Nvidia a GeForce Now: hraní přes cloud jako budoucnost průmyslu?

Nvidia je známá zejména díky svým grafickým kartám. Nyní se však snaží oslovit i ty, kteří chtějí za hraní her utratit co nejméně. GeForce Now se zaměřuje na hraní přes cloud.

O službě samozřejmě víme už hodně dlouho, ale na Gamescomu jsme dostali příležitost si o ní s Nvidií přímo popovídat. Pro připomenutí, jedná se o to, že se do vašeho počítače bude přes internet streamovat obsah z výkonných centrálních počítačů. Stačí vám tedy nekvalitní potato PC a můžete si klidně zahrát Kingdom Come: Deliverance.

Jak vývojáři hned zkraje upozornili, jedná se stále o službu v beta verzi. Znamená to tedy, že stále není perfektní a hlavně to, že je zdarma, ale do rukou ji nedostane každý. Pokud chcete GeForce Now vyzkoušet, potřebujete momentálně Nvidia Shield, jelikož o počítačovou verzi je obrovský zájem. Časem bude služba placená, ale v Nvidii otázku ceny zatím ani neřešili, takže nemáme ani tušení, jak vysokou cenovku můžeme očekávat.

geforce-now-pc-beta-key-visual-640px.jpg
Služba sice běží v betě i na PC, ale kvůli velkému zájmu se k ní nejlépe dostanete přes Nvidia Shield

Jedna z prvních otázek samozřejmě cílila na internet. Jak rychlé musí být mé připojení, aby stála hra za to? Stačí mi běžná 4G mobilní síť? Nvidia přiznala, že služba je cílená spíše na hraní doma v případě, že si nechcete nebo nemůžete koupit kvalitní herní počítač. Nejlepší je připojit k zařízení kabel a můžete dle jejich slov dosáhnout i na 4K s 60 fps. Když jsem se zeptal, zda plánují i nějakou verzi pro mobilní telefony, řekli mi, že o tom zatím moc nepřemýšleli, ale člověk nikdy neví, co mu chystá budoucnost. Ostatně díky Remote Play můžete hrát z PS4 konzoli na telefonech Sony Xperia a funguje to skvěle. 

Demonstrací byly dva počítače. Nevzpomínám si bohužel už na přesný model, ale nebyly to herní PC. Na obou běželo PUBG, ale s tím rozdílem, že na jednom z nich to šlo přes hardware, kde se hra sekala a na druhém přes GeForce Now. Streamování opravdu vypadalo mnohem lépe a hra běžela celkem v pohodě. Stále zde však bylo patrné jisté sekání při prudších pohybech. Slovy zaměstnanců Nvidie: ti, kteří sekání nedokáží vystát, si stále mohou koupit naše příslušenství.

Poslední dotazy cílily na knihovnu her. Služba vám automaticky nabídne vlastní knihovnu, která nabízí docela slušné množství her. Za další tituly ale musíte připlatit. Naštěstí se služba dokáže propojit se Steamem a GOGem, další internetové obchody jsou v plánu, takže o hry by neměla být nouze.

Rozhodně mě Nvidia GeForce Now zaujala a jedná se o zajímavou službu pro hráče, kteří chtějí hrát nejnovější pecky, ale odmítají do příslušenství investovat velké peníze. Uvidíme, jak úspěšná bude Nvidia s realizací. Plnou verzi by prý rádi spustili za rok, ale je to spíš jejich fantasie než reálný plán. Stále na ně čeká spoustu práce.

Diskuze (5) Další článek: Shenmue 1 & 2: návrat kultovní série (recenze)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,