Old School RuneScape: nostalgické fantasy ožívá (mobilní recenze)

Ve své době byl RuneScape celosvětový hit. Snad nebylo hráče, který by se s touto hrou alespoň nepotkal. Ani po aktualizacích si tato legenda však popularitu neudržela. Třeba to změní verze pro mobily.

Co baví

  • Bez technických problémů
  • Příjemně se hodí na mobil
  • Propojení s PC
  • Nostalgie

Co vadí

  • Jen pro pamětníky,Nováčky bude nudit
  • Neustálé odhlašování
7/10
Hodnocení

Ach RuneScape. Tolik skvělých vzpomínek! RuneScape pro mě bylo první MMORPG a vlastně první hra, kterou jsem hrál s přáteli online (Bulánky jsme hráli jen lokálně). Byl to pro mě vynikající učitel angličtiny a vyprávěč příběhu. První možnost, jak se vytáhnout před přáteli s vybavením, které ve skutečnosti nevlastním. Hru totiž hráli všichni přátelé a kompletní runová zbroj budila respekt.

Postupně se však hra stáhla na pozadí. Vlastně to ani nešlo jinak. Sice si udržuje stálou hráčskou komunitu, každopádně konkurence v podobě jiných MMORPG ho vystrnadila z výsluní. RuneScape se svou jednoduchou hratelností, slabší grafikou a hlavně velkým omezením pro ty, kteří nebyli platícími členy, prostě zaostával. Nyní tato legenda ožívá na mobilech.

Hra pro starší dobu

Je naprosto nefér recenzovat RuneScape z pohledu dnešní doby. Žánr MMORPG strašně moc pokročil. Tato recenze, zejména pak finální hodnocení, je opravdu věnována pouze kvalitě mobilní verze. Je však dobré říct si, proč vás tato hra dneska opravdu bavit nebude, abych to mohl obrátit na to, proč vás bude bavit verze pro mobily.

RuneScape (1).jpg
Projdete-li mlhou nostalgie, zjistíte, že dnes vás RuneScape už moc bavit nebude

RuneScape si dnes spojujeme s nostalgií, ale pokud si zapnete třeba i moderní předělanou verzi a ne nostalgickou zkonvertovanou z roku 2007 nazvanou Old School RuneScape (což recenzujeme), budete se rychle nudit. Skoro sprostá spojení slov jako neustálé grindování a zvýhodnění platících členů jsou v této hře na běžném pořádku. Sice zde úkoly jsou, ale expení je založeno na neustálém provádění jedné činnosti pořád dokola. Chcete se zlepšit v boji? Tak bojujte, a to pořád. Zlepšení v řemesle je často vyloženě otročina.

 

Skoro sprostá spojení slov jako neustálé grindování a zvýhodnění platících členů jsou v této hře na běžném pořádku. 

 

Vzrušující cesta za plněním úkolů je ve hře spíš krátká odbočka. Celkový počet úkolů je velký, počet pro neplatící členy mnohem menší. Hra očekávala, že si hráč bude užívat samotný svět, plnění různých aktivit atd. Úkoly vám zaberou pár hodin, každopádně když jsem se chtěl zlepšit v boji, musel jsem prostě bojovat. Přitom boj znamená jen kliknutí na nepřítele a jinak probíhá automaticky.

RuneScape (2).jpgRuneScape (3).jpgRuneScape (4).jpgRuneScape (16).jpgRuneScape (17).jpgRuneScape (18).jpg
Ve hře pořád děláte stejné úkony dokola. Vzrušujících úkolů je poskromnu

A tak to opravdu je, věřte mi. Jestli mi nevěříte, zapněte hru znovu. Zjistíte, že zpočátku nebudete skoro vědět, co dělat a jak si zvyknete, budete dlouhé hodiny opakovat stejnou činnost, abyste se někam dopracovali. Jenomže hraní na mobilu trochu mění pravidla. Tam komplexnější MMORPG ve stylu World of Warcraft nenajdete. Pouhé klikání je vlastně docela fajn.

Zvyknete si rychle

Mobilní verze nic nevylepšila. Udělala jen to, že přizpůsobila hratelnost, což ale nebylo těžké. Místo klikání myši klikáte prstem. Místo levého tlačítka myši kliknete krátce, pravé tlačítko myši je zase nahrazeno podržením. A funguje to opravdu skvěle. Vlastně s výjimkou toho, že myš je zkrátka pohodlnější a nezakrývá výhled.

RuneScape (5).jpg
Na mobilu hře hodně minel odpustíte. Tam se jednoduchost naopak cení

Hratelnost má jen jeden větší zádrhel, a tím je psaní. Klávesnice počítače je holt nepopsatelně lepší než klávesnice mobilu, která navíc zakryje obrazovku. Vše ostatní je však tak dobře provedeno, že nepoznáte rozdíl a klidně si můžete zahrát s hráči na počítači.

