NVIDIA ohlašuje bombu a není to TNT

31. srpna firma NVIDIA vypustila zprávu, že přichází nová éra interaktivity, a to s jejím nejnovějším grafickým čipem GeForce256, vůbec první grafickou výpočetní jednotkou (GPU) na světě.

31. srpna firma NVIDIA vypustila na vývojářském fóru firmy Intel zprávu, že přichází nová éra interaktivity, a to s jejím nejnovějším grafickým čipem GeForce 256, vůbec první 256bitovou grafickou výpočetní jednotkou (GPU) na světě. Podle představitelů firmy čip obsahuje kolem 23 miliónů tranzistorů, tedy více než dvojnásobek než Pentium III.

“Je to mnohem více než standardní grafický čip”, vyjádřil se zástupce jedné z firem pro průzkum trhu s grafickými kartami. “Spíše se jedná o koprocesor, který toho počítá stejně jako hlavní CPU, ne-li více. Vývojáři budou moci vytvářet scény natolik reálné, že vás naprosto vtáhnou do děje.”

GeForce 256 nahradí velmi populární firemní čip TNT2 – skok od 128 bitů k 256 přinese bezpochyby značný nárůst fill rate. NVIDIA udává 3D výkon 50 Gigaflops, což přináší 15 miliónů polygonů za sekundu a 480 miliónů pixelů za sekundu. Karta s GeForce 256 může být osazena až 128 MB RAM, RAMDAC má frekvenci 350 MHz a maximální podporované rozlišení je 2048 x 1536 při 75 MHz.

GeForce 256 má některé obdobné vlastnosti jako Savage2000, mj. AGP 4x, hardwarové zpracování transformací scény, osvětlení a quad-texturing, bude však vyráběn 0,22mikronovou technologií, což ho z hlediska výsledné ceny a tepelných vlastností staví do poněkud horší pozice než jeho konkurenta ze stáje S3.

NVIDIA se již nyní pochlubila množstvím partnerů, kteří budou montovat GeForce 256 do svých karet – mezi jinými se jedná o firmy Creative Labs, ELSA, Guillemot, ASUSTeK, Canopus a Leadtek. Podporu jednotce GPU vyjádřili svými produkty i Microsoft (DirectX 7.0) a Intel (Pentium III).

Na závěr perlička: Chcete si koupit GeForce 256 už teď a navíc pomoci dobré věci? Máte příležitost! Minulé pondělí dala NVIDIA tři ze svých nejvýkonnějších akcelerátorů do aukce na www.eBay.com. Již po dvou dnech se cena vyšplhala na 1700 US$. Podle mluvčího firmy je účelem tohoto poněkud zvláštního kroku především přispět výtěžkem na charitativní účely.


Chcete se podívat na názornou ukázku jedné z propagovaných vlastností čipu GeForce 256, jmenovitě Cube Environmental Mapping? Pokud váš prohlížeč podporuje Javu, navštivte demonstraci firmy NVIDIA na stránce http://geforce.nvidia.com/java/index.html a pohrajte si!
Váš názor Další článek: Lara Croft končí?

Témata článku: , , , ,