OPS2, březnové číslo – Hra roku 2002, Primal a Xenosága

Dvanácté číslo Oficiálního PlayStation 2 magazínu je skutečným pokladem pro všechny příznivce černého zázraku. Primal je určitě jednou z nejočekávanějších her roku. Kromě recenze si můžete zahrát ukázku – pár týdnů před vydáním hry! A vyhlášení hry roku 2002 nemůže nechat chladným nikoho, ať se ve světě PS2 pohybuje jak chce dlouho.

Homepage časopisu: www.ops2.cz

První stránky

Úvodník nového OPS2 má příjemně nostalgický podtón, se kterým se ohlíží za minulým rokem. První ročník časopisu se zdál být víc než úspěšný navzdory jeho (relativně) vyšší ceně a vyhlášení ankety „PS2 Hra roku 2002“ nám všem připomnělo, jak báječný rok to byl. Navíc čtenáři jasně dali najevo, které hry byly opravdu dobré a které byly prostě jen vyhypované a reklamou či přemrštěnými recenzemi nespravedlivě proslavené.

Otvírák (úvodní dvojstránka) vkusně představuje  hlavní hrdiny roku 2003 na PS2. Pokud chcete můj tip, těšte se na spoře (spíš velmi, velmi spoře) oděnou Yunu z Final Fantasy X-2, která to s pistolemi umí lépe, než Revolver Ocelot.

Novinky a Xenosága

Novinky zahajuje zaslouženě zvýšená pozornost věnovaná firmě Namco, která pro nás na tento rok chystá několik zásadních věcí. Kromě mlátičky Soul Calibur 2, kterou není potřeba nikomu představovat, je tu báječně vypadající akce ala Max Payne jménem Dead To Rights.

Největším esem Namca je ale megalomanský projekt studia Monilith Software (autoři jedinečného RPG Xenogears), epické sci-fi RPG Xenosaga Episode I: Der Wille Zur Macht. Tahle hra disponuje příběhem, postavami a soundtrackem, které nechávají dosavadního krále žánru, FFX, daleko za sebou.

První RPG, které nabízí přes 30 hodin animací, z toho 4 hodiny tvoří prvních 9 hodin hry. Z toho byste měli pochopit, že jde zatím o největší skloubení filmu a hry od Metal Gear Solida 2, kterým se hra nechala překvapivě silně inspirovat.

Jediná moje výtka na adresu OPS2 je, že ke své upoutávce na tento přelomový titul vybral screenshoty ukazující pouze souboje, což může mnoho hráčů zmást přemírou číslic a ukazatelů (XS má nejkomplexnější soubojový systém pod sluncem). Škoda, protože mimo jiné také vizuálně je XS jednou z nejsilnějších her naší doby.

Dále se v novinkách dočtete, že se připravuje nová hra na motivy seriálu Akta X, tentokrát to má být survival horor ve stylu Resident Evil! Řezník vybíjí svoji zlost na hráčích a pamětnících ze staré školy, kteří si libují v různých klasikách a jejích předělávkách. Zajímavá je zpráva o relativně špatném hodnocení (7/10) netrpělivě očekávaného titulu Devil May Cry 2 slavným serverem IGN.

Žádný jiný rozhovor by se do tohoto čísla nehodil tak, jako zpovídání človíčka jménem Chriss Sorrell (kreativní ředitel Studia Cambridge, autora hry Primal). Novinky z Japonska vás nenechají na pochybách, že Clock Tower 3 bude důstojná konkurence pro Silent Hill 3. Kdo hrál předchozí díly, ten ani nepochyboval.

Monitor aneb preview

Slavná rubrika, tvořená z velké míry čtenáři, nám tentokrát nabízí tituly jako Tomb Raider, Soul Calibur 2, MGS2: Substance, Die Hard Vendeta (vynikající akční FPS z GameCube), Final Fantasy X-2, The Mark Of Kri, True Crime: Streets Of LA,  Splinter Cell (hra, kterou někteří nespravedlivě srovnávají s MGS a která při své předělávce z Xboxu nepřišla o grafické efekty, získala však nehezké „zuby“)a Indiana Jones And The Emperor´s Tomb.

Nedávno jsem se byl podívat na webu OPS2 a zdá se, že pro příští číslo chtějí čtenáři hlasující do rubriky Monitor především Xenoságu!

