Nový týden: Rise of Nations - strategie roku?

Recenze her Rise of Nations, Moto GP 3, Post Mortem * Preview her Silent Hill 3, Neighbours From Hell, FireStarter, Will Rock * Česká Game Developers Session 2003 * Reportáž z Matrix party * Čtenáři naostro: Šéfredaktor Doupěte Martin Zavřel odpovídá! * Hardwarová poradna ZDARMA: První odpovědi a vaše další dotazy! * Score 111 - pozdě, ale přece * HW novinky - XBox posiluje, grafické karty zaspaly dobu * A další články!

Pondělí - 26.5.2003 ... Recenze Rise of Nations

Úvod do nového týdne znamenal velké potěšení zejména pro příznivce realtime strategií. Recenzi skvělé hry Rise of Nations přinesl Honza Morkes v článku "Recenze: Rise of Nations - real-time strategie roku".

"Což o to, základy hraní bychom nějak zvládli, ale co teď? Kde je nějaké tlačítko "Campaign" či "Scenario"? Právě že nikde. Příběhem svázaný scénář s hlavními postavami a zadanými úkoly Rise of Nations nenabízí. K dispozici je pouze režim, jehož příběh si nese každý sám v sobě. Každý určitě někdy chtěl někoho pokořit, dobýt, překonat či dokázat si, že je lepší a mód Conquer the World je totéž ve velkém. Mise mají jediný úkol - zvítězit a postupem času obsadit 70% zemské pevniny. Nic víc, nic míň. Ačkoliv by se možná zdálo, že je to docela nuda, hodiny strávené před betaverzí a při testování plné verze ukazují, že minimálně na mě tento systém zapůsobil (dokonce do takové míry, že když v jednu ráno se mi zbortily Windows, byl jsem ochoten hledat záchrannou disketu a operační systém znovu nainstalovat, jen abych si to s těmi proradnými Japonci vyřídil:-)." (celý článek)

  

S odpověďmi na vaše zapeklité otázky týkající se hardwaru přispěchal František Janouch v článku "Hardwarová poradna ZDARMA: První odpovědi a vaše další dotazy!". V bohaté diskusi pod článkem můžete pokládat další dotazy pro příští vydání článku.

"[PŘETAKTOVÁNÍ DURONA]

[?] O kolik MHz se dá přetaktovat Duron 1300? Jaké zvýšení napětí, FSB a násobiče je ještě možné, aby byl systém stabilní?

[!] Osobně si myslím, že nemá smysl taktovat Duron 1.3 GHz, který je na hranici svých možností a dost se hřeje - dejte si raději do desky Athlona a bude to mnohem lepší. Jinak taktovat můžete jedině s dobrým chladičem, dokud bude systém stabilní." (celý článek)

První pohled na třetí díl stále skvělejší hororové série Silent Hill přináší Martin Zavřel v článku "Silent Hill 3: první dojmy - všechno je jinak aneb vrchol trojúhelníku úchylnosti":

"Osobně řadím na první místo mezi překvapeními, která Silent Hill 3 přinesl, příběh. Jeho zápletka, zvraty, hloubka - to vše je na mnohem vyšší úrovni, než tomu bylo u prvních dvou dílů trilogie. Kromě jiného to znamená, že animace jsou mnohem delší, filmovější a teď se budu téměř rouhat: vesele se řadí mezi trojici nejlepších herních příběhů ve světě PS2: Final Fantasy X, Metal Gear Solid 2 a Xenoságu. Až uvidíte první čtvrthodinovou animaci, ve které postavy povedou dialogy na úrovni outra Silent Hillu 2, do čehož jim bude hrát jedna z nádherných, anglicky zpívaných písní, složených speciálně pro hru, pak pochopíte, jak jsem to myslel." (celý článek)

 

Článek "HW novinky - XBox posiluje, grafické karty zaspaly dobu" přináší aktuální novinky ze světa hardwaru:

