Nvidia Shield TV: streamujte nejnáročnější hry ve 4K

Nechcete domů ani herní PC, ani moderní konzole a přesto chcete okusit 4K hraní? Žádný problém!

4K nastupuje a brzy naplno zasáhne i herní branži. Přednedávnem jsme si přiblížili, co nás čeká v odvětví 4K videoher a zjistili, že pokud to s hraním ve 4K rozlišení myslíte vážně, máte na výběr vlastně jen dvě možnosti - výkonné PC nebo jednu z herních konzolí. 

Vynechali jsme ale ještě třetí možnost, která už dlouho tak nějak plachtí pod radarem většiny uživatelů, ačkoliv jde pro některý okruh hráčů o velké lákadlo. Mluvíme tu o streamování her a prozatím žádný hardware se z hlediska funkcí a dostupných služeb nepřiblížil malé černé krabičce jménem Nvidia Shield TV. A právě o něm si povíme více v následujících odstavcích. 

Zprvu je třeba upozornit, že rodina Shield je tu s námi už dlouhou dobu a po chytrém telefonu, zaměřeném na hry jsme se později dočkali také tabletu Shield. Obě mobilní zařízení byla zaměřena především na cestovní hraní a oplývala solidních výkonem. Teprve poté, v roce 2015, dorazilo na trh také Shield TV, které se za uplynulé 4 roky neuvěřitelně změnilo, prošlo desítkami aktualizací a jak se říká nabízí hodně muziky za málo peněz a vlastně prozatím nemá přímou konkurenci. Takže si to pojďme přiblížit. 

Stylová krabička, co nahradí konzoli

Pojďme si něco ujasnit hned na začátku. Shield TV není herní konzolí v přímém smyslu slova. Jde o chytrou krabičku k televizi a ačkoliv si můžete myslet, že chytré funkce už dnes nabízí víceméně každá druhá televize sama o sobě, Shield v sobě schovává celou řadu služeb, které se budou opravdu hodit do obýváku, a to nejen hráčům. 

44592_P_1531895497571.jpgnvidia-shield-android-tv-inside.jpgNVIDIA-SHIELD-Controller-3.jpgNVIDIA-SHIELD-TV-2.jpg
Shield TV vypadá futuristicky a v obýváku vám ostudu rozhodně neudělá.

Vzhled rozebírat nebudeme, jelikož si svůj názor každý utvoří sám z přiložených obrázků. Jde o velmi stylovou a malou krabičku, která neudělá ostudu žádnému majiteli. Vypadá totiž jako futuristická vesmírná loď a lze ji položit i postavit do stojanu. Z hlediska připojení nabízí vše potřebné, od HDMI a Bluetooth až po Wi-Fi a ethernetový port. Nejnovější verze se zbavila slotu pro paměťové karty, není ale problém do Shieldu zapojit flash disk a rozšířit tak jeho dost skromnou interní paměť. Pokud to totiž s hraním myslíte vážně, budete to potřebovat. 

 

Nejnovější verze se zbavila slotu pro paměťové karty, není ale problém do Shieldu zapojit flash disk a rozšířit tak jeho dost skromnou interní paměť

 

Kromě standardního herního ovladače, který je jakýmsi hybridem mezi ovladači pro PS4 a Xbox One a oplývá stejným futuristickým designem, naleznete v základním balení především další dálkový ovladač. Ten slouží k ovládání multimediálních služeb a dalších zařízení díky infračervenému portu, nechybí mu ale ani integrovaný mikrofon pro hlasové ovládání. Součástí operačního systému je totiž také populární Google Assistant, takže si můžete vesele propojit celou domácnost. 

Hraní ve 4K bez starostí

Asi nejlákavější funkci musíme zmínit jako první a je dost zřejmá - Shield TV umí 4K streamování jak filmů a seriálů prostřednictvím nesčetných aplikací, tak i 4K hraní skrze neustále se rozrůstající knihovnu GeForce Now. O této službě jsme se nedávno zmínili a jedinou opravdu nutnou podmínkou, kterou musíte splňovat, je kvalitní a stabilní internetové připojení. Pro bezstarostné hraní je potřeba dosáhnout alespoň rychlosti 50Mbps, nic jiného vás zajímat nemusí. A to je na tom pravděpodobně nejzajímavější, minimálně pro ty, kdo se nechce starat o zbytečná nastavování a vrtání se v hardwaru. Chce si jen sednout a hrát. 

