Nový týden: vychází březnové Doupě DVD

Recenze her Final Fantasy X-2, Harry Potter: Mistrovství světa ve Famfrpálu, Deep Sea Tycoon CZ * Rozsáhlý návod na hru Ratchet and Clank * Březnové Doupě DVD: 23 demoverzí - UT2004, Colin 4, H&D2 a další! * Reportáž: Game Developers Session 2004 – tak jaká byla? * id Software – historie legendy * Vládci herního světa, 1. část – Hideo Kojima a Raph Koster * A další zajímavé články

5x tip týdne: Březnové Doupě DVD: 23 demoverzí - UT2004, Colin 4, H&D2 a další!, NAOSTRO: Ptejte se Daniela Mikšovského, ředitele ProGamers, id Software – historie legendy, Nové hry na obzoru: ambiciózní akce Pariah od tvůrců Unrealu!, Vládci herního světa, 1. část – Hideo Kojima a Raph Koster

Plná hra týdne: Brutal Yetti Sports - brutální odpalování

Pondělí - 8.3.2004 ... Vychází nové Doupě DVD!

Nový měsíc nemůžeme začít jinak než článkem "Březnové Doupě DVD: 23 demoverzí - UT2004, Colin 4, H&D2 a další!", který podrobně informuje o nejnovějším čísle pravidelné přílohy online verze našeho magazínu Doupě DVD.

"Největší peckou je bezpochyby demo očekávané 3D akce Unreal Tournament 2004, které rozhodně stojí alespoň za vyzkoušení. Nejen fanoušci závodů jistě uvítají také demoverzi čtvrtého dílu slavné Colin McRae Rally. Za povšimnutí ale stojí také demo temné 3D řežby Painkiller, která má velkou šanci stát se dočasnou náhradou DOOMa 3." (celý článek)

Vynikající reportáž z neméně kvalitní akce naleznete v článku "Reportáž: Game Developers Session 2004 – tak jaká byla?".

"I když byl program vzorně vyvěšen na jednom z mohutných dřevěných sloupů, každý dychtivě očekával, co bude dál. Samozřejmě se pokračovalo dle osnovy, a sice nášupem představování očekávaných freeware her, ale obeznámeni jsme byli i s takovými klenoty jako životopis UFO Aftermath nebo v poslední době ve všech pádech skloňovaný Vietcong. Člen týmu Pterodon na pódiu odvedl slušnou práci, takže jsme se mohli díky kvalitní obrazové technice kochat videi z poutě do dalekého Vietnamu, množstvím in-game animací, atd. Dokonce se nám dostalo i stručné historie samotného projektu Vietcong. Věděli jste například, že měla jít hra původně ve stopách slavného Ramba plenícího své nepřátele po stovkách jakožto slavný akční hrdina?" (celý článek)

  

Pokud máte rádi Final Fantasy, ale i RPG žánr obecně, nepřehlédněte článek "Recenze: Final Fantasy X-2 – díl, kterému chybí srdce i duše".

"Další hledisko, ze kterého je FFX-2 geniální, je soubojový systém. Jako obvykle je naprosto odlišný od předchozích - tahový systém vystřídal výrazně rychlejší realtime, kde vás zaváhání může stát život. Dá se sice nastavit na wait mode (čekající mód) při výběru předmětů a kouzel, ale velký rozdíl to nedělá. Pokud se vám povede útočit s více postavami zároveň, dostanete odměnu v podobě silnějšího řetězeného útoku (chain atack). Postavy se při bitvě měnit nedají, ale můžete se vyžívat v jejich převlékání/měnění povolání. Po Spiře se totiž objevila spousta sfér, jež se ve FFX využívaly jako videokazety. Ve FFX-2 mají některé tyto sféry ještě další využití jako takzvané dress sphere." (celý článek)

  

Jirka Černý je tu jako vždy se svým pohledem na nejnovější číslo magazínu SCORE. Více už v článku "Score, číslo 121 – okurková sezóna".

"Ale o tom později. Jakmile mineme obsah, můžeme se plně zanořit do novinek a přečíst si leccos zajímavého například o Medal of Honor: Pacific Assault, očekávané adventuře Sam And Max: Freelance Police (ta byla bohužel před několika dny překvapivě zrušena, pozn. redakce) či Chaos League. Stručně ze světa přiblíží dění ve Francii, Německu, USA i VB a že pod svícnem už tma není se lze přesvědčit z příspěvku pojednávajícím nejen o nedávném výletu Billa Gatese do Prahy. Dále bych z této sekce uvedl ještě tip na nákup měsíce věnující se Alien versus Predator GOLD, eventuálně úlet měsíce – co říkáte na zajímavou kombinaci gamepadu a nástroje na zhubnutí? Inu proti gustu…" (celý článek)

Plná hra: Asteroid Falling - den zúčtování

Bleskovka dne: Splinter Cell: Pandora Tomorrow je GOLD

Úterý - 9.3.2004 ... NAOSTRO s ProGamers

Jak vypadá situace v ProGamingu u nás, (nejen) na to se můžete zeptat Daniela Mikšovského, ředitele ProGamers v článku "NAOSTRO: Ptejte se Daniela Mikšovského, ředitele ProGamers".

