Nový týden: vychází první číslo Doupě DVD!

Nejlevnější herní DVD - lednové Doupě DVD za 69,- Kč! * Recenze her X2 - The Threat, Tony Vočko a případ růžového tapíra, Northland, Manhunt, Armed & Dangerous * Recenze na film Návrat krále * NAOSTRO: Čedič, šéfredaktor serveru Češtiny.cz odpovídá! * Reportáž: Sraz Fanoušků Final Fantasy – zima 2004 * O Driverovi 3, UT 2004 a Matrixu s Petrem Boškou, ředitelem SeVeN M * A tak dále...

5x tip týdne: Nejlevnější herní DVD - lednové Doupě DVD za 69,- Kč!, O Driverovi 3, UT 2004 a Matrixu s Petrem Boškou, ředitelem SeVeN M, Recenze: Manhunt – Tentokrát se opravdu pobl***te, Recenze: Film Návrat krále – svět se změnil, Recenze: X2 The Threat - novodobý nástupce Elite

Plná hra týdne: Blondes Xonix - blondýny v hlavních rolích

Pondělí - 12.1.2004 ... Doupě uvádí na trh vlastní DVD!

Tak jsme/jste se konečně dočkali! Byla to fuška, ale nakonec se to podařilo - na světě je Doupě DVD číslo 1, plné demoverzí, videí, speciálního Doupě Videa a mnoha dalších užitečných dat. Více se o něm dočtete v článku "Nejlevnější herní DVD - lednové Doupě DVD za 69,- Kč!", koupit si ho můžete v našem internetovém obchodě doupe.vltava.cz a zeptat se na cokoliv v této diskusi.

"Jak bylo nedávno probíráno v jedné zajímavé diskuzi, autoři herního webu, který „vychází“ denně a má mnohem přímější zpětnou vazbu čtenářů (+ neomezený prostor z hlediska délky článků), jsou zvyklí na řádově poctivější a rychlejší práci, než nejeden autor tištěného časopisu. Řekli jsme si: proč tyhle schopnosti redakce nezneužít a nenechat ji navíc připravit měsíční hmotný bonus k pravidelnému obsahu samotného webu? Takže jsme v prosinci zapracovali o něco (hodně:-)) víc a výsledkem je první číslo pravidelného Doupě DVD." (celý článek)

Kamil Gric pro vás připravil recenzi na jednu z nejpřekvapivějších akcí tohoto měsíce, více už v článku "Recenze: Armed & Dangerous - s humorem jde všechno lépe".

"Každé velké příběhy začínají nevinně a jejich zápletka bývá jen náznakem skutečného nebezpečí. V intru hry vás tak přivítají zasněžené pláně a trojice hlavních hrdinů, jdoucích navštívit starého Rexe, chromého a svým způsobem také senilního ex-ochránce knihy "Book of Rule" (Knihy vládnutí). Ta se dostala do rukou zpupného a nadevše po moci toužícího krále Forge, kterému chtějí naší přátelé jeho hrátky a snahu o odemčení knihy navždy překazit. Jejich plán je přitom velmi jednoduchý - proniknout přes stovky stráží až do pečlivě střežených prostor a cennou relikvii ukradnout. Smělé a odvážné, podle Rexuse však velmi, velmi hloupé. A protože je náš slepý přítel zajat královými vojáky, musí se zbývající skupinka tří dobrodruhů (a obdivuhodných individuí) vydat na záchranu přítele i spasení světa." (celý článek)

   

Martin Zavřel, věrný to fanoušek Final Fantasy, zdokumentoval nedávný sraz jemu podobných v článku "Reportáž: Sraz Fanoušků Final Fantasy – zima 2004".

"Snad žádná herní série na světě nevzniká tak náročnou cestou, jako megalomanská série nejvýpravnějších RPG: Final Fantasy. Mezi těmi stovkami malířů, programátorů a umělců najdete pravidelně také několik scénáristů a psychologů, jejichž prací není nic jiného, než stvořit naprosto živé, reálné postavy s reálnými řečmi a příběhy. Kdo si při hraní libovolného dílu Final Fantasy prožil pár hodin příběhu vedle těchto postav, ten mi dá jistě za pravdu, že je velmi snadné v nich najít nápadnou podobnost lidem, které známe v reálném světě – a je až neuvěřitelně snadné mít nebo nemít některé z nich rád, nebo je rovnou milovat či nenávidět." (celý článek)

  

Pro všechny, kteří mají problémy se svým hardwarem je tu článek "Hardwarová poradna ZDARMA: Povánoční odpovědi i nové dotazy!".

