OnRush: když chcete bláznit stylově (recenze)

Že by konečně další nefalšovaná zábava na kolech? Codemasters a další zářez na závodní pažbě.

Co baví

  • Inovativní pojetí závodů
  • Zajímavé módy
  • Jednoduchost a přístupnost
  • Bohatý odemykatelný obsah

Co vadí

  • Kariéra bez hloubky
  • Velmi minimalistické
  • Pro někoho příliš arkádové
8/10
Hodnocení

Závodní žánr je v dnešní době přeplněn pestrými kandidáty. Máme tu superrealistické simulátory, odlehčené rallye závody či futuristické šílenosti z jiné galaxie. Občas si chce člověk prostě vydat na trať a užít si nefalšovanou, vysokooktanovou řež bez nutnosti neustále koukat do zpětného zrcátka a kontrolovat tlak v pneumatikách. Vývojáři MotorStormu to moc dobře věděli a ve spolupráci s matadory žánru, studiem Codemasters, nám nyní přináší kreaci jménem Onrush, kde se nejde pro letící plech daleko. 

Hlavně bavit

Označit Onrush za závodní hru by bylo trochu zcestné. Nejpřesnější označení by bylo spíše motoristická bojová arkáda, ve které nejde ani tak o dobré umístění, jak o pořádný chaos na trati. Ten vám přináší body a uznání publika a tím i pohyb vpřed. Hned zkraje musím uznat, že je tento styl hry nesmírně osvěžující a díky maximální přístupnosti a přesto chytlavým herním prvkům se od hry jen těžko odtrhnete. 

ONRUSH™_20180601175839.jpgONRUSH™_20180603230837.jpgONRUSH™_20180603231611.jpgONRUSH™_20180603233051.jpg
Onrush je plný hektické akce a létajících kusů plechu.

Onrush působí jako šílená motorová show a odpovídá tomu i prezentace. Stylové televizní ukázky a úvody do děje doplňují vtipní komentátoři, hráč je házen od závodu k závodu a vlastně se téměř nikdy nezastavuje. Jakmile jste vhozeni na trať, začíná nefalšované šílenství za doprovodu parádních hudebních skladeb, od rockových kapel až po Eminema a dalších známých zpěváků, kteří vám rozproudí krev v žilách. 

 

Jakmile jste vhozeni na trať, začíná nefalšované šílenství za doprovodu parádních hudebních skladeb

 

Jako první pravděpodobně sáhnete po jakési kariéře, která je ladění formou festivalu a show, ve které musíte především bavit diváky a získávat body. Postupně se vám dostanou do krve všechny závody a třídy vozidel a budete tak skvěle připraveni na multiplayer. Mapa střídá mapu, body se jen sypou a vy tak odemykáte celou řadu oblečků, vítězných póz, laků pro vozidla a dalších frajeřinek. 

ONRUSH™_20180601171606.jpgONRUSH™_20180601171337.jpgONRUSH™_20180601174330.jpgONRUSH™_20180603232710.jpg
Váš tým je snůška bizarních kreatur, které si lze navíc upravit podle uvážení.

Bohužel kariéra postrádá jakoukoliv hloubku a v zásadě jde jen o sleď jednotlivých závodů a map, což může leckoho odradit. Na zábavě to však neubírá ani píď a tak je vám to naprosto jedno. 

Pestré šílenství bez semaforů

To, co dělá z Onrush tak unikátní počin, jsou především jednotlivé druhy závodů. Ty totiž nejsou obyčejným ježděním do kolečka, ale unikátní směsicí zábavné akce a chytrého uvažování za jízdy. Do závodů se vždy vydáváte v týmu šesti hráčů a všechny jízdy jsou koncipovány jako souboje dvou týmů. Kromě 12 hráčů se na trati objevuje spousta "motorového masa", neboli botů, které jsou tu přítomny jen pro to, aby vám pomohli nasbírat body a nitro pro zrychlení. Také jsou tu primárně pro to, aby vytvořili dojem velkého závodu a aby létali vzduchem po jediném zásahu vaším nárazníkem. A to je panečku řež. 

 

Do závodů se vždy vydáváte v týmu šesti hráčů a všechny jízdy jsou koncipovány jako souboje dvou týmů

 

Druhy závodů jsou skvěle promyšlené. Máme tu Overdrive, kde je úkolem zrychlovat nitrem co nejvíce a vyhrává tým, který docílí potřebné hranice bodů nejrychleji. Dále je tu Countdown, kde je potřeba projíždět rozesetými brankami a udržovat tak svou časomíru co nejdéle. Nejlépe aby překročila tu soupeřovu. Lockdown je pak jakýmsi vyřazovacím režimem, kde musíte za jízdy zůstat v pohybujícím se kruhu a máte pouze omezeně životů do jednoho závodu. Pokud je všechny vypotřebujete, závod pro vás končí. 

ONRUSH™_20180603232814.jpgONRUSH™_20180603231355.jpgONRUSH™_20180603232949.jpgONRUSH™_20180603233444.jpg
Herní režimy jsou skvěle vymyšlené a zábavné. Žádné nudné ježdění do kolečka.

K dispozici jsou další druhy závodů, jejich odhalování však nechám na vás. Podstatné je, že jsou zajímavé, baví a především nejsou tak nudně ubíjející, což se o mnoha závodních konkurentech na trhu říci nedá. 

Všechno lítá, co plechy má

Jak jste jistě pochopili, akční dovádění a bouračky jsou nedílnou součástí jízdy. Kromě  chudáků botů, kteří většinou jen létají na všechny strany, samozřejmě dostáváte body za sundání samotného soupeře. V některých módech je to doslova nutností, jinde spíše zábavou. Po dosažení maximální příčky nitro zrychlení můžete na chvíli spustit ultimátní zrychlení, během kterého smetete vše, co se vám postaví do cesty.

Akční jízdě nahrávají také skvěle navržené tratě, které jsou koncipovány jako velké pískoviště se spoustou překážek. Jezdíte napříč kopci, lesy, industriálními zónami či džunglí a vždy jsou po ruce skokánky, velké hrboly a další šílenosti, které vám mají dopomoci k nasbírání nitra a bodů. I zde je inspirace Motorstormem naprosto zjevná, z čehož máme radost. 

Na tuning zapomeňte

Onrush je velmi arkádovou hrou, ovládání je extrémně pohodlné a pro někoho možná až příliš jednoduché a ploché. Opravdu tu nemůžete čekat žádné podrobné nastavování vozu ani realistickou fyziku, zde je vše podřízeno čiré zábavě a funguje to skvěle. Odpovídá tomu mimo jiné i vozový park. Nehledejte tu světové automobilky, ale jednotlivé třídy futuristicky pojatých motorek a aut, každá se svým unikátním vzhledem a schopnostmi. Jsou tu třídy motorek, rychlých bouráků, obrněných džípů a obrovských terénních vozů, které se před ničím nezastaví. Pro každý typ závodu se samozřejmě hodí jiný druh vozu a je na vás vybrat si, co se hodí nejvíce pro vás. Chcete spíše pomáhat spoluhráčům a být podpůrný jezdec, nebo si vzít obrněnce a smést z cesty vše živé? Výběr je na vás. 

ONRUSH™_20180603230636.jpgONRUSH™_20180603224323.jpgONRUSH™_20180603225420.jpgONRUSH™_20180603230154.jpg
Chcete být obránce nebo útočník? Výběr je na vás a vašem voze.

Aby to ježdění také k něčemu bylo, k dispozici jsou jednotlivé bedýnky a odemykatelný obsah. Vyhrát můžete celou řadu chuťovek, od oblečení a vítězných tanečků pro postavy až po unikátní laky či rovnou celé tématické vzhledy pro vaše plechové miláčky. Vše bez problémů odemknete obyčejným hraním, bez nutnosti cokoliv doplácet a pokud vám ježdění jde, s penězi problém mít opravdu nebudete. Nejzajímavější ale je, že nic z toho vlastně ani není moc potřeba. Samotná jízda je natolik zábavná, že často zapomenete, že vůbec můžete něco odemknout. A pokud vám ani to nestačí, udělá vám radost fotorežim, díky kterému lze vykouzlit parádní snímky. 

ONRUSH™_20180601172900.jpgONRUSH™_20180601173543.jpgONRUSH™_20180601175535.jpg

Kromě tradičního singleplayeru je samozřejmě k dispozici také multiplayer, ve kterém si můžete zazávodit ve vybraných režimech nebo ukuchtit rovnou svůj vlastní dle mnoha přístupných parametrů. Díky týmové struktuře závodů je multiplayer opravdu skvělou zábavou plnou akce a výbuchů, ať už soupeříte proti svým kamarádům nebo spolu s nimi. Jsme zvědavi, jestli budou tvůrci postupně přidávat nové mapy a herní režimy, což by se sakra hodilo.

Ze závodů Onrush se nakonec vyklubalo neuvěřitelně příjemné překvapení, které dokáže zabavit na dlouhou dobu a díky svěžímu přístupu a inovativním druhům závodů i po mnoha hodinách nenudí. Odemykání nového obsahu jde pěkně od ruky a hráč tak vůbec nemá pocit, že jej někdo do něčeho nutí a zkrátka se dobře baví. Prostě si jen sednete, sejmete pár soupeřů a jdete o dům dál. A další den si to pěkně všechno zopakujete. Co chtít víc?

Váš názor Další článek: Předělávka Red Faction: Guerrilla vás vezme na rudou planetu v červenci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,