OPS2 – recenze nového Tomb Raidera a hratelná ukázka Socomu

Červencové číslo oficiálního Playstation 2 magazínu přineslo především jako první recenzi dlouhé roky očekávaného Tomb Raidera: Angel Of Darkness, za zmínku ale stojí i záplava ohromujících materiálů z letošní E3 a hratelná ukázka hojně diskutované taktické (nejen) online akce Socom. Pojďme se společně podívat na obsah OPS2 blíže.

Hrozná obálka a mrtvý web

Jak obálka nového čísla, tak například i sekce dopisů se snaží čtenáře přesvědčit o zániku jediné konkurence OPS2, kterou byl PSM2. Podle mých informací byl PSM2 pouze odložen kvůli problémům z tiskárnou, ale nedokáži v tomto okamžiku říci, která z protichůdných informací je pravdivá. Vraťme se ale ještě k obálce, která sice nabízí tematicky vhodný obrázek Lary Croft, nicméně nepatří k těm nejpovedenějším (na vině je možná zbytečně velký detail nerealistického stylizovaného obličeje místo „populárnějšího“ a živějšího záběru celé postavy), což jen zvýrazňuje otřesná růžová barva, která by se spíše hodila pro hodně slaboduchý dámský časopis. Po dlouhé době tak OPS2 nabízí hroznou obálku, která by mohla leckoho uvést v mylnou domněnku ohledně kvality obsahu a grafické úpravy časopisu. Spolu se skutečností, že dočasně "umřel" web časopisu (www.ops2.cz) by mohlo být na vině období dovolených, které není zrovna ideální podporou kvalitní práce. Přesto si ale myslím, že neaktualizování webu (obsah současného čísla, možnost hlasovat do rubriky Monitor pro další číslo) je vskutku velká a neprofesionální chyba.

Senzační novinky nejen z E3

Z úvodníku můžete vyčíst zajímavou informaci, že do redakce OPS2 přibyl Jiří Pavlovský, jehož kontroverzní text se nezapře v recenzi na Wolfensteina – k tomu se ale vrátím později. Novinky velkým stylem zahajuje Metal Gear Solid 3, jehož představení patřilo mezi největší události letošní E3 z pohledu konzolisty. Na druhé a třetí místo je možné bez větších problémů zařadit Halo 2 a Break Down (obě však pro Xbox!). Další novinky vás seznámí s verzí českého megahitu Mafia pro PS2, novou podobou Tony Hawk´s Skateboarding (křížené s úkolovým zločinem jako v GTA), můžete se pokochat fotografií Shannon Elizabeth z filmu Prci Prci Prcičky nahoře bez (zmíněná herečka je součástí další připravované bondovky) a nebo si kromě jiného přečtete popis monumentální pasáže z nové Medal Of Honor, odehrávající se během přepadení Pearl Harbouru (něco takového jsme ve hře ještě neviděli, ani pláž Omaha z Medal Of Honor Frontilne/Allied Assault na tohle nemá).

Metal Gear Solid 3 ohromil konzolový svět

Rubrika Monitor, ve které si čtenáři vybírají připravované hry, o kterých redakce následně napíše článek, nabízí pohled na V.E.L.M.I. slibný horor Ghosthunter – grafická nádhera od tvůrců Primala nabízí tuny monster, která jsou na dobré cestě překonat skromný a nerůznorodý bestiář Silent Hillu. K dalším graficky ohromujícím peckám patří Ratchet and Clank 2, mnoho otázek vyvolává i přechod klasické adventurní série Broken Sword do 3D. Pro všechny fanoušky hororu a nejvýznamnějšího herního představitele - série Resident Evil – nabízí OPS2 pohled na stále lépe vypadající Resident Evil Outbreak (dříve online, nyní však byla hra přejmenována díky tomu, že půjde hrát i offline v jednom hráči!). Bez zajímavosti jistě není ani nový Pán Prstenů (pokračování Dvou věží ve stejném filmově-akčním duchu) a Syphon Filter 4.

Dvě věže zaznamenaly na PS2 mimořádný úspěch

Tématický článek pitvá fenomén jménem Gran Turismo 4. Dozvíte se zde mnoho nových informací včetně termínu vydání (vánoce) a můžete se pokochat novými obrázky (které vůbec nevypadají jako obrázky ze hry:-)). Další dva tématické články rozebírají slibnou strategii Movies, která vám umožní točit v Hollywoodu vlastní filmy a graficky svéráznou „plastovou“ akci Alter Echo.

Recenze a hodnocení her

Recenze zahajuje velkým stylem Tomb Raider: Angel Of Darkness. V pořadí 6. díl série je první hrou s Larou pro PS2 (a konzole nové generace obecně), navíc jde ale o hru, ve které Lara dospěla a s ní i vážnost atmosféry a některé další herní složky. Jak ukazují nízká a průměrná hodnocení v zahraničí, překvapivě nevyšlo vše tak, jak mělo. Nicméně OPS2 udělil TRAOD 8/10, což je mimořádně vysoké hodnocení (na úrovni Final Fantasy X:-)). Vzhledem k tomu, že autorem recenze je sám šéfredaktor, je těžké mu nevěřit – měl by to být nejzkušenější člověk z celého OPS2 týmu, koneckonců. Přesto se nemohu zbavit dojmu (z toho, co jsem zatím v TROAD odehrál), že si tak vysokou známku hra nezaslouží. Dojem z recenze poněkud kazí překvapivě mizerné obrázky, zubaté a neostré až k nepochopení.

Tomb Raider 6 je událostí měsíce, pro mnohé i víc

Výše zmiňovaná recenze Jirky Pavlovského na Return To Castle Wolfenstein je sice poměrně zábavná, nicméně všechny ty vtípky a vulgarity silně připomínají nevyzrálý styl, kterým se nechvalně proslavilo Score a poněkud narušují profesionální atmosféru časopisu. Třeba si tak OPS2 najde další fanoušky mezi texty doposud nepříliš oslovenou skupinou pubertálních čtenářů. Faktickou chybou článku je ale naprosté zapření (nezmínění) mizerné PALové konverze s placatým obrazem, kterou přitom dokumentují některé obrázky ze hry. Snad by se nový osazenec redakce měl více soustředit na obsah a informační hodnotu recenze, než na vtipnost textu. Hra si odnesla 8/10 bodů, stejně jako „přeplácané“ infantilní RPG Dark Chronicle, jehož srdce bije překvapivě vyspělým a silným RPG rytmem a mimořádně povedený upgrade bojovky Virtua Fighter 4 – Evolution.

Mezi „sedmičkovými“ recenzemi najdete například nového Resdient Evila: Dead Aim, který kombinuje pohled třetí osoby s akcí pro světelnou pistoli a podle všeho se překvapivě povedl, dále si sedmičku odnesl průměrně působící Hulk, závody F1 Career Chalenge a další. Překvapivě nízké ohodnocení (5/10) získal originální horor Clock Tower 3. Obecně se nemohu ubránit dojmu, že hodnocení OPS2 je v případech některých autorů neobjektivní a na výslednou známku nelze brát příliš velký ohled.
Po nášupu klasických recenzí následuje stránka věnovaná nově vydaným platinovým hrám (s vynikajícím nápadem v podobě průběžně doplňovaného seznamu všech levnějších her), nová rubrika testování hardware (díky bohu za ni, jde o jednu z nejpotřebnějších věcí v ČR časopisu o konzolích), nášup recenzí DVD filmů a tipy pro hraní Matrixe + kompletní návod na Silent Hill 3!

Další sladkosti a budoucnost

Tradičně zábavná a čtivá rubrika čtenářských dopisů, spravovaná Michalem Rybkou, si opět vysloužila pouhé dvě stránky. Dočtete se zde o tématech, jako jsou problémy se servisem Sony a oprava PS2, diskriminaci slovenských čtenářů nebo srovnání s konkurencí. Na DVD najdete především hratelnou ukázku v zahraničí mimořádně populární taktické akce Socom, dále solidně předčasné demo akce Alter Echo a mnoho dalších zajímavých ukázek, včetně videoreportáže z mistrovství světa v Tekkenovi 4. Pro příští číslo si OPS2 připravuje článek o proměně Tony Hawk´s Skateboarding, recenzi komiksové akce XIII, hratelnou ukázku Mace Griffin Bounty Hunter a další. Čekat budeme muset do 23. července 2003.

Diskuze (2) Další článek: První oprava pro evropskou edici RPG Morrowind: Bloodmoon

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,