OPS2, červnové číslo – GTA na bitevním poli

Nejnovější číslo Oficiálního PlayStation 2 magazínu bylo dokončeno před E3 2004, přesto nabízí překvapivé novinky z bujícího světa připravovaných PS2 her, stejně jako recenze očekávaných her, např. Gran Turismo 4 Prologue, Suffering nebo Drakengard. A pokud chcete vědět, jak vypadá GTA odehrávající se v moderní válečné zóně, nenechte si ujít informace o překvapivém titulu Mercenaries.

Obálka OPS2 č.27 se vám bude líbit. Nejde o barvy, design titulků nebo jejich obsah. Jde o docela jiné... zajímavé... nádherně souměrné... ehm... obálka OPS č.27 se vám bude HODNĚ líbit – pokud jste tedy čtenář. Čtenářky možná tak nadšené nebudou. Mnoho dnešních her (a nejen her) vsází při propagaci na obrazy a modely nádherných dívek, nicméně málokterá se mi v poslední době trefila do vkusu tak, jako sympaťačka z Need For Speed Underground 2, kterou si redakce OPS2 zvolila pro svoji aktuální obálku.

Tak co na ni říkáte? Nepoznáváte ji náhodou? A nemáte její telefon? Errr... tak nic. Vraťme se k věci. Šéfredaktor OPS2, Farid Starman, si v úvodníku stěžuje na skutečnost, že 27. číslo muselo jít do tisku ještě před veletrhem počítačových her a videoher E3 2004. Navíc dokonce přímo večer před zahájením akce, to opravdu zamrzí. Navzdory tomu se ale podařilo červnový OPS2 naplnit velice zajímavým a mnohdy exkluzivním obsahem.

PlayStation 2 se ještě pořád vyplatí

Zvláště když vám redakce OPS2 hned v Otvíráku nového čísla poradí 11 triků, díky kterým se vám zaručeně podaří úspěšně reklamovat starou hru a získat tak za ni novou. Poměrně vtipný článek obsahuje několik relativně smutných pravd. Novinkovou rubriku TNT zahajuje pokračování legendární FPS série TimeSplitters. Místo trojky má v názvu „Future Project“ a údajně má být velkým krokem vpřed po stránce příběhu – pokud se to podaří, mohla by takhle dokonale zábavná hra pro jednoho až 16 hráčů dosáhnout hodně vysoko.

Nové obrázky z Far Cry Instincts pro konzole možná příliš nenapoví, ale kdo viděl video z verze pro Xbox, ten už ví, že Far Cry na konzolích vypadá stejně dobře jako na PC, hraje se navzdory jistým prohlášením stejně a ano, překvapivě disponuje stejně úžasně zpracovanou vodní hladinou i exteriéry. Mezi dalšími novinkami zaujmou The Urbz, což je taková undergroundová odnož The Sims, ve které se budete soustředit na noční život svých postaviček. V krátkém rozhovoru se vyzpovídali tvůrci úchylné hry na sadistické vraždění, která pod stejným názvem – Manhunt – nyní zasáhla také monitory PC. Bez zajímavosti jistě není ani hardcore RPG ve stylu Final Fantasy nebo KOTOR, připravované EA podle úspěšné filmové trilogie LOTR. Jmenuje se The Third Age a těžko si ho zatím dokáže někdo pořádně představit.

Autorův tip: V novinkové rubrice se dozvíte pár technických podrobností o připravované FPS, které již roky nikdo neřekne jinak než Halo-killer. Killzone jistě nezklame, ale upřímně: HALO je ta hra, kvůli které se prodává rozporuplná konkurenční konzole! Nemyslím si, že její druhý díl kdokoliv v dohledné době překoná.

GTA ve válečné zóně

Rubriku Monitor, která nabízí čtenáři volená preview, tentokrát ovládly informace o připravované hře Mercenaries. Vyvíjí Pandemic, vydává Activision. Mercenaries není ničím jiným, než prachsprostou kopií GTA. Říkáte si, že takových je a bude ještě dlouho všude plno? Nu, takhle je jiná: místo městské akce na vás čeká otevřená válečná zóna (v Severní Koreji), kde místo aut jezdí tanky a kromě vrtulníků létají také třeba stealth-bombardéry F-117. Budete si moci volit vlastní postup, plnit úkoly pro různé strany konfliktu (ruská mafie vám za podporu bude dodávat nejsilnější zbraně na černém trhu, mírové síly USA zase nabídnou po splnění jejich úkolů leteckou podporu atd.) a používat řadu vozidel i letadel. Pokud vám tento recept nezní lákavě, pak nevím co s vámi... ale ano, vím, najdu pro vás jinou z těch tisíců her na PS2.