Hardwarové specifikace

  • OS: Android 8.0 Oreo
  • Procesor: Nvidia Tegra X1 64bit
  • Paměť: 3 GB RAM
  • Interní úložiště: 16 GB
  • Konektivita: USB 3.0, HDMI 2.0b, Wi-Fi, Bluetooth, ethernet
  • Maximální rozlišení: 4K Ultra HD+ (60 FPS)
  • HDR: Ano (HDR10)
  • Dolby Vision: Ne
  • Dolby Atmos: Ano
  • Rozměry: 159 x 98 x 25 mm
  • Hmotnost: 250 g
  • Cena: 5 199 Kč (5 999 Kč s druhý ovladačem)
  • Měsíční paušál GeForce Now: cca 200 Kč (do budoucna)

Shield TV samozřejmě podporuje i nižší rozlišení, maximální činí již zmíněných 4K a nechybí ani podpora HDR. Pokud tedy krabičku připojíte ke kvalitní televizi, případně hernímu monitoru (například jako nedávno recenzovanému modelu Acer Predator), budete si moci užívat nejnovější videohry ve 4K rozlišení. Pokud k tomu navíc přidáte i rychlost alespoň 100 Mbps, nemusíte se bát ani zpomalování, cukání obrazu a dalších nepříjemností. Až na výjimky totiž funguje GeForce Now skvěle a po nejnovější aktualizaci pro operační systém Oreo nabízí i mnohem lepší možnosti přizpůsobení uživatelského rozhraní. Kvalita videoher by se měla rovnat hernímu počítači s grafickou kartou Nvidia GeForce GTX 1080, jedinou podmínkou je kvalitní internet. 

SHIELD_TV_Gaming_Titanfall-2-1024x683.jpg
Hraní ve 4K je díky GeForce Now bezproblémové, potřebujete jen rychlý internet.

Nestačí vám to? Pak vás potěšíme další vychytávkou jménem GameStream a GeForce Experience, která dokáže propojit Shield TV s vaším počítačem a herní knihovnou na Steamu. Díky tomu můžete takřka jakoukoliv z her na vašem počítači streamovat přímo do obýváku na televizi, což je skvělé v případě, že nemůžete sedět přímo u PC nebo někoho nechcete rušit, a přesto si chcete zahrát. Služba funguje velmi podobně jako Remote Play pro Playstation 4 a je výborným dodatkem pro ještě širší možnosti využití Shieldu. 

Mimo Steamu si zahrajete také hry z vašeho Uplay účtu, nabídka je teda dosti široká i nezávisle na knihovně služby GeForce Now. Jediným nedostatkem může být velmi malé interní úložiště, což lze lehce napravit externím diskem, který zapojíte do USB portu. 

Menší třešničkou na dortu je interní obchod Nvidie, ve kterém najdete spíše mobilní a retro hry, i ty však mají svou nostalgickou jiskru a rádi si občas střihnete takové chuťovky, jako je Jade Empire, starší Final Fantasy či hororovku FEAR. 

Chytrá televize s pomocí Googlu

Jak jsme zmínili už na začátku, Shield TV opravdu není jen o hraní a jde spíše o multimediální centrum ve vašem obýváku. Nabízí tedy tradiční streamovací aplikace v čele s Netflixem, Prime Video, Youtube či Spotify, takže jste pokryti z hlediska filmů, videí a hudby na celé čáře. Do knihovny Netflixu i dalších služeb navíc přibývá 4K obsah každým měsícem, takže Shield dokážete skvěle využít. Potěší také integrovaný Chromecast, díky kterému můžete streamovat obsah do televize také z dalších zařízení, jako je mobilní telefon či tablet. Propojení je zkrátka nekompromisní. 

VN023a_1_1.jpgnvidia_shield_share_ui.jpgnvidia-shield-tv-uiupdate-002-1280x720.pngus_3_android_m_screenshot-800x420.png
Mimo hraní zvládne Shield TV hravě i filmy, videa a hudbu.

Díky podpoře asistenta Googlu můžete hlasem ovládat víceméně celé uživatelské rozhraní, vyhledávání a přehrávání, stačí jen být u ovladače, ve kterém je mikrofon a tlačítko pro hlasové ovládání. Pak už stačí zavelet jen "Hey Google" a můžete zadávat příkazy.  

Jak vidíte, možností na herním 4K trhu je stále dostatek a záleží tak pouze na tom, o co stojí cílový zákazník. Pokud chcete mít nad vším kontrolu a hledáte nekompromisní 4K zážitek, pravděpodobně si nelze vybrat nic lepšího, než herní PC. Moderní herní konzole pak nabízí pohodlnější hraní bez potřeby mít vše pod kontrolou, cenově jsou však hned za počítačem. 

 

Jak vidíte, možností na herním 4K trhu je stále dostatek a záleží tak pouze na tom, o co stojí cílový zákazník

 

Prozatím nejlevnější možností je tak Shield TV, která navíc na trhu streamovacích zařízení prozatím nemá opravdovou konkurenci. Máte-li doma kvalitní internetové připojení a nepatříte mezi hardcore hráče, kteří musí mít každou exkluzivitu, můžete o Shield TV minimálně uvažovat. Nabízí totiž opravdu velké možnost využití za velmi příjemnou cenu a navíc jde o ukázkovou podporu ze strany výrobce, takže můžete mít jistotu, že o vás bude dobře postaráno i do budoucna. 

Diskuze (18) Další článek: Sony připomíná očekávané hity platformy Playstation stylovým videem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,