Nový týden: ve znamení Warcraftu

Recenze hry Ghost Master * První dojmy z datadisku Warcraft 3: Frozen Throne * Preview online hry World of Warcraft * Hardwarová poradna ZDARMA: Vy se ptáte, náš technik odpovídá! * Endor - česká UO po vzoru oficiálních serverů * Bude bít grafické srdce XBoxu 2 v rytmu ATi? * Trainz 2004 - vstupte do světa lokomotiv! * Plné hry * A další zajímavé články!

Pondělí - 23.6.2003 ... Hardwarová poradna

Odpovědi našeho hardwarové technika naleznete v netrpělivě očekávaném článku "Hardwarová poradna ZDARMA: Vy se ptáte, náš technik odpovídá!":

"[KVALITNÍ OBRAZ A VYSOKÝ VÝKON]

[?] Mám kvalitní monitor 19“ (1600x1200 100Hz) a starou grafickou kartu Matrox G550. Jelikož kvůli hrám plánuji něco výkonnějšího, půjčil jsem si od kolegy ATI Radeon 9000 a byl jsem šokován kvalitou obrazu - i na ploše ve Windows byly fonty rozmazané. Chci si přesto pořídit výkonnou kartu, ale chtěl bych mít co nejkvalitnější obraz. Co mi poradíte?

[!] Při tak vysokém rozlišení vám kvalitu obrazu zvládne nejlépe asi jen Matrox. Asus má obraz srovnatelný, ale myslím si že i na 19“ monitoru je takové rozlišení příliš - 1280x1024 při 100Hz je podle mého názoru optimum. U Radeonů jsou docela velké rozdíly mezi výrobci - nejlepší obraz jsem viděl u Herculesu, ale bohužel v 1600x1200 při 75Hz, takže těch 100Hz jsem neměl možnost vyzkoušet." (celý článek)

Máte-li chuť si zasoutěžit, zkuste "Soutěž o Cestu do Indie!".

Článek "Týden v rubrice Plné hry: staňte se doktorem či zločincem!" pak shrnuje všechny plné hry za uplynulý týden.

Plná hra: "Život není krásný 3 - Doktořina krutá dřina"

Bleskovka dne: Nášup screenů špionážní akce Splinter Cell: Pandora Tomorrow!

Úterý - 24.3.2003 ... Recenze hry Ghost Master CZ

"Strašecí The Sims" - takhle nějak by se dala v jednoduchosti hra Ghost Master. O recenzi počeštěné verze se postaral David Sláma článkem "Ghost Master CZ - recenze na "strašení v The Sims"":

"A k čemu vám vlastně duchové jsou? Vaše cíle se různí, někdy jde jen o to, vyhnat všechny smrtelníky (v podstatě nejjednodušší typ misí), někdy ale naopak nesmíte příliš vyděsit žádného, jelikož všechny potřebujete, třeba na vyvolání dalšího ducha, takže lidičkám ještě navíc musíte všemožně pomáhat. Další z úkolů je třeba vyhnání jen některých smrtelníků či přesvědčení jednoho mafiána o existenci duchů. Všeobecně by se dalo říci, že jsou úkoly poměrně variabilní a nápadité. Navíc jsou ve hře dva další motivační faktory: zlatá plazma, kterou získáváte za úspěšné strašení a plnění zadaných úkolů a samozřejmě noví duchové, které vždy stojí za to vysvobodit a rozšířit si tak svoji armádičku o mocné bytosti." (celý článek)

 

Jako obvykle ani toto úterý nechybí pravidelný článek "Byznys hrátky: půjde cena her nahoru?", který přináší zajímavé informace ze světa herního průmyslu:

"Není to ani tak dávno, co jsme vás informovali o jistě úctyhodné snaze a výzvě zahraničního sdružení FairPlay, požadujícího snížení cen herního softwaru i hardwaru. Jak už to tak bývá, veškeré aktivity se nakonec ukázaly být zbytečnými - ceny se na světových trzích drží na prakticky stejných hodnotách, snad jen u nás se díky konkurenčnímu boji začíná v mnoha případech blýskat na lepší časy. Právě v době, kdy se čeští distributoři předhánějí ve snaze nabídnout titul za konkurence schopnou cenu, v lokalizované podobě a množstvím bonusů, však přichází rána zvenčí. Podle předpokladu renomovaného analytika vyletí cena her nahoru." (celý článek)

Plná hra: "Tanky ][ - česká řežba"

Bleskovka dne: Nový beta patch v1.27 pro brněnskou akci Vietcong!

Středa - 25.3.2003 ... Preview World of Warcraft

Dnes se na Doupěti objevila druhá část rozsáhlého článku "World of Warcraft - obrovský, jedinečný, dechberoucí (2.)":

"Tohle je právě situace, kterou chtějí vývojáři WoW zásadním způsobem změnit. Tzv. "učící křivka" většiny jejich předchozích titulů je velmi jednoduchá - naučit se hrát Warcrafta nebo Diablo trvá maximálně pět minut. Ale je rozdíl mezi "naučit" a "ovládnout", což nás ostatně přivádí k oblíbenému mottu Blizzardu "Snadno se naučit, těžko stát se mistrem." Cílem vývojářů WoW je, aby si i hráči, kteří mohou strávit online pouze jednu nebo dvě hodiny denně dokázali hru pořádně užít. Jak toho dosáhnout, to vědí asi jen oni sami. Důležité je, že se mohli poučit z mnoha dalších MMORPG, která se doposud vyrojila, a díky tomu přesně vědí na co si dávat pozor a čemu se vyvarovat." (celý článek)

 

A u online her ještě chvíli zůstaneme. Máme pro vás totiž také článek "Endor - česká UO po vzoru oficiálních serverů" - jedná se o rozhovor se zakladatelem herního UO serveru Endor:

"Doupě: Připravit a rozjet takhle velký projekt musí stát hromadu peněz i lidského úsilí. Kdes čerpal oba tyto zdroje?