Vlastně to se děje, hra je s počítačem propojená. Nebyl důvod to tak neudělat, když nejste nijak znevýhodněni (kromě psaní zpráv). Navíc se přenáší váš obsah. Typickou nevýhodou multiplatformních her je, že musíte na jiné platformě začít od začátku. Stejně jako u Hearthstone to zde naštěstí neplatí, přihlásíte se na svůj účet a hrajete se svou postavou z PC.

Na mobilu jsou nároky nižší

Mohu říct, že hra je na mobilu vlastně stejně „nudná“ jako na počítači. Jenomže díky možnosti hrát ji všude to víc tolerujete. Hra má své kvality, úkoly (i když je jich málo) jsou dobře napsané, svět je bohatý a možnosti toho, co dělat, jsou stále rozsáhlé. Jenomže na počítači vás tíží vědomí toho, že existují hry, které jsou hezčí a zábavnější, u kterých klávesnici a myš opravdu využijete. Na mobilu to padá.

RuneScape (6).jpg
Z nějakého důvodu mi Old School RuneScape restartoval progress u postavy, takže místo runové zbroje jsem dlouhé hodiny získával železnou

Když jsem například seděl v kavárně a neměl co na práci, náhle mě začalo těžení rudy opravdu bavit. Vlastně jsem si cestu sem a tam z města na naleziště celkem užíval. Zatímco normálně bych čas zabíjel jednoduchou hříčkou, tady jsem se staral o svou postavu, a o to víc mě hra chytla. Když o tom tak přemýšlím, RuneScape je také jednodušší hříčka, je však plná propracovaných mechanik a možností.

 

Mohu říct, že hra je na mobilu vlastně stejně „nudná“ jako na počítači. Jenomže díky možnosti hrát ji všude to víc tolerujete.

 

Neříkám, že neexistují MMORPG hry na mobil, které jsou třeba ještě zábavnější. Každopádně recenze je pro mé štěstí subjektivní, zde je důležitý můj názor. Takže si mohu dovolit říct, že já normálně na mobilu moc nehraji – doma zapnu PC nebo Xbox One a na cestách vytáhnu Nintendo Switch. Hraní na mobilu je pro mě jen zabiják času a možnost jít si v autobusu zarybařit je parádní.

RuneScape (7).jpgRuneScape (8).jpgRuneScape (9).jpg
Příjemný zabiják času ve vlaku. Svět hry je stále vzrušující

RuneScape je na mobily vhodný právě tím, že nic nehrotí. Můžete ho kdykoli vypnout bez trestu a v době hraní se věnovat jednoduchým činnostem a prozkoumávat svět. Netrvalo dlouho a RuneScape jsem si zapínal při dívání se na televizi. Nejeden dobrý pořad mi kvůli tomu unikl.

Kvalita rovna počítači

O audiovizuální stránce není moc nutné se zmiňovat. Recenze se týká Old School RuneScape, takže grafika je naprosto stejně zaostalá (pro pamětníky nostalgická). Na mobilu ji každopádně víc tolerujete a hra se aspoň neseká. Tedy místy se seká kvůli načítání atd., ale to je tím, že autoři opravdu nedělali žádné úpravy. Hra je v takové kvalitě jako před lety. Obecně je Old School RuneScape dost zajímavá věc, něco jako hra pro pamětníky. Filmům z doby první republiky také nevyčítáte, že jsou černobílé. Také optimalizace je skvělá a v době testování jsme neměli nejmenší problém, a to jak na slabším Samsungu Galaxy J7, tak výkonnějším telefonu Sony Xperia XZ2 Compact

RuneScape (10).jpgRuneScape (11).jpgRuneScape (12).jpgRuneScape (13).jpgRuneScape (14).jpgRuneScape (15).jpg
Old School RuneScape je zachovaná verze hry z roku 2007. Nepřekvapí vás tedy, že graficky vypadá hra stejně jako na PC

Soundtrack je naprosto úchvatný. Úplně stejný, zde to ale čas neposkvrnil. Nehrozí zde žádná srážka s faktem, že paměť hru trochu přikrášluje. Opět se setkáte s roztomilými tóninami, které vám připomenou ty staré časy.

49838150_535362940285065_2690327313320509440_n.jpg49938876_509109779578910_3302524899356049408_n.jpg50095645_1207772486044533_713718587004551168_n.jpg

Přesto má hra jeden nepříjemný zápor. Stačí chvíle neaktivity, vypnutí displaje či telefonát v době hraní a hra vás rychle odhlásí. Přihlašování si naštěstí pamatuje vaše údaje, takže stačí kliknout a hra naběhne. V každém případě to ale není příjemné.

Verdikt

Old School RuneScape pro mobily je něco jako časová konzerva, kterou můžete kdekoliv otevřít. Nepřináší nic nového, pouze přesně to, co jsme hráli před lety. Jenomže možnost hrát hru kdekoli je dostatečným důvodem se k ní vrátit. Jen škoda, že je jen pro pamětníky. Pochybuji, že nováčci dokáží krásy tohoto diamantu ocenit.

Hra byla testována na telefonu Sony Xperia XZ2 Compact a Samsung Galaxy J7.  

Diskuze (3) Další článek: Metro Exodus v novém deníčku přibližuje vývoj očekávaného hitu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,