Nový týden: recenze Metal Gear Solid 2 - Substance

Recenze her Metal Gear Solid 2: Substance, The Partners CZ, The Mark of Kri * Zvrhlé první dojmy ze hry Postal 2 * Rozhovor: Korea: Forgotten Conflict - čeští Commandos * Dubnová hitparáda - Tropico 2, Postal 2 a český Vietcong * Day of Defeat aneb jak pár nadšenců k penězům (a slávě) přišlo * První pohled: slovenský Chaser hodlá dobýt svět * Čtenáři naostro: Ptejte se "Playmana" Petra Kučery! * Levné hry v dubnu - Seven Kingdoms 2, Wiggles CZ a Evil Islands

Pondělí - 7.4.2003 ... Recenze Metal Gear Solid 2

Gigantickou recenzi vpravdě gigantické hry pro vás připravil Kamil Gric v článku "Recenze: MGS 2: Substance - okouzlující filmové představení". Jak se nakonec povedla PC konverze jedné z nejlepších konzolových her všech dob? Dočtete se právě v tomto článku:

"Při dnešních průměrných znalostech klasického českého hráče je asi zbytečné zdůrazňovat, kde je domov a pozice herní série Metal Gear Solid - nejsou jím počítače, ale herní konzole a speciálně pak PlayStation 2 firmy Sony. Přesto jsme se k potěšení mas hráčů dočkali konverze posledního dílu Substance také na PC. Přes všechny naděje kladené do schopností tvůrci je však nepochybným faktem, že očekávání zklamali... konverze se totiž v mnoha ohledech nepovedla. To nejzákladnější ji však zůstalo - neuvěřitelně propracovaný příběh, děj plný zvratů a překvapení a množství okamžiků, které zhroutí vaše dosavadní mínění o možnostech dnešních her jako domeček z karet. Takové jsou příznaky MGS 2: Substance." (celý článek)

 
Všimněte si kapek vody padajících z Raidena * Také krev 
je zpracována vcelku věrohodně

Jedním z nejlepších prostředků ke zkrácení dlouhé chvíle v autobuse, vlaku či tramvaji je kapesní počítač, anebo ještě lépe přenosná konzole. Třebas nový Game Boy Advance SP, jemuž se na zoubek podíval Standa Rýdl v článku "GBA SP - test nejnovější herní konzole":

"Zadní straně vévodí poměrně masivní kloub, který rozlišuje dvě polohy. Při otevírání poznáte, že jste dosáhli maxima, když kloub "zaklapne". Díky tomu musíte po úplném rozevření přístroje vyvinout jistý tlak, abyste mohli displej opět přiklopit. To je praktické, když si horní část třeba o něco opřete, přístroj zůstane i přes menší tlak otevřený v optimální poloze. Díky druhé poloze, kde kloub rovněž sám zapracuje, se vám nestane, že byste třeba GBA SP nechali pootevřený, jelikož se přibližně od úhlu patnáct stupňů sám dovře. Z poměrně krátkodobého užívání se kloub (celkem pochopitelně) jeví odolně. Nicméně ani na webu jsem nenarazil na informace, že by snad šlo o významněji poruchovou komponentu." (celý článek)

Plná hra: "Megapop - kuličky, hýbejte se!"

Bleskovka dne: Obal platinové verze Baldur´s gate 2

Úterý - 8.4.2003 ... Recenze The Partners CZ

Zjevným záměrem tvůrců hry The Partners bylo přenést superpopulární sérii The Sims z rozlehlého 2D světa do subtilnějšího 3D prostředí středně velké právnické firmy (alá Ally McBealová). Bohužel, tento záměr nebyl korunován právě takovým úspěchem, jaký by si tvůrci (či hráči) přáli. Článek "Recenze: The Partners CZ: Sims zkřížení s Ally McBealovou" od Honzy Morkese vám poví víc:

"Naštěstí narozdíl od českých soudů, ty "partnerovské" trvají maximálně jeden týden. Na obranu naší justice je nutno podotknout, že případy zaměstnávající vaše právníky ve hře jsou poněkud jiného rázu než složité pře probíhající v naší republice. Autoři sami dokazují, že si na nic nehrají, a že vážná tématika je jim cizí. A tak se dočkáte sporů o psa, jenž je nezletilý, a tudíž si nemůže svobodně vybrat, jestli po rozvodu následuje páníčku či páníčka. Možná se vám zalíbí i chránění práv spotřebitele, který po požití exotického jídla doslova zezelenal štěstím." (celý článek)

  
Tak co dnes dávaj na Nově? * Krátký pohled z okna a zas zpátky do práce!

