Nový týden: recenze nejočekávanějších titulů

Recenze her Silent Hill 3, Journey to the centre of Earth, FIFA 2004, XIII, World Rally Championship III, Korea: Forgotten Conflict * První dojmy z Deus Ex 2: Invisible War * České právo a piráti 4/3 – nejčastější dotazy * Časopisy nově: Score 118 * Recenze filmu Underworld * Nové hry na obzoru * A další zajímavosti

Pondělí - 24.11.2003 ... Silent Hill 3 přichází

O hororový úvod týdne se postaral Ondra Kozina článkem "Recenze: Silent Hill 3 – Děsivý kruh se uzavřel".

"Hlavní postava je mistrovským dílem scénáristy a režiséra v jedné osobě. Heather napsal přesvědčivě, přirozeně a nevnuceně. Hráče vtahuje do světa noční můry silou, o kterou se Konami nepokoušelo ani v Silent Hillu 2. Zpočátku Heather věří, že jde o běžnou noční můru, která trápí spousty lidí na celém světě, ale my (co máme se Silent Hillem prožité své) víme, kam se vítr bude obracet. Její víra v lepší varianty se brzy bortí pod náporem temného tlaku. Brání se, nechce, aby jí do hlavy vstupovaly myšlenky a obrazy, které lidi stahují pod hranici duševního zdraví nebo stability, chcete-li." (celý článek)

  

Do NAOSTRO jsme pro vás sehnali jednu z nejdůležitějších postav české herní scény. Čtěte článek "NAOSTRO: Od Doupěte k Vánocům – vyslechněte Petra Vochozku!".

"Illusion Softworks každopádně dále rostla a stále roste, několik studií na území ČR i SR zuřivě pracuje na několika velkých hrách (propracované pokračování Hidden & Danerous 2 právě vyšlo, nejen na Doupěti byla recenze velmi kladná), které si brousí zuby na ještě vyšší příčky v hitparádách - a nad tím vším stále bdí ten samý Petr Vochozka, který místo aby zaujal pozici víceméně nezúčastněného papaláše v čele firmy, stále se aktivně podílí na každé jedné hře vlastními nápady a úsilím, stejně jako nadále je osobou, rozhodující o náborech nových posil testerů, programátorů, grafiků, designerů i producentů." (celý článek)

  

Diskutovanou reportáž z H&D2 launch party naleznete pod titulkem "HD2 Party: Reportáž, fotky, zamyšlení... a jedna Kačenka".

"Launch párty Hidden & Dangerous 2 rozhodně byla srazem známých tváří. V záři reflektorů se tak ocitla zejména čtveřice hlavních hostů večera (složení Bára Štěpánová, Martin Zounar, Petr Martiňák a Petra Voláková napovídá, že o zábavu nebyla nouze), která pod svým vojenským praporem soutěžila v mnoha netradičních úkolech. V návalu postávajících a popíjejících hostů jste mohli zahlédnout také Reye Korantenga a samozřejmě zástupy lidí z branže, kteří si launch party největšího českého projektu letošního roku prostě nemohli nechat ujít. Největší pozornost budil jako vždy Petr Vochozka, který po celý večer zápasil s obležením novinářů a kromě jiného slavnostně potvrdil přípravy datadisku pro Hidden & Dangerous 2. Dočkáme se jej až za pár měsíců, početné řady fanoušků (včetně mé maličkosti) se však těší již dnes." (celý článek)

  

Máte chuť soutěžit? Je tady "Soutěž: Vyhrajte 5 originálek RPG Lionheart!".

Bleskovka dne: Xbox 2 představen již v březnu?

Úterý - 25.11.2003 ... Cesta se do středu země

Na slavný román Julese Vernea "Cesta do středu země" si zřejmě vzpomene každý, kdo prošel utrpením alespoň základní školy. Článek "Recenze: Journey to the centre of Earth – Jules Verne a Syberia?" přináší pohled na jeho počítačové zpracování.

