O Driverovi 3, UT 2004 a Matrixu s Petrem Boškou, ředitelem SeVeN M

Narozdíl od EA vstoupila na český trh takřka nepovšimnuta. Přitom má za sebou také velice silného partnera - Atari s licencí na Matrix, Drivera či Unreal Tournament... a také Jowood. Společnost SeVeN M. Jak se její ředitel dívá na český trh? Co do něj nová společnost přinese? A co říká o předchozí krizi Dynamic Systems, kvůli které se na český trh nedostal Gothic 2?

Možná si ještě vzpomenete na české vydavatelství Dynamic Systems, které na náš trh pár let dováželo hry od společnosti Jowood. Možná vám také neuniklo, že tato společnost se počátkem roku odmlčela. Díky tomu jste pravděpodobně nenašli ve svých oblíbených obchodech Arx Fatalis či Gothic 2. Jenže to už je minulost, nyní je společnost zpátky a s novým investorem, novým jménem (SeVeN M Vetriebs s.r.o.) a rovněž novinkami v nabídce (Atari a další) hodlá vybojovat své ztracené pozice.

O minulosti, současnosti i budoucnosti společnosti, která díky získání práv na hry od Atari vypadá více než slibně, jsme si povídali s Petrem Boškou, člověkem, který celé období sledoval z pozice ředitele vydavatelství.

Nejprve bych se rád vrátil ke společnost Dynamic Systems, která počátkem roku jakoby pozastavila svou činnost. Vyrojilo se kolem toho spousta dohadů a spekulací. Co se ve skutečnosti stalo?

Společnost Dynamic Systems CZ byla původně pobočkou Rakouské společnosti Dynamic Systems Austria. Společnost DS Austria včetně všech poboček byla součástí společnosti JoWood.

Není žádné tajemství, že společnost JoWood řešila v průběhu roku určité problémy; které se, bohužel, přenesly i na společnost Dynamic Systems. Nepříznivý vývoj nepřinesl ani tak problémy finanční, jako spíš problémy s prodejním portfoliem, což samozřejmě navenek působilo jako „pozastavení činnosti“. Opak je pravdou, ve firmě panoval čilý pracovní ruch, který nám umožnil udržet kontakt se stávajícími zákazníky a navíc začaly přípravy na spolupráci s novým strategickým partnerem.

Řešení distribučních problémů společnosti JoWooD mělo za následek oficiální ukončení činnosti Dynamic Systems a převedení distribuční sítě pod hlavičku nového strategického partnera SeVeN M.

Můžete trochu konkretizovat čeho se problémy týkaly?

Vzhledem k tomu, že se problémy netýkaly bezprostředně naší pobočky, nejsem kompetentní osoba k zodpovězení této otázky. Vzhledem k tomu, že internetem již proběhly diskuse na toto téma, rád bych Vás odkázal na domovskou stránku společnosti JoWooD, kde veškeré Vaše dotazy rádi zodpoví.

Co se stane s distribucí produktů Jowoodu v České republice? Budete pokračovat ve spolupráci s touto firmou?

Většina výše zmíněných problémů byla „komunikačního charakteru“ a týkala se převážně Rakouské části Dynamic Systems, takže i po spojení s novým partnerem bude nadále fungovat spolupráce se společností JoWooD.

Vybrané PC hity z nabídky SeVeN M

Driv3r (březen 2004)
Unreal Tournament 2004 (únor 2004)
The Fall: Legends of Gaya (1. čtvrtletí 2004)
Neighbours from hell 2 (1. čtvrtletí 2004)
Söldner (1.čtvrtletí 2004)
Transport Giant (duben 2004)

Proč byla založena společnost SevenM?

Společnost SeVeN M byla založena ze stejného důvodu jako jiné distribuční společnosti. Společnost SeVeN M se ukázala jako nejvhodnější obchodní partner pro naši a ostatní pobočky Dynamic Systems.

Kdy vlastně SevenM zahájila oficiálně činnost?

Společnost SeVeN M již oficiálně funguje cca tři měsíce.

Hodláte v budoucnu rozšířit svou nabídku hrami od dalších zahraničních vydavatelů nebo se budete specializovat pouze na Atari?

Kromě distribuce produktů společností ATARI a JoWooD plánujeme rozšířit nabídku produkty nezávislých developerských týmů + jsme se rozhodli nabízet našim zákazníkům kvalitní hardwarové příslušenství společnosti Snap. Co se týče produkce nezávislých developerů, už teď vám mohu slíbit, kromě skvělého Driv3r od ATARI, malý bonbónek od teamu Silver Style Entertainment, RPG z postapokalyptického světa, The Fall. Ukázky a internetové diskuze slibují důstojného nástupce hry Fallout.

  

Driver 3 bude jedním z taháků nabídky SeVeN M. Zvláště český dabing bude zajímavý

Můžete nám představit svou nabídku na následující měsíce?

Vzhledem k tomu, že proběhla aktualizace webových stránek, odkážu vás na www.sevenm.cz, kde naleznete kompletní nabídku našich titulů, včetně připravovaných. Mezi nejzajímavější patří Driv3r, Unreal Tournament 2004 a výše zmíněný The Fall.

Jak to bude s hrami, které donedávna na náš trh dovážela Cenega (Enter the Matrix apod.)? Budete je od této chvíle na českém trhu distribuovat pouze vy?

Hry které až donedávna distribuovala konkurence bude v rámci exkluzivity pro ČR a SR oficiálně distribuovat již pouze naše společnost. Kromě žhavých novinek se bude jednat jak o reedice starších titulů, tak i budgetové záležitosti.

Na které budgety se můžeme těšit v nejbližší době?

Prozatím počítáme se všemi tituly JoWooD (o konkrétním termínu zařazení do budgetu se bude rozhodovat v průběhu roku), dále připravujeme tzv. „Best of Line“ v rámci spolupráce s ATARI. Best of Line by se měla objevit na trhu v masivnějším měřítku v březnu tohoto roku.

V jaké cenové hladině máme očekávat hry pod hlavičkou SevenM?

I po lednovém navýšení cen kvůli tolik diskutovanému DPH, se naše ceny budou pohybovat od 199 Kč do 1 499 Kč pro PC platformu a maximální plánovaná cena PS2 bude cca 2 299 Kč.

Co tituly na konzole?

Konzolové tituly v současnosti již distribuujeme. Do ČR dovážíme kromě her pro PC, hlavně hry pro PSX/2 a v menší míře i Xbox a GB platformy.

  

O pokračování Enter the Matrix toho moc nevíme, jisté ale je, že Atari určitě nenechá exkluzivní licenci dlouho vychladnout

Jak se stavíte k problematice lokalizací? Budete své tituly překládat? Pokud ano, uvažujete o titulkách či o dabingu?

S ohledem na platné normy v ČR lokalizujeme všechny PC tituly vždy alespoň částečně (obal + manuál hry). U očekávaných titulů připravujeme plnou lokalizaci (tzv. „titulky“) a konečně nejsilnější tituly dabujeme.

Co si máme představit pod pojmem nejsilnější tituly? Například Driv3r?

Patří sem bezesporu Driv3r, Unreal Tournament 2004 a titul The Fall – Last Days of Gaia. Co se týká kompletní lokalizace, uvažujeme v současnosti pouze u titulu Driv3r + některé z JoWooD titulů (Soldner – Secret Wars a Neighbours from Hell).

Kolik titulů ročně se přibližně dočká počeštění?

Semi-lokalizace (manuál a kobal – pozn. red.) se dočká cca 50 titulů ročně (jedná se o veškeré PC tituly), co se týká plné lokalizace jedná se o cca 3-4 tituly ročně.

  

Jak uspěje Unreal Tournament 2004 v multiplayeru nepříliš přístupné České republice?

Kde si hráči budou moci koupit Vaše hry?

Hypermarkety (Hypernova, JRC, Carrefour, Elektrocity, Datart), JRC, lokální specializované prodejny, internetové obchody a na dobírku přes naší stránku www.sevenm.cz

Jak hodnotíte situaci na českém trhu v současné době?

Na přelomu roku se situace změnila díky navázání spolupráce společností Conquest a EA. Spolupráce je zatím v počátcích, takže není možné zaujímat stanovisko. Je veřejným tajemstvím, že distributorů videoher je na trhu v ČR více než dostatek. Věřím, že SeVeN M udrží a posílí současný stoupající trend prodejů. Přestože mohli zaregistrovat v minulosti dočasný útlum, naše společnost posílila jak kapitálově, tak i obsahem prodejního portfolia.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Naší největší ambicí je v současné době dostat se do veřejného povědomí v rámci marketingové kampaně na Driv3r; udržet a rozšířit podíl společnosti SeVeN M na trhu v ČR a závěrem připravujeme pro rok 2004 rozšíření sortimentu o hardware, herní příslušenství a naší poslední inovací portfolia se nechte překvapit….

Váš názor Další článek: Nástupce konzole Xbox vyjde v roce 2006

Témata článku: , , , , , , , , , , ,