Demostenes: Na Endoru se pracovalo asi rok a půl. Ony "lidské zdroje" jsou většinou špičkoví hráči z různých českých shardů, které nadchla myšlenka UO shardu na moderním emulátoru, kde je konečně možné systém odladit a dotáhnout do konce. Což bohužel na nejrozšířenějším emulátoru jménem Sphere moc dobře nejde. A už vůbec ne na starších verzích, na nichž jedou veškeré "zaběhané shardy". Linku, server a bezchybné technické zázemí nám poskytla firma UPC, takže nejsme odkázáni na vlastní kapsu co se týče provozu serveru - což bývá ten největší problém." (celý článek)

 

Sesterský magazín Živě.cz přináší zajímavou "Recenzi počítačové sestavy: 3,2 GHz bez limitu".

Plná hra: "Worm Wars - červí válka"

Bleskovka dne: Čtveřice scanů hry Max Payne 2: The Fall Of Max Payne!

Čtvrtek - 26.3.2003 ... Detaily o Xboxu 2

V rubrice Techbox přibyl nový článek Franty Brázdilíka "Bude bít grafické srdce XBoxu 2 v rytmu ATi?":

"Otázkou tedy je, zda se Nintendo nerozhodne stáhnout se z trhu stolních konzolí a nebude se plně soustředit na sféru kapesních přístrojů, kde je jeho pozice dlouhodobě mnohem silnější. Trh konzolí je hodně našlapaný a v případě, že ATi nebude stíhat vývoj grafických jader pro oba soky, mohla by se společnost Nintendo obrátit na jiného výrobce grafických čipů. Protože však chce zachovat zpětnou kompatibilitu s konzolí Gamecube, má ATi hodně silnou pozici a pravděpodobně tak bude dodavatelem i další generace čipů do konzolí Nintenda." (celý článek)

Další část série Čtenáři naostro je tady! Více v článku "Čtenáři naostro: Majitel herní prodejny odpovídá!":

"[?] V jakém poměru prodáváte české a zahraniční hry na PC? Prodávají se lokalizované hry lépe nebo hůře než originály (např. Warcraft III)? A jak si na tom stojí (původní) české hry?

[!] Pokud bych prodej českých her měl nějakým způsobem vyjádřit poměrově proti zahraničním titulům (pokud poměrem rozumíme počet vydaných českých vs. zahraničních her), tak české hry jednoznačně vedou. Nechci spekulovat, ale imho tak asi 5:1. Jako jeden příklad za všechny uvedu POLDA 1-4. Pokud se ale oprostíme od poměrového srovnání, tak se samozřejmě karta obrací a to ve prospěch zahraničních titulů. Plyne z toho závěr, že my Češi máme naše hry velice rádi a vyhledáváme je. ..." (celý článek)

A další zajímavý článek na Živě.cz - "Vývoj cen hardwaru: paměti podražují, jinak stagnace".

Plná hra: "Psycho Hazard - textovka jak má být"

Pátek - 27.3.2003 ... První dojmy z Warcraft 3: Frozen Throne

Kamil Gric strávil několik prvních hodin nad ještě teplým datadiskem Warcraft 3: Frozen Throne a tady jsou jeho první dojmy:

"Snad poučen svým nezdarem a krutostí osudu odebral se válečník Thrall i s hrstkou svých věrných do odlehlých končin pusté, vyprahlé, skalnaté země Kalimdor - vystavěno bylo obrovské město plné rozličných klanů, které spolu se svými druhy pojmenoval královstvím a národem Durotar. Prastará civilizace Orků tak našla nový domov. A kde jinde, než právě v těchto končinách, bude také vrcholit příběh této nenáviděné i zbožňované rasy. Jak však sami tvůrci uvedli, dobrodružství na straně Orků bude více prošpikováno RPG prvky a přestože bude svým rozsahem patřit mezi kratší pasáže datadisku, nabídne ojedinělý herní zážitek." (celý článek)

Warcraft III   Warcraft III

A jako chuťovku přidáváme na konec týdne ještě jednu novinku - "Trainz 2004 - vstupte do světa lokomotiv!":

"Mezi další novinky patří parní lokomotivy (realistické zpracování zde jde tak daleko, že bude nutné pravidelné plnění vodou a palivem) nebo možnost přiřadit každé lokomotivě jejího vlastního řidiče, což je, jak ostatně všichni dobře víme, vždy velice osobitá figurka. Kompletního přepracování doznaly online služby Trainz Download Station a Trainz Exchange, kde si mohou hráči z celého světa vyměňovat vlastní výtvory. Systém ukládání tentokrát dovoluje vytvářet teoreticky neomezený počet pozic, takže váš scénář může běžet opravdu dlouho." (celý článek)

 

Plná hra: "Worm Wars 2 - opět v akci"

Bleskovka dne: Letní akce Nintenda: GameCube za 3990,- Kč!

Sobota - 28.3.2003 ... Bojte se v Silent Hill 3

Už tradičně je tady článek "Nová mega: patche pro český Vietcong, šestiminutové video Silent Hill 3!" a s ním i spousta nových donwloadů, mimo jiné nový trailer poslední počítačové Lary Croft, dva beta patche pro český Vietcong a zdarma také datadisk Insect Invasion pro strategii Impossible Creatures.

Plná hra: „Honzova dobrodružství - Epizoda 1

Váš názor Další článek: Nová mega: patche pro český Vietcong, šestiminutové video Silent Hill 3!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,