Nový týden: shrnutí Invexu, polemika o PS2

Recenze her Republic: The Revolution, NHL 2004, Homeworld 2, Mercesed Benz World Racing * První dojmy ze hry Beyond Good & Evil, * Invex 2003 – unikátní shrnující reportáž * NAOSTRO se Slavomírem Pavlíčkem * Srovnání časopisů Gamestar, Level a Score (srpen 2003) * PG Novinky – ukradený Half-Life 2 * Levné hry v říjnu * A další zajímavé články!

Pondělí - 13.10.2003 ... Jaký byl letošní Invex?

Pod článkem "Invex 2003 – unikátní shrnující reportáž" se neskrývá nic jiného než extrémně rozsáhlý text doplněný mnoha fotografiemi, který rekapituluje letošní veletrh Invex.

"Ze všech právě uvedených a mnoha dalších důvodů vyrazila většina redakce už v pondělí plná entuziasmu do terénu, aby pro vás čtenáře nasbírala co nejvíce zajímavých informací. Budiž dodáno, že mé osobní nadšení vzalo částečně za své už během cesty od služebního vchodu do Zetka, kam jsem díky rozmarům počasí dorazil částečně promáčen i navzdory deštníku. První den jsem se ještě rozhodl zasvětit výhradně věcem okolo hraní (a zklamán jsem se určitě nevracel), dny následující jsem trávil střídavě všude možně, abych toho co nejvíce zaznamenal a mohl se o své dojmy s vámi podělit. Nezapomeňte, že celé dílo má kvůli svému rozsahu několik kapitol, takže pozor na odkazy!!! A teď už konečně začněme třeba u..." (celý článek)

 

Honza Morkes se musel hodně snažit, aby se mu podařilo zařídit náš-váš článek "NAOSTRO - ptejte se generálního ředitele Cenegy Slavomíra Pavlíčka".

"Nyní něco k našemu dnešnímu hostovi. Slavomír Pavlíček se narodil 16. února 1965 v Pardubicích. Po střední průmyslové škole stavební pokračoval studiem na stavební fakultě ČVUT, kde úspěšně získal titul Ing. Do světa počítačových her vstoupil v roce 1985, kdy si pořídil počítač Atari 800 a s kamarády založil Atari klub. V roce 1989 se stal soukromým podnikatelem a s firmou JRC začal vyrábět a prodávat doplňky k těmto počítačům. Zlomový byl rok 1993, kdy v centru Prahy otevřel prodejnu PC Shop, která dodnes patří k největším prodejnám svého druhu u nás." (celý článek)

Martin Blatný přináší další "Srovnání časopisů Gamestar, Level a Score (srpen 2003)".

"Cena Gamestaru je nejvýhodnější i u předplatného – jedno číslo pak přijde na necelých 100 Kč. Level a Score nabízejí k ročnímu předplatnému také plné hry, i když rozdílným způsobem – Level jako slevu (250 – 750 Kč) při koupi některých titulů, Score zdarma, ovšem při plné ceně předplatného (2160 Kč, tj. příplatek 720 Kč). Level má ovšem v nabídce více her a dokonce nabízí i hardware. Škoda, že Score zrušilo předplatné bez CD – při současné kvalitě cover CD a plných her je to podle mého názoru krok proti čtenářům a povede k dalšímu odlivu čtenářů." (celý článek)

Nechybějí ani "PG Novinky – ukradený Half-Life 2" od našeho profesionálního hráče Michala Rašovského.

"Většina hráčů multiplayerových her momentálně čeká na "The Next Big Thing", nikdo si není jistý, která hra se touhle "velkou věcí" stane. Jeden z největších kandidátů je bezesporu Half Life 2. S tím to ovšem přestalo vypadat dobře po oznámení, že byl ukraden kompletní zdrojový kód HL2. Tohle by pro single-playerovou část HL2 nemělo mít větších následků, ale pro online hraní je to celkem katastrofální zpráva. Znamená to totiž, že různé cheaty a "client-side hacky" budou vytvořeny dříve, než hra vůbec vyjde - a tahle věc by mohla naprosto zruinovat celou online-multiplayerovou podstatu HL2." (celý článek)

   

Plná hra: "High Grow - sej konopí"

Bleskovka dne: Stahujte demo fotbalové simulace FIFA 2004! Stahujte demo fotbalové simulace FIFA 2004!

Úterý - 14.10.2003 ... Recenze Republic: The Revolution

Dlouho očekávaná politická simulace od britských Elixir Studios je tady! Více se dozvíte v recenzi "Republic: The Revolution - politická revoluce v herním kabátě".

