Nový týden: Xenosága - monumentální RPG

Recenze her Xenosága, Jurrasic Park: Operation Genesis * Preview her MS Flight Simulator 2004, Return to Castle Wolfenstein: Operation Ressurection, World of Warcraft * Rozhovor o Star Trek Elite Force 2 * Level 101 - nejnadupanější Level všech dob? * A mnoho dalších zajímavých článků!

Pondělí - 16.6.2003 ... Recenze titulu Xenosága

Šéfredaktor Martin Zavřel se s vervou pustil do recenzování konzolisty netrpělivě očekávané hry Xenosága. Více v článku "Recenze: Xenosága - největší hra mého života":

"Jejich největším problémem (kromě rychlého nárůstu populace) je boj s agresivní rasou mimozemských bytostí, které útočí na lidské lodi i světy, kdykoliv je objeví. Bytosti známé jako Gnosis jsou natolik vzdálené lidským znalostem o biologii a fyzice, že lidé jen velmi obtížně hledají způsoby, jak s těmito nepřáteli alespoň trochu vyrovnaně bojovat. Prozatím nejúčinnější formou jsou obří humanoidní roboti, přezdívaní Anti Gnosis Weapon System (AGWS). V praxi to ale znamená, že tyto zbraně (vyžadující lidského pilota) dokáží zastavit postup nestvůrných Gnosis o pár minut déle, než jiné prostředky, takže pár lidí má čas a příležitost dostat se za jejich zády do bezpečí." (celý článek)

 

Martin Blatný jako obvykle "recenzuje" nejnovější číslo herního magazínu "Score 112 - sliby na obálce a ujetá recenze Vice City":

"Dalším tématickým článkem je přehled nejlepších her roku 2002. Letos se už neopakuje pokus o přidání vážnosti ankety stylem "zasedla Herní Akademie". Je to tedy pouze žebříček redaktorů Score, i když nechápu, proč je tedy v úvodu článku zmiňováno čekání na Lukáše Ladru či Jakuba Červinku. Samotný přehled jen potvrdil trend, který je patrný již několik let - díky stále zvyšující se komercionalizaci vzniká velké množství neoriginálních pokračování, zejména v nejoblíbenějším, ale také nejzprofanovanějším žánru 3D stříleček." (celý článek)

Další Čtenáři naostro jsou zde! "Čtenáři naostro: Ptejte se Petra Hořice z prodejny Megami!":

"Jmenuji se Petr Hořice a už 30x jsem z jara slyšel zpívat kosa. Firmu jsem založil spolu s bratrem na jaře roku 1996. Naše první prodejna se nacházela přímo v centru města Brna na Náměstí Svobody v prostorách tamního knihkupectví. Bohužel jsme tam díky nevyřešeným právním vztahům nevydrželi příliš dlouho a na podzim jsme obchod zavřeli. Nová prodejna byla otevřena v prvním čtvrtletí 1997, tedy za necelého půl roku na ulici Česká 6, taktéž v samotném centru Brna. Zde přetrváváme dodnes. Hlavním motorem našeho snažení je prodej počítačových her, her na Playstation2 a Playstation. Též se zabýváme prodejem klasického software a hardware, profesionálních aplikací, výukových programů, encyklopedií, časopisů, sběratelských karetních her, bazarem her apod." (celý článek)

Honza Kuneš, nadšený to příznivce dopravních letounů všech typů a velikostí, se postaral o článek "První dojmy z Microsoft Flight Simulator 2004":

"Základní koncept hry se ale prakticky vůbec nezměnil. Velkých rozdílů oproti minulé verzi je jen minimum - po spuštění hry se zobrazí menu, ze kterého můžete přejít k připraveným "scénářům" nebo si vytvořit individuální let podle vašich představ. Jeho tvorba je naprosto identická s verzí 2002, tedy - vyberete letadlo, místo startu (některé z více než 23 tisíc letišť po celém světě), počasí (to doznalo značných vylepšení oproti minulé verzi) a fázi dne. Další možné volby jsou: nastavení množství paliva a zátěže na palubě letadla, poruchy a případně i ucelený letový plán. Nyní podrobně k nejvýznamnějším změnám, které nová verze nabízí." (celý článek)

 

Shrnutí plných her uplynulého týdne, to je "Týden v rubrice Plné hry: sedm kvalitou překypujících titulů!".

Plná hra: "Pferderennen - na horu na horu"

Bleskovka dne: 23. století v podání akce Star Ancestor

Úterý - 17.6.2003 ... Rozhovor o Elite Force 2

Franta Janouch plní svůj slib z minulého týdne a přichází s článkem "Hardwarová poradna ZDARMA: Další odpovědi na vaše dotazy":

"[JAKÉ JSOU DŘEVĚNÉ REPRO GENIUS?]

