O Mrazíkovi s Karlem Matějkou

V (obzvláště vtipném) rozhovoru o nové české adventuře Mrazík od Bohemia Interactive jsem vyzpovídal osobu pracující na tomto projektu jako grafik. A tenhle grafik se jmenuje ... sakra, vždyť ono už je to v nadpisu článku. No škoda, já jsem jen chtěl být taky alespoň trochu vtipný. Ale přenechám tuto činnost raději maestru Karlu Matějkovi.
V (obzvláště vtipném) rozhovoru o nové české adventuře Mrazík od Bohemia Interactive jsem vyzpovídal osobu pracující na tomto projektu jako grafik. A tenhle grafik se jmenuje ... sakra, vždyť ono už je to v nadpisu článku. No škoda, já jsem jen chtěl být taky alespoň trochu vtipný. Ale přenechám tuto činnost raději maestru Karlu Matějkovi.

Kdy přibližně začal vývoj Mrazíka?

K.M.: Přesně prvního dubna, takže jsem to celé zezačátku bral jako docela dobrej apríl... Nicméně pak jsem zjistil, že to apríl nebyl a já dělal další hru...

Jaký typ hry to vlastně bude? Spíše vážnější, podobná hře Gooka, či spíše nějaká vtipná variace na dávné počiny jako Oslí ostrov či Sedm dní a sedm nocí?

K.M.: Myslím si, že v této republice zatím nevyšla hra, která by byla stylově podobná "Pohádce". Vyskytují se tam jak smutné, tak veselé momenty, podobně jako v novějších filmech od Disneye. České hry byly víceméně zaměřeny na parodování jiných her či filmů. A my rozhodně parodii dělat nehodláme... Hlavně se snažíme dostat do počítače kouzlo starých klasických pohádek.

Na jakou věkovou skupinu je hra zaměřena?

K.M.: Mohlo by se zdát, že hra bude zaměřena pouze na nejmenší hráče, ale doufáme, že se u ní bude bavit i starší generace. Občas se mi totiž zdá, že se adventury v současné době obsahově krátí z důvodu šetření peněz, a pak nezbývá autorům nic jiného, než hru zesložitit, dát tam pár nelogických hádanek, a touto zákeřnou metodou protáhnout čas potřebný k dohrání hry. Některé adventury pak už jdou hrát jen s návodem, jinak u toho člověk zešediví. Proto jsme trochu polevili na složitosti a udělali hru delší.

Jak je Mrazík rozsáhlý? Kolik postav v něm potkáme a které budou hlavní? Objeví se i samotný Mrazík?

K.M.: Jak jsem řekl, hra je poměrně rozsáhlá, ale někdo, kdo dohrál třeba "Maupiti island", ji bude mít dokončenou asi hned. Hlavní postavy jsou ve hře dvě, a v průběhu hraní navíc mění svůj vzhled (jiné oblečení, medvědí hlava místo té původní... atd.). S ostatními postavami jsme také nešetřili. Výjimkou nejsou scény, kde potkáte až pět postav. Navštívíte tuto lokaci v noci a jsou tam další čtyři. Navíc si Nastěnka může povídat i se zvířaty, díky čemuž jsou rozhovory velmi pestré... Najděte mi někoho, kdo by si nechtěl popovídat se starou krávou!!! (Já to teda nejsem, ale musím tomu udělat reklamu)

Bude se tedy hra držet filmové předlohy nebo má příběh vymyšlený zcela nově?

K.M.: Hra se snaží kopírovat děj filmu, nicméně scénář filmu obsahuje pouze 30 různých scén, tak jsme trochu zaimprovizovali a přidali tam toho trochu navíc.

Pohádka o Mrazíkovi, Ivanovi a Nastěnce /Pohádka o Mrazíkovi, Ivanovi a Nastěnce

Stěžejní záležitostí u adventur bývá vedle grafiky také namluvení. Je Mrazík namluven profesionálními herci?

K.M.: Bez toho by to ani nebylo ono... Možná se hráči dočkají i zpěvu, ale teď jsem trochu ochraptěl, takže to bude zpívat někdo jiný...

Jste známý především svou prací na hře Brány Skeldalu. Na kterých jiných hrách jste již pracoval?

K.M.: Už ani nevím... Dobře přemluvil jste mne, ale jen že jste to vy... Pokud nebudu počítat hry na SINCLAIRA a různé výpomoci na jiných projektech, tak jsem dokončil Colony28, zmíněné Brány Skeldalu a Poldu2.

Jak ve zkratce probíhá tvorba grafiky pro takovýto projekt? Jaké programy a techniky používáte?

K.M.: Techniky používám odvedle z kanclu. Jsou to fakt dobrý technici... Už končím... Vážně... Pro tuto hru jsem se pokusil vytvořit zcela nový styl grafiky, který tak trochu vychází z Poldy2. Scéna je nejprve vytvořena ve 3d programu. Textury jsou většinou kresleny ručně, díky čemuž prostředí nevypadá tak umělohmotně. Na závěr jsou ve scéně dokreslovány kontury a detaily. Díky této metodě si mohu dovolit používat různé pohledy kamer a změny osvětlení. Výsledek je pak k nerozeznání od ručně kreslených věcí. Kresba postav je možná ještě unikátnější. Většinu postav ve hře hrají "herci" snímaní motion capturem. Je vytvořena jedna kostra pro ženské postavy a druhá pro mužské. Opět je vytvořen 3d model, na který se tato kostra napojí. Výsledek pak slouží jako podklad pro vlastní 2d cartoonovou animaci. Podobna metoda byla použita v i Broken Swordu (pozn. Doupěte - mně osobně ta grafika připomíná nádherný Monkey Island 3, prostě je boží!).

Jaká je minimální hardwarová konfigurace pro Mrazíka?

K.M.: Tak testovali jsme to v Temelíně a v NASA, ale tam se to trochu cukalo, takže doporučuji si počkat tak tři roky na pořádný počítač... Ne... vážně... V pohodě to běží na starém Pentiu 150 s 16MB RAM (ale kdo má tuto konfiguraci s windousama, tak je podle mne masochista a hraje úplně jiné hry).

Kdy by měla hra vyjít? Bude distribuována i v jiných zemích nebo je zamířena výhradně na české publikum?

K.M.: Není ten rozhovor nějakej dlouhej?... Hra bude hotova do dvou měsíců. Už jsem na ní taky zvědavej. Zkusíme samozřejmě "Pohádku" protlačit i do anglicky mluvících zemí. Hra by ale měla vyjít v Polsku, Maďarsku, Baklažánové republice a na Antarktidě (Tam bude "Mrazík" velký hit!)...

Díky za rozhovor.

... zazvonil konec, a pohádka skončila. :-)

Více o hře se dozvíte na adrese http://www.bistudio.cz/mrazik.

Váš názor Další článek: Broken Sword aneb malé postesknutí nad osudem 2D adventur

Témata článku: , , , , ,