"Při zkoumání okolí narazí na trhlinu ve skále. Neuváženě do ní vstoupí a pak už jen padá a padá. Probere se na pláži v podivném světě pod zemským povrchem, kde rostou gigantické houby , žijí dinosauři a samozřejmě také lidé vedle podivné rasy Gigantů. Lidé tu žijí v jediném městě a jejich kultura je založena na ideálech vědy a pokroku v takovém pojetí, v jakém je vyznával i Jules Verne. Pozoruhodně pokročilá technologie je zasazena do pseudosecesního designu a například kamerový systém, kde kamera je přístroj velice podobný fotoaparátu z konce 19.století a nahoře opatřen malým deštníkem, mě docela dobře pobavil :-)." (celý článek)

  

Jako každé úterý jsou tu také "Byznys hrátky: PlayStation 3 a Xbox 2 k vidění již na jaře?" od Kamila Grice.

"Snad v souvislosti s možností představení nástupce Xboxu se na mnoha světových serverech objevily informace o slavnostním představení PlayStation 3 na největším herním veletrhu světa, výstavě E3. Příští ročník by však měl být ve znamení PlayStation Portable, připravované konkurence veleúspěšné řady GBA konkurenčního Nintenda. Je silně nepravděpodobné, že by se Sony rozhodla prezentovat dva veledůležité projekty najednou - a co více, nový produkt bude navíc velmi pravděpodobně představen přímo v Japonsku před zraky všech akcionářů, tak jak to má Sony ve zvyku činit již po dlouhá léta." (celý článek)

Šéfredaktor Martin Zavřel se prokousal novým OPS2 magazínem. Jaký je? Dozvíte se v článku "OPS2, prosincové číslo – první recenze nového Prince Of Persia!".

"Pokud chcete otestovat svoji závist, mrkněte na stránku, věnovanou novinkám z Japonska. Kingdom Hearts 2 je o hodně pompéznější než povedený první díl (který však u nás příliš nezabodoval) a navíc si vypůjčuje nějaké ty kostýmy a efekty z Matrixe, takže vypadá poněkud dospěleji. Že půjde o povinnost pro všechny fanoušky Final Fantasy a japonských osobitých RPG, o tom snad nepochybuje nikdo." (celý článek)

"Představujeme nový hostovaný web: Max Payne 2" je nadpis posledního článku tohoto dne.

Plná hra: "Strip Down - svlíkejte slečnu"

Bleskovka dne: Mlčení jehňátek se odkládá na rok 2004

Středa - 26.11.2003 ... Jak se hraje FIFA 2004

Martin Boček přináší trochu nezvykle čtvrtý díl svého třídílného seriálu "České právo a piráti 4/3 – nejčastější dotazy".

"Co nám to tady cpete do hlavy? Česká policie v životě žádnýho piráta nechytla – a když už byl tak blbej, že chytla, tak z toho beztak nic není!

Tak jen stručně. Jedna z firem zabývající se bojem proti počítačovému pirátství za rok 2002 podala celkem 59 trestních oznámení v souvislosti s počítačovým pirátstvím a dalších 28 v souvislosti s pirátstvím na PlayStationu. V souvislosti se svými dřívějšími případy zaznamenala celkem 34 rozsudků na PC a dalších 12 na PS. A na konci minulého roku měli rozpracovaných dalších 127 případů." (celý článek)

Kamil Gric se s chutí pustil do nejnovějšího dílu fotbalové série FIFA z dílen EA Sport. Jak jej hodnotí se dozvíte v článku "Recenze: FIFA 2004 - oživení skomírající série?".

"Pamatujete na NHL 2004 a změnu herního systému, kterou nový ročník přinesl? S něčím podobným se rozhodli tvůrci vyrukovat také v případě FIFY 2004. Nový herní systém měl být zárukou úspěchu. Z celé hry je však dobře patrné, že se mu tvůrci věnovali na úkor mnoha dalších stránek svého výtvoru a v některých případech tak nedokázali započatou práci přivést ke zdárnému konci. FIFA 2004 je již na první „ošahání“ v mnoha ohledech opakem svých předchůdců - zapomeňte na sprintující fotbalisty, parádičky a lehké obehrání protihráče, které bylo v předchozích ročnících na denním pořádku. Uznávám, FIFA v minulých letech nabízela efektní a pro oko diváka jistě vděčnou podívanou, přesto měla s fotbalem společného jen pramálo. Změna herního systému tak hře evidentně prospěla. A nebudu jistě sám, kdo nový ročník ohodnotí coby zřejmě nejfotbalovější díl v desetileté historii této herní řady. " (celý článek)

   

Plná hra: „Super Mario Kart - Remix: Super Circuit

Bleskovka dne: Budeme PS3 ovládat očima?

