OPS, říjnové číslo - kroniky Playstation

Oficiální český PS2 magazín nabízí tento měsíc tématický článek o deseti letech historie Playstation, doprovázený historií série Resident Evil. Nechybí recenze trháku Spartan či Burnout 4, na přibaleném DVD si budete moci vyzkoušet například Fahrenheit.

Oficiální PlayStation 2 Magazín (OPS2)
Vydává: Vogel Burda
Počet stran: 100
Příloha: DVD – videa, dema
Cena: 248,- Kč/ 396,- Sk
Internetové stránky časopisu:
www.ops2.cz

Obálku 43. čísla OPS2 zdobí samozřejmě hlavní hrdina ze hry Spartan: Total Warrior. Nejen že jde o vynikající akční odreagování (mísící God of War prostředí s hratelností Dynasty Warriors). Spartan je především první PS2 hrou kompletně v českém jazyce, což je nepochybně důvod k oslavám a prokázání úcty firmě CD Projekt, jež u nás Spartana distribuuje.

Nicméně zarámování obálky křiklavou žlutou barvou mi už tak báječné nepřipadá. Mělo to zřejmě ladit s mosaznou zbrojí Spartana, jenže ve výsledku to působí spíš rušivě a když se na onoho vojáka pocákaného krví dívám, hodila by se tam spíš temná rudá, než fosforová žluť.

Šéfredaktor se v úvodníku raduje z konce letní sezóny, jež pro hráče znamená obnovení přílivu kvalitních herních titulů (ten v letních měsících poněkud vysychá). Úvodní rubrika Oko nabízí výsledky 28. otázky z nedávné velké ankety, uspořádané redakcí OPS2. Dozvíte se tak například, že čtenáři dávají přednost PSP před NDS, pravici před levicí nebo Nově před ČT.

Už ho máte?

Trefný nadpis novinkové rubriky naráží na PSP, uvedené na český trh právě před čtyřmi týdny (za tu dobu se u nás stihly prodat desetitisíce kusů). Rubrika TNT nejprve rozebírá čerstvě vydané hry, filmy a příslušenství, načež nabízí také pohled na tituly, jež nás teprve čekají během vánoční sezóny (za všechny zmíním alespoň GTA: Liberty City Stories nebo film Vetřelec v prodloužené edici).

Další část novinkové rubriky se věnuje PS2 hrám, takže se přečtete třeba o brutálních fatalitách z Mortal Kombat: Shaolin Monks nebo milostném trojúhelníku v Prince of Persia 3. Hrstkou nových informací o Final Fantasy XII nelze pohrdnout, starší hráče jistě zaujme také oznámení hry na motivy filmů s agentem bez minulosti (Bournův mýtus).

Poslední sekce novinek nahlíží do kuchyně PS3 titulů. Pod provokativním titulkem „Písíčko krvácí“ se skrývá povídání o Unreal Tournament 2007 (běžícím na fascinujícím Unreal 3 engine) a Black & White 2. Redakce očekává také konverzi FPS Prey, mezi dalšími slibnými PS3 tituly oznámenými tento měsíc najdete například pokračování slavného hororové série Project Zero. Následuje kalendář her, vycházejících v nejbližších měsících. Za zmínku stojí především japonské RPG Xenosaga Episode II: Jenseits von gut und böse.

Autorův tip: Xenosaga je největší RPG událostí od Final Fantasy X.

Vánoce, svátky klidu?

Ani náhodou. Stačí se podívat na preview v tomto čísle OPS2 a je vám hned jasné, že vánoce 2005 budou na PS2 ve znamení akce a hororu. Resident Evil 4 nebo King Kong rozhodně mezi „klidné“ hry nepatří. To samé lze prohlásit o Soul Calibur 3 nebo True Crime: New York City (policista na ulici plné civilistů s rotačním kulometem v rukou je snad přímým opakem „klidné vánoční pohody“:-)). Napětí se nevyhne ani herní verzi seriálu 24 hodin nebo mlátičce Warriors od tvůrců GTA. Jedinou relativně klidnější hrou by mohl být Harry Potter 4.

Autorův tip: RE 4 jsem hrál na Gamecube a jsem hardcore fanoušek 24 hodin, takže dávám svůj hlas Jacku Bauerovi.

Kroniky Playstation

Po tématickém článku o GTA na divokém západě (čili nápadité westernové akci nazvané „Gun“) a mohutném shrnutí příběhu všech dosavadních her ze série Resident Evil (šikovná věc před příchodem čtvrtého dílu, který se na mnoho věcí z minulosti série odkazuje) následuje hlavní atrakce tohoto čísla OPS2: masivní dvanáctistránkový článek o kompletní historii značky Playstation, rok po roce od 1995 do 2005. Vynikající materiál jistě oživí krásné vzpomínky nejednoho pamětníka. Bravo, OPS2! Od velkého tématického článku o historii Final Fantasy série v původním OPS jsem nezažil tak silné dojetí nad článkem v časopise.

Poslední tématický článek v říjnovém čísle OPS2 se zabývá netypickými hrami, jež se chystají pro PS2. Na prvním místě je samozřejmě fascinující příběh mýtické vlčice Okami, ale za zmínku stojí také simulátor žraloka podle filmu Čelisti (od autorů série Ecco the Dolphin) nebo šílený simulátor samolepící koule We Love Katamari. Ani umělecká Shadow of Collosus nebo brutální horor Call of Cthulhu by neměly uniknout pozornosti znalců.

Autorův tip: Okami se zdá být nejúžasnější kombinací emocí, nevídané grafiky a hlubokého obsahu, jaký na nás herní vývojáři za poslední roky vrhli.

Dvojitá porce masa

Recenzím jednoznačně kraluje Burnout 4: The Revenge (9/10). Již dlouho jsem v OPS2 nečetl tak odvázaný článek (se zabíháním k vulgárním výrazům ale nesouhlasím, byť jsou v nich hvězdičky – časopis přece čtou i děti) a musím uznat, že B4 opravdu nabízí zážitek z rychlosti a destrukce, jaký u jiné hry nenajdete. Hru si můžete navíc vyzkoušet na přiloženém DVD. Druhou z recenzí, nabízejících „opravdové maso“, je Spartan (9/10). Velkolepá starořecká akce v českém jazyce dostala podle autorů jeden bod v konečném hodnocení také díky lokalizaci, nicméně i tak jde o nejlepší hru svého druhu.

Mezi dalšími pozitivními recenzemi najdete NHL 06 a FIFA 06, obě si vydobyly slušnou osmičku (PES je stále lepší), Suffering 2 (osmičkou hodnocenou hororovou akci plnou psychotických monster), taktickou akci Conflict: Global Storm (8/10) či filmovou adventuru se stovkami možných konců Fahrenheit (8/10). Hůře dopadly tituly jako japonský horor Kuon (6/10) nebo Eye Toy: Kinetic (6/10).

Autorův tip: Sparta! Sparta! …n:-)

Ve vašich kapsách

Novou součástí časopisu je již nedílně sekce věnovaná PSP, kapesní Playstation. Dozvíte se tedy o chystaných novinkách jako je tahová strategie Pán prstenů nebo sbírka 20 klasických her Namco Museum. Dvoustránkové preview vás natěší na kapesní GTA, znovu vám bude připomenut seznam UMD filmů s českými titulky. Hlavní PSP recenzí je Burnout: Legends (8/10), průměrné pětkové hodnocení si (dle mého trochu nezaslouženě) odnesly akční RPG Untold Legends a FPS Coded Arms.

Autorův tip: Coded Arms není vůbec špatná volba pro fanoušky akce, připomíná oblíbenou FPS „Deadalus“ ze Segy Saturn.

Od redakce pro vás

Hlavním dárkem u každého OPS2 je tradičně DVD příloha s ukázkami nejnovějších her. Zahrát si tedy můžete kousek z titulů Burnout 4, Conflict: Global Storm, Cash Team Racing, Everybody’s golf, Fahrenheit a dalších. V pestré nabídce videí vyčuhují King Kong, City of the Dead, Okami nebo třeba Stargate SG1.

Recenzím filmových DVD kraluje prodloužená tří-disková edice Gladiátora, doporučit rozhodně mohu také originální horor Otevřené moře, jenž najdete zdarma u aktuálního čísla časopisu Svět DVD. Minimálně jednu šokující scénu z tohoto filmu nikdy nezapomenete. Váhavější už bych byl s filmy Constantine nebo Letec. Rubrika stroj času ukazuje tři roky staré číslo OPS2 (včetně první zmínky o pokračování legendární ICO), redakční pošta se točí okolo PSP a slibné budoucnosti této nové revoluční platformy. Do příštího čísla redakce slibuje recenze Resident Evil 4 a Soul Calibur 3 plus nějaká ta překvapení. Těšit se můžete na 19. října.

Diskuze (1) Další článek: Tvůrce Killer 7 chystá RPG na DS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,