"Výrobci grafických karet, kterým ATi dodává své grafické čipy, by tak rádi prodávali, ale grafickou kartu bez čipu snad nekoupí ani Američan, natož Japonec. Ti však také většinou nemusejí, protože jsou to právě jejich země, jejichž rozvinutý trh je uspokojován nejdříve. Kdo jiný by měl tedy čekat, než Evropan z východního bloku, který má za posledních čtyřicet let v tomto oboru nemalé zkušenosti. Společenská dělba práce tomu říkají? Inu na všechno jsou potřeba odborníci." (celý článek)

Pozdě, ale přece vyšlo už 111. číslo magazínu SCORE a s ním také "pitvací" článek Martina Blatného nazvaný jak jinak než "Score 111 - pozdě, ale přece":

"Cover CD je tentokrát na demoverze poměrně chudé, na CD se jich do 370 MB vměstnalo pouze 7 (a to ještě demoverze na Pro Bass Fishing je na CD hned dvakrát, jednou v archivu a jednou rozbalená). Taktéž výběr titulů není příliš zajímavý, pokud ovšem nejste fandy simulátorů rybaření či koňských dostihů. Zklamání z demoverzí si čtenáři aspoň trochu nahradí nahlédnutím do rubriky Extra, která skrývá přídavnou kampaň The Golden Gift pro Age of Mythology a modifikace pro GTA 3 a Mafii. Připočtěme "nejlepší" wallpapery, standardní nášup ovladačů, jedno video, několik málo opakujících se sharewarových programů a několik měsíců (či let?) nezměněnou nabídku návodů - trochu málo na "nadupané cover CD", ne? Prostor na druhém CD tentokrát nešlo využít (i když v časopise slibují editor do hry Galactic Civilizations a "spoustu dalších zajímavých a užitečných věciček", na CD kromě plné hry nic jiného nenajdete). Tím spíše se vtírá otázka, kdy i Score, jako poslední z konkurentů, začne k časopisu přikládat DVD?" (celý článek)

Plná hra: "Soccer-Zocker - jarní fotbalové hody"

Bleskovka dne: Dvouminutová ukázka nadějné strategie Battle Mages!

Úterý - 27.5.2003 ... Preview Neighbours from Hell

Preview originální hry Neighbours from Hell připravil Kamil Gric v článku "První dojmy: Neighbours From Hell - TV show z prostředí sousedských vztahů!":

"Pojďme se ale vrátit k samotné hře. K provádění vtipných úkonů a pobavení publika můžete využít všechny dostupné předměty - naneštěstí lze vzít a použít pouze ty, které bezprostředně souvisí s daným žertíkem. Jako vždy je od hráče vyžadována pouze trocha představivosti. Navlhčenou houbu tak použijete na kachličky v koupelně, což vyvolá nepříjemný klouzavý efekt - a také následný pád souseda. Pomocí pastelky lze vylepšit vizáž osobě na jistě ne levném obrazu, past na myši můžete pro změnu nastražit do poštovní schránky a pak jen vyčkávat na vytouženou obět. Představivosti se meze nekladou." (celý článek)

 

Pravidelné "Byznys hrátky: prodejní úspěch Enter the Matrix!" taktéž od Kamila tentokrát informují o snižování cen konzole PS2, hospodářských výsledních společnosti Square a dalších zajímavostech.

"Výklad nového nařízení je velmi jednoduchý - kterýkoliv prodejce, který bude přistižen při prodeji násilných her mladším 17 let, může být pokutován částkou ve výši do 500 amerických dolarů. Na rozhodnutí washingtonských zákonodárců se pochopitelně snesla řada ostré kritiky, mimo jiné zástupců agentury Interactive Digital Software Association (IDSA)." (celý článek)

Recenzi konzolové závodní hry "Moto GP 3 - Nejlepší jízda na dvou kolech?" připravil Honza Spáčil:

"A než na skromné "řádění" evoluce dojde řeč, nechme pro těch pár případných zájemců, nemajících s předchozími díly žádné zkušenosti, zanotovat už notně obehraný refrén série, potažmo celého žánru. Kostru celé hry jako obvykle tvoří šampionát královské kubatury "pětilitrů" (jiná kubatura tu opět chybí), v jehož rámci se podíváte postupně na všechny tratě, které jsou ve hře k mání. Ty jsou, stejně jako jezdci, motorky i stáje pochopitelně licencované a jejich součet dává dohromady už solidní číslo 15 (včetně Brněnského okruhu!), což je o něco málo víc než minule, ale pořád ještě není sbírka tratí v oficiální hře šampionátu kompletní, což je trochu škoda." (celý článek)

 

Na serveru MobilMania.cz vyšel zajímavý článek s herně-mobilní tematikou - "3D hry útočí na displeje mobilů".

Plná hra: "Moorhuhn Kart XS - slepičky coby nekompromisní závodníci!"

Bleskovka dne: Dvě nové mapy a patch pro válečnou strategii Blitzkrieg

Středa - 28.5.2003 ... Preview hry FireStarter

Zajímavá 3Dakce FireStarter se dostala do pařátů našeho šéfredaktora, který nelenil a ihned připravil článek "Firestarter - první dojmy z brutální ruské akce":

"Naštěstí FS není dalším epickým příběhem o boji lidí s mimozemšťany (Unreal 2, Doom 3, Half-Life 2, Kreed). Jde o extrémně primitivní a rychlou adrenalinovou akci, která je vystavěna na docela jiných základech, než třeba takový Doom nebo Serious Sam. V zásadě je myšlenka následující: hráč postupuje uzavřenými arénami podobně jako třeba v Unreal Tournamentu nebo Quake 3: Aréně, přičemž nebojuje proti botům, kteří by se snažili chovat jako simulovaní lidští protivníci, nýbrž proti zástupům donekonečna se teleportujících příšer, které si můžete představit jako sebranku miliónů ovcí na porážku (na úrovni zombií a impů z Dooma) a několika málo tvrdších protivníků (něco jako Cyberdémon nebo Mastermind z Dooma:-)." (celý článek)

 

Chcete se při hraní simulátorů cítit jako skuteční piloti stíhacích letounů? Nepřehlédněte recenzi Kamila Grice na výjimečný kousek hardwaru jménem "Thrustmaster HOTAS Cougar - Rolls Royce mezi herními ovladači":

"Zapůjčený ovladač HOTAS Cougar jsem testoval hned na několika hrách, překvapující jistě nebude zjištění, že plnohodnotného zážitku lze docílit pouze v leteckých, potažmo také vesmírných simulátorech. V případě ostatních her již HOTAS Cougar nenabízí takový komfort jako jeho kolegové z oblasti klasických klávesnic či gamepadů. Není se ale konec konců čemu divit - na svědomí to má především velký odpor kniplu, se kterým tak lze jen ztěží provádět rychlé a nekoordinované pohyby, které jsou například akčním hrám tolik vlastní. A pak… jak už jsem zdůraznil, HOTAS Cougar je určen především pro letecké nadšence." (celý článek)

Plná hra: "Strategy 3: The Dark Legions - realtime strategie kvalit WarCrafta 3?"

Bleskovka dne: Singleplayer demoverze akce Devastation

Čtvrtek - 29.5.2003 ... Martin Zavřel odpovídá

Dříve než se dozvíte odpovědi našeho šéfredaktora i na ty nejzvědavější dotazy, je tady recenze Davida Slámy "Post Mortem - adventury rozhodně "po smrti" nejsou!":

"Další z pařížských nocí. Nad městem zuří silná bouře, lidé jsou zalezlí ve svých domovech, černou tmu na ulicích sem tam rozřízne blesk, vzápětí následován burácejícím hromem. Manželský pár Whyteových v luxusním hotelu Orphée slaví - vždyť získali to, za čím do Paříže přijeli. Jejich soukromý večer však náhle naruší nezvaný host. Bílá maska s dlouhým nosem, stejně jako dlouhý nůž a pocit přítomnosti absolutního zla nevěstí nic dobrého. Výkřik. Záblesk čepele. Krev. Smrt. Manželé jsou nalezeni ráno s hlavami v klíně a v ústech mají starou minci..." (celý článek)