"Zároveň také s vizí rostoucího trhu zábavy získal rozhodující podíl ve společnosti ProGamers, registroval si ochrannou známku Mistrovství ČR v počítačových hrách a v současnosti buduje po celé České republice řetězec klubů počítačových her PG Cyber Café a plánuje expanzi na Slovensko, do Maďarska a Polska. Stal se také iniciátorem založení Českomoravského svazu ProGamingu a v současné době je jeho předsedou. Mezi jeho záliby patří hraní karet, jízda na kole, střelba, vodní sporty, judo a karate." (celý článek)

Pravidelný pohled do zákulisí herního byznysu přináší Kamil Gric v článku "Byznys hrátky: virtuální vrah za 1,4 miliardy?".

"Bližší informace o tom, jak konkrétně by měl přenos probíhat a co vše si firma od této inovace slibuje, však zveřejněny nebyly. Přesto se novináři dočkali z úst prezidenta vizi budoucnosti herního designu. Ideální hra tak bude podle prezidenta japonského herní divize Sony taková, která půjde jednoduše hrát jak na PS, tak PSP. Kromě toho také uvedl, že Sony uvažuje se speciálními 1,8 GB UMD disky pro PSP expandovat i do hudební a filmové branže. Jakým způsobem se hodlá prosadit v konkurenci objemnějších DVD si však opět nechal pro sebe." (celý článek)

Plná hra: Against War - zabraňte válce

Bleskovka dne: Nové ukázky z filmu Alien versus Predator!

Středa - 10.3.2004 ... id Software - historie legendy

Stejnojmenný článek je i hlavním lákadlem dne. Rozhodně nepřehlédněte výborný text Martina Demigera "id Software – historie legendy".

"Doom byl od začátku trochu jiná liga než Wolfenstein. Nejen že byl opět plně ve třech rozměrech (tentokrát bez pravých úhlů a s výškovými rozdíly), ale dal se libovolně editovat. Všechny zdroje byly od začátku přístupné a nebyl žádný problém, ani pro naprostého laika, udělat si vlastní mód do hry. Přidat si vlastní zrůdu či mapu. Stačilo se trochu snažit a vznikly úplně nové módy a mohli jste hrát znova a znova….hraní se tedy nikdy nestávalo nudným a kdykoliv vás samotný Doom přestal bavit, stačilo někomu říct, ať vám sežene mód nebo mapy, které nemáte. Nebo potom byla druhá možnost: udělat si vlastní." (celý článek)

  

Jirka Mašek zjevně našel oblibu ve hrách pro děti, po Nemovi je tu také jeho recenze "Harry Potter: Mistrovství světa ve Famfrpálu – sport čarodějů".

"V závislosti na úspěšném hraní se v horní části zvětšuje či zmenšuje posuvný ukazatel obou týmů. Pokud se tyto dva ukazatelé spojí, objeví se Zlatonka a nastává čas pro nejdůležitější část ve hře (chytit ji co možná nejrychleji před soupeřem). V ten okamžik ovládá hráč jen chytače Zlatonky (ostatní postavy tvoří kulisu - v některých případech můžou znamenat nechtěná zbrždění letu za Zlatonkou). Hráč koriguje let chytače ve vyznačeném pruhu a za pomoci klávesy pro zrychlení letu se přibližuje k vytouženému konci zápasu (čím větší má hráč horní posuvný ukazatel, tím déle může zrychlit svůj let). Po chycení Zlatonky nastane slavností animace a zápas končí. " (celý článek)

  

Zato Honza Morkes, ten se věnuje čistě žurnalistickým záležitostem. Jako je třeba "Vox Populi: máte raději fantasy, scifi nebo realitu?".

"Radek Zelycz alias Čedič, Češtiny.cz

No, vzhledem k tomu, že jsem spíše strategický hráč, respektive mám velmi rád budovatelské strategie, na žánru mi tolik ani nezáleží. Ale protěžovanější jsou sci-fi a historické, alespoň u mě. Hry, založené na realitě jsou přeci jen spíše doménou 3D akcí, případně sportovních simulací a tam (krom sem tam zahraného NHL) se moc v kramflecích necítím, vždycky jsem jeden z prvních "sejmutý" :-)) A automobilové simulace moc nepotřebuji, stačí mi pravidelné ježdění v realitě." (celý článek)

Plná hra: Madness Combat - krvavá bitka

Bleskovka dne: PlayStation 3 porazí všechny své konkurenty

Čtvrtek - 11.3.2004 ... Jaký je Deep Sea Tycoon CZ?

Ještě že Kamila na Doupěti máme! Bez něj byste se ve čtvrtek nedočkali pravidelného článku "Nové hry na obzoru: ambiciózní akce Pariah od tvůrců Unrealu!", protože do mého už tak nevalného internetového připojení se vloudila záludná závada, které ne a ne pustit data ke mně ani ode mě. Pořádný klystýr ale všechno spravil!