"Karty jsou rozdány a bitva začíná – snad jste z předchozího odstavce pochopili, co vás ve hře Republic: The Revolution čeká. Utopie, korupce, intriky a jiné praktiky jsou denním chlebem, stejně tak však zajímavé ideologické myšlenky a snaha o lepší zítřky. Vašemu vstupu do hry předchází nenáročný test, skládající se z celkem deseti otázek – právě ty určí základní atributy vaší postavy i ideologii budoucí frakce. Chcete-li si tak vytvořit politickou stranu přesně podle svých představ, není nic jednoduššího, než na otázky odpovídat s trpělivostí a pravdivě. Nic víc, nic míň. Na samý závěr vás poté čeká výběr znaku vaší strany. Politické dobrodružství započíná…" (celý článek)

   

V úterý se nevyhneme ani pravidelnému článku "Byznys hrátky: hackeři vs. vydání Half-Life 2 – kde je pravda?".

"Informací lze na internetu najít nespočet a tak začněme u těch nejnovějších - podle nich se podařilo hackerům ukrást také editovatelnou verzi všech map hry, podle dalších je dokonce na světě (a v rukou nesvědomitých hráčů) také pre-gold verze hry. Zejména poslední novinka se však rozchází s některými předchozími tvrzeními a stanovisky hackerů a tak je její věrohodnost snadno zpochybnitelná. Právě hackeři však vyjádřili svou pochybnost nad současným stavem vývoje - jeden z nejodvážnějších pak dokonce oslovil vývojářskou firmu Valve Software s prostým dotazem, co že se vlastně chystala (chystá) letos na podzim vydat, když ukradené materiály obsahují pouze demonstrační levely a nespočet chyb. Taktéž bylo oznámeno, že prezentace hry na E3 je pouze sérií naskriptovaných událostí a tak HL2 pravděpodobně nepřináší revoluci, kterou tvůrci tak dlouho slibovali. " (celý článek)

Máte rádi fantastická dobrodružství v originálních světech plných překvapení? Pak si nenechte ujít článek "První dojmy: Beyond Good & Evil - úchvatná filmová podívaná".

"Prostředí je až překvapivě originálně vyfantazírovaným dílem jednoho či více neskutečně nadaných francouzských mozků z Ubi Softu. Snoubí se zde pohádka se špetkou fantasy pojetí a značnou dávkou sci-fi, a to se týká jak samotných postav, tak i architektury, fauny, flóry či technologií. Hráč v roli Jade putuje po celém světě zcela svobodně. Můžete buďto po svých nebo například za pomoci vznášedla, které lze v průběhu hry vylepšovat, až se nakonec dostane na takovou úroveň, že s ním budete schopni podniknout výlet na měsíc! Hyllis je obrovský svět, jehož procestování vám zabere fůru času. Při svém putování narazíte na nespočet postav, které vám při prvním setkání budou připadat přátelské a hodné, ovšem teprve po čase zjistíte, jak moc jste se ve svém úsudku zmýlili." (celý článek)

    

Martin Blatný si pozorně pročetl poslední číslo herního magazínu GameStar a své stále se zlepšující dojmy shrnul v článku "Gamestar 55 - zase o kousek lepší".

"V rubrice Těšíme se najdeme něco málo informací o připravovaném hitu Max Payne 2, pozadu nezůstávají ani preview na Vietcong: Fist Alpha, Lula 3D, UT 2004 nebo třeba Broken Sword 3. Je jen škoda, že ne u všech preview je uvedeno, nakolik se jedná o vlastní zážitky z hraní (demoverze či např. betaverze) a nakolik jsou to jen převyprávěné PR materiály výrobců hry. Tento nešvar se bohužel objevuje nejen v Gamestaru, ale i v ostatních časopisech či na internetu. Nezbývá než doufat, že většina těchto materiálů pochází z hraní téměř hotové verze příslušné hry (je totiž všeobecným pravidlem, že preview z ranných verzí her obsahuje často spoustu faktických chyb či nepravd)." (celý článek)

Plná hra: "Wettmelken - plná vemena"

Bleskovka dne: WCG: Destroyer ani Comon ve Starcraftu nepostoupili

Středa - 15.10.2003 ... Vyplatí se koupě PS2?

S polemickým článkem "Vyplatí se ještě dnes koupit PlayStation 2?" se vytasil náš šéfredaktor ve spolupráci s Jakubem Koutným. Tohle si rozhodně nenechte ujít!