"[?] Chtěl jsem se optat, jestli nějak pěkně rozchodím Athlon XP 1,7 GHz na mé desce Abit KT7E. Oficiálně nepodporuje FSB 133/266 MHz, ale v BIOSu tuto frekvenci mohu normálně nastavit. Díky.

[!] Dle zkušeností jiných majitelů této základní desky máte velkou šanci, že uvedený procesor Vaše deska zvládne, avšak jak sám uvádíte, čipset VIA KT 133E nemá oficiální podporu 133MHz FSB." (celý článek)

Plná hra: Shooter 2003 - přesná střelba

Bleskovka dne: První screeny ze třetího pokračování akční hry Hitman

Úterý - 13.1.2004 ... Kdy u nás vyjde Driver 3?

O chystaných peckách jako Driver 3 či Unreal Tournament 2004 a jejich distribuci na českém trhu si Honza Morkes povídal s osobou nejpovolanější v článku "O Driverovi 3, UT 2004 a Matrixu s Petrem Boškou, ředitelem SeVeN M".

"Nejprve bych se rád vrátil ke společnost Dynamic Systems, která počátkem roku jakoby pozastavila svou činnost. Vyrojilo se kolem toho spousta dohadů a spekulací. Co se ve skutečnosti stalo?

Společnost Dynamic Systems CZ byla původně pobočkou Rakouské společnosti Dynamic Systems Austria. Společnost DS Austria včetně všech poboček byla součástí společnosti JoWood.

Není žádné tajemství, že společnost JoWood řešila v průběhu roku určité problémy; které se, bohužel, přenesly i na společnost Dynamic Systems. Nepříznivý vývoj nepřinesl ani tak problémy finanční, jako spíš problémy s prodejním portfoliem, což samozřejmě navenek působilo jako „pozastavení činnosti“. Opak je pravdou, ve firmě panoval čilý pracovní ruch, který nám umožnil udržet kontakt se stávajícími zákazníky a navíc začaly přípravy na spolupráci s novým strategickým partnerem. ..." (celý článek)

  

Nebylo by to úterý na Doupěti, kdyby nevyšel také článek "Byznys hrátky: Nejprodávanější hry roku 2003 v ČR!".

"Z vyjádření představitelů Sony bohužel nelze vyčíst přesnou cenu, ta má však podle evropských i japonských zdrojů odpovídat částce blížící se 250 britským librám - tento fakt potvrdil prezident Sony Europe Chris Deering svým prohlášením, podle kterého bude cena "blíže 200 než 300 librám". Podle údajů japonských prodejců má být cena zařízení stanovena na 48 000 yenů, tedy zhruba 250 liber. V přepočtu bychom se tak ambiciózního handheldu PSP mohli dočkat za 12 000 korun českých. Kdy? Přestože první předpoklady hovořily o listopadu letošního roku, podle posledních informací je globální start konzole plánován na prosinec téhož roku." (celý článek)

David Sláma se prokousal nejnovějším číslem magazínu GameStar. Jak to dopadlo se dozvíte v článku "Časopisy: GameStar 58 – plus deus ex machina: Petr Vochozka".

"Na této rubrice začíná být pomalu znát povánoční útlum počítačového trhu. Herní novinky nepřinášejí nic převratného, nejvíce mne asi zaujala akčně adventurní RPG FPS Gunfighter, odehrávající se na divokém západě a mající za vzor GTA. Kupodivu tento mix zatím vyznívá pozitivně, takže jen dodám předpokládané datum vydání – Q1 2004. Pokud byste náhodou měli náladu na poněkud humorněji laděný klon starého Dungeon Keepera, navíc ze zlodějského prostředí současnosti, mohl by vás zajímat projekt Evil Genius. Princip hry je v podstatě stejný jako u jeho hlavní inspirace, novinkou bude pořádání zlodějských akcí vně základny, aby vám nedošel kapitál." (celý článek)

Plná hra: Balloonophobia - střílejte nafukovací balónky

Bleskovka dne: Nové ukázky z připravované české adventury Ron Loo

Středa - 14.1.2004 ... Recenze nechutného Manhuntu

Konzole se poslední dobou stávají rejdištěm poměrně specifického typu her, jejichž nejpodstatnější náplní je co nejnechutnější násilí. Někomu se to líbí, někomu ne, článek "Recenze: Manhunt – Tentokrát se opravdu pobl***te" je každopádně dalším velice originálním počinem od Honzy Spáčila.

