Oddmar: vítěz Apple Design Awards i na Android (mobilní recenze)

Vydařil se přechod z iOS na Android?

Co baví

  • Nádherná grafika
  • Pohodová hratelnost
  • Spousta krásných nápadů

Co vadí

  • Žádný dodatečný obsah
9/10
Hodnocení

Není tomu tak dlouho, co se na Google Play objevila skromně vyhlížející hra Oddmar, pravděpodobně dobře známá všem majitelům iOS. Jak by také ne, když se titul stal jednou z nejlepších plošinovek loňského roku a navíc vítězem Apple Design Awards. Díky bohu, vývojáři ze studia Mobge Ltd. chtějí své možnosti posouvat dále, a proto s mírným zpožděním přináší i verzi pro konkurenční Android.

Znovu na sever

Opět se nám potvrdilo, že v jednoduchosti je krása. Ne snad, že by Oddmar byl primitivní hrou, která by v dnešní konkurenci působila zastarale, ale staví svůj základ na mechanikách, které jsou přímočaré, jednoznačné a hlavně pohodlné pro hráče. A co vlastně jde? O akční a sakra dynamickou plošinovku s logickými prvky. Hlavní postavu zde představuje poťouchlý vikingský bojovník, zachraňující obyvatele rodné vesnice.

Screenshot_2019-02-23-15-46-31-275_com.mobge.Oddmar.pngScreenshot_2019-02-22-13-26-11-656_com.mobge.Oddmar.pngScreenshot_2019-02-22-13-29-34-225_com.mobge.Oddmar.pngScreenshot_2019-02-22-14-43-59-438_com.mobge.Oddmar.png
Oddmar je krásnou přehlídkou ručně kreslené grafiky a animací.

Nutno poznamenat, že v rámci žánru je na vyprávění příběhu kladen docela slušný důraz. Narační linka je uskutečňována skrze jednoduché, avšak efektivní kreslené animace, které velmi barvitě osvětlují dění na pozadí. Příběh jistě není hlavním tahounem titulu, na druhou stranu hra dává smysl a baví i po této stránce.

Oku lahodící grafika

K dobrému dojmu maximálně prospívá taktéž celkové zasazení do prostředí severské mytologie, která nabízí mnoho krásných předloh pro silně stylizované grafické zpracování. To je ostatně jednou z nejsilnějších předností této skákačky. Jednotlivé levely jsou plné barev a krásných výjevů. Vývojáři z Mobge jasně dokázali, že i 2D plošinovka může být plná energie a života podobně jako kultovní Rayman. Pobíhání po severské krajině je uspokojivou pastvou pro oči znavené reálným světem. Kreslené animace působí odlehčeně a svěže, putování vytváří pocit svobody a jistého očištění. Často dají svou stylizací zavzpomínat na legendární Ori And The Blind Forest.

Screenshot_2019-02-22-14-44-55-166_com.mobge.Oddmar.pngScreenshot_2019-02-23-15-51-25-158_com.mobge.Oddmar.pngScreenshot_2019-02-23-15-53-12-025_com.mobge.Oddmar.pngScreenshot_2019-02-23-15-54-31-721_com.mobge.Oddmar.png
Povedená je taktéž hratelnost, která je jednoduchá, a přesto zábavná.

Ale pozor! Krásné grafické zpracování si může na některých strojích vybírat svou daň. Na testovaném Xiaomi Redmi 3S jsem zaznamenal po delším testování přehřívání telefonu, které mělo za následek mírné škubání. Rozhodně ale nejde o nikterak náročnou hrou, jen je třeba se v některých případech připravit na mírné komplikace při intenzivní pařbě. Naopak druhý redakční telefon, Sony Xperia XZ2 Compact, nezaznamenal naprosto žádné problémy ani po delším hraní, takže vám postačí ke štěstí i telefony podobného ražení.

 

Krásné grafické zpracování si může na některých strojích vybírat svou daň.

 

Kde ovšem žádné starosti nečekejte, je ovládání. Rozhodně se nesetkáte s žádnými komplikacemi či záludnostmi, které by vykrucovaly vaše prsty či snad trénovaly vaši trpělivost. Oddmar je oddechovka se vším všudy, byť někdy trochu svižnější. Vystačíte si se základním portfoliem pohybů, jako je běh, skok či útok. Absolutně není třeba nic vymýšlet, protože koncept titulu je zajímavý a lákavý sám o sobě. Celkové ovládání je tak naprosto pohodové a vhodné téměř kamkoli.

Skákání, běhání a sběr run

Hlavním herním cílem je rychlý, bezpečný a pohodlný průchod v daném prostředí a posbírání co největšího počtu run. Ve finále je to vlastně klasická herní náplň plošinovek. Jenže Oddmar je oproti některým konkurentům záživný a překvapivý zároveň. Jednotlivé úrovně jsou totiž opravdu skvěle nedesignované, nabušené výtečnými nápady.

Screenshot_2019-02-23-15-58-20-774_com.mobge.Oddmar.pngScreenshot_2019-02-23-16-02-19-388_com.mobge.Oddmar.pngScreenshot_2019-02-23-16-02-54-154_com.mobge.Oddmar.pngScreenshot_2019-02-23-16-06-58-015_com.mobge.Oddmar.png
Přenesení z iOS na Android se povedlo a hra nestrádá v žádném ohledu.

Mimo sbírání samotných run jsou v každém z levelů ještě tři zlaté mince a halucinogenní houbička vysílající hlavního hrdinu do bonusové úrovně. V obou případech se jedná o volitelnou část hry, která ovšem rozhodně stojí za vyzkoušení. Otestována bude především vaše hráčská pozornost a postřeh. Oddmar je totiž celkově poměrně dynamickou hrou, která hráče nenechá dlouho přešlapovat na místě. Tamější svět je vskutku nehostinným místem plným smrtících nástrah, těch nejzajímavějších nepřátel (ježci, houby, vosy, masožravé květiny) a občas i zajímavých puzzlíků. Díky tomu se tak hra odehrává ve slušném tempu a drží hráčovu pozornost.

52859415_267648530816777_8419328964765417472_n.jpg52977066_2352807444948811_198248638047059968_n.jpg53074164_2740127216004950_6196338988542853120_n.jpg

Zklamáním je bohužel vedlejší obsah. Chybí totiž jakékoli vylepšování postavy po vzoru RPG titulů, customizace a úprava vzhledu apod. Na druhou stranu ale díkybohu alespoň odpadají starosti s mikrotransakcemi. Závěrem se ještě sluší a patří zmínit, že Oddmar je sice zdarma, ale rozhodně ne kompletní. Ve free verzi je totiž k dispozici pouze několik prvních levelů, za odemčení celé hry je potom nutné zaplatit celkem směšných 110 Kč, které za to v tomto případě rozhodně stojí.

Verdikt

Oddmar je výtečnou plošinovkou se skvělou ručně malovanou grafickou, parádní hratelností a kupou povedených nápadů. Titul má spád a několik opravdu vydařených nápadů, které zaručují slušnou zábavu do téměř jakéhokoli prostředí. Ovládání je totiž jednoduché a nevyžaduje velkého přemýšlení. Oněch 110 Kč, které je nutné investovat do plné verze, tak rozhodně nikoho mrzet nemusejí.

Hra byla recenzována na telefonu Sony Xperia XZ2 Compact Xiaomi Redmi 3S.