OPS2, červencové číslo – nepodceňujte sílu PSP

Oficiální PlayStation 2 magazín si z letošní E3 odvezl stejný dojem jako všichni ostatní: revoluční handheld a přenosné multimediální centrum PlayStation Portable změní herní svět. Poznáte to z obálky i z mohutného článku uvnitř nového čísla OPS2. Taky si ale můžete pořádně počíst o tvrdě testovaném Halo-killeru jménem Killzone nebo zahrát nejlepší konzolové RPG roku na přibaleném DVD.

Je to tak, PSP prostě nemůže zklamat: každý, kdo jej na letošním ročníku největší herní výstavy jménem E3 viděl, z něj byl stejně unesený: perfektně promyšlený koncept Sony zase jednou nezklamal a v líbivém designu budeme moci již zanedlouho hrát hry v kvalitě PS2 kdekoliv na cestách, střídavě s přehráváním filmů v DVD kvalitě. A ne, nebude na to zapotřebí žádný laptop za 80.000,- Kč a více, nýbrž revoluční přenosná konzole PlayStation Portable, která stylově zdobí titulní stránku nejnovějšího OPS2 s lákavým nápisem „příští rok to budou vaše ruce“.

Těsně po E3 je toho ale samozřejmě mnohem více, s čím se herní novináři musí poprat a hned v úvodu si můžeme říct, že redakce OPS2 to zvládla na jedničku: kromě poctivých pohledů do zákulisí prakticky všech významnějších připravovaných titulů v něm najdete třeba i přehled „perliček na dně“ čili těch méně viditelných titulů, které nicméně zahrnují věci jako nový Ghost In The Shell.

Začínáme zlehka

Po stylovém otvíráku „tohle doma nezkoušejte“, kde vám poctiví redaktoři OPS2 upřímně odhalí krutou zkušenost, že herní mechanismy (continue a podobné vychytávky... :-)) v reálném světě nefungují, následuje drze odvážné odhalení doposud neznámého připravovaného projektu Black. Akční FPS má disponovat takovou grafikou, designem a hratelností, že pokoří i samotnou Killzone – nejočekávanější FPS projekt v pestré historii PS2. Jeden tmavý obrázek ze hry a tuna nadšených slov redaktorů mne ale zatím příliš nepřesvědčily.

Poněkud menší prostor je v novinkách věnován novému GTA, což je ale způsobeno faktem, že hra je stále pečlivě utajována a kromě tří obrázků a několika základních údajů o ní na E3 nic nebylo. V rámci novinek budete také upozorněni na finišování filmu Resident Evil 2: Apocalypse (podle mého byla jednička nejvěrnějším převedením hry na plátno, takže se opravdu těším... ), dále na dospělejší a temnější díl Kingdom Hearts, sílící houšť připravovaných FPS titulů či připravovaný fotbal PES 4, který by svojí dokonalostí mohl způsobit odliv fanoušků skutečného fotbalu ze stadiónů.

Monitorujeme budoucnost, je zářivá

Rubrika preview na přání reflektuje mimořádný zájem PS2 fanoušků o nový Silent Hill 4. Není divu, tahle série ještě nikdy nezklamala a čtvrtý díl se zdá posouvat hranice stejným způsobem, jakým je jednička posunula oproti Resident Evil. A pokud jste slyšeli ohromující soundtrack, který byl součástí před-objednávky hry v Japonsku, pak mi dáte zapravdu, že hra slibuje náboj, který sestřelí každého citlivého hráče. Dále si počtete o konečně pořádně odhaleném MGS3 (v USA a v recenzi na Doupěti před vánoci, v Evropě bohužel někdy během února či března).

Brothers In Arms je doposud nejpoctivější (z hlediska autentičnosti prostředí, lidí a bitev) FPS zpracování druhé světové války, kterým Ubi Soft hodlá porazit konkurenční Medal Of Honor či Call Of Duty – dodejme, že podle nedávného 12ti minutového traileru se mu to bez potíží podaří! Shadow Of Rome a God Of War jsou víceméně akční 3rd person hry ze starověkého Řecka, nicméně nepřipadají mi komerčně příliš nadějné, navzdory tradičně velkodušným slibům. Gran Turismo na nových obrázcích předvádí grafiku, která vám vypálí oči. Tohle se prostě nemůže hýbat!

Jednu Killzone, prosím

Killzone je již řadu měsíců nejvíce hypovaná hra v oblasti PS2. Všichni zasvěcení o ní píší jako o Halo-killeru (...podle mě Halo 2 nepřekoná nic ještě několik let). Také proto se redakce OPS2 kajícně zastavila, nadechla a zkusila se na aktuální verzi hry podívat nezaujatýma, střízlivýma očima. Výsledek? Ještě větší nadšení, než předtím. Uuuff! Další čtyřstránkový článek je věnován zmíněnému PSP. Obrázek v nadživotní velikosti s vysvětlením všech tlačítek či konektorů, doprovázený seznamem předváděných her, prezentuje připravovaného kapesního démona ideálním způsobem. Pokud si k tomu přečtete doprovodný text, automaticky začnete házet mince do kasičky s nápisem „koupě PSP, 2005“.