"Bohužel, konzolové hry mají stále na sobě nabalen nepříjemný balast pověr a pomluv, které svádějí k okamžitému odsouzení nejen her, ale i samotných herních systémů. Tento přetrvávající fenomén vznikl v osmdesátých letech, kdy první osmibitové konzolové vlaštovky jako Nintendo Entertainment System (NES) a Sega Master Systém dorazily do obchodů. Velice jednoduché hry se (srovnáno s dneškem) směšnou grafikou našly odezvu hlavně u dětí mladších dvanácti let. A tuto omezující nálepku: „jen pro děti“ se podařilo, do jisté míry, smazat až firmě Sony, potažmo její téměř deset let staré PlayStation1." (celý článek)

 

Honza Morkes se znovu vydal na ledové bojiště, tentokrát v titulu NHL 2004. Jak to dopadlo, to se dočtete v článku "Recenze: NHL 2004 - sejdeme se opět na ledě?".

"A můžeme pokračovat dál. Proč když kupuji hráče a na první pokus se s ním nedohodnu, proč mi hra skočí automaticky na úplně jiného hokejistu? Vždyť je úplně logické, že se s ním budu chtít ještě dále dohadovat. Místo abych se soustředil na obchod, tak musím znova a znova vyhledávat svého budoucího hráče (jednou jsem si takovéhoto přebliknutí nevšiml a celého nadšeného z toho, jak lacino jsem koupil kvalitního gólmana, mě málem trefil šlak, když jsem uviděl za jakou trosku jsem právě vyhodil tři milióny)." (celý článek)

     

Možná jste o tom ještě neslyšeli, ale i v Česku se vyrábějí hry na téma The Sims. Pokud chcete vědět víc, čtěte článek "Domácí násilí aneb Game Over krutosti a tyranii!".

"Po úvodním výběru a nastavení postavy, který provádíte nejen u své vlastní (ať již může či ženy), ale také u svého životního partnera, přichází nenadálé vrhnutí do víru dění. Výtvor Domácí násilí - Game Over sází na osvědčené principy herní série The Sims, které je v mnoha ohledech podobný. Stejně jako ve skutečnosti, i jeden den strávený ve hře Domácí násilí musíte věnovat starání se o své potřeby, zaměstnání i vyplňování přání svého partnera. Právě otázka zaměstnání byla vyřešena velmi jednoduše - přijímací pohovor absolvujete po telefonu a každé ráno odejde váš skromný hrdina do práce, aby se odpoledne opět navrátil domů, zpět ke své drahé polovičce." (celý článek)

   

Vyšlo nové číslo Oficiálního PlayStation 2 magazínu a náš šéfredaktor Martin Zavřel u toho nemohl chybět! Jeho dojmy si přečtěte v článku "OPS2, říjnové číslo – nejnabitější DVD v historii časopisu".

"Stránka se zlevněnými novinkami v platinové edici nabízí tentokrát opravdové skvosty: Tekken 4, RE: Veronica X a Kingdom Hearts. Stránka věnovaná hardware představuje dálkový ovladač DVD přehrávače od Sony a mimořádný ovladač pro sportovní hry v podobě pravého skateboardingového prkna. Recenze filmů na DVD ostří na Solaris (báječná zápletka shozená nijakým koncem) a Jasona X (u tohoto se alespoň POŘÁDNÉ zasmějete, i když to bylo myšleno jako vážný horor... ale třeba věta „Hele, nebojte se, chtěl jen, abychom mu vrátili jeho mačetu!“ se prostě nedá beze smíchu ustát:-)). Z recenzované hudby doporučuji především nové album Dido: Life For Rent – druhou skladu „Stoned“ poslouchám už skoro měsíc pořád dokola a ještě mi to nestačilo:-)." (celý článek)

Plná hra: "Farma - proti kapitalizmu"

Bleskovka dne: Nejprodávanější hry Velké Británie a USA

Čtvrtek - 16.10.2003 ... Homeworld 2 aneb legenda se vrací

Pozemšťané, slyšte mé poselství! Homeworld 2 konečně přichází. A vy si můžete přečíst naši recenzi v článku "Recenze: Homeworld 2 - akčnější návrat legendy".

"Po bezproblémové instalaci na vás vykoukne menu v duchu celkově jednoduchého, účelného a výborně funkčního designu celého herního interface. Intro, stejně jako veškeré FMV sekvence mezi misemi, je černobílé, což vypadá poměrně stylově. Zlehka vám nastíní příběh - jako teď já - tudíž vězte, že klid po překonání nepřítele a nalezení domovského světa na závěru "jedničky" neměl trvat příliš dlouho. Objevil se nový, ještě nebezpečnější nepřítel - prastará rasa Vaygrů - a aby toho nebylo málo, proslýchá se něco o proroctví, podle něhož se má vrátit Sajuuk - ten, jehož ruce tvoří to, co je - a započít tak konec všeho." (celý článek)

 

V obnovené rubrice Muzeum se tentokrát Kamil Gric zamýšlí nad titulem Polda 3. Podrobnosti v článku "GAME4U: Polda 3 – Pankrácovo pátrání pokračuje!".

