Nový týden: Vánoce přicházejí!

Recenze her Star Wars: Rogue Leader, Divine Divinity, Worl Rally Championship II Extreme, Cultures 2, Růžový panter: Honba za pokladem * Prosincová hitparáda * Vyhodnocení soutěže o hru Necromania * Hry, které se vyplatí nadělit pod stromeček * Cheatování může zničit online hry * Vánoční dárek: CD plné nejlepších freeware titulů! * A mnoho dalších zajímavých článků!

Pondělí - 9.12.2002 ... Srovnání nejnovějších herních časopisů

Začínáme trochu netradičně článkem "Srovnání časopisů Gamestar, Level a Score (listopad 2002)", ve kterém Martin Blatný podrobně rozebírá jednotlivé rozdíly mezi současnými českými herními magazíny a opět jasně potvrzuje, že Level prostě vede a jen těžko se na něj bude někdo v brzké době dotahovat.

"Po letech útlumu se na trhu českých časopisů o počítačových hrách opět začíná něco dít. Průkopníkem změn je Level, který kromě DVD přílohy a miniformátu zavádí třinácté číslo do roka. Opakem je Gamestar, který stále tvrdohlavě lpí na letním dvojčísle a také omezil frekvenci přikládání plných her - na druhou stranu ale ve dvou krocích zvyšuje rozsah časopisu až na 132 stran. Jen časopisu Score se zásadnější změny zatím vyhýbají... Oprostíme-li se od dědictví minulosti a podíváme se na situaci na českém trhu střízlivým pohledem, musíme konstatovat, že Level si stále drží první příčku, což potvrzuje i zájem čtenářů a prodejnost časopisu." (celý článek)

Následuje zajímavá novinka "Biblický horor ve hře Eon of Tears", ve které přináším informace o připravované hře Eon of Tears, jenž je založena na důležitých biblických událostech.

"Základním pohledem je trochu netradičně pohled první osoby. Ten se však mění na pohled třetí osoby vždy, když má dojít k boji. Pak se boj podle prvních dostupných informací velice podobá bojům ve Final Fantasy - je částečně tahový a částečně probíhá v reálném čase. Jistěže nelze čekat, že na svých cestách po dávné Palestině potkáte orky a trpaslíky. Nepřáteli se protentokrát stanou božská stvoření jako andělé nebo démoni. Nebude chybět ani magie čili nadpřirozené božské síly." (celý článek)

 

Plná hra: "CatchIt - střílejte po balóncích"

Bleskovka dne: Aktualizované demo Dungeon Siege

Úterý - 10.12.2002 ... Růžový Panter, CD plné freeware her

Plných šest článků jsme vám přinesli poslední úterý. Začali jsme recenzí do češtiny lokalizované plošinovky "Růžový Panter: Honba za pokladem", recenze ovšem byla nadepsaná poněkud jinak - "Růžový panter znovu zasahuje". Vyjma popisu samotné hry a samozřejmě jejího hodnocení jste se v článku mohli dočíst také o historii filmů s Růžovým Panterem a Peteru Sellersovi, slavném představiteli této série.

"Vaším úkolem je najít dvanáct klíčů vedoucích do podkroví, kde se ukrývá strýčkův poklad - celkem na vás čeká jedenáct misí a jedna závěrečná. Úrovně jsou poměrně různorodé - jednou se podíváte na zámořský parník Luxitania, jindy zase do pravěku, Egypta, na staveniště či kluziště a na další zajímavá místa. Všechno jsou to místa, která váš strýček (ostatně slavný dobrodruh a cestovatel) navštívil a zřejmě také alespoň částečně vyplenil. Úvodní obrazovka před každou misí je jakýmsi zkráceným návodem co udělat proto, abyste získali zlatý klíč." (celý článek)

 

Jako každé úterý i tentokrát přišel Kamil Gric se svým pravidelným článkem "Byznys hrátky: další perličky ze světa businessu", kde mimo jiné píše o rivalitě mezi Electronic Arts a Activison, návratu Segy na evropskou herní scénu a mnoha dalších zajímavostech, nechybějí ani obvyklé žebříčky prodeje. Tady je ukázka:

"Jednou z nejoblíbenějších zpráv posledních týdnů, která je hojně prodiskutovávána především na všemožných webových fórech, je možný nákup firem Sega a Capcom dalším japonským gigantem, společností Nintendo. Ty by se měly po dokončení celé transakce stát exkluzivními tvůrci her pro konzoli GameCube, jednu z nejúspěšnějších platforem dneška.