Čtvrtek - 27.11.2003 ... Třináctka proti Deus Ex 2

Zatímco Kamil Gric se se vší vervou pral s originální střílečkou XIII, čehož výsledkem byl článek "Recenze: XIII - návyková akce v komiksovém kabátě"...

"Třináctka zajímavě vypadá, má dobrý příběh a v neposlední řadě se skvěle hraje. Obrovská variabilita a různorodost prostředí vás doslova uzemní a ve finále pak rozhodně potěší špionážní prvky, díky nimž si můžete hru vyzkoušet i v roli agenta "tichošlapky". XIII je v zásadě hrdinou béčkových hollywoodských filmů, Jamesem Bondem ve světě her. Tvůrci této představě podřídili mnohé - od využití nejmodernějších technologických výstřelků, přes efektní a ve filmovém stylu zpracovaná in-game videa, až po samotných příběh. Amnézie a ztráta paměti navíc navozuje hlavnímu hrdinovi stavy rozpomenutí a vy se tak setkáváte s útržkovitými vzpomínkami na jeho minulost. Všechny situace samozřejmě úzce souvisí s příběhem i identitou hlavního hrdiny – a co je navíc podstatné, mají velmi pozitivní vliv na atmosféru." (celý článek)

   

...tak Ondra Kozina se mezitím úspěšně snažil pokořit demo očekávané pecky Deus Ex 2, z čehož pro změnu vyšel článek "První dojmy: Deus Ex Invisible War – božské RPG je zpátky".

"V demu potřebujete získat zpět loď od místního pašeráckého bose, který ji zabavil původnímu majiteli jako zástavu za dluhy. Řešení jsem objevil hned několik: pasujte se do role těžké kavalerie a vyřiďte bose i s jeho ochrankou pěkně po řeznicku. O něco rafinovanější je zlikvidovat jednoho strážného a přeprogramovat automatický kulomet na „friendly,“ takže strážci, běžící svému šéfovi na pomoc, dostanou pořádnou dávku olova. Třetí možnost se dá zařadit do kategorie stealth. S bosem pašeráků se dohodnete na zaplacení pilotových dluhů, avšak dlužnou částku pochopitelně nemáte. Začíná honba za penězi. Něco se mi podařilo nakrást a taky jsem hacknul bankomat. Získal jsem necelou polovinu dluhu a rozhlížel se, kde své kredity rozmnožit. Dal jsem se tedy na sázení." (celý článek)

  

A máme tu i dva novinkové články. Ten první se týká her - "Nové hry na obzoru: Mafie jako strategie".

"Mimoto se v Silent Storm: Sentinels samozřejmě objeví všechny nezbytné propriety, které nesmějí chybět v žádném datadisku. Čekejte tedy nášup nových zbraní, včetně těch vyvinutých teprve po válce, zvýšenou realističnost (zbraně se mohou zaseknout), nové cíle misí (infiltrace, zavraždění, demolice), vylepšenou umělou inteligenci a především další postavy na výběr do vašeho týmu. Přídavek Sentinels vyvíjejí v Nival Interactive už od září tohoto roku, jeho příchod na trh tedy můžeme očekávat během druhého čtvrtletí 2004." (celý článek)

    

Ten druhý pak počítačového železa - "HW novinky – Sapphire a jeho monstra, Business Tycoon, SimCity".

"Společnost Sapphire se v poslední době ztotožnila s nejnovějším uživatelským trendem a nabízí i nejvýkonnější grafické karty s pokud možno co nejméně hlučným či rovnou pasivním chlazením. Ne každý je totiž ochotný obětovat na oltář výkonu i své pohodlí tiché domácnosti. Při potírání nepřátel v DOOMu si nějakého hluku od ventilátoru v řevu motorových pil a rachocení kulometů ztěží všimnete, ovšem při sledování romantického filmu může hukot pěti ventilátorů v přímotopu zvaném PC hodně rušit." (celý článek)

Plná hra: "Be a slayer - buď zabijákem"

Bleskovka dne: Haiťané žalují GTA kvůli rasismu

Pátek - 28.11.2003 ... Recenze hry Korea: Forgotten Conflict

Dlouho očekávaná česká pecka Korea: Forgotten Conflict byla podrobena nelítostnému rozboru poctivým okem mistra Honzy Morkese. Výsledek? "Recenze: Korea: Forgotten Conflict – česká odpověď na Commandos"...