""Další Cashi, další! Nevytáhl sem tě ze sraček proto, abych se díval na to, jak se tady flákáš! Tamhle si vem dalšího a nenuď mě. Chci... tvoji fanoušci chcou vidět akci. Tak se snaž! Igeliťák? Dobrej nápad." Detaily, sledujte detaily! Pašák Cash... vidíte, jak se mu ten magor pod rukama krásně škube... jak si vydýchává vzduch... jak mu nabíhají žíly na krku... jak se dusí ve vlastní krvi?!! To je ono, proto jsme všichni tady. Ten orgastický moment, kdy se konečně dostane tiše sledovaná oběť pod řezníkovu ruku a všechny napětím napnuté svaly se najednou nádherně uvolní a... je váš. A navrch to provedení. PROVEDENÍ. Do hajzlu s nějakým praštěním do zátylku nebo zlomením vazu, to je pro suchary. Krev a pořádná poprava, to je to, co v hloubi duše všichni chcete vidět... co vám doba vzala a co vám váš Mefisto nabízí navrch! "Ukaž jim Cashi jak se páře břicho srpem!"" (celý článek)

  

To Tomáš Vrána pro vás připravil recenzi úplně jiného typu hry, viz. článek "Recenze: Northland: Cesta na sever – dokonalé spojení žánrů".

"Na začátku všeho byli čtyři odvážní lidé, kteří zachránili svět před zkázou. Jedním z nich jste právě vy - Bjarni, princ z dalekého Norska. Kdysi dávno jste při cestě za poznáním své vize potkali Sigurda, statečného franckého rytíře, Hatchieho, nikým nespoutaného saracéna bez špetky strachu a hany, a nakonec krásnou byzantskou princeznu Cyru, jejíž srdce patřilo právě vám. Cyra a Bjarni byli pro sebe stvoření, takže když se cesty tohoto téměř nepřekonatelného kvarteta na konci ságy rozdělily, oni dva zůstali pospolu a žili v byzantské říši v nepředstavitelném blahobytu. Kdo by čekal, že se všichni čtyři ještě někdy setkají? Vždyť je od sebe dělilo množství hor, řek,... dokonce i moře." (celý článek)

  

Plná hra: Sherman 2 - tanková aréna

Bleskovka dne: Rozhovor o Doupě DVD na GameCentrum.net!

Čtvrtek - 15.1.2004 ... Král se vrátil, aneb recenze na třetí díl Pána Prstenů

Šéfredaktor Martin Zavřel se jako jeden z mnoha nadšenců zúčastnil brněnské půlnoční premiéry závěrečného dílu trilogie Pán Prstenů. Co si o filmu myslí se dozvíte z jeho článku "Recenze: Film Návrat krále – svět se změnil".

"Pro nezaujatého diváka je zřejmě nejvýraznější vlastností trilogie její vizuální stránka. Pán prstenů je epický válečný velkofilm, ve kterém nebojují jen mnohatisícové armády nádherně vyzbrojených a oblečených válečníků, ale také různé neexistující bytosti, jako ohromné oživlé stromy, gigantičtí „mamuti“, černí draci (Nazghůlové), obří vlci (Vrrci) a tak dále – když se „nedotčený“ člověk podívá na ukázku z Pána prstenů, vidí vizuální podívanou a triky, jaké ještě nespatřil (vše působí mnohem velkolepěji také díky více realistickému podání, než najdete v jediné konkurenci – přebarveném světě Hvězdných válek, které jsou z hlediska příběhu a zážitku někde docela jinde)." (celý článek)

Typická kreslená italská 2D adventura, to je Tony Vočko o jehož recenzi se postaral Tomáš Vrána v článku "Recenze: Tony Vočko a případ růžového tapíra – nebe i peklo".