Co bylo podnětem pro vznik podobných spekulací? Zejména dřívější prohlášení jednoho z představitelů firmy, hovořící o tom, jak těžké je v současné době upoutat pozornost zákazníků. Spolu s očekávaným "mega" prohlášením firmy Nintendo, kterého bychom se měli dočkat ještě letos a které by mělo značně ovlivnit prodejnost konzole GameCube, se tak našla vhodná záminka stojící za onou nepodloženou spekulací o nákupu firem Sega a Capcom." (celý článek)

Byl to znovu Kamil, kdo pro vás připravil článek "Vánoční dárek: CD plné nejlepších freeware titulů!", jenž je souhrnem těch nejlepších plných her, které se za uplynulý rok objevily na Doupěti ke stažení.

Ale pojďme dál, ještě nám tu zbývají dva "velké" články a jedna plná hra. Prvním z oněch článků je pravidelný pohled Martina Zavřela na nové číslo Oficiálního PlayStation 2 magazínu, tedy "OPS 2, 9. číslo - první desítková recenze". Dozvíte se v něm mimo jiné která hra získala první desítkové ohodnocení v historii časopisu (nikoho myslím nepřekvapí, že se jedná o čtvrté REGULÉRNÍ POKRAČOVÁNÍ série GTA;). Tady je ukázka:

"K světu se má výborná nová rubrika Monitor - kdo neví, jde o průběžné sledování připravovaných her, které volí sami čtenáři. Tentokrát bylo na jejich žádost zaostřeno na The Getaway, Devil May Cry 2, Silent Hill 3 (pro ten jsem hlasoval já, heh), MGS2: Substance a Auto Modellistu. Kromě popisu první hodiny Silent Hillu 3, ze kterého vám půjde mráz po zádech můžete v Monitoru najít třeba připravovanou hru Judge Dredd vs Judge Death a další." (celý článek)

A nakonec je tu moje novinka týkající se už dlouhá léta vyvíjené 3D akční hry Call of Cthulhu, článek jsem poněkud nedočkavě nazval "Kdy už se konečně dočkáme Call of Cthulhu?". Zde je ukázka:

"Čím má být tahle hra tolik zvláštní? Především dosud nevídaným realismem, na kterém si autoři velice zakládají. Nejen na realistickém prostředí a vlastnostech objektů, ale také na pohledu první osoby. Z jiných 3D stříleček jste zvyklí na nejrůznější HUDy (informační panely), které na obrazovce s pohledem první osoby zabírají někdy více jindy méně místa. V Call of Cthulhu nic takového neuvidíte - uzříte právě jen a pouze přesně to, co vidí váš hrdina Jack Walters. Call of Cthulhu představí také revoluční systém "duševního zdraví". To bude kolísat podle toho, co Jack kolem sebe uslyší, uvidí, nebo si přečte při prohledávání Innsmouthu. Ztráta duševního zdraví se může projevit různorodě - tím, že uslyšíte podivné hlasy nebo dokonce halucinacemi." (celý článek)

 

Plná hra: "Combat Tanks - parádní souboj tanků"

Bleskovka dne: Single-player demo hry Impossible Creatures

Středa - 11.12.2002 ... Recenze hry Star Wars: Rogue Leader

Krásný nový den začal velice nadšenou recenzí Martina Zavřela na nejnovější dílko společnosti LucasArts. Svůj článek nazval velice jednoduše - "Star Wars: Rogue Leader: vrcholné dílo LucasArts - recenze". Tady je krátká ukázka:

"Útok na první Hvězdu smrti jsem už zmínil. Dále vás čeká oblíbená bitva s chodícími kolosy na ledových pláních, nevýslovně atmosférická akce v oblacích "Oblačného města", honička mezi meteory a totální vrchol filmu/hry: několikaúrovňová závěrečná bitva u rozestavěné Nové hvězdy smrti, které se zúčastní naprosto všechna plavidla, která mají obě strany konfliktu k dispozici (čeká vás i průlet útrobami Hvězdy smrti a strhující útok na její reaktor!). Říct, že atmosféra uvedených pasáží je přesnou kopií té filmové by bylo směšně nevýstižné. Zkrátka a dobře budete přímo tam, uprostřed těch úžasných událostí, na které jste před léty zírali na videu/plátně s otevřenými ústy." (celý článek)

Star Wars Rogue Leader Star Wars Rogue Leader

Pojďme dál, máme tu ještě jednu recenzi, tentokrát už na PC titul. Honza Morkes řádně propařil nové německé RPG jménem Divine Divinity a své zkušenosti shrnul článkem "Recenze: Divine Divinity - kvalitní nástupce Diabla":

