Nový týden: to nejlepší z E3

Dnes jsem se pokusil vybrat pro vás to nejlepší z výstavy E3, která je konečně za námi. Takže na co se můžete těšit? Přinášíme nové screenshoty z těch největších herních pecek - Doom 3, SimCity 4, The Sims Online, Lula 3D, Myst Online, Sudden Strike 2, Neverwinter Nights, Lord of the Rings a další. Mimoto tu také máme několik krásných fotek ještě krásnějších hostesek, nechybějí ani žhavé novinky ze světa her - víte, že se chystá Matrix Online a Max Payne 2? A to ještě zdaleka není vše!

Nastaví O.R.B. nové standardy?

O.R.B. je zkratka pro Offworld Resource Base. Jedná se o 3D vesmírnou realtime strategii, tedy něco "vzdáleně" připomínajícího Homeworld. Proč "vzdáleně"? To proto, že s Homeworldem bude mít společný vlastně jen ten žánr. V ORB se ve dvou kampaních utkají dvě vyspělé humanoidní rasy - příběh začíná tím, že Malusané (politicky založení) objeví onu druhou rasu, pojmenovanou Alyssiané (spíše vědci). Strhne se samozřejmě bitka, a to bitka pořádných rozměrů, ve které jde především o sluneční soustavu Aldus a její velmi bohaté zásoby nerostů. Odtud pak vede příběh do druhé kampaně, tedy té, kde se hraje za Alyssiany.

Koncept hry ORB vyhlíží vcelku klasicky, je podobný všem ostatním RTS - půjde o těžbu nerostů, výzkum nových technologií (každá rasa disponuje vývojovým stromem o padesáti položkách, rozdělených do šesti různých odvětví) a samozřejmě budování armády. Naprostou novinkou v žánru je představení tzv. asteoridových pásů, kde bude možné budovat vojenské základny. Asteroidy se hodí také pro schovávání lodí, dokonce se objeví i tak ohromné kusy, že se do nich vejde celá skupina lodí. Mezi další zajímavosti patří speciální jednotka, která dokáže převzít nepřátelskou loď - nejdřív je však nutné ji vyřadit z provozu. Díky ní je možné získávat relativně snadno nové technologie bez nutnosti jejich zdlouhavého zkoumání. Později by se měla do příběhu zapojit také zcela nová cizí rasa, o které zatím nejsou známy žádné podrobnější informace (respektive vývojáři nechtějí žádné prozradit).

Jednou ze zásadních vlastností téhle pářky bude určitě úchvatná 3D grafika, jejíž propracovanost je patrná snad z každého jednoho screenshotu. Tvůrci kladli důraz zejména na to, aby hráč měl dokonalý výhled na celou obrazovku, který by neměla rušit žádná menu či nabídky a aby ovládání bylo zcela intuitivní. Většinu příkazů tak zadáváte pomocí myši a klévesy CTRL, lze také přibližovat a oddalovat pohled a samozřejmě rotovat kamerou. Detaily grafiky jdou do takové hloubky, že po zničených lodích zbudou trosky, které se rozlétnou dále do prostoru.

ORB se momentálně nachází ve fázi betatestování, do které je možné se přihlásit na oficiální stránce na adrese http://www.o-r-b.com/. Tam je také možné si ORB již teď předobjednat.

Uaaaaa, pozor na tu Věc!

Psal se rok 1982, když se objevil výborný horor Johna Carpentera pojmenovaný The Thing (česky Věc). Asi si dokážete spočítat, že je to už nějakých dvacet let. A protože do filmového pokračování se nikdo nehrne, rozhodla se herní společnost Computer Artworks vytvořit alespoň pokračování herní. To bude přímo navazovat na film - hráči se vypraví jako členové zvláštního záchranného týmu zpět na z filmu známou antarktickou stanici, aby se pokusili zjistit, co se stalo odmlčivšímu se vědeckému týmu. Ti, kdož viděli film samozřejmě vědí, že jsou všichni mrtví a vědí také, co je zabilo - zvláštní mimozemská forma života, která dokáže měnit podobu a přeměnit se tak v kteroukoliv svou oběť. Vojáci najdou základnu zcela zdemolovanou a přestože jsou to trénovaní profesionálové, zavládne v jejich řadách strach, který vás bude provázet celou hru. Strach a nedůvěra - postupem času nebude možné věřit už téměř nikomu. The Thing tedy slibuje navodit podobnou atmosféru, jakou je možné zažít ve hrách typu Resident Evil či Silent Hill.

Potíž s nedůvěrou je ta, že je to pěkná mrcha. V některých okamžicích prostě někomu uvěřit musíte - bude na tom záviset váš život. Jenže komu, he? Nu to už je na vás - jisté je to, že v jistých okamžicích se bez pomoci NPC (třebas dalších členů svého týmu) prostě neobejdete. Mimoto se ve hře objeví také různé hádanky, takže by se dalo říct, že půjde o akční adventuru.