"Byť si o něčem podobném dovolím pochybovat, možná se mezi vámi najdou tací, kteří se s herní sérii Polda nikdy nesetkali. Právě těm bude patřit následující odstavec. Svého hlavního hrdinu ovládáte myší - řečeno prostě a jednoduše, Polda 3 je dalším z mnohačlenné rodiny "point-and-click" adventur. Přestože je tento systém podle mnohých mrtvý (viz. svérázná tvrzení autorů očekávaného počinu Broken Sword 3), jen těžko si můžeme vybavit použitelnější ovládání hry. K pohybu s postavou hlavní hrdiny i vykonávání akcí tak používáte dvoj-stisknutí tlačítka myši. Nic víc, nic míň. Polda 3 se tak rozhodně řadí do skupiny titulů, s jejichž ovládáním si poradí i herní batole." (celý článek)

   

Plná hra: "Červený Trpaslík - pekelně ostrý výlet"

Bleskovka dne: STAHUJTE DEMO očekávané české hry UFO: Aftermath!

Pátek - 17.10.2003 ... Kde nakoupit levné hry v říjnu?

Ještě než vám pomocí odkazu zodpovím otázku z titulku, zastavme se u úvodního článku dne, jímž není nic jiného než "Recenze: Mercedes Benz World Racing – německé závody".

"Ovšem nic není tak jednoduché, jak to ze začátku vypadá. Na začátku šampionátu totiž máte na výběr pouze ze tří základních vozidel, ty ostatní si musíte tvrdě vybojovat svým řidičským uměním. Auta obdržíte za nějaký dosažený výkon v závodu - většinou se jedná o nejrychlejší kolo nebo umístění na prvních třech místech. Mercedes Benz World Racing nabízí hráči zhruba třicítku vozidel rozdělených, stejně jako ve skutečnosti, do několika tříd. Rozhodnout se tak můžete například pro naleštěné sporťáky, kabriolety, luxusní limuzíny, klasické automobily, nebo třeba terénní Mercedes G-270 s pohonem na všechny čtyři kola. Stačí si už pouze vybrat a pustit se do samotného šampionátu, který slouží zároveň jako kariéra." (celý článek)

 

A teď už konečně k těm levným hrám měsíce října. Jejich podrobný seznam pro vás připravil Honza Morkes v článku "Levné hry v říjnu – Sacrifice, Polda 4, Desparados či World War 3 za méně než 200?".

"Level se do boje o říjnovou přízeň čtenářů vydal s těžkou zbraní. Tou je velice zajímavá kombinace strategie, akce a RPG Sacrifice. V ní si zabojujete o celý svět v roli čaroděje v boji s podobně "postiženými" jedinci. Klíčem k vítězství je co největší počet získaných duší, které jsou nutné pro výrobu nových jednotek. Když vám řeknu, že za Sacrifice stojí Shiny, a že si hra v naší recenzi odnesla devět bodů z deseti myslím, že už nebudete mít nad čím váhat." (celý článek)

      

Profesionální hráč Michal Rašovský opět připravil zajímavý článek "PG Novinky – (nejen) výsledky Čechů v Koreji".

"Předem bych rád řekl, že letošní WCG nedopadlo pro Českou a Slovenskou republiku příliš dobře. Největší smůlu měli asi Neophyte.CS. Vše vypadalo ze začátku naprosto skvěle, Neophyte chladnokrevně porazil jednoho z největších favoritů celé WCG, Team 3D (USA). Naprostou katastrofou se ale stal pro Neophyte poslední zápas ve skupině, kde nastoupili proti papírově slabšímu kanadskému týmu Evil Geniuses." (celý článek)

Plná hra: "StarNoid - Noidová hra"

Bleskovka dne: STAHUJTE DEMO graficky nádherné české hry KOREA: Forgotten Conflict!

Sobota - 18.10.2003 ... Demoverze UFO: Aftermath a Korea: Forgotten Conflict

Jako každou sobotu tu máme článek "Nová mega: stahujte demoverze nejnovějších českých hitů!", který tentokrát přinaší především demoverze dvou z nejočekávanějších českých her - UFO: Aftermath od brněnských Altar Interactive a Korea: Forgotten Conflict od Plastic Reality Technologies.

Plná hra: "Spaceship - souboj titánů"

Bleskovka dne: Devět obrázků hry Blade & Sword - mix Diabla a Street Fighter

Váš názor Další článek: Railroad Tycoon 3 - nápadité intro!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,