"Jak už jsem naznačoval, hlavní postavou této adventury je detektiv Tony Vočko, pracující pro agenturu Wallen & Wallen.V dětství byl terčem posměchu ostatních dětí především pro jeho zjev i vzrůst. Jeho problémy a s tím i související komplexy se táhnou až do současnosti, tudíž nejrůznějších posměšků ze strany svých detektivních spolupracovníků si vyslechne přehršle. Není tedy divu, že se po stopách Pantagruela vydá se vší elegancí tak rychle, neboť právě jeho pes je zároveň i jeho jediným a nejlepším přítelem." (celý článek)

  

Honza Morkes pro vás připravil odpovědi legendární postavy Čediče v článku "NAOSTRO: Čedič, šéfredaktor serveru Češtiny.cz odpovídá!".

"[?] Pro jaké hry jsou nejoblíbenější češtiny? Kolik si je řádově stáhlo uživatelů?

[!] Na to je celkem snadná odpověď, vpravo dole na stránce je žebříček nejnavštěvovanějších článků s překlady, jednoznačně vede překlad do Nera - Burning Rom ("palírnu" už má dnes skoro každý). Dále se stále vysoko drží třeba Diablo 2, Baldurs Gate, The Sims, Max Payne atd. Situace je hodně ovlivněná i tím, že na hru vyjde jedna verze češtiny, tu si lidi stáhnou a stačí jim to, kdežto u programů vycházejí češtiny na další a další verze, takže články jsou navštěvované častěji (to je právě třeba případ Nera)." (celý článek)

O nových hrách se dozvíte v pravidelném čtvrtečním výletu daleko za obzor nadepsaném "Nové hry na obzoru: další Hvězdné Války jsou na cestě!".

"Cílem multiplatformového titulu Battlefront není nic jiného než převést do interaktivní online podoby ty nejznámější bitvy z Hvězdných Válek. Hráči se tak budou moct zúčastnit například slavných bitev na Hothu, Naboo či Yavinu. K dispozici bude přibližně 20 různých typů vojáků, jak imperiálních, tak rebelů, ale i droidů a klonů. Každý voják má disponovat několika unikátními vlastnostmi, všichni bez rozdílu pohlaví či náboženství pak budou umět ovládat pozemní děla nebo více než 15 různých dopravních a střílecích prostředků (AT-ST, X-wing, speeder bike)." (celý článek)

     

Plná hra: Tennis Ace - vyhrajete pohár?

Bleskovka dne: The Sims 2 - čtveřice nových obrázků

Pátek - 16.1.2004 ... Recenze X2 - The Threat

Zamilovali jste si kdysi hry jako Elite či Privateer? Pak je článek "Recenze: X2 The Threat - novodobý nástupce Elite" určen právě vám!

"Obchoduj, bojuj, buduj, mysli" - tak zní hlavní heslo téhle hry. Herní možnosti X2 jsou neuvěřitelně rozsáhlé. Všechno sice začíná úvodem do příběhu, který tvoří důležitou součást celé hry, nicméně není tím nejdůležitějším. Tím je zde svoboda. V X2 má hráč naprostou volnost pohybu i konání. Kdykoliv můžete příběhovou linii opustit a vydat se vlastní cestou kam až vás motory vaší lodi vystřelí. Ze současných titulů snese X2 srovnání nejlépe asi s proslulým Battlecruiserem od Dereka Smarta, ale ani to není tak docela férové. Zatímco Battlecruiser je čistě jenom o boji, v X2 toho můžete dělat mnohem víc." (celý článek)

    

Plná hra: Max The Wonderdog - slepeckým psem

Bleskovka dne: Situace kolem GTA 5 se zamotává

Sobota - 17.1.2004 ... Kupy nových downloadů!

Jako každou sobotu pro vás Kamil Gric připravil souhrn toho nejlepšího, co se za uplynulý týden na internetu urodilo. Čtěte článek "Nová mega: dopadení Saddáma Husajna v traileru Kuma: War!".

Plná hra: Blondes Xonix - blondýny v hlavních rolích

Bleskovka dne: Konec tvůrců Unrealu 2?

Downloady týdne: ProGamers TV - ukázka (low-res), Postal 2: Share The Pain - patch v1408, Ground Control 2 - rozhovor, Breed - Grunt trailer #6, Ron Loo - trailer

Váš názor Další článek: První patch pro RTS Pax Romana

Témata článku: , , , , , , , , , ,