OPS2, červnové číslo – černá bude vládnout

Oficiální český PlayStation 2 magazín dokázal ještě před odletem redakce na E3 2005 připravit bohatý materiál o údajně nejslibnější PS2 hře současnosti – FPS akci od tvůrců Burnoutu a engine Renderware s prostým názvem Black. Kromě toho ale najdete v časopise oslavné preview trháku God of War, recenzím vládne Tekken 5 a na DVD si zahrajete například Fifa Street nebo Lego Star Wars.

Oficiální PlayStation 2 Magazín (OPS2)
Vydává: Vogel Burda
Počet stran: 100
Příloha: DVD – videa, dema
Cena: 248,- Kč/ 396,- Sk
Internetové stránky časopisu:
www.ops2.cz

Ve svém úvodníku šéfredaktor časopisu Farid Starman trefně označuje aktuální číslo OPS2 jako „cestu tam“ a příští jako „cestu zpátky“. Řeč je samozřejmě o cestě na E3 2005, největší veletrh herního průmyslu na světě, konaný již jedenáctým rokem v Los Angeles. Před svým odletem do Hollywoodu stihla redakce vymámit z některých vydavatelů materiály o hrách, které teprve měly být na E3 představeny (Black, Onimusha 4… ) a díky tomu je OPS2 č.39 naplněno exkluzivními informacemi. Jak se zdá, nejdůležitější hrou ze všech je právě zmíněná FPS Black, ve které tvůrci Burnoutu, firma Criterion, pod taktovkou EA znovu sází na speciální efekty – jiskry, kouř, exploze. Jenže tentokrát půjde o moderní válku v ulicích po vzoru Killzone.

Černou obálku čísla tak samozřejmě zdobí obrázek hlavního hrdiny Black, zarámovaný bronzovým rámem a vybavený upoutávkou „BVVVVVVVVVVRRRRTT!! DAKDAKDAK! PRASK! PRASK!“ na hřbetu. Vedle úvodníku najdete také výzvu v rámci SMS ankety „Co je podle vás lepší“ - rozhodnout máte mezi Call of Duty a Medal of Honor. Otvírák se tentokrát zabývá snahou o nové žánrové řazení videoher, například do rubrik „nehratelné“ nebo „pro naivní rodiče“.

Menší ňadra

Zásadní informace obsažená v tomto podnadpisu se vztahuje k již sedmému dílu dobrodružství Lary Croft. Nový Tomb Raider od nového tvůrčího týmu (Crystal Dynamics, kromě jiného autoři série Legacy of Kain) vypadá stále slibněji, jde o návrat ke kořenům (jakoby prostředí hry a stylizace vypadala z oka TR1). Nezbývá než si počkat, jak se to bude hrát. Samotná postava Lary nyní vypadá poněkud přirozeněji, zmizela „přehnaná velikost“ jistého vybavení a za sebe se začínám opatrně těšit.

V novinkové rubrice dále najdete zajímavé odhalení přítomnosti lyží v nové SSX, poněkud rozporuplně působící povídání o obrázky z nového Jamese Bonda pojatého jako retro (hra bude založena na jednom z prvních filmů se Seanem Connerym), první obrázky z druhé Call Of Duty (podtitul Big Red One) či první screenshot z King Konga (kterého jsem viděl na Xboxu a zapůsobil jako extrémně přitažlivá a nápaditá hra, jak je v posledních letech u UbiSoftu zvykem).

Autorův tip: Tomb Raider: Legend. Navzdory minulým zklamáním nový díl od nových tvůrců působí prozatím nadějně. Jako fanoušek to s ním rozhodně mám v úmyslu zkusit.

Ondra a jeho ICO 2

Hlasování o nejočekávanější hru měsíce bylo jistě mírně poznamenáno nekalými praktikami našeho kolegy, Ondřeje Škocha, který nejen hlasoval denně, ale ještě k tomu naléhavě nutil své přátele a kolegy. Holt ICO 2 dokáže zblbnout i dospělého chlapa a otce od rodiny:-). Na druhou stranu když jsem si teď na oficiálních stránkách OPS2 všiml, že hlasů je tam aktuálně téměř dva tisíce, je mi díky maximálnímu limitu jeden člověk – jeden hlas na jeden den jasné, že zas tak moc to Ondra nezmanipuloval. Koneckonců na E3 se všechny celebrity na konferencích shodly, že právě ICO 2 (alias Shadow of Colossus) vypadá jako nejzajímavější hra výstavy (vedle videa z Killzone 2).

