OnRush: chaos na trati

Arkádovému závodění se v posledních letech moc nedaří. Ne, že by hry tohoto typu nevycházely, ale většinou to dopadá tak, že výsledný produkt nestojí za to. Tohle by konečně mohl změnit titul Onrush od studia Codemasters.

Předem je důležité zmínit, že Onrush je naprostá šílenost. Samotný cíl hry je dost zvláštní a alespoň pro mě dost nečekaný. Vašim cílem totiž není jako první překročit cílovou čáru, jak to u závodních her obvykle bývá. V Onrush jde především o to, co předvedete při samotné jízdě. Vítězem závodu se totiž stává ten, kdo předvede tu největší show.  

rush.jpg

Tratě budou odpovídat tomuto cíli. Spousta věcí se dá ničit, na konci dlouhé rovinky většinou najdete obří skokánek a pokud při jízdě vyřídíte někoho z ostatních závodníků, vašemu hodnocení to jenom prospěje. Tratě navíc mají alternativní cesty. Můžete se tedy rozhodnout, jestli zvolíte třeba kratší, ale riskantnější úsek, nebo se projedete trochu déle a s jistotou bezpečí. Ten správný Onrush závodník by se měl rozhodně vydat vždy tou cestou, která co nejvíce uchvátí obecenstvo.  

Všechno se to ale pořádně rozjede až v momentě, kdy se vám nabije energie zvaná Rush. Funguje podobně jako nitro, ale má daleko silnější účinky a nějaké vedlejší se také najdou. Jaké to budou konkrétně záleží na tom, s jakým vozítkem zrovna závodíte. Celkově si budete moci vybrat z osmi tříd. Najdete mezi nimi třeba buginy, motorky a samozřejmě klasická závodní auta.  

Pokud bude hratelnost vypadat při hraní tak, jak jí prezentují trailery, má Onrush šanci se stát po dlouhé době výbornou závodní arkádou. Pokud tedy nepočítáme remaster posledního Burnoutu. Nejednou už se ale stalo, že taková hra vypadala před vydáním velmi dobře, ale nakonec se ukázalo, že od fešně sestříhaných videí se výsledný produkt dost liší. Raději bych tedy počkal, až si hru budeme moci vyzkoušet než pronášet předběžné soudy.  

ezgif.com-webp-to-png.pngrush4.pngrush2.jpg

Hra vychází sice až v červnu, ale ozkoušet si ji můžete o něco dříve prostřednictvím betaverze, která bude přístupná v květnu. Pokud se opravdu nemůžete dočkat, je tady možnost dostat se do bety ještě o něco dříve, než bude otevřena pro všechny. Stačí si předobjednat Deluxe edici, ve které mimo to najdete ještě 8 exkluzivních vozů. Doufám, že to nebude po vydání vypadat tak, že kdo bude mít tyto exkluzivity, bude zároveň hned mít ty nejrychlejší vozidla ve hře. Už se několikrát stalo, že předobjednávkové bonusy dost zjednodušily následné hraní.  

Na hře pracuje studio Codemasters, které má s vývojem závodních her opravdu bohaté zkušenosti. Už několik let se starají o sérii F1 a mezi jejich poslední úspěchy patří třeba Dirt Rally. Po delší době tedy zase dělají arkádovku. Někdo by mohl namítnout, že loni přece vydali nové Micro Machines s podtitulem World Series, ale raději budeme dělat, že tahle hra vůbec neexistuje. Asi si dokážete představit, jak moc se jim jejich poslední arkádovky (ne)dařily. Onrush by mohl být i pro ně jistým milníkem. 

Po grafické stránce nečekejte žádnou revoluci. Hra nevypadá nijak výjimečně. Je tam vidět trocha stylizace, ale při šílených rychlostech vás takové věci stejně budou zajímat až na posledním místě. Na efektech si ale vývojáři dávají pořádně záležet. Přece jenom je to jeden z hlavních tahounů hry. Všude kolem létají třísky a zbytky vozidel, zatímco se snažíte skrz zástup jezdců co nejefektivněji probít vpřed.  

rush5.jpg

Někoho by mohlo zamrzet, že hra nebude obsahovat split-screen. U takového titulu, jakým je Onrush, se to přímo nabízí. Stejné to je i s podporou virtuální reality. I když tady přiznáváme, že v takovém chaosu by to s přilbou na hlavě nemusel být zrovna příjemný zážitek. Sami vývojáři řekli, že podporu neplánují, protože se do hry dle jejich názoru nehodí.  

Zatím mají Codemasters nakročeno k tomu, aby si zapsali další úspěch. Není třeba, aby přišli s revolucí. Naprosto stačí, aby Onrush bylo zábavnou arkádovou závodní hrou. Už jen tím si získá celou řadu hráčů, protože takové hry teď zkrátka moc nevychází. Jak už bylo zmíněno výše, betu očekávejte v průběhu května. Vydání plné hry pak připadá na 5. června pro Playstation 4 a Xbox One. Hráči na počítači si budou muset nějakou chvíli počkat.  

Diskuze (1) Další článek: State of Mind je komiksově laděné sci-fi, kde hrajete za novináře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,