 

Odpovědi Martina Zavřela v další části série Čtenáři naostro naleznete v článku "Čtenáři naostro: Šéfredaktor Doupěte Martin Zavřel odpovídá!":

"[?] Jak to vypadá u vás v "redakci"? Jste tam sám nebo spolu s ostatními lidmi s Computer Pressu?

[!] Brněnská redakce Computer Pressu je velmi pěkně, moderně a pohodlně zařízená, navenek překvapivě civilně působící budova v klidné části města poblíž Zoologické zahrady. "Moje" kancelář je opravdu hodně velká místnost (řekněme 20 x 7 metrů, ale mám špatný odhad :-), ve které mají kromě mojí maličkosti svá pracovní místa (kombo stůl + PC + nedostatek volného času na cokoliv) další čtyři kolegové z Computer Pressu, píšící pro jiné magazíny. Nejaktivnější členové redakce Doupěte tedy pracují z domu, což je koneckonců pohodlnější - někdo ale musí v redakci vyřizovat běžnou poštu (balíky s hrami a podobně)." (celý článek)

Na Živě.cz vyšel "Vývoj cen hardwaru: paměti podražují!".

Plná hra: "Hornado - skvěle zpracovaná arkáda"

Bleskovka dne: Warcraft III: The Frozen Throne je GOLD!

Pátek - 30.5.2003 ... Reportáž z Matrix Party

Zajímavou fotoreportáž z ještě zajímavější Matrix Party připravil Martin Zavřel v článku "Desítka fotografií z Matrix Party v Brně".

Navíc jsou zde konečně také "Výsledky soutěže o 3 balení HOMAM4 s datadiskem".

Bleskovka dne: Nový Level s dvouvrstvým DVD a půl roku starou plnou hrou!

Sobota - 31.5.2003 ... Preview střílečky Will Rock

Kamil Gric připravil další preview, tentokrát 3D střílečky Will Rock. Článek nese titulek "Krvavá jatka říznutá antikou v FPS Will Rock + 20 nepublikovaných obrázků!".

"Velmi mě potěšilo také využití zbraní. Zatímco v mnoha akčních hrách je zvykem, že jedna svou užitečností převáží ostatní, v případě Will Rock taková situace nenastala. Prapůvodní pistoli tak například využijete k pohodlné likvidaci létajících protivníků, brokovnice se pak hodí při boji zblízka či na rychlonohé kostlivce - jedna její rána totiž dokáže provrtat hned několik těchto nepřátel. Přesná kuše se hodí na zabíjení vzdálenějších protivníků, ruční samopal naopak pro obranu v rozsáhlých lokacích. Snad nejméně se (kupodivu) v mém případě dočkal využití klasický osvědčený raketomet. Inu, časy se mění." (celý článek)

   

Je tady samozřejmě také pravidelný článek "Nová mega: plná verze RTCW: Enemy Territory zdarma!", který přináší mimo jiné také demo Colin McRae Rally 3, nový patch 3DMark 2003 či video ze hry FireStarter.

Velmi zajímavá akce nazvaná "Game Developers Session 2003" se koná ve dnech 4. - 6. července 2003 v Uherském Hradišti. Jedná se o setkání amatérských i profesionálních herních vývojářů z České a Slovenské Republiky. Více v tiskové zprávě "Game Developers Session 2003".

A vskutku "žhavou" novinku přináší server Živě.cz - "Nahá víla Dawn od nVidie".

Bleskovka dne: Šestice nových obrázků nápaditého RPG Lionheart

Váš názor Další článek: Datadisk NWN: Shadows of Undrentide je hotov!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,