Předposlední velký článek se zabývá doposud neznámou hrou Darkwatch. Hororový western z divokého západu plného upírů nabízí atmosféru velmi blízkou populární manze Kazatel, která vyšla i v ČR. Hra bude FPS a nevypadá ani trochu špatně – vývojářská firma Sammy má dobrou šanci právě tímto titulem ukázat, proč si brousila zuby i na skoupení samotné Segy. Poslední tématický článek je věnován „perličkám na dně“ E3, najdete zde poněkud opomenuté ohlášené tituly jako Ghost In The Shell, Altered Beast, Xenosaga II nebo Neo Contra – a další.

Recenze aneb akce tak i onak

Mezi recenzemi nejvýznamnějších titulů měsíce jasně kralují akční hry, i když třeba takový Splinter Cell 2: Pandora Tomorrow má k akci dost svérázný přístup. I tak si ale vysloužil 8/10, navzdory jasnému zařazení daleko za MGS2 z hlediska kvality i zábavnosti – moje řeč, jen tak dál OPS2! Na PS2 prostě platí jiná pravidla než na PC nebo Xboxu.

Překvapivé zklamání a 7/10 znamenal očekávaný válečný horor Shellshock pro Petra Bulíře. Akční hra z Vietnamu od autorů Killzone se jako vůbec první v herním světě pokusila ukázat válku jako děsivé šílenství bez špetky smysluplnosti a i když údajně není zas tak špatná, nedotáhla řadu aspektů do konce (necitlivě ohraničené hranice herní plochy, zbytečně zkrácené drastické pasáže a další... ).

Příjemným překvapením je oproti tomu Red Dead Revolver – stylová akční hra z divokého západu od autorů Max Payne, která si podobně hraje se zpomalováním času i návykovostí na straně hráče. Jasným šampiónem měsíce je Onimusha 3 – epický závěr epické ságy od autorů Resident Evil přinesl zombie a démony ze středověkého Japonska do moderní Francie, kde se jim po boku samurajů postaví také Jean Reno. 9/10 je víc než na místě!

Mezi dalšími recenzemi osmičkově boduje návykový Smash Court Tennis Pro Tournament 2, standardně nadprůměrnou zábavu nabídne nový Harry Potter nebo Serious Sam. S čím se zuřivě neztotožňuji je průměrné (5/10) ohodnocení hry X-Files: Resist or Serve. Fanoušci seriálu budou tuhle hru uctívat stejně jako já a hodnocení v jejich myslích se bude pohybovat podstatně výše.

DVD aneb jako v kině

Zvláštním a pro mne rozhodně příjemným prvkem aktuálního DVD, přibaleného k OPS2, je vysoká koncentrace videí. Můžete se tedy podívat na Killzone nebo Silent Hill 4, Singstar či Neo Contra – a řadu dalších. Hlavním hratelným bonbónkem je „údajně nejlepší konzolové RPG roku“ – Champions Of Norrath - ze světa Everquestu a podle vzoru Baldurs Gate DA. Za vyzkoušení ale stojí také demo stylové stealth akce s krásnými ženami Alias nebo atmosférická válečná FPS Ironstorm.

Ještě nějaké dobroty

V kulturní rubrice vám bude nabídnuto DVD s filmem Underworld, který se sice vyplatí vidět, ale nejspíš jen jednou. Mnohem lépe na tom je stylový Drtivý dopad, který vychází ve speciální edici. Mezi dalšími zaujme nízko-rozpočtová Hvězdná pěchota 2, asijské Předvolání do pekla a strhující soudnické drama Porota. Z hudby mohu za sebe vřele doporučit fascinující a návykové nové album Faithless (jmenuje se No Roots), nicméně redakci OPS2 se zas tak moc nelíbilo, i když přiznává velkou oblibu kapely nejen u nás.

S odstupem se na půl stránce OPS2 kaje za nadhodnocení Forbidden Siren – doposud nejrealističtějšího a nejděsivějšího hororu v historii her, který nicméně trpí obtížností a herním konceptem, který srazí na kolena i nejskalnější fanoušky. Hm, těžko říct, ještě pořád se s hrou peru (už dva měsíce) a už vážně nevím, zda ji víc nenávidím nebo miluji. Každopádně mám návyk a recenze na Doupě, pokud vůbec někdy bude, nebude nic nudného ke čtení.

Kritik s přezdívkou řezník se tentokrát naštvaně ohradil proti videoherní elitě – lidem, kteří se soustředí na jednu věc v rámci branže natolik, že mají pocit naprosté výjimečnosti a začínají ignorovat „zdravý střední proud“. Hm, já k těm lidem patřím:-). Nezapomenutelné okamžiky připomínají rozloučení s Aeris ve Final Fantasy VII, zamáčkněte slzu jako já a těšte se na film! Mezi dopisy mne z křesla shodila SMS čtenáře, kterou prostě musím ocitovat: „MOH: Rising Sun – Až s nima skončím, bude celý peklo mluvit japonsky!“. Jinak dopis měsíce ne upřímně znudil, ale není holt každý měsíc posvícení. Pro příští OPS2 si do trafiky můžete zajít 21. července, čeká vás demo Burnout 3 a mnoho dalšího.

Váš názor Další článek: Americká vláda varuje před používáním Internet Exploreru!

Témata článku: , , , , , , , , , ,