[?] Mám doma repro Creative Inspire 5300, které budu prodávat, a mám dotaz, zda se vyplatí koupit Genius SW-5.1 ve dřevě? Poznám rozdíl? Jsou tyto repráky odstíněné na mobilní telefony (aby nešlo slyšet "vytáčení" nebo příjem SMS)? A ještě jeden dotaz - když je repro-soustava tak výkonná, může být v blízkosti CRT monitoru (když jsou totiž bedny zapnuty na plný výkon, dochází k otřesům obrazu)?

[!] Genius SW-5.1 jsou asi nejlepší koupí - rozdíl je značný, nejde jen o to, že jsou ze dřeva, ale mají rovněž lepší šestikanálový zesilovač, použité měniče a jejich velikost. Repráky jsou stíněné, ale mobil je v nich slyšet taky. Co se týká otřesů CRT monitoru, určitě to nevadí." (celý článek)

Kamil Gric připravil zajímavý rozhovor o vzniku hry Star Trek Elite Force 2 - "Zrození očekávané akční hry Star Trek: Elite Force 2 - rozhovor":

"Doupě: Proč jste se rozhodli pro již zmiňovanou změnu licence a prostředí hry? Můžete nám konkrétněji prozradit příklady několika lokací, které nás ve hře čekají?

J.G.: Nejdříve k důvodům oné změny - Next Generation prostředí nám nabídlo jedinečnou šanci změnit veškeré scenérie a postavy. Zároveň je nutno poznamenat, že se jedná o celkově nejpopulárnější část celého fenoménu a světa Star Trek." (celý článek)

 

Jako obvykle ani toto úterý nechybí pravidelný článek "Byznys hrátky: Half-Life 2 ovládl uznávaný veletrh E3!":

"K velkolepým herním výstavám neodmyslitelně patří ceny daného veletrhu, kterými jsou obdarovány nejzajímavější produkty (v tomto případě hry) celé show. Není tak žádným překvapením, že i letos byli vývojáři oceněni na americkém E3. Právě před několika dny vyřkla fundovaná porota svůj verdikt nad letošním ročníkem tohoto světoznámého herního veletrhu. Dle očekávání získal většinu hlavních cen titul Half-Life 2, připravovaná akční hra z dílny Valve Software. Nástupce zřejmě nejlepší atmosférické akce pro PC tak byl oceněn coby nejlepší hra show, nejlepší PC titul, nejlepší akční hra. Navíc získal také speciální ocenění za svou grafickou stránku." (celý článek)

V neposlední řadě je tu také zhodnocení posledního čísla magazínu OPS - "OPS, červnové číslo - nová Final Fantasy, Gran Turismo 4 a Medal Of Honor":

"Monitor - čtenáři volené zaostření na připravované tituly - tentokrát pitvá novou Medal Of Honor: Rising Sun. Kromě bitev v exotickém prostředí džunglí si užijete především akce uprostřed náletu na Pearl Harbor, která vypadá snad ještě dramatičtěji a lépe, než pláž Omaha v první MOH. Dalším zajímavým výlupkem v monitoru je komiksová FPS akce XIII, která díky stále slibnějším trailerům zajímá většinu herní scény. Horor Clock Tower 3 slibně útočí na Silent Hill 3 a adventuristi si brousí zuby na nádherně vypadající třetí díl Broken Swordu. Virtua Fighter 4 Evolution snad ani komentář nepotřebuje." (celý článek)

Plná hra: "Aliens` Puzzle - zpět do školky"

Bleskovka dne: První video závodní simulace Colin McRae Rally 4!

Středa - 18.6.2003 ... Recenze hry Jurrasic Park: Operation Genesis

Recenzi originálně zpracované strategie Jurrasic Park: Operation Genesis připravil Honza Morkes v článku "Recenze: Jurassic Park: Operation Genesis - hra stejně dobrá jako film":

"Neříkám, že Jurassic Park je nejoriginálnější hrou světa, ale své vlastní kouzlo, které vás hned od začátku uchvátí, bezesporu má. Svůj podíl na tom má jednak zmiňované netradiční prostředí a rovněž také nedodržování standardních postupů, jež "zdobí" většinu ostatních ekonomických strategií. Mezi nimi mi učarovala zejména možnost více se sžít s parkem. Ono trochu jiný vztah máte k něčemu, co neustále opečováváte z padesátimetrové vzdálenosti a jiný k věci, kterou nejenže vytváříte, ale také si ji můžete sami vyzkoušet. V Operation Genesis můžete kdykoliv vypadnout z přetopené správcovské kanceláře a vydat se helikoptérou, vozem či balónem na prohlídku vašeho dílka." (celý článek)

  

A novinky z oblasti hardwaru se dozvíte v článku "HW novinky - 1 miliarda procesorů Intel":

"Ve Francii můžete zakoupit GeForce FX 5900 a 5900 Ultra od Asusu. Asus V9950 se 128MB DDR SDRAM je taktován na 400MHz u jádra a 850MHz u pamětí v DDR módu. Jeho cena se tu pohybuje ve výši 478 Euro, tedy asi 15 000 Kč. Výkonnější verze FX 5900 Ultra je taktována na 450MHz u jádra a 850MHz u pamětí. Je osazena 256MB DDR SDRAM pamětí a zaplatíte za ni 620 Euro." (celý článek)

Plná hra: "Wuschel Driver - na hraně zákona"

Bleskovka dne: Dva nové levely a množství vylepšení pro Postal 2!

