OPS 2, srpnové číslo – pořádně horké prázdniny

Navzdory skutečnosti, že mnoho z nás tráví léto někde pod stanem, přináší páté číslo Oficiálního českého PS2 magazínu pořádný nášup zábavy v podobě mnoha zajímavých článků a přitažlivého DVD s ukázkami. Ochutnejte a věřte, že se nebudete nudit. Navíc se překvapivě začnete těšit na září, to vám slibuji.

Pátý OPSM2 znamená především recenzi a hratelnou ukázku z netrpělivě očekávané akčně-závodní hry na kaskadéra jménem Stuntman. Dalšími ústředními motivy čísla je 30-ti leté výročí firmy Atari a slavné filmově-herní licence (Star Wars a Terminátor).

V úvodníku se dočkáte připomenutí existence OPS2 na Internetu (www.opsm2.cz), upozornění na splnění mnoha žádostí o zvětšení dopisové rubriky (ta jedna stránka byla vážně málo) a v neposlední řadě slibu, týkajícího se vylepšení designu a rozvržení celého časopisu, které by mělo přijít v sedmém čísle. Zvláštní poklonu bych tvůrcům magazínu vyseknul za skutečně „klasický“ obraz, který vybrali pro úvodní obrazovou galerii (zkrátka jeden screenshot přes celou stránku), zvanou „Otvírák“. Jde o obrazovku s výjimečným bodovým stavem kultovní „pravěké“ hry Galaxian.

V úvodu časopisu si můžete pročíst, co vás čeká na tradičně bohatém DVD. Kromě zmíněného Stuntmana zde najdete především hratelnou ukázku z překvapivého hitu Project Zero. Tahle hororová záležitost z dílny neznámé firmy Wanadoo silně připomíná Silent Hill a staví vás do boje proti duchům v roli mladé dívky, vybavené pouze fotoaparátem (mocná to zbraň, Lady Di by mohla dosvědčit). Akce z pohledu třetí osoby MIB 2 nepřináší nic překvapivého, stejně jako vrtulníková akce Fireblade, a tak poslední hratelnou peckou zůstává realtime strategie z prostředí Army Men (ty zelené plastikové postavičky vojáčků). DVD má však v zásobě další poklady v podobě mnoha trailerů z her, mezi kterými jednoznačně vyniká pohádkově nádherný Onimusha 2 (Capcom už v Residentovi a Dino Cisis nejednou šlápnul na paty Squaresoftu, pokud jde o CG animace). V položce extra tentokrát najdete francouzskou reklamu na PS2. Je velmi… neobvyklá. Každý den nevidíte v restauraci servírovat PS2 i s příslušenstvím.

Zpět k papírové části OPSM2. Sekce preview nabízí navzdory konkurenci netrpělivě očekávanou Colin McRae Rally 3.0, vetřeleckou akci Run Like Hell plnou slizu a hrůzy, válečný experiment Conflict: Desert Storm, MIB 2 a konečně Dino Stalker, což je pokračování Dino Cisis pro světelnou pistoli.

Oblíbená rubrika TNT se věnuje herní podobě Pána prstenů pro PS2 (Two Towers), pokračování 3D akce s Jamesem Bondem, tentokrát pod názvem Nightfire, třetímu Fear Effectu (který má údajně být více laděný do manga stylu), novému Grand Theft Auto Vice City a především ZOE 2. Jak možná víte, ZOE byla akce s mechy od tvůrce MGS 2. Ačkoliv se nedočkala příliš pozitivní kritiky, nepochybně šlo o jednu z nejzajímavějších her první vlny PS2 titulů (zde na Doupěti si dokonce vysloužila „nešťastných“ 10/10). Druhý díl působí mnohem propracovanějším dojmem, neboť tentokrát se s jeho vydáním nemuselo tolik spěchat. Takže se podíváte na povrch Marsu, jeho měsíce, do vesmírné lodi i stanice… a příběh podle traileru vypadá také mnohem slibněji (nesčetné desítky minut animací s osudovými hláškami silně připomínají MGS2). Báječně exotická stránka TNT rubriky o dění v Japonsku vás opět donutí sklonit hlavu před cenou letenky. Za zmínku stojí také příprava PC hitu Return To Castle Wolfenstein pro PS2.

Rozhovor je tentokrát veden s klíčovou osobností projektu Stuntman, jejíž jméno zní Martin Edmondson. Mohutný tematický článek se věnuje Hvězdným válkám a dvěma připravovaným hrám na motivy druhé epizody, kterými jsou akce z pohledu třetí osoby Bounty Hunter a klasická střílečka Clone Wars, ve které si užijete ve válečných plavidlech z filmu mohutné boje, viděné v jeho závěru. Pozornost je věnována také slibně vypadajícímu pokračování PC hitu Hitman 2, které se blíží na PS2. Přímo fanatická úcta je projevena ohlášené nástavbě MGS 2, nazvané Substance. Není divu, MGS 2 v jistém slova smyslu vdechl život PS2. Jeho vylepšená verze se nechystá pouze pro Xbox (jak by se asi někomu líbilo) a PC, ale také pro domov původní hry – PS2. Za zmínku stojí také článek o připravované hře Terminator: Dawn Of Fate, která by měla přichystat půdu třetímu pokračování slavné filmové série.

Sekce recenzí nabízí nečekaně hit jménem Stuntman. Hra, ve které si vyzkoušíte roli profesionálního automobilového kaskadéra ve filmu, přitáhla mnoho pozornosti a odnesla si ohodnocení 8/10. Zbývající recenze jsou změtí sportovních a závodních titulů, mezi kterými vyniká Agressive Line a poněkud „ruší“ slabá konverze PC akce Star Trek Voyager: Elite Force. Za zmínku stojí krátký, ale božský přídavek k GT3, nazvaný Gran Turismo Concept: 2002 Tokyo-Geneva.

Čtyři stránky věnované kultuře vám připomenou existenci filmů, hudby a literatury, kdyby vám náhodou zbyl nějaký volný čas po mazlení s PS2. Nechybí rubrika triků a cheatů, kde najdete především Virtua Fightera 4. Závěr časopisu nabízí zajímavou směsici ukázek z reklam v zahraničním tisku, anketu na téma konzolová válka, filozofický článek o realismu her, historii firmy Atari, kalendář připravovaných titulů a konečně dopisovou rubriku. Příští číslo slibuje recenzi hry Toca Race Driver a novinky o hrách Onimusha 2, Time Splitters 2 a Turok Evolution. V prodeji bude od 15. srpna 2002.

OPSM2 si stále udržuje svůj styl, kvalitu a přitažlivost. Přesto mu jistě nějaká ta změna (slibovaná v úvodníku) prospěje, neboť takový seriál „Vytříbený charakter“ opravdu do čtivého stylu OPSM2 moc nezapadá. Nechme se příjemně (doufám) překvapit a prozatím se těšme na poslední „klasické“ číslo první generace, kterým bude to příští, šesté. A co že nás to čeká v tom září kromě nového image OPSM2? Slibované vydání titulů Onimusha 2 a The Thing!

Váš názor Další článek: Spuštěny stránky Delta Force: Black Hawk Down

Témata článku: , , , , , , ,