Na úterní "Byznys hrátky: Nintendo dneška - úspěch i pokles prodeje" Kamila Grice jste si už jistě zvykli. Tentokrát nabízí lahůdky typu informací o (ne)úspěších konzole GameCube), uvedení přenosné konzole GameBoy Advance SP či ambicích a plánech společnosti Activision stát se nejvýznamnější herní společností dnešní doby. Tady je ukázka:

"První vlaštovkou, tedy hrou, která bude ve světě vydána pod křídly Activision, bude titul Day of Defeat, multiplayerová akční hra z prostředí druhé světové války. Tento titul se zatím jeví velmi zajímavě, o čemž vás může přesvědčit také nedávno vypuštěný trailer. Krom toho se však díky celé transakci dostávají firmě Activision do rukou také exkluzivní práva na distribuci připravovaných titulů Team Fortress 2 a Half-Life 2, dvou hráčskou veřejností netrpělivě očekávaných her." (celý článek)

Nový Level s pořadovým číslem 99 je až po okraj nabitý nejnovějšími informacemi ze světa her, DVD zase přetéká demoverzemi a videi. Pro nevěřící Tomáše je tady pravidelný rozbor Martina Blatného "Co najdete v Levelu 99?":

"V dubnovém Levelu se čtenáři mohou těšit na velké množství "neherních" informací a dalších materiálů mimo obvyklé jádro Novinky - Preview - Recenze - Návody. Již zmíněný článek o fenoménu Indina Jones (bohužel věnovaný v převážné většině filmové sérii a jen okrajově počítačovým hrám) doplňuje dvoustránková reportáž z Independence Game Festival, skvělý Rybkův článek o (ne)originalitě ve hrách a kontroverzní komentář Pavla Dobrovského, pojednávající o absenci strachu v současných počítačových hrách." (celý článek)

Bleskovka dne: Malý dárek v podobě nové kampaně pro Age of Mythology

Středa - 9.4.2003 ... Rozhovor o hře Korea: Forgotten Conflict

Možná víte, možná nevíte, že brněnští Plastic Reality Technologies momentálně pracují na velice slibném strategicko-akčním projektu Korea: Forgotten Conflict. Pokud chcete vědět víc, určitě zkoukněte článek Honzy Morkese "Rozhovor: Korea: Forgotten Conflict - čeští Commandos":

"Hra by měla být ve stylu legendárních Commandos, ale zároveň by se od nich měla v mnohém lišit. V čem budou tyto odlišnosti spočívat?

Při bližším zkoumání obou titulů se samozřejmě dají najít shodné prvky, ale to je logické, vzhledem k tomu, že jde o podobný typ hry. Z hlediska hratelnosti je pak nejzásadnější odlišností možnost programování akcí jak členů komanda, tak spojeneckých jednotek, interaktivita prostředí, vliv počasí a umělých překážek, jako jsou například dýmovnice nebo oheň. Do oné interaktivity pak spadá i využití vozidel nebo objektů v misi, takže můžete využít třeba náklaďáku, který vozí do hlídané zóny materiál a ukryti na jeho střeše proniknout dovnitř." (celý článek)

  

Máte rádi úchylné hry? Ne? Pak se raději velkým obloukem vyhněte článku "Postal 2: Zvrhlé první dojmy", jehož se s chutí zhostil Franta Janouch:

"Po městě můžete chodit naprosto svobodně (tedy do všech objektů kromě těch, které budou dostupné až v dalších částech hry - např. hypermarket nebo muzeum), jednotlivé části města jsou však odděleny "nahrávacími zónami", které většinou tvoří tunely, kdy se nahraje (bohužel za poměrně dlouhou dobu) další lokace. Interakce s prostředím je však slabá - čekal jsem nějaké vulgární rozhovory nebo zapínání dostupných přístrojů (telefonu, televize, herních automatů) - ale nic z toho není přítomno." (celý článek)

    

Močení na sukulenty je zábava... * ...a na policistu, to už je povinnost.

LucasArts ohlásili další pokračování série Jedi Knight. Více v článku "Je tu Jedi Knight III - jmenuje se Jedi Academy":

"Jako první hra v Jedi Knight sérii umožňuje Jedi Academy hráčům vytvořit si nejen vlastní postavu a určit jí pohlaví, rasu, oblečení, fyzické a další atributy, ale můžete si zvolit dokonce i vlastní barvu jílce a ostří svého meče (což ovšem umožňovaly už četné modifikace pro Outcast). Vyjma meče dostanete samozřejmě k dispozici i další zbraně, některé byly k vidění už v Outcastu, jiné mají být zcela nové. Unikátní systém levelů má být další předností tohoto zbrusu nového počinu a má umožnit každému hráči "jít svou vlastní cestou"." (celý článek)