Kromě preview na tuto hru naleznete články zasvěcené dalším očekávaným peckám: Burnout Revenge, Prince of Persia 3, Hulk, Spartan: Total Warrior (konzolové pokračování slavné PC ságy Total War), Batman Begins, Bloodrayne 2, Getting Up a další.

Autorův tip: No jistě, Ondra má pravdu, ICO 2 jsem hrál na E3 a jde o stejně procítěnou, snovou a technicky ohromující záležitost, jako v případě zcela kultovního prvního dílu. Jen ta obtížnost bude asi problém.

Černá je dobrá

Také rádi nosíte oblečení černé barvy jako hrdinové filmové ságy Matrix? Autoři připravovaného trháku Black jistě mají Matrix také rádi, protože se svojí novou hrou se lidé z Criterionu (Burnout, engine Renderware, na kterém běží například  i GTA) snaží přiblížit právě Hollywoodským akčním velkofilmům v pojetí a velikosti monumentálních přestřelek. Verze, kterou nám předváděli na E3, působila rozhodně impresivně – velkolepé světelné efekty, extrémní zničitelnost budov i jejich interiérů (jako byste zkombinovali Half-Life 2 a Red Fiction), nádherně designované zbraně, strašlivý randál a mraky speciálních efektů drásajících oči i uši… jen mne poněkud zarazila odpověď tvůrců na moji otázku, zda hra bude mít také nějaký příběh (zněla „není to o příběhu, je to o střílení… žádná hra nikdy neměla pořádný příběh“). Řekl bych, že pánové by si měli zahrát MGS, Xenoságu nebo třeba Mafii:-).

Další mohutný tématický článek se věnuje God of War, neuvěřitelně brutální řežbě z antické mytologie, která zároveň nabízí unikátní uměleckou vizi historie, technicky revoluční zpracování, hollywoodský soundtrack a bezchybnou hratelnost. V redakci již tenhle titul nějakou chvilku máme a jde rozhodně o adepta na hru roku. Další slibné hry s vlastními tématickými články jsou 24 hodin (součást vynikajícího TV seriálu) a Onimusha 4 (nové postavy, nový příběh, ještě lepší provedení, méně linearity).

Autorův tip: Black je ještě daleko, ale God of War už je skoro tady a věřte mi, tohle prostě MUSÍTE vidět!

Výlet do Nevady nebo na Tekken turnaj

Dvě hlavní recenze v tomto čísle jsou příjemné překvapení v podobě chytře vylepšeného pokračování legendy - Tekken 5 (9/10) a Area 51 (8/10), nápaditá, stylová a strhující FPS, na jejíž tvorbě se podílel Stan Winston (Hollywoodský specialista na triky, autor Vetřelců či Predátora). Zajímavý zážitek je nový survival horor od Capcomu, Haunting Ground (7/10), ve kterém je vaší jedinou zbraní ochočený vlčák a rychlé nohy. Další zajímavou FPS je Cold Winter (7/10), která nabízí slušnou fyziku a tunu chytře připravené krvavé akce v duchu Soldier of Fortune. Zklamáním je pouliční akce NARC (6/10) a poněkud rozporuplná konverze jinak geniální hříčky Super Monkey Ball Felixe (8/10).

Autorův tip: Area 51 – pro fanoušky Davida „já věřím“ Duchovnyho, Half-Life klonů a mimozemšťanů obecně.

DVD a bonusy

Přibalený DVD disk je tentokrát naplněn hratelnými ukázkami (po E3 čekám naopak spíše videa). Zkusit si můžete Fifa Street, Lego Star Wars, Super Monkey Ball, Robots, SingStar Pop nebo Eye Toy Play 2. Když už jsme u těch DVD, v sekci filmových recenzí vám redakce doporučí nakrmit vaši PS2 filmy Muž v ohni (dle mého soudu nejlepší akční film současnosti, obdivovaný také Quentinem Tarantinem… autorem filmu je Tony „Poslední skaut“ Scott a hudbu má na svědomí Harry-Gregson „MGS“ Williams), Pulp Fiction, Collateral, nebo Zloději paměti.

Kromě návodu na GT4 naleznete u konce časopisu zamyšlení řezníka nad humbukem kolem E3, pohled na pět let staré číslo OPS2 a redakční poštu (například jistá aktivistka kárá redakci za recept na hada v rámci MGS recenze a obecně nabádá k vegetariánství). Opravdová lahůdka by mělo být další číslo OPS2, které kromě tuny dalších E3 materiálů nabídne přibalené druhé DVD s videoreportáží z E3! Vychází již 22. června.

Diskuze (2) Další článek: Total Overdose - kdo mi to tu loupe pervitin?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,