"Přestože jsou tvůrci prozatím skoupí na slovo a o svém titulu nehodlají příliš prozradit do veletrhu E3, můžeme vám nabídnout alespoň malý předkrm informací. Pariah se zařadí do škatulky first-person stříleček a jak je vzhledem k předchozím výtvorům Digital Extremes pochopitelné, i tentokráte jej vývojáři hodlají zaštítit technologií enginu Unreal Championship, pro který si "vypůjčili" množství inovací očekávané multiplayerové akce Unreal Tournament 2004. Grafika však nebude základem hry, za ten sami tvůrci označují singleplayerovou část, která má být podpořena propracovaným příběhem, kvalitními akčními scénami a pochopitelně také dobrou AI. Do sytosti se vyřádit vám jistě umožní také Havoc engine a tedy i realistické chování objektů. Mimo to se můžeme těšit také na multiplayer, to vše ve verzích pro PC a konzoli Xbox." (celý článek)

   

Tom Vrána přezdívaný v redakci také prostě "letec" se s chutí postaral o článek "Recenze: Deep Sea Tycoon CZ – postavte si Atlantidu".

"Nabídka misí je skutečně pestrá. Ještě než se ale vrhnete na hlubokomořské běsnění, vřele doporučuji projít si osm přípravných tréninkových misí, jež jsou demonstrovány příslušnou postavou spíše formou brífinku, nežli pečlivého ukazování správného postupu. Ovšem svůj cíl splní, a tak se během pár minut naučíte základní složky, bez nichž byste byli s největší pravděpodobností ztracení, v lepším případě by vám jejich pochopení trvalo poněkud delší dobu. Proto raději na tuto možnost nezanevřete." (celý článek)

  

Plná hra: 360 - zabraňte zničení planety!

Bleskovka dne: Max Payne 3 bude, ale ne letos

Pátek - 12.3.2004 ... Poznejte vládce herního světa!

Kdo určuje směr herního vývoje budoucích let? Dozvíte se v článku "Vládci herního světa, 1. část – Hideo Kojima a Raph Koster".

"Osud k němu byl ale milostiv a ihned potom, co se vrátil zpět do Tokia, naskytla se mu možnost pracovat v Konami jako řadový designér konzolových titulů pro konzole Nintenda. Ale nebyl to pouhý řadový pracovník, vyčníval nad ostatními a neustále zásoboval své šéfy různými nápady - hned ten jeho první byl úspěšný, jmenoval se Metal Gear. Vyšel pouze pro platformy MSX a NES. Revoluční byl hlavně nápad, že ne všichni nepřátelé musí být zabiti, občas jste byli nuceni i myslet a nejen tupě střílet." (celý článek)

  

Pokud máte potíže se skvělou hrou Ratchet and Clank, neváhejte a využijte našeho obsáhlého návodu v článku "Ratchet and Clank : návod, jaký jste ještě neviděli".

"Naši pouť začneme jeskyní vpravo. Vyskákejte po krápnících na pohybující se plošinky. V první místnosti na vás čeká nový nepřítel, včelák. Taktika je stejná jako na žabáky z Veldinu. Poberte bedýnky a stoupněte si ke schodům. Zde si můžeme procvičit další z Ratchetových pohybů. Umí se odrážet od sten. Natočte se čelem ke stěně, stoupněte si těsně k ní a skočte. V jakékoli fázi pohybu zmáčkněte opětovně skok. V případě správného provedení se Ratchet odrazí a vyskočí o poznání výš. Ne od všech stěn se lze odrážet, avšak mnohdy to tak je. Navede vás na tuto možnost i šipka ukazující směrem nahoru." (celý článek)

Plná hra: Brutal Yetti Sports - brutální odpalování

Bleskovka dne: Metal Gear Solid se vrací! Zbývá jen čtrnáct dní

Sobota - 13.3.2004 ... Servírujeme nejnovější downloady

Co pro vás máme tentokrát? Druhé demo akce Far Cry, zbrusu novou demoverzi původem konzolové akce kill.switch či trailery SC: Pandora Tomorrow a SÖLDNER: Secret Wars. Fanoušky domácího Vietcongu potěší nová bonusová mapa. Čtěte článek "Nová mega: krev a mrtvoly ve videu Hitman Contracts!".

Plná hra: Ricocheter - zdařilý Pong

Bleskovka dne: Akční hra Kill.switch prostřednictvím nových screenů

Downloady týdne: XIII - patch v1.01, Star Wars Battlefront - 2 ukázky, Ground Control 2 - video, Gangland - první patch, Worms 3D - druhé demo, SÖLDNER: Secret Wars - video, Splinter Cell: Pandora Tomorrow - minutový trailer, Vietcong - mapa Riverdale

Diskuze (1) Další článek: Dvě ukázky akce Star Wars Battlefront

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,