 

 

Důkazem toho, že náš nový šéfredaktor se po několika dnech mírného chaosu konečně zabydlel je i fakt, že si dokáže udělat čas na svůj pravidelný článek "OPS2 č.13 - Final Fantasy X-2, Xenosága, Silent Hill 3, StarCraft" shrnující dojmy z nového čísla PlayStation 2 magazínu:

"Obálka je tentokrát skutečně dokonalá - nejen obsahově (screenshoty ze Silent Hillu 3 šokují svým realismem a dokonalostí, na to si ale pomalu zvykáme), ale také barveným laděním. Již z obálky samotné se dozvíte, že vás uvnitř čekají skutečné poklady. OPS2 tentokrát přetéká šokujícími novými informacemi - což je vlastnost, kterou bychom spíše čekali od lehce "divočejší" konkurence v podobě PSM2. Tak třeba na úvod jsou to první materiály ze hry Jak And Daxter 2, která vypadá… no, jako nejhezčí plošinovka blízké budoucnosti. Pak tu máme závěrečný díl veleúspěšné trilogie Onimusha, jehož hlavní role obsadil oblíbený hrdina Samanosuke z prvního dílu a - fanfáry - Jean Reno (!!!)! Pokud víte o lepším herci pro hlavní roli v akční hře/filmu, dejte mi prosím vědět." (celý článek)

Plná hra: "Stick Soldiers 2 - v jednoduchosti je krása"

Čtvrtek - 10.4.2003 ... Dubnová hitparáda

Některé modifikace známých her postupem času přerostly své "rodiče" a staly se zcela samostatnými herními tituly. O jednom z takových případů informuje i článek "Day of Defeat aneb jak pár nadšenců k penězům (a slávě) přišlo":

"Zdařilá modifikace měla hned od začátku poměrně velký úspěch, a tak není divu, že po pár letech si jejích vývojářů všimla přímo společnost Valve Software (tvůrci Half-Life). Najala klíčové lidi z vývojářského týmu, kteří od té chvíle pracovali přímo v centrále Valve spolu s těmi, které dříve obdivovali. Přesně jak poznamenal jeden z autorů DoD - "byl to splněný sen". Úkol zněl jasně: připravit původně volně šířitelnou modifikaci pro komerční využití. To znamenalo velké změny v grafice, menší už v podobě map (kterých devět přibylo, celkem jich bude patnáct) a skladbě zbraní. Přibyl také britský tým pod vlajku Spojenců a do, se vší úctou, dnes již značně zastaralého Half-Life enginu byla přidána podpora částicových systémů. Změny se dotkly ve větší či menší míře takřka každého elementu hry." (celý článek)

 

 

Honza Morkes pro vás připravil článek "Dubnová hitparáda - Tropico 2, Postal 2 a český Vietcong", který přináší sedm nejočekávanějších her měsíce dubna. Všem jasně vévodí český Vietcong:

"Ještě ani neoschl pot na klávesnicích od chvíle, co všichni dohráli Mafii a již se připravuje další kousek původem z České republiky, jenž by nás měl udržet dlouho u monitoru. Všichni se samozřejmě těšíme na skvělý dabing, který by se mohl kvalitou vyrovnat snad jen skvělému ozvučení právě zmiňované Mafie. Dabing ale kvalitní hru nedělá, každopádně vše, co jsme mohli spatřit v společné dílně Illusion Softworks a Pterodonu nás naplňuje optimismem. Vietcong propadák rozhodně nebude, což dokazují i některé rané zahraniční recenze." (celý článek)

  

Bleskovka dne: Heroes IV: Winds of War CZ již v lisovně!

Pátek - 11.4.2003 ... První pohled na slovenský Chaser

Ještě než vám nabídnu obsáhlé preview jedné z nejočekávanějších slovenských her posledních let, musím vás upozornit také na další část série Čtenáři naostro, tentokráte otitulkovanou "Čtenáři naostro: Ptejte se "Playmana" Petra Kučery!":

"Společnost Playman vznikla v roce 2001 jako oficiální zastoupení Ubi Soft France - třetího největšího světového distributora her. Momentálně se nejvíce soustředí na trh s PC hrami. Největší úspěch zaznamenaly hry IL-2 Sturmovik, The Elder Scrolls: Morrowind, Rayman M a Sprinter Cell. Do budoucna plánuje vydávat více her kompletně v češtině a rozšířit portfolio o hry pro další platformy." (celý článek)

V bratislavském herním studiu Cauldron se poslední tři roky pracovalo na atmosférické 3D střílečce Chaser. Na pultech by se měla objevit co nevidět, a tak jsme pro vás připravily obsáhlé preview "První pohled: slovenský Chaser hodlá dobýt svět", jehož součástí jsou také exkluzivní screenshoty a rozhovor s tvůrci:

"Zvláštností hry bude tzv. "adrenaline mód", kdy Chaser dokáže po určitou omezenou dobu využít svých superrychlých reflexů (což fakticky znamená prostě zpomalení rychlosti běhu hry), které mu vštípili při výcviku speciálních agentů. Vyjdeme-li z tohoto faktu, můžeme začít spekulovat nad rámcovou podobou příběhu - Chaser je s největší pravděpodobností agent dříve pracující pro Longwooda, který však získal citlivé informace nebo viděl něco, co vidět neměl. Longwood ho dal odstranit, ale nějakému jeho odpůrci se podařilo Chasera částečně zachránit. Neříkám samozřejmě, že to tak nutně musí být. Je to jen jedna z mnoha možností." (celý článek)

 

 

Hra Battlefield 1942 zaznamenala ve své době velký úspěch, zejména pro své neotřelé možnosti hry více hráčů. Nelze se divit, že se tvůrci snaží na svůj úspěch navázat datadiskem, o kterém informujeme v článku "Podrobnosti o datadisku Battlefield 1942: Secret Weapons":

"Narazíte mezi nimi mimo jiné například na letoun Horton HO 229 přezdívaný "Létající křídlo", který je vybaven 30mm kulomety a raketami. Ale to zdaleka není všechno, potkáte se také s americkým tankem Sherman obohaceným o raketomet T-34 Calliope nebo supertěžkým tankem T95/T28 (což je jinými slovy námořní dělo přimontované na Tigera). Ze vzduchu na vás budou dorážet tryskáč Goblin, dopravní letadlo C-47, americký stíhač Armstrong Whitworth AW-52 nebo německé raketové letadlo Natter." (celý článek)

 

 

Plná hra: "Skispringen - krocaní skoky na lyžích"

Bleskovka dne: Perfektní trailer slovenské FPS Chaser

Sobota - 12.4.2003 ... Levné hry v dubnu

Honza Morkes představuje "Levné hry v dubnu - Seven Kingdoms 2, Wiggles CZ a Evil Islands":

"Level vytahuje do boje o dubnovou přízeň čtenářů poněkud čerstvější záležitost. Ač původně mělo CD obsahovat avizované RPG Revenant, nakonec se vše zašmodrchalo a volba padla na Wiggles. Wiggles jsou trpaslíci a ne jen tak obyčejní. Tak trošku připomínají Settlers, ono není divu, když pocházejí ze země "osadníky" ovlivněné ze všech nejvíce - Německa. Velkou předností hry je její stáří (resp. mládí), na českém trhu se objevila v loňském roce, čímž se v dubnu stala nejnovější budgetovou hrou. K tomu si navíc připočtěte dobře zvládnutou lokalizaci včetně dabingu a máte určitě o čem uvažovat." (celý článek)

  

Existují hry, které se z čista jasna vynoří odkudsi z hlubin vývojářské komunity a ihned zaujmou nejen početnou část herního obecenstva, ale především také osazenstvo herních magazínů. Jednou z takových je i "The Mark of Kri aneb akce nabitá nápady" o jejíž recenzi se postaral Martin Boček:

"A samozřejmě nesmím zapomenout na možnost zabíjet nepřátele ze zálohy. Pokud jste neozbrojení a přiblížíte se zezadu (nebo shora, ze střechy), můžete nepřítele zabít i takto. A pokud jsou k vám zády hned dva, není to problém - prostě jen namačkáte o trochu složitější kombinaci a je to… A pokud se snad jedná o hlídku u vchodu do místnosti plné dalších, vám nepřátelských osob, prostě se jen přitisknete ke stěně, přijdete dostatečně blízko a pak… Pak je to obzvláště pěkné, protože Rau si nepřítele rychle vtáhne za roh a zde s ním provede něco, co byste doma rozhodně neměli zkoušet bez dohledu rodičů…" (celý článek)

    

Pravidelný článek "Nová mega: stahujte přímo od nás!" tentokrát přichází s novinkou, totiž LOKÁLNÍMI DOWNLOADY avizovaných souborů. Tentokrát jsou to kupříkladu patche pro anglické verze her Mafia, Vietcong, TOCA Race Driver, Raven Shield, video ukázky z her Korea: Forgotten Conflict, Chaser či Day of Defeat a také nová bonusová kampaň pro realtime strategii Age of Mythology.

Plná hra: "Death Illustrated - skvělá smrtonosná akce"

Váš názor Další článek: Nadílka dalších downloadů - patch Master of Orion 3 a jiné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,