Možná vás zaujme survival horor X-Files: Resist Or Serve, který si vypůjčil opravdu hodně ze Silent Hillu, což ale v kombinaci s herci a scénáristou televizního seriálu nemusí vůbec dopadnout špatně. Shellshock: NAM´67 jsme rozebírali už minule, válečný horor z prostředí vietnamské džungle ukáže brutalitu syrové války jako dosud žádná jiná hra. Conflict: Vietnam také shledal rok i jeviště českého Vietcongu lákavým. Psi-Ops nabídne mimořádně inovativní akční hru s prvky telekineze a silným příběhem. Akce Punisher se bude soustředit na využívání prostředí a mučení nepřátel, což by mohlo fungovat jako pestrá nabídka dorážecích útoků.

Red Dead Revolver od tvůrců Max Payne se zdá disponovat zatím nejlepší atmosférou divokého západu, přičemž skvělá zábavnost je zaručena. Area 51 vypadá na každém dalším videu stále lépe, mnoho skriptovaných scén jasně zavání inspirací Half-Life, stejně jako téma zuřivé bitvy v útrobách mimozemšťany zamořené základny. Na produkci této hry spolupracují autoři s Hollywoodem, přičemž nejslavnější bude zřejmě jméno Stan Winston (autor nepřátel ve hře, ale také Predátora nebo Terminátora). Cold Winter ukazuje na obrázcích, že hodlá být FPS s nejlepším zpracováním stříkající krve. Uvidíme.

Autorův tip: Jako zapřísáhlý fanoušek Akt X a příznivec Silent Hill série si Resist Or Serve prostě nemohu nechat ujít.

Naříkající ďábel

Ďábel naříká nad tím, jak zkazili pokračování jeho oblíbené hry Devil May Cry. Nicméně po zoufalé dvojce se blíží slibná trojka, pro kterou byl opět sestaven původní tým, zodpovědný za jedničku, jednoznačnou klasiku a vzor úplně všech konzolových 3rd person akcí. Mohutný tématický článek s vkusným překladem Lukáše Codra z GamePage (třeba komentář „Tohle nedělal Hattori Hanzo“ k meči hlavního hrdiny se mi hodně líbil:-)) ve vás zanechá pochyby, jak dlouho se asi Onimusha 3 udrží na trůnu.

Šest stránek věnovaných podrobným informacím a obrázkům z Need For Speed Underground 2 vás spolehlivě nadchne. Místo jednotlivých okruhů celistvé město a obecně mnohem pružnější model hry prostě nemohou zklamat. A pak je tady ta luxusní slečna z obálky... ehm. Second Sight bude stejně jako Psi-Ops sázet na telekinetické schopnosti hrdiny a silný příběh, uvidíme jak si tyto neuvěřitelně podobné hry povedou v přímém srovnání. The Getaway 2 nabídne ještě lepší detektivku než jednička a filmová atmosféra sálá z každého obrázku i textu, který tématický článek v OPS2 nabízí.

Autorův tip: Devil May Cry bude povinnost pro všechny fanoušky anime, akce a hry Doom.

Zahrajte si Gran Turismo 4

Máte tu možnost s mimořádným preview diskem GT4: Prologue, který nabídne několik vozů a tratí z očekávaného závodního simulátoru, o jehož nadřazenosti již dnes nikdo nepochybuje (na nadarmo nebylo GT3 dodnes na žádné platformě pokořeno:-)). Jen díky své krátkosti a vysoké ceně si hra odnesla nízké celkové hodnocení, v dílčích bodech kromě trvanlivosti ale dostala téměř maximum.

Z dalších recenzí jmenujme Syphon Filter: Omega Strain. Zapadl do šedě průměru, jeho