"Druhým problémem hry je chování vojáků. Autoři se snažili, aby výsledek nevypadal jako šachy v Commandos, a tak byli k hráčům docela benevolentní. Výsledek však vypadá přinejmenším divně. Vezměte si třeba klasickou situaci, kdy vás zpozoruje nepřátelský voják. V Commandos to znamená vážnou chybu v plánu, a pokud jej rychle neumlčíte, můžete mít hodně velké problémy. V Koreji vás voják po spatření ve větší vzdálenosti začne pozorně zkoumat a až po několika sekundách až desítkách sekund se mu v mozečku sepnou cestičky nepřítel a střílet a zareaguje." (celý článek)

  

Martin Zavřel si střihnul zase jednu filmovou recenzi - "Recenze: Underworld – upíři versus vlkodlaci versus Matrix".

"Ladění filmu autoři zvolili více než dobře – temných upírských velkofilmů je v posledních letech docela málo, navíc „gotické hnutí“ nabírá další a další členy, podobně laděný film jim je rozhodně po chuti (zde si řekněme, že kostýmy jsou na celém filmu jednoznačně to nejlepší!). Vzhledem ke svému rozpočtu jsou docela povedené triky s převtělováním (u první proměny vlkodlaka jsem zahlédl náznaky „trhavé“ animace v duchu Silent Hill série, ale bohužel to je jedinkrát, co tento milý efekt ve filmu najdete, zbraně (stříbrné biče, meč, i všechny možné střelné nástroje) jsou nicméně nádherné, stejně jako další rekvizity (šperky, kulisy)." (celý článek)

Vyšlo nové číslo magazínu SCORE. Jirka Černý vám přesně řekne co od něj můžete čekat - více v článku "Časopisy nově: Score 118 – záplava (nejen) válečných recenzí".

"Prokousejte se několika reklamami (kdo ještě nejedl, může vzít i doslovně) a dojdete k Max Payne II: The Fall of Max Payne. Není nad pořádnou akci a svištění kulek si v tomto případě užijete do sytosti. Ostatně vyjádřili se k němu hned čtyři redaktoři a verdikt tak balancoval od 88 až po 92%, než se finálně zastavil na rozumném kompromisu a číslu 90. Chvíle další vás postaví před rozhodování, zda se vtělit do role Aragorna, Gandalfa, Legolase, Sama či Gimliho - přichází totiž The Lord of The Rings: The Return of the King (83%). Pokud máte oči permanentně nalepené na televizní obrazovce při fotbalových přenosech, nemůžete minout recenzi na Fifu 2004, označenou prozatímně (rozuměj „než vyjde další díl“) coby „nejlepší PC fotbal“ (82%)." (celý článek)

Honza Spáčil má na zase triku článek "Recenze: World Rally Championship III – dobude král ztracený trůn?".

"Tratím se navrch dostalo i zlepšení po estetické stránce, díky čemuž můžeme dát částečné sbohem těm byť skvěle vypadajícím, ale vzhledově přeci jenom poněkud stereotypním tratím z minulého dílu. Trochu monotématické prostředí je většinou výrazně oživováno průjezdy městečky, vysokohorskými vesničkami, lesíky, doly, zříceninami a dalšími drobnostmi, díky nimž tratě působí mnohem přirozenějším a osobitějším dojmem. Navrch to pochopitelně hru kýženým způsobem oživuje." (celý článek)

 

Plná hra: "Tank Arena - souboje tanků"

Bleskovka dne: Nejprodávanější hry v USA

Sobota - 29.11.2003 ... Stahujte demoverzi Deus Ex 2!

Stalo se na Doupěti dobrým zvykem každou sobotu přinášet nejnovější downloady v článcích Nová mega. Ani tento týden není výjimkou - viz. článek "Nová mega: stahujte demoverzi Deus Ex 2: Invisible War!".

Plná hra: "Seiklus - zpátky na stromy"

Váš názor Další článek: Eastside Hockey Manager získala Sega - konec freeware legendy

Témata článku: , , , , , , , , ,