Online půjčovna her Frag – zábava za paušál

Vyzkoušeli jsme první českou půjčovnu PC her Frag. Jaká je, pro koho, co přináší a má vůbec smysl hry přestat kupovat a začít si je půjčovat?

S digitálními distribucemi her se určitě setkal snad každý čtenář Doupěte, ostatně některé hry si dnes bez Steamu ani nenainstalujete. Službu na bází games on demand (tedy něco jako hry na vyžádání) spustil před prázdninami i český T-Mobile na stránkách www.frag.cz. Jenže Frag nefunguje jako už zmíněný Steam, kde si hru jednou koupíte a už vám zůstane napořád. Frag je půjčovna her, kde si platíte měsíční paušál, za který můžete získat přístup k více než 300 hrám. Dokud paušál platíte, můžete si stáhnout a hrát jakoukoliv hru z nabídky, jakmile platit přestanete, přestanou fungovat i hry.

Frag 01.PNG

Frag nabízí několik balíčků, přičemž počet her v podstatě odpovídá ceně. Podrobněji pak jednotlivé balíčky jsou:

Relax

Počet her: 100
Cena:  99 Kč

  • Všechno casual hry, logické, tycoony a tak podobně, prostě spíš pro občasné hráče
  • Hry s nejmenšími nároky na počítač
  • Najdete mezi nimi i geniální Peggle, Zumu či Jewel Quest
  • Kompletní seznam her

 

Odvaz

Počet her: 200
Cena:  199 Kč

  • Širší výběr žánrů, najdete mezi nimi i klasické počítačové hry, kterým se na Doupěti věnujeme
  • Hry bez násilí, takže vhodné i pro mladší (i když simovka Singles je lehce pikantní)
  • Obsahuje legendární adveturu Syberia, závodní pecky Mashed a Flatout , velmi originální strategii Ghost Master nebo logický Puzzle Quest
  • Kompletní seznam her

 

Naplno

Počet her: přes 300
Cena:  299 Kč

  • Všechny žánry, celá řádka pro hráče známých značek jako třeba Tomb Raider, Deus Ex či Hitman
  • Najdete tu i legendy jako Anachronox, Thief či Age of Empires
  • Některé z her balíčku Naplno jsou trochu náročnější na hardware
  • Kompletní seznam her

Pokud si projdete seznamy her, okamžitě zjistíte první zásadní věc – Frag není určen hardcore hráčům sledujícím poslední trendy. Pokud chce hrát hry, na které je zvyklý, jiný balíček než Naplno nemá cenu a i v něm snad nenajde (zatím) novější známou hru než Tomb Raider Underworld či King’s Bounty: Armored Princess, což jsou oba kousky skoro 2 roky staré. Nicméně pokud datum vydání není pro vás důležitý, najdete si zábavy spoustu a osobně jsem při testování strávil u klasik jako Deus Ex, Hitman, Age of Empires 2, Broken Sword 2 či Jagged Alliance 2 či Flatout neuvěřitelnou dobu.

Frag 03.PNG Frag 04.PNG

Frag je spíš orientován na nehráče či příležitostné hráče, ideálně s rodinou, aby službu mohli využívat i jiní členové. Měsíčně platit pár stovek za několik občasných herních seancí asi nemá smysl (i když osobně v poslední době podobným stylem u mě funguje World of Warcraft), nicméně to už je na zvážení každého, zda se mu to vyplatí. Platit paušál lze hned čtyřmi způsoby: T-Mobile účtem, kreditní kartou, prémiovou SMS či Frag kupónem (o pár kupónů uděláme v nejbližší době soutěž).

Se softwarem a online

Pro stahování a hraní her potřebujete dvě nezbytné věci – připojení k internetu a speciální program Frag Player. Připojení k internetu musíte být i pro hraní, což je trochu nepříjemné. Frag Player je nenáročný, minimální požadavky jsou :

  • procesor 233MHz
  • 64MB RAM
  • 500MB místa na harddisku
  • DirectX 9
  • prohlížeč Internet Explorer 6 nebo vyšší


A pak pochopitelně už záleží na náročnosti jednotlivých her. V tomto ohledu je dost nepříjemný fakt, že některé z her vám jednoduše nemusí kvůli problémům s konfigurací, konfliktům s jinými programy či čímkoliv jiným fungovat. To už je problém otevřené platformy, jakou PC je. Frag Player si navíc hry speciálně ukládá, takže nemůžete zkusit ani základní triky, jako režim kompatibility.

Samotný Frag Player je intuitivní na ovládání, přehledný a promyšlený. Hry jsou rozděleny podle žánrů, občas sice ne úplně přesně, jako když například najdete Broken Sword 2 mezi RPG. Nicméně listování mezi hrami je bezproblémové a samotné stáhnutí je otázkou jednoho kliku. U každé hry najdete popis a většinou i obrázky a video, případně hodnocení a komentáře ostatních hráčů (těch ale zatím moc není, i když na Fragu se už zaregistrovalo přes 10 000 uživatelů).

Frag 08.PNG Frag 09.PNG

Komunitní funkce doznaly před nedávnem velkého vylepšení, kdy přibyla možnost vytváření si vlastních avatarů za body získané plněním specifických podmínek, jako je například napsání recenze na hru, ohodnocení, či třeba hraní vybraných her po 100 minut. V podstatě si můžete představit klasické achievementy, jen tentokrát zcela pochopitelně nejsou v přímo samotných hrách. Každý uživatel má svůj virtuální obývák, kde vidí své splněné výzvy a nechybí ani žebříčky pro porovnání s ostatními hráči.

Frag 05.PNG Frag 07.PNG

Obecně musím na Fragu ocenit, že se stále posouvá kupředu, viz už zmíněné komunitní prvky či přidávání vlastními silami přeložených her do češtiny (pravda, zatím jsou to jen casual věci) a videí. Navíc se pravidelně rozšiřuje i samotná nabídka her, slibován je například výtečný Batman Arkham Asylum či Tropico 3. Frag sice je specifická služba, která asi pro klasické čtenáře Doupěte nebude přímo zajímavá, ale nabízí toho dost a za adekvátní cenu. Ostatně vyzkoušet si můžete Frag sami - je na 7 dní zdarma.

Diskuze (14) Další článek: Sony se fyzického média nevzdá

Témata článku: , , , , , , ,