Čtvrtek - 19.6.2003 ... Preview Return to Castle Wolfenstein pro PS2

Hře Return to Castle Wolfenstein ve verzi pro konzoli PS2 se na zoubek podíval sám náš šéfredaktor. Své dojmy shrnul v článku "Return To Castle Wolfenstein: Operation Resurrection - první dojmy":

"Jak moc se RTCW pro PC nakonec povedl a dostál všem těm velkolepým slibům, to nebudeme nyní řešit. Řekněme si jen na okraj, že hra se prodávala velice dobře, dostala spoustu slušných známek v recenzích a konzolisté měli o důvod víc trápit se závistí a touhou. To je však minulost! Po slibech datadisku nakonec PC hráčům skutek utek (i když se jim ZDARMA dostalo vynikajícího multiplayerového nášupu) a tak jediné místo, kde najdete další pokračování RTCW jsou... konzole. Předělávka netrvala tak dlouho jenom proto, aby byl engine přepsán na tělo PS2, Xboxu a Gamecube, nýbrž také proto, aby byla hra vylepšena, ucelena a obohacena o celou jednu epizodu, kterou si PC hráči nezahrají." (celý článek)

 

Na pultech je nový LEVEL s pořadovým číslem 101 a tak u nás nechybí článek Martina Blatného "Level 101 - nejnadupanější Level všech dob?":

"Recenzím zaslouženě vévodí titul Grand Theft Auto: Vice City (90%), i další hry jsou velmi slibné (Blitzkrieg, Medieval: Total War - Viking Invasion , Restaurant Empire atd.). Celkově zde nalezneme na 30 stranách 17 recenzí, pokud započítáme i půlstránkové minirecenze propadáků Austin Powers Pinball a Finding Nemo. I díky tomu je průměrné hodnocení slušných 64%. Recenze jsou již standardně doplněny minirecenzemi zlevněných titulů - škoda jen, že zde nejsou uvedeny ceny, zvlášť pokud jsou (aspoň podle mého názoru) zohledněny v hodnocení." (celý článek)

Server Živě.cz připravil další "Vývoj cen hardwaru: paměti výrazně podražují".

Plná hra: "Mise Škorpion - Spaste svět"

Bleskovka dne: Nejprodávanější hry v USA

Pátek - 20.6.2003 ... Preview World of Warcraft

Na konec týdne jsme pro vás připravili první část rozsáhlého preview očekávané online hry "World of Warcraft - obrovský, jedinečný, dechberoucí (1.)":

"World of Warcraft (dále jen WoW) rozhodně má z čeho čerpat. Ve třech dílech a několika datadiscích stvořili Blizzardi nesmírně bohatý fantasy svět schopný zcela samostatné existence. Právě tak vhodný, aby do něj vstoupily masy dalších hráčů a začali jej žít i přetvářet k obrazu svému. Důvod, proč si Blizzard vybral právě svět Warcraftu je samozřejmě výhodná marketingová kalkulace - mají zdroje, ze kterých čerpat, mají popularitu, o níž se mohou opřít a mají i dostatečnou základnu fanoušků, kteří budou prvními osadníky jejich staronového světa. Údajně v tom ale hrál malou roli i pocit toho, že Warcraft byla jejich první skutečně "světová" hra a v srdcích svých vývojářů si tak drží nezastupitelné místo." (celý článek)

 

Plná hra: "BaktiNet - Pravý doktor"

Bleskovka dne: První šestice obrázků Terminator 3: War of the Machines

Sobota - 21.6.2003 ... Video z HALO 2

Dnes klasicky nemůže chybět článek "Nová mega: špičkové video akce Halo 2, první ukázka CMR4!", který nabízí ke stažení mimo jiné špičkové devítiminutové video Halo 2 a vůbec první trailer závodní hry Colin McRae Rally 4.

Plná hra: "Ballistic Biscuit - Vodní hrátky"

Bleskovka dne: Beta patch pro český výtvor Vietcong!

Váš názor Další článek: Napínavé a dechberoucí video Tomb Raider: Angel of Darkness!

Témata článku: , , , , , , , , ,