Zatím nebyly oficiálně oznámeny platformy, pro které hra The Thing vyjde, ale v kuloárech se povídá něco o PC, Xboxu a PlayStation 2.

nVidia má rekordní zisky

V současnosti nejznámější výrobce grafických čipů, společnost nVidia, oznámila, že za poslední čtvrtletí měla rekordní obrat v řádu 582,9 milionů dolarů oproti 240,9 milionům za stejné období minulého roku. Zisky za stejné období se zvýšily na úctyhodných 83,2 milionů dolarů z 26,7 milionů minulý rok. Myslím, že šéfové si můžou mnout ruce, protože nVidia prostě jede.

Nejprodávanější hry

Dnes tu výjimečně máme žebříček dvaceti nejprodávanějších her v USA za měsíc duben. To jen abyste měli představu, co se vlastně prodává ve světě za hry.

1. The Sims: Vacation Expansion Pack

2. Dungeon Siege

3. The Sims

4. Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast

5. Medal Of Honor: Allied Assault

6. The Sims: Hot Date Expansion Pack
7. Harry Potter & The Sorcerer`s Stone
8. The Sims: Livin Large Expansion Pack
9. Heroes Of Might & Magic IV
10. Roller Coaster Tycoon
11. Elder Scrolls 3: Morrowind
12. Starcraft: Battlechest
13. Microsoft Zoo Tycoon
14. Freedom Force
15. Diablo 2 Expansion Set: Lord of Destruction
16. The Sims: House Party Expansion Pack
17. Sim Theme Park World
18. Tom Clancy`s Ghost Recon: Desert Siege
19. Civilization 3
20. Microsoft Age Of Empires 2: Age of Kings

Jako obvykle se na předních příčkách drží rodinka The Sims, dotahuje Dungeon Siege a nový Jedi Knight, poměrně dobře se umístili také noví Heroes 4. Jen škoda, že Morrowind se pohybuje tak dole.

Nové screenshoty

Doom 3

 

 

 

 

 

Lord of the Rings: The Two Towers (PS2)

Lula 3D

Myst Online

 

 

Neverwinter Nights

SimCity 4

 

 

Sudden Strike 2

The Sims Online

World of Warcraft

 

 

E3 babes

Následující čtveřice fotek ilustruje tvůrčí potenci jednotlivých společností:

Krátce ze světa her

  • Black Isle, tvůrci legendárních RPG Baldur`s Gate, ohlásili novou hru, překvapivě žánru RPG, jenž ponese název Lionheart. Bližších informací je zatím pomálu, snad jen že se bude odehrávat v 16. století
  • Společnost Take 2 oficiálně potvrdila, že ve spolupráci s Remedy Entertainment a Rockstar Games připravuje druhý díl své neuvěřitelné 3D akce Max Payne. Max Payne 2 by se měl objevit někdy v roce 2003 (že by konkurence pro DOOM 3?)
  • Hra Commandos 3 byla oficiálně potvrzena, objevil se také nový trailer
  • Už víte o tom, že se chystá datadisk pro Return to Castle Wolfesntein? Měl by přijít s deseti novými misemi pro singleplayer a multiplayer (dohromady tedy dvacet), objeví se zřejmě někdy na počátku roku 2003
  • Tak a teď se dvakrát přeneseme do online světů. Poprvé to bude v Myst Online, kteroužto masivně multiplayerovou pářku chystaá UbiSoft na rok 2003. Půjde o "celosvětovou adventuru", jak to trefně vyjádřil Kamil Gric ve svém druhém souhrnném přehledu z E3. Asi největším lákadlem bude úžasné technické provedení (ti kdož hráli první Myst jistě vědí své) a prapodivný, avšak o to lákavější příběh
  • Druhý online výlet se týká matrice, respektive titulu Matrix Online, což je MMORPG na motivy slovutného filmu, který jistě všichni znáte. Tuto hru připravují společnosti Monolith a EON Entertainment
  • Mimo toho, že byly konečně spuštěny oficiální stránky chystaného Deus Ex 2: Invisible War (o němž jsme psali zde), se také objevila informace, že producentka nového (a výborného) Spider Mana si vybrala příběh Deus Ex jako základ pro svůj nový stejnojmenný film
  • Mezi další nové spuštěné oficiální stránky patří ty ke hře Command & Conquer: Generals, naleznete je na adrese http://generals.ea.com/. A aby těch homepage nebylo málo, tak na adrese http://simcity.ea.com/simcity4/ naleznete oficiální stránky SimCity 4
  • S největší pravděpodobností plodnou spolupráci zahájily společnost Take Two, GOD a Croteam - rozhodli se, že hráčům přichystají překvapení v podobě Xboxové verze 3D střílečky Serious Sam
  • Po třetím díle se chystá další pokračování série Grand Theft Auto s názvem GTA: Vice City, které bude k dispozici jak pro PC tak i pro PlayStation 2.

Čtení odjinud

Co týden dal…

Směska

Váš názor Další článek: E3: Acclaim E3 trailery

Témata článku: , , ,