomoci mbrova naučného slovníku či babylonské rybky (tm by Douglas Adams) hluboko v hlavě. Možná je potřeba se "posilnit"..." (celý článek)

Tactical Ops: Assault on Terror Tactical Ops: Assault on Terror

Server Živě.cz opět přináší článek "Vývoj cen hardwaru: pevné disky jdou dolů, paměti stoupají".

Plná hra: "Truck Dismount - Rekkaturvat"

Bleskovka dne: Nové screenshoty akce Max Payne 2 v rozlišení 1600x1200!

Pátek - 22.8.2003 ... Max Payne versus Tom Clancy

Standa Rýdl připravil recenzi špionážní klasiky Splinter Cell ve verzi pro GameCube. Viz. článek "Recenze: Tom Clancy’s Splinter Cell za využití mimořádného hardware".

"První, co vás při pohledu na Splinter Cell napadne, je geniální hra světla a stínů, díky níž má Sam až neskutečné možnosti ukrývání a splývání s okolím. Na tom je založen celý herní koncept, který spočívá v tom, že mise můžete teoreticky splnit bez použití palné zbraně. Prostě si vždy počkáte na vhodnou příležitost a nepřítele obejdete nebo omráčíte ranou do zátylku. Nejdůležitější tedy je zůstat neviditelný. Od toho máte v pravém dolním rohu obrazovky měřítko, kde ihned zjistíte, jak jste na tom. Pokud je stínu málo, máte k dispozici mnoho herních prostředků, jak si trochu tmy přidat." (celý článek)

 

Kamil Gric se naproti tomu pustil do aktualizace svého preview hry Max Payne 2 a tady je výsledek: "Max Payne 2 - dokonalá symbióza hry a filmu!".

"Rok po událostech prvního dílu se totiž do podzimního, listím a deštěm prostoupeného New Yorku vracíme i my. Max se nám za tu dobu změnil vzhledem, nikoli však povahou. Bylo mu navráceno jeho milované zaměstnání policisty, paní štěstěna však opět odplula o dům dál. Počáteční zápletka navozuje pocit detektivního filmu a snaha převést hraný snímek z filmového plátna do útrob PC je také mottem druhého dílu. Tvůrci nám opět hodlají naservírovat představení nejvyšších kvalit, jehož scénář je takřka trojnásobný oproti původní hře. Hloubku, razanci a nádech romance má příběhu dodat love story, jejíž hlavní roli ztvární kromě Maxe také Mona Sax, nájemná vražedkyně. Jak lze očekávat, vztah mezi policistou a ženou na okraji společnosti nenachází pochopení a tak se oba hrdinové dostávají do mnoha ošidných a nezáviděníhodných situací." (celý článek)

Max Payne 2  Max Payne 2  Max Payne 2

Plná hra: "Flatsch - barevná bitva"

Bleskovka dne: 14 detailních obrázků a nový trailer STALKER: Oblivion Lost

Sobota - 23.8.2003 ... Reportáž z GC 2003

Herní výstava Game Convention 2003 je v kontinentální Evropě zcela výjimečnou událostí, a tak je samozřejmé, že ani Doupě tentokrát nemohlo prostřednictvím svého šéfredaktora chybět. První ze série reportáží nadepsanou "Reportáž z GC 2003: představení slovem i obrazem" jste si mohli přečíst už dnes.

"To samozřejmě netrápí jenom německé herní vývojáře a distributory, ale také obchodníky a politiky, kteří jsou si vědomi zlatého potenciálu, ukrytého v herním průmyslu. Proto musel dříve nebo později vzniknout nápad na velkolepý herní veletrh, jako jsou ty v Japonsku, USA nebo Anglii. Vzhledem k absenci podobné akce v Evropě a novinářské povaze zmíněných akcí z jiných částí světa byl potenciál návštěvnosti více než slibný a především – mohlo by se konečně podařit prolomit předsudky lidí, kteří odmítají hry uznat jako plnohodnotnou moderní kulturu, plnou uměleckých děl a profesionálních výrobků pro všechny generace." (celý článek)

 

Jako obvykle nechybí v sobotu ani "Nová mega: demo Freedom Fighters či videa her UT2004 a Deus Ex 2", která nabízí mimo jiné anglickou demoverzi RPG Silent Storm, první ukázku MMORPG Ultima X: Odyssey i videa z her UT2004, Deus Ex 2, Thief 3 či STALKER.

Plná hra: "Samurai Asshole - pomstěte mistra"

Bleskovka dne: Nejprodávanější hry v USA

Váš názor Další článek: Boj za světlou stranu síly ve videu Jedi Academy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,