Nvidia uvádí GTX980 pro notebooky: hrajte a taktujte

Ne, nevypadlo nám označení M v názvu, plnotučná grafika GTX980 pro stolní počítač bude nyní dostupná i v noteboocích.

Herní notebooky jsou dnes už dobře výkonné, ale při srovnání se stolními počítači jim trůn stále uniká. Procesory už můžete mít i v noteboocích stejné jako u stolních počítačů, problém je v grafických kartách.

Nvidii patří dominantní postavení v diskrétních grafikách v noteboocích, ale popravdě na to Nivida hřeší, protože cíleně mlží s označováním a přeznačováním mobilních grafik. Novější 920M je pak pomalejší než 840M, GTX 960M nemá výkon srovnatelný se stolní GTX 960 a při výběru se tak zákazník dokáže hodně zamotat.

Snímek obrazovky (1625).jpg

Při příchodu současné architektury grafik Maxwell, kterou Nvidia odpočátku vyvíjela jako mobilní s důrazem na nízkou spotřebu, se ale nachystala změna, kterou dnes Nvidia uvádí.

Do světa notebooků zamíří konečně plnohodnotná stolní grafická karta GTX 980. Nepůjde pochopitelně o tradiční kartu s masivním chladičem do PCI Express slotu, ale o přídavnou kartu formátu MXM, běžně používanou ve výkonných noteboocích.

ASUS GX700.jpg
Asus GX700

Kromě čipu GTX 980 je na kartě i rychlá 7Gb/s paměť, 4-8 fází napájení poskytujících až o 50% vyšší špičkový proud. Nepůjde přitom jen o stejný výkon jako na stolním počítači. Stejné budou i možnosti pro přetaktování, protože CPU i GPU budou na noteboocích odemčené. Například utilita MSI Afterburner pro ladění desktopových grafik pojede nyní i na notebooku. Vyšlo nyní také najevo, jakou že to grafiku bude mít nový na IFA představený notebook Asus ROG700VO s vodním chlazením. Bude tam GTX 980.

V běžném režimu pojede notebook s výchozími frekvencemi, po připojení doku s vodním chlazením ale dokáže přetaktovat grafiku i procesor.

Snímek obrazovky (1626).jpg

MSI GT80, dostupný již nyní s mechanickou klávesnicí a dvojicí grafik v SLI zapojení, také dostane upgrade - SLI zapojení dvou grafik GTX980. MSI GT72 pak nabídne „jen“ jednu GTX980, ale s G-Sync monitorem, stejně jako ostatní novinky. Nabídka notebooků při uvedení obsahuje ještě další tři stroje, ale značky Clevo a Aorus se u nás neprodávají.

Samozřejmě zůstává otázkou reálný výkon těchto notebooků a jak si poradí s případnými vyššími nároky na chlazení. Na druhou stranu třeba v případě MSI se jedná o upgrade stávajících modelů, ne uvedení nové řady. Konstrukce notebooku by tak nemusela být zásadně jiná s nutným překopáním chladicích okruhů.

Podle testů Nvidie na notebooku MSI GT72 v rozlišení 19×10 s Ultra nastavením se můžete těšit na takovéto počty snímků za sekundu:

Snímek obrazovky (1627).jpg

S tak vysokým výkonem je také tato grafika vhodná pro virtuální realitu. Zatímco u běžné hry rendruje grafika jedno Full HD rozlišení v 60 FPS, pro VR helmu HTC Vive se počítá se dvěma snímky v rozlišení 1512 × 1680 při 90 FPS. Tento výkonnový skok v požadavcích zatím notebooky nezvládaly a soustředily se na rendrování v rozlišení displeje. S GTX980 už bude reálné připojit k notebooku VR helmu.

Gigabyte RX7Y4.jpg
Gigabyte RX7Y4

Jedno ale jasné - dominance desktopů, jako jediného správného nářadí pro maximální výkon se začíná nahlodávat. Notebooková grafika přestává být synonymem pro zředěnou, očesanou a zkrocenou grafiku ze stolního počítače.

Diskuze (2) Další článek: Podívejte se na nové bouráky z garáže Need for Speed

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,