OPS2, 30. číslo – Silent Hill 4, Burnout 3 a venkov v GTA:SA

Zářijové číslo Oficiálního PlayStation 2 magazínu těží z blížící se zimní sezóny a tak si budete moci přečíst recenzi i zahrát demo fascinujících závodů Burnout 3, vstoupit do pokoje 302 v hratelné ukázce Silent Hillu 4 nebo prozkoumat s redaktory časopisu venkovskou krajinu mezi městy v GTA: San Andreas. Nabité třicáté číslo OPS2 nyní můžete prozkoumat společně s námi.

Po různých kráskách zdobí obálku nejnovějšího OPS2 automobily – a není se čemu divit! Závodní hry zažívají tento rok zřejmě největší rozmach ze všech herních žánrů v rámci PS2 a zrovna Burnout 3 (na obálce) byl netrpělivě očekáván snad všemi, koho baví v moderním vozidle uprostřed velkého města jezdit jako ďábel a vychutnávat si ďábelsky efektní bouračky. Jak se dozvíte dále, hra v žádném případě nezklamala.

Stylový úvodník šéfredaktora Farida Starmana v podobě předpovědi počasí slibuje velmi bouřlivý závěr roku, díky aktuální slevě PS2 přístroje (4.990,- Kč) a vydání některých vůbec nejočekávanějších titulů v historii konzoly (Killzone, MGS3, GTA:SA) se očekávají zatím nejúspěšnější vánoce v historii PS2. Po vtipném Otvíráku, parodicky předpovídajícím budoucnost PlayStationu na sto let dopředu, již následuje pohled na připravované hry.

Co se kuchtí

Chystá se na nás Pro Evolution Soccer 4 a je skutečně s podivem, že na hře tak geniální (ohlasy hráčů i novinářů na tuto sérii jsou až neuvěřitelně pozitivní – v silném kontrastu se všemi ostatními sportovními sériemi) lze ještě něco vylepšovat. Slušný novinkový článek obsahuje nadšené komentáře několika členů redakce. Další chystanou novinkou je Sniper Elite, ve kterém si zahrajete za německého ostřelovače z filmu Nepřítel před branami. Arkádový horor Altered Beast se z akční plošinovky v 90. letech proměnil na moderní horor v duchu Resident Evil.

The Shield je špionážní akce, nenápadně připomínající televizní detektivní seriály. Stolen vykrádá všechny úspěšné stealth hry, v hlavní roli napodobenina Lary číslo 333. Fascinující zpráva je, že poslední klasická série 2D mlátiček King Of Fighters přechází do 3D. Dočtete se také nové informace o hororu Obscure, který se odehrává na území americké střední školy a díky působivé grafice, ozvučení i nestvůrám značně připomíná Silent Hill 3.

Autorův tip: Jednoznačně Obscure. PC hráči si nyní mohli zahrát demo a to překvapilo svojí atmosférou, technickou dokonalostí i perfektní výpravou a postavami.

San Andreas a jeho venkov

Čtveřice stránek v rubrice „preview na přání“ patří již tradičně Killzone, vůbec nejočekávanější FPS v historii PS2. Tento temně laděný titul z nehezké válečné budoucnosti sálá na obrázcích fascinujícím designem a atmosférou, ale poslední video na DVD příloze časopisu bylo jedním slovem otřesné – nudné a trhané. Přesto první dojmy z hraní naznačují, že by tahle hra nemusela být příliš v pozadí za Halo 2. Další monitor sleduje NFS: Undergound 2, která nabídne velké virtuální město, po němž budete moci jezdit a závodit zcela bez nahrávání a přerušování, SW: Battlefront zase přinese známé světy z Hvězdných válek pro řežbu ve vozidlech i na vlastních nohou.

Zajímavé bude sledovat souboj dvou nejočekávanějších plošinkových her (obě ale využívají nástroje mnoha dalších žánrů) Jak 3 a Ratchet And Clank. Dvě nádherné a zábavné hry jistě zavaří mnoha rodičům hlavy v letošní předvánoční sezóně. Můj tip by byl Jak 3, díky propracovanější atmosféře, postavám, příběhu i grafice. Snowblind je další FPS, která těží z atraktivního prostředí blízké budoucnosti a moderní války s využíváním rozličné zajímavé elektroniky. Forgotten Realms: Demon Stone je akční rubačka z prostředí nápadně podobném Pánu prstenů, inspirace Návratem krále je zřejmá – a podle posledních videí tento titul svůj vzor překoná. Za zmínku stojí také LOTR: The Third Age, čistokrevná kombinace Návratu krále a Final Fantasy.

Naprosto úžasný je Monitor GTA: San Andreas. Jak již bylo řečeno, mezi třemi velkými městy ve hře se rozkládá obří plocha volné krajiny, kterou budete čas od času muset projíždět při cestě z města do města nebo dokonce na nějaké „misi v pustinách“. Obrázky z venkova (rozlehlá příroda, vesnice s typicky oblečenými vesnickými „balíky“ a otevřená nádherná krajina) jsou úžasné, stejně jako fascinující popis „vesnické mise“.

Autorův tip: Killzone – buďto největší zklamání v dějinách žánru a platformy, nebo přesný opak. Vychází v říjnu...

Život je jen nehoda

Velkým tématický článek je věnován závodním hrám, které se na nás tuto zimní sezónu valí. Je jich hodně a většina z nich vypadá velmi dobře: Burnout 3, Gran Turismo 4, Juiced, Colin McRae Rally 2005... Deset stránek zabírá stylový popis netrpělivě očekávaného pokračování legendární FPS GoldenEye: Rogue Agent. Ve formě knižního dobrodružství (přeskakujete na různé stránky podle svých rozhodnutí) se můžete dočíst skoro vše o připravovaných úrovních hry.

Podobně stylový je také článek o Silent Hillu 4. Představí vám předměty a zvláštnosti v herním světě, jaký jsme v rámci nejúspěšnější hororové série současnosti zatím neměli šanci vidět. Mírné odreagování od cizosti a děsivosti SH4 nabízí komiksová akce Destroy All Humans!, ve které budete jako mimozemšťan unášet krávy a demolovat lidská města.

Autorův tip: Silent Hill 4 poskočil vpřed, oprostil se od mnoha zákonitostí předchozí trilogie a nabízí chytřejší příběh, silnější atmosféru a hlavně fascinující postavy, to vše s tradičně vtíravou hudbou a perfektním zpracováním.

Rozsudky a recenze

Burnout 3 očividně dostál všem slibům a více než to: podle OPS2 nabízí hra zatím nejsilnější „pocit rychlosti“ – a to prosím bez „rozmazaných efektů“! Navíc obsahuje unikátní systém cílených bouraček a havárií, který ve zpomaleném čase a díky perfektní grafice vyráží dech. OPS2 říká 9/10. Velmi příjemným překvapením je 3rd person akce Second Sight od tvůrců Time Splitters, která sází na silný příběh, vyrovnanou hratelnost a kombinování střelby s parapsychickými silami... 8/10.

Zklamáním je Resident Evil: Outbreak, který sice nabízí nejlepší grafiku v historii série na PS2, nicméně offline aspekty hry (nízká inteligence AI spoluhráčů) a krátkost pěti scénářů (okolo hodiny každý) sráží hodnocení na 6/10. Přesto je hra plná chytrých nápadů a šokujících okamžiků, takže ji lze fanouškům doporučit. Další recenze překvapivě nenabízí žádný výrazný titul, posuďte sami: sedmičkové Crimson Sea 2, NBA Ballers nebo nízce hodnocené Dangerous Hunts či Steel Dragon EX...

Autorův tip: Silným příběhem, animačkami i perfektní hudbou Second Sight připomíná MGS, což mi rozhodně bylo po chuti. Doporučuje pět fanoušků vládních konspirací z pěti.

DVD – klíč k pokoji 302

Většina hráčů jistě jako první z aktuální DVD přílohy časopisu spustí chválou ověnčené demo Burnout 3. Není se čemu divit, takhle hra má přímo magickou přitažlivost a demo vás nažhaví jako málokterá jiná ukázka. Právě proto se následně můžete pořádně zchladit mrazivým úvodem do Silent Hillu 4. Trial verze nabízí pořádnou (tak na hodinu hraní, pro někoho i mnohem víc) porci ze začátku hry se vším všudy, takže si můžete nejbližší noc na vlastní kůži prožít peklo za řetězy zabarikádovanými dveřmi pokoje 302.

Další hratelné ukázky vám umožní porovnat dvě akční hry s využitím parapsychických sil – Psi Ops a Second Sight, zahrát si můžete i nového Crashe Bandicoota nebo třeba SW: Battlefront. DVD je nově uspořádáno a obsahuje tak navíc mnoho videoukázek z dalších her nebo rozhovory s anglickou redakcí časopisu. Nové uspořádání DVD je působivé a představuje pořádný krok kupředu v servisu informací čtenářům.

Zákusek na závěr

Filmové recenze vám poradí nakrmit vaši PS2 DVD s Velkou rybou, Jeepers Creepers 2, Tajemnou řekou nebo Výplatou. Všechny tyto filmy mohu vřele doporučit i za sebe. Z hudby jistě stojí za upozornění nové album The Prodigi – Always outnumbered, never otgunned, tahle kapela nic nevydala po sedm let, což odpovídá kvalitě pečlivě vyvážené nahrávky.

„S odstupem a rozvahou“ redakce kritizuje NHL 2003 jakožto jeden z nekonečné řady klonů s minimálními vylepšeními, řezník naříká nad trendem protěžovat každý rok jeden módní herní žánr na úkor ostatních. „Nezapomenutelné okamžiky“ pro tentokrát obsahují průlet helikoptérou nad GTA: Vice City, dopisy sjednocuje nářek nad posledně slibovaným leč nevydaným demem Burnoutu 3 – obsah příštího čísla je však vždy bez záruky. Další OPS2 se na nás chystá 15. září.

Diskuze (5) Další článek: Evropský betatest EverQuestu 2 zahájen

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,