Nový týden: recenze datadisku Morrowind - Tribunal

Recenze her The Legend of Zelda: A Link To The Past, Morrowind: Tribunal, Die Hard: Vendetta, Downtown Run * Exkluzivní rozhovor o Commandos 3 * AMD přichází s novými Bartony * Čtenáři naostro: Odpovědi "Playmana" Petra Kučery * Datadisk k Age of Mythology přijde na podzim * Český Service Pack 4 pro hru Trainz od CD Projektu * Výsledky soutěže o 15 skvělých her * A další zajímavé články!

Pondělí - 14.4.2003 ... Exkluzivní rozhovor o Commandos 3

Hned úvodem nového týdne vám nabízíme rozsáhlý exkluzivní rozhovor Kamila Grice s ředitelem společnosti Pyro Studios o očekávaném titulu Commandos 3 - "Exkluzivně: Commandos 3: Destination Berlin - rozhovor":

"Doupě: Co vás inspirovalo pro vývoj třetího pokračování série? Nemáte byť jen hypotetické obavy, že novou hrou se starým tématem můžete ztratit přízeň hráčů? Jaký je váš názor na ostatní konkurenční hry žánru jako Robin Hood nebo Korea: Forgotten Conflict?

I.P.D.: Pro třetí díl jsme se znovu nechali inspirovat několika známými válečnými bitvami a filmy období druhé světové války, celá myšlenka hry však není pouze převedením této inspirace na konkrétní mapy a prostředí - chtěli jsme pouze vzít to nejlepší a dle našich potřeb to také použít ve hře. Chceme, aby náš výtvor nabídl skutečně intenzivní zážitek. A tím je podle nás cesta časově omezených misí, léček, bossů atd." (celý článek)

 

 

Po delší době pro vás máme také další "HW novinky - AMD přichází s novými Bartony", kde se dozvíte mimo jiné informace o připravovaných procesorech od AMD a chystaném snižování cen nebo o spolupráci společnosti nVidia a Electronic Arts:

"Podle podmínek dohody se stane hardware nVidie "preferovaným". Design nových her od EA pak bude šitý přímo na míru novým funkcím karet od nVidie. NVidia se také nechala slyšet, že bude mít exkluzivní právo přibalovat hry od EA ke svým produktům. A protože na trhu grafických karet závisí úspěch z velké části i na ochotě herních vývojářů implementovat do her nové funkce grafických čipů, jeví se tato situace pro nVidii velice optimisticky. Uvidíme, jestli ATi zareaguje něčím podobným." (celý článek)

Pokud máte chuť si zasoutěžit, nepřehlédněte článek "Soutěž: hlasujte o nejlepší mobil a vyhrajte víkend v Paříži!".

Bleskovka dne: Ukázka z nové FPS Nitro Family

Úterý - 15.4.2003 ... Recenze datadisku Morrowind: Tribunal

David Sláma se pustil do recenze očekávaného datadisku "Morrowind: Tribunal - datadisk pro jedno z nejlepších RPG současnosti", který podle všeho navýsost splnil veškerá očekávání (ačkoliv z následující ukázky to tak jasně vyplývat nemusí):

"Po příjezdu do Mournholdu se patrně trošku vylekáte. Město tvoří čtyři čtvrtě a centrální lokace s královským palácem, sídlem stráží atp., která však není příliš veliká. Navíc jednu čtvrť tvoří náměstí, takže kromě sochy tam v podstatě nic není a další pro změnu zabírá pouze chrám, což také není mnoho. Zbývá tedy "Great Bazaar", čtvrť s několika obchody a divadlem a "Godsearch", místo, kde najdete sídla všech významnějších lidí Mournohldu a navrch hospůdku, sídlo řemeslníků a muzeum. Jinými slovy nic moc." (celý článek)

    

Pravidelný úterní článek "Byznys hrátky: virtuální bojovníci do skutečných armád?" pro vás připravil jako vždy Kamil Gric. A o čem se tentokrát dočtete? O problémech konzolí Xbox a GameCube, o snižování cen nebo o hře ovládané lidským dechem:

"Již několik dní je tak po celé Evropě v platnosti nová cena konzole, která je výrobcem stanovena na 199 eur, což je v přepočtu zhruba 6500,- Kč. O něco málo méně zaplatí za Xbox v Anglii, rozdíly jsou však spíše kosmetického rázu. Jistě netřeba dodávat, že snížení ceny učinilo z konzole Xbox nejlevnější platformu velké trojky. Sony (výrobce PS2) i Nintendo (GameCube) se prozatím nehodlají ke kroku Microsoftu vyjadřovat a možnosti dalšího snižování cen i těchto konzolí jsou prozatím nejasné. Zřejmě vše ovlivní fakt, nakolik přiláká zlevněný Xbox potencionální zákazníky." (celý článek)

Příznivci malých, ale šikovných herních věciček jménem GameBoy Advance jistě uvítají recenzi na hru "The Legend of Zelda: A Link To The Past - dvojitá recenze" od Standy Rýdla určenou právě pro tento systém. Tady je ukázka:

"Naštěstí je v Zeldě smrt zvláštně relativizovaná - hra sice skončí, ale můžete z posledního uloženého místa pokračovat a hra si pamatuje váš dosavadní postup, který se ukládá na vždy přesně určených místech. Pokud tedy zemřete v třetím patře nějakého podzemí, můžete se "obnovit" u jeho vchodu (eventuelně v Linkově domě aj.), ale veškerý dosavadní postup, například klíči odemknuté průchody a truhly, je zachován. Pokud tedy najdete nějaký předmět a zemřete při návratu do jiné lokace, můžete se dostat až k východu (nemá-li dungeon více míst, kde se hra ukládá)." (celý článek)

Plná hra: "Joy Strat 2D - strategické klání ve dvou"

Bleskovka dne: Oficiální stránky PC verze GTA: Vice City

Středa - 16.4.2003 ... Recenze hry Die Hard: Vendetta

Série filmů Smrtonosná zbraň si u nás i ve světě vydobyla postavení kultovních akčních snímků. Už několikrát se herní tvůrci pokoušeli přetvořit dobrodružství neohroženého policisty Johna McClanea do podoby počítačové hry. O tom jak se jim to povedlo tentokrát píše Martin Zavřel v recenzi "Die Hard: Vendetta - konzolová odpověď na Soldier Of Fortune":

"Ano, když už autoři DHV vykrádali všechno kolem sebe, nemohli zapomenout na současný módní megahit - efektní a dramatické zpomalování času. Zde si jej musíte zasloužit (podobně jako u Maxe Paynea) záchranou civilistů, použít jej pak můžete samozřejmě kdykoliv uznáte za vhodné (není nad to vpadnout do místnosti plné nepřátel, zpomalit čas a nakrmit protivníky olovem, než vůbec stihnou sáhnout po zbrani… pak se čas zrychlí a vy pouze sledujete, jak jejich mrtvá těla okolo vás popadají na zem). Zpomalování času v DHV doprovází VELMI povedené doprovodné efekty, vizuální i zvukové, nicméně bylo by zbytečné zkoušet to popsat slovy. To je potřeba si vyzkoušet živě - pak pochopíte, že jsem měl pravdu. Zpomalování času zde není jen bezmyšlenkovitě obšlehnuto z Maxe Paynea." (celý článek)

    

Pouliční nepokoje. * Vážně si o tom nemůžeme promluvit?

Bleskovka dne: První české screeny z Baldur´s Gate 2 CZ!

Čtvrtek - 17.4.2003 ... Odpovědi "Playmana" Petra Kučery

V už desátém dílu série "čtenáři naostro" vám přinášíme odpovědi Petra Kučery ze společnosti Playman. Článek nese nadpis "Čtenáři naostro: Odpovědi "Playmana" Petra Kučery":

"[?] Když si Morrowind koupím (i na internetu, např. xzone, funzone) v anglické verzi, budu mít možnost získat češtinu dodatečně? Jakým způsobem se to bude řešit? To Vám pošlu fakturu či paragon a vy my za to pošlete CD s češtinou? Nebojíte se, že se by se tento systém dal zneužít?

[!] Češtinu budeme rozesílat všem registrovaným zákazníkům (registrační kartička) jako službu navíc. Řešit to budeme dle velikosti souborů na CD nebo e-mailem, na základě platného dokladu o koupi v případě klasických kamenných obchodů. Internetové obchody budou češtinu rozesílat na vyžádání zákazníkům, kteří si u nich hru zakoupili." (celý článek)

Bleskovka dne: Oficiální stránky akce Elite Force 2

Pátek - 18.4.2003 ... Recenze hry Downtown Run

Ještě před recenzí však musíme vyhlásit "Výsledky soutěže o 15 skvělých her"!

A teď už k titulu Downtown Run, o jehož recenzi se v článku "Recenze: Downtown Run - zběsilé silniční závody" postaral Kamil Gric:

"Ani po dlouhých letech vývoje všech herních žánrů nebyl v případě závodních her opuštěn zavedený systém motivace, který vás má svou formou odměn vyburcovat k co možná nejlepším výsledků a zároveň vás dále udržet u obrazovek. Tento na můj vkus již zastaralý způsob zpestření hry zapracovali do svého titulu také tvůrci Downtown Run, přičemž vše se tentokráte odvozuje od tzv. prestige bodů. Ty získáváte nejen za úspěšné dokončení celého závodu a také některých netypických jezdeckých prvků (například jízda po dvou kolech), ale mimo jiné také za poškození automobilu jiného z řad závodníků. Typicky k tomu využijete jeden z pestré palety zmiňovaných power-upů. Není jistě potřebné zdůrazňovat, jak nepříjemné je vjet na olejovou skvrnu." (celý článek)

 
Menu hry * První závod v Downtown Run

 
Čekají na vás také noční závody * Speciální zrychlení v akci

Nedávno byl ohlášen datadisk pro hru Age of Mythology - my jsme vám o něm v pátek přinesli podrobnější informace v článku "Datadisk k Age of Mythology přijde na podzim":

"Tou nejpodstatnější novinkou je v datadisku s celým názvem Age of Mythology: The Titans jedna úplně nová kultura, totiž bájní Atlanťané. Ti jsou vedle seveřanů, Řeků a Egypťanů poněkud netypičtí, protože jejich existence je založena skutečně pouze na legendě. I proto dostávají do vínku možnosti a schopnosti, které jsou ostatním rasám cizí. Pokud budete hrát za Atlanťany, můžete v průběhu hry hned několikrát povolat sílu nepřemožitelných Titánů, jako byl například Atlas či Kronos. Mimoto také dostáváte možnost povyšovat své lidské jednotky na hrdiny." (celý článek)

 

 

Příznivce vláčkových simulací a hry Trainz určite poteší článek "Český Service Pack 4 pro hru Trainz od CD Projektu":

"Tak jste se konečně dočkali! Po několika měsících vývoje firma Auran připravila ostrou verzi Service Pack 4. CD Projekt připravil jeho českou verzi pro hráče Trainz CZ v.1.1.1, která je v prodeji v ČR a na Slovensku za vynikající cenu 499 Kc. Po instalaci SP4cz bude hra Trainz CZ povýšena na verzi 1.5 build 413, což je dokonce novější verze než Ultimate Trainz Collection s SP1 (ten je ve verzi 1.5 build 404)." (celý článek)

A pro soutěživé čtenáře je tu také další "Soutěž pro všechny hráče s časopisem GameStar".

Plná hra: "Go Carts - Micro Machines v novém podání"

Bleskovka dne: Slovenská strategie Empire of Magic dokončena

Sobota - 19.4.2003 ... Chystají se Lords of Everquest a Nitro Family!

Včera jsme vás mohli pohostit hned dvěma chutnými novinkami - první z nich byla nadepsána "Nitro Family - FPS ve stylu béčkových akčních filmů" a pojednávala o připravované brutální "rodinné" střílečce původem z Jižní Koreje:

"Hlavní hrdina: Jeho jméno je Victor Chopski, národností Američan, ovšem s trochou té horké východoevropské krve. Odmalička se cvičil v lovu, postupem času se z něj stal dokonalý profesionál, zabiják každým coulem. I on je rodičem, jeho manželka Maria mu před dvěma lety porodila krásného kluka pojmenovaného trochu zvláštně Red Chief. Jeho nejoblíbenější hračky? Nože a tátova stará brokovnice." (celý článek)

 

 

Druhá novinka pak byla z úplně jiného soudku. Článek "Lords of EverQuest - překvapení ze světa EverQuestu" informuje o připravované 3D RTS ze světa online hry EverQuest, která má ambice stát se nejlepší "v oboru". Tak uvidíme:

"Tou nejdůležitější předností LoE by měl být zejména fenomenální příběh. Tvůrci zdě měli výhodu v tom, že většina podkladů (popis ras, jejich historie, apod.) už existuje v podobě online hry EverQuest. Zápletka LoE se točí kolem dávných obrů a temné aliance Shadowrealm, která má být prapůvodcem všeho toho zvláštního hýření, které se na kontinentu Antonica pomalu ale jistě rozbíhá. O jeho kontrolu spolu svedou boj tři znepřátelené frakce, které však rozhodnou i o osudu celého světa Norrath. Pokud se vývojářům podaří zaplést do sebe příběhy jednotlivých stran stejně dobře, jako je tomu u nepřekonatelného Warcraftu III, pak by myslím titul LoE skutečně měl šanci zařadit se mezi "ty nejlepší"." (celý článek)

   

Nechybí samozřejmě ani pravidelný článek "Nová mega: krvavé demo Postal 2"!

Váš názor Další článek: Nitro Family - FPS ve stylu béčkových akčních filmů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,