Hra roku 2002

Tématický článek tohoto OPS2 je nejen výborným čtením, shrnutím minulého roku pro ty, kdo ho zažili a nejlepším přehledem pro úplné nováčky ve světě PS2, je to také jeden z nejlépe sestavených článků na tohle téma, který jsem viděl. Hlavně díky citátům hlasujících čtenářů působí velmi živě a věrohodně, navíc grafická podoba je dokonale přehledná – u každého titulu máte navíc údaj, kolik hlasů získal v procentech (moc zajímavé!).

Já sám jsem zde našel několik překvapení (Two Towers na 10. místě například), nicméně třetí Getaway, druhý MGS2 a první Vice City mne nepřekvapily vůbec.)

Zvuk a hudba s PS2

Další tématický článek je přehledným rozborem zvukových schopností PS2, přičemž i úplný Neználek se zde konečně dozví, co znamenají pojmy jako „Dolby Pro Logic II“ nebo „DTS“ a k čemu jsou ty výstupy na zadní stěně PS2. Kromě tipů na konkrétní sestavy zesilovačů zde najdete i přehled her, které to či ono podporují.

Ne náhodou následuje článek o připravované „hře“ Music 3. Jde o sérii neskutečně zábavného programu na tvorbu vlastní hudby, který je mnohem úspěšnější, než jeho protějšky na PC. Nový díl má být balený se zařízením na nahrávání vlastní melodie přes mikrofon, kterou pak můžete nechat převést na jakýkoliv nástroj (!!!).

Zvuk jistě bude jedním z klíčových aspektů síťové hry Resident Evil Online, která je rozebírána v posledním novinkovém článku.

Recenze aneb Primal a ti druzí

Primal je temná adventurní akce, silně inspirovaná sériemi Blood Omen a Tomb Raider. Hlavní hrdinka Jennifer cestuje skrz paralelní světy, ve kterých mění svoji podobu krásné ženy na různé démony, jejichž silou se pak snaží oněm světům vrátit rovnováhu. Hratelná ukázka, stejně jako nadšená recenze s hodnocením 8/10 vás nenechají na pochybách, že nejnovější tažný kůň Sony od autorů her Medievil stojí za to.

Stejně báječné hodnocení a nadšenou recenzi si vysloužil originální katastrofický survival „horor“ SOS: The Final Escape, ve kterém se budete probíjet velkoměstem, zastiženým vlnou zemětřesení. Báječný nápad, báječná hra, báječná recenze.

Neslavně dopadly přeplácané a neoriginální Star Wars: The Clone Wars, jako průměr ohodnotil OPS2 také hru Contra: Shattered Soldier a řadu dalších – Defender, Silent Scope 3, Wild Arms 3…

Nechybí recenze nových her vydaných v platinové edici, přehled titulů jednoho žánru se tentokrát zabývá sportovními hrami.

Závěrečné stránky

Recenze DVD se věnují filmům Back To The Future, XXX, Ice Age, Minority Report, Queen Of The Damned, Taxi Driver, Beány There a Hideo Kojima popisuje své nadšení klasikou Planeta Opic. Nechybí kratičký pohled od světa knih a hudby.

Návody obsahují tipy a triky pro Getaway, průvodce Vice City a pár cheatů pro další hry. Dopisová rubrika, kterou vede Michal Rybka, obsahuje pěkné povídání o příchodu PS2 do jedné domácnosti nebo třeba příběh o přítelkyni, která byla ráda, když se partnerovi polámala PS2.

Příští OPS2 přinese čerstvé dojmy ze Silent Hillu 3 a recenzi SH2: Director´s Cut, navíc 9 hratelných dem (třeba Splinter Cell) a mnoho dalšího. Těšit se můžete na 28. března.

DVD tentokrát kraluje asi čtvrt hodiny trvající hratelná ukázka hry Primal, za zmínku stojí taky Mortal Kombat: Deadly Alliance nebo Sly Raccoon. Šokem pro mne byl trailer na Zone Of The Enders 2 (akce s obřími roboty od autora MGS2), který kromě vynikající ústřední písně dokazuje, že z hlediska příběhu a grafiky bude ZOE2 tutovka nejen pro fanoušky anime.

Diskuze (1) Další článek: Nový patch pro českou verzi Age of Mythology

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,