"Hra nabízí poslední dobou je čím dál populárnější příběh nepříběh. O co se jedná? V podstatě o to, že se hlavní hrdina probouzí z komatu/dvěstěletého spánku/kocoviny a jaksi nemá ani potuchy, co se aktuálně ve světě děje. Jediné co ví, že se něco pořádně po...kazilo a že pravděpodobně na něm bude, aby dal zase věci dohromady. Postupně se před ním otevírají problémy současné společnosti počínaje obtěžujícími orky na zahrádce ubohých civilistů a konče až příliš vysokou koncentrací jedovatých pavouků na metr čtvereční v blízkém lesíku." (celý článek)

     

Ten samý Honza Morkes se postaral ještě o jeden článek nazvaný "Prosincová hitparáda - Arx Fatalis, Brány Skeldalu 2 a spol.". Jedná se o přehled sedmi nejlepších herních titulů, které v prosinci zakoupíte v našich obchodech. Tady je ukázka:

"Kupodivu v předvánočním měsíci chybí v nabídce nějaký dlouho očekávaný titul, hra na kterou by se s napětím čekalo rok a více. V listopadu by se dala do této škatulky zařadit real.time strategie Age of Mythology nebo RPG Icewind Dale 2, ale v prosinci? Ticho po pěšině. To ovšem neznamená, že byste neměli v posledním měsíci roku co hrát. Hry jako Arx Fatalis, Iron Storm nebo Brány Skeldalu 2 sice nejsou marketingovými akcemi vynášeny už půl roku předem do nebes, přesto se určitě zařadí mezi nadprůměrné kousky." (celý článek)

Plná hra: "Skispringen - vzhůru na hory"

Bleskovka dne: Nová hra Mafia SMS City!

Čtvrtek - 12.12.2002 ... Vyhodnocení soutěže o RPG Necromania

Od 5. do 19. listopadu probíhala na našem webu soutěž o RPG Necromania a další ceny, které do naší soutěže věnovala firma Cinemax. Celkem deset šťastných výherců se na ně může těšit v nejbližších dnech. Otázky tentokrát nepatřily k nejjednodušším, což se odrazilo i na počtu správných odpovědí a v článku "Vyhodnocení soutěže o RPG Necromania a další ceny firmy Cinemax" naleznete vyhlášení vítězů.

Ve čtvrtek nemůže samozřejmě nikdy chybět pravidelný článek "Vývoj cen hardwaru: půjdou paměti ještě níž?", který tentokrát přináší také přehled cen LCD displejů a jako obvykle srovnání a přehledné vývojové grafy.

Jediným delším článkem byla tento den moje novinka "Mistmare - RPG z jiného světa", jež pojednávala o připravovaném 3D akčním RPG z alternativní současnosti zamořené prapodivnou Mlhou. Mistmare se odehrává se světě bez průmyslové revoluce, ve světě po mnoho století platných církevních dogmat a velké nesvobody. Zde je ukázka:

"Mezi další Isadorovi zbraně patří klasické sekery, hole, meče, dýky a podobně. Celkem jsou k dispozici čtyři různé školy bojových umění. Každá tato škola má své vlastní figury a čím častěji ji budete praktikovat, tím lépe tyto figury zvládnete. Samozřejmě nechybí ani magie, která je zde prezentována poněkud netradičně zejména zvukem a opět se dělí, tentokrát do tří sfér, v každé sféře je pak možno praktikovat tři kruhy magie.

Grafické zpracování hry Mistmare sází na engine LithtechJupiter, který poháněl například také hry No One Lives Forever 2, Aliens Vs. Predator 2 a další. V současné době se nepočítá s podporou multiplayerového hraní, ovšem podle tvůrců by nebylo příliš obtížné multiplayer dodělat - například formou patche." (celý článek)

 

Plná hra: "Weihnachtsmannspiel - vánoční nadílka"

Bleskovka dne: Krásný vánoční dárek od ALTAR interactive!

Pátek - 13.12.2002 ... Recenze World Rally Championship II Extreme

Pátek třináctého. Nešťastný den pro všechny pověrčivé, šťastný pro všechny těžce pracující. Přinesli jsme vám pětici článků z nich prvním byla konzolová recenze Honzy Spáčila - "World Rally Championship II Extreme - recenze". Zde je ukázka:

"Rallye skutečně je extrémním sportem. Extrémně náročným, extrémně tvrdým a díky extrémním podmínkám v souhrnu i extrémně přitažlivým. Žel pokud nejste extrémně dobří (a skoro i extrémně bohatí), jinam než do prostoru vyhrazeného pro čumily vás sebesilnější přitažlivost nedostane. Naštěstí tu máme utěšeně se rozrůstající matrix s nezištnými morfei, na každém druhém rohu nabízející za pakatel červené pilulky vedoucí i za volanty virtuálních kokpitů...a WRCIIE, které vás nezavede jen do kokpitu čtyřkolky řítící se extrémními podmínkami, ale mnohem dál. Zavede vás do kolotoče stavícího v jedněch z nejkrásnějších prostředí na téhle planetě, za volanty těch nejbytelnějších aut, k jakým se můžete dostat, a do kůže těch nejlepších jezdců matičky země." (celý článek)

World Rally Championship 2 Extreme World Rally Championship 2 Extreme

"Hry, které se vyplatí nadělit pod stromeček", to je titulek shrnujícího článku Honzy Morkese, který přehledným způsobem vyjmenovává všechny cenově zajímavé hry, které byste mohli svým blízkým pořídit pod stromeček. Tady je ukázka:

"Dobrou zprávou pro adventuristy je zlevnění pravděpodobně nejkvalitnější českého zástupce žánru. Polda 4 má být na Vánoce k dostání za 399 Kč (oproti původním 599 Kč).

Nejznámější maloobchodní řetězec s hrami se snaží také vyjít zákazníkům vstříc a v prosinci speciálně prodlužuje otevírací hodiny svých obchodů, které mají otevřeno většinou do 18 hodin (a mnohdy ještě déle). Přesto než půjdete do své oblíbené pobočky, podívejte se raději na tuto adresu, kde všechny potřebné informace naleznete." (celý článek)

V souvislosti s novou vlnou online hraní na konzolách znovu vyvstává otázka boje proti podvádění v online hrách. Podle marketingových specialistů právě nefér chování některých hráčů může být důvodem k velkým obchodním ztrátám. A proto přichází Otakar Schön se zajímavou úvahou na téma "Cheatování může zničit online hry":

"Výsledkem zkušenosti, že ve hře vlastně nic nezmůžete, že vás poráží banda pitomců, kteří si vypomáhají zneužíváním herních bugů nebo cheaty, může klidně být deinstalace hry nebo přechod na jiný server, kde takové jednání není tolik rozšířené. Až doposud vlastně o nic nešlo, alespoň provozovatelům těchto her. Ale s nárůstem širokopásmového internetu či zlevňování a zavádění flat-rate u vytyčeného připojení (což není tak úplně případ ČR) a hlavně s uváděním on-line programů pro herní konzoly začíná jít o velké peníze. Podle studie IDC bude už v roce 2005 online hry provozovat na 10 milionů domácností. Při platbě kolem 20 USD měsíčně za jednu hru půjde výrobcům her o miliardy dolarů." (celý článek)

Posledním článkem před plnou hrou byla moje novinka "Spellforce - nová strategie od tvůrce Settlerů". Tady je ukázka z článku:

"Spellforce už není klasická budovatelská strategie typu Settlerů. Je mnohem více akčně a vojensky orientovaná, má hodně společného s oblíbenou sérií Heroes of Might & Magic. Hráče v herním světě zastupuje avatar - už tedy není bezejmenným, neviditelným velitelem obrovských vojsk. Můžete si vybrat, zda budete bojovníkem, bílým nebo černým mágem nebo jinými postavami, může sám zasahovat do bitev. Také máte k dispozici inventář a díky němu dokážete ukládat různé posbírané předměty. Záleží pouze na vás kterou mapu se rozhodnete projít (nebo dobýt), který quest či sub-quest splnit." (celý článek)

Plná hra: "Santa Claus in Trouble - Santa má potíže"

Bleskovka dne: Dnes má premiéru HOMAM IV: The Gathering Storm CZ!

Sobota - 14.12.2002 ... Recenze Cultures 2

V den zaslouženého odpočinku přicházíme s recenzí výborné německé budovatelské strategie Cultures 2. Začtěte se do pohodové "Cultures 2 - recenze":

"Každý jednotlivý osadník - ať už žena nebo muž - má své zájmy a potřeby. Mezi ty základní patří například snaha zahnat hlad. Vaši poddaní sice nejsou žádní soutěživí žrouti, ale pro několikaměsíční půst příliš pochopení nemají a po čase začínají hromadně odumírat. Je proto nutné osadu dostatečně zásobit různými druhy jídla. Aby bylo možné osazenstvo vesnice obohatit o nové potomky a zajistit tak potřebnou nahraditelnost v boji umírajících vojáků, je zase nutné vystavět domy." (celý článek)

Cultures 2 Cultures 2

Mimoto pro vás samozřejmě Kamil Gric připravil svůj pravidelný článek "Nová mega: demoverze Impossible Creatures", kde nabízí nejen demoverzi hry Impossible Creatures, ale také například hratelnou ukázku Neverwinter Nights nebo video z očekávané adventury Broken Sword 3.

Bleskovka dne: Multiplayer demo české hry Vietcong!

Váš názor Další článek: Multiplayer demo české hry Vietcong!

Témata článku: , , , , , , , ,