OPS, dubnové číslo – Best of 2005

Oficiální český Playstation 2 magazín opět přichází s vražedným kombem exkluzivní recenze a demo. Bohužel tentokrát jde o poněkud slabší pokračování série Driver. Těžištěm časopisu je tedy přibalená příručka Black a vyhodnocení nejlepších her roku 2005.

Oficiální PlayStation 2 Magazín (OPS2)
Vydává: Vogel Burda
Počet stran: 100
Příloha: DVD – videa a dema, brožurka ke hře Black
Cena: 289,- Kč/ 459,- Sk
Internetové stránky časopisu:
www.ops2.cz

 

Protože mám pro fenomén jménem „24“ slabost, měl jsem nové číslo OPS2 rád už v okamžiku, kdy jsem nalistoval první stránku. Celostránková reklama na 24: The Game se více než povedla. Kromě toho můžete v úvodu najít tradiční slovo šéfredaktora, upozorňujícího na možnost virtuální procházky New Yorkem (Driver a Godfather), vyhlášení velké čtenářské ankety o hru roku 2005 a další zajímavosti v obsahu aktuálního OPS2. Ještě než se do toho obsahu pustíme, dodám drobný komentář na adresu obálky časopisu: je pestrobarevná jako moje havajské košile. Nedávno jsem byl ovšem poučen, že barevné kontrasty, ačkoliv jsou leckdy rušivé, je třeba na obálkách časopisu používat za účelem získání pozornosti v rámci novinového stánku mezi tucty konkurenčních periodik.

Mezi novinkami najdete slibné představení brutálního návratu ke kořenům bojovkové série Mortal Kombat, rozbor všech připravovaných titulů se značkou Metal Gear Solid, zajímavý rozhovor s autory hudební šílenosti ovládané imitací kytary „Guitar Hero“, povídání o hře podle filmu Gauneři mistra Tarantina a další. Mezi novinkami pro PS3 je možné nalézt další obrázky a informace k slibnému Sonic the Hedgehog. Krátká zpráva rozebírá nepotvrzený seznam launchových titulů pro PS3, obsahující například Genji 2 nebo Gran Turismo 5 – plus několik zcela nových jmen. Nechybí kalendář připravovaných PS2 a PSP her pro nejbližší měsíce.

Budoucnost – teď

Sekci preview otevírá překvapivě slibná japonská městská akce, sedící na pomezí mezi GTA a Shenmue. Jméno hry zní „Yakuza“, což pro změnu odkazuje na českou hru „Mafia“:-). Všechny obrázky a informace vypadají slibně. Další preview se zabývají boxem Fight Night Round 3, motorkami Tourist Trophy od tvůrců Gran Turisma, hodně zajímavou FPS akcí Urban Chaos, očekávanou Hitman: Blood Money či simulátorem středoškoláka „Bully“.

Velký tématický článek rozebírá Scarface. Na šesti stránkách se přesvědčíte, že roční odložení hře výrazně prospělo – především po grafické stránce. Další tématický článek rozebírá RPG hry blízké budoucnosti, což na Playstation 2 znamená především tituly z japonské produkce. Článek odhaduje šance připravovaných titulů, seznamuje laiky s pravidly žánru a doporučuje některé z již vydaných kousků. Další tématický článek se pro změnu ohlíží za wrestlingovými hrami pro Playstation. Zlatým hřebem časopisu je ovšem osmistránkové vyhodnocení nejlepších PS2 her roku 2005. Konečně šly stranou sporty a závody, vítězná trojice je v následujícím pořadí: Metal Gear Solid 3, Resident Evil 4 a God of War. Dobrý vkus, čtenáři! Hlasoval jsem úplně stejně:-).

Autorův tip: Nejočekávanější RPG budoucnosti? Final Fantasy XII dostala od prestižního japonského magazínu Famitsu hodnocení 40/40.

Kam se to říDíte?

Recenze zahajuje exkluzivní zhodnocení pokusu o vzkříšení značky Driver s podtitulem Parallel Lines. Hodnocení 7/10 je ještě o dost vyšší než ve světě, tvůrcům to zkrátka opět nevyšlo. Mnohem větším překvapením je nízké hodnocení (7/10) třetího dílu jedné z nejúspěšnějších hororových sérií na PS2, Project Zero. Za vyloženě podezřelý omyl považuji nadšenou recenzi Godfather, který si 9/10 opravdu nezaslouží ani náhodou. Slušně dopadl Outrun 2006 (8/10), mírně zklamaly Fifa Street 2 (7/10) a Commandos předělaná do FPS (7/10).

Hodně zajímavý článek v sekci PS3 nabízí pohled na série známé ze staré Playstation, u kterých je pravděpodobné, že se dočkají vzkříšení na PS3. Namátkou jmenujme třeba Colony Wars, Fear Effect nebo Doom. PSP sekce je tentokrát nezvykle nabitá články a nabídne preview válečné strategie Field Commander, zábavného tlumočníka Talkman, leteckého simulátoru Pilot Academy a recenze Tokobot, Exit nebo Key of Heaven.

Autorův tip: Project Zero 3 prostě nemůže být tak špatná.

Vyždímejte ze svého OPS2 víc

Užít si můžete také DVD přílohu s hratelnými ukázkami recenzované Driver: Parallel Lines, We Love Katamari, Commandos: Strike Force, Castlevania: Curse od Darkness, Drakengard 2 nebo Sword of Etheria. Případně si můžete pustit alespoň videa Key of Heaven nebo Sly and the Gang 2. Zbytek časopisu zaplňují recenze filmových DVD v čele s Mrtvou nevěstou Tima Burtona či Legendou o Zorrovi. Zajímavé pokoukání bude jistě dokument z natáčení filmu King Kong Petera Jacksona.

V rubrice stroj času se podíváme na tři roky staré číslo OPS2, kterému kralovalo preview Silent Hill 3. Bez zajímavosti není ani tři roky staré preview první konzolové pecky od Blizzardu, Starcraft: Ghost, která byla po letech odkladů posunuta na next-gen konzole:-). Velkým zklamáním je tentokrát dopisová rubrika, smrsknutá na jedinou stránku,navíc oblíbené sekce „SMS recenze“. Do příštího čísla redakce slibuje mnohem chutnější verzi komba „exkluzivní recenze a demo“ v podobě Tomb Raider Legend, z níž jsme v redakci již několik dní překvapivě nadšení. Padesátého čísla OPS2 se dočkáme 12. dubna.

Váš názor Další článek: Revolution nepotřebuje celosvětový launch

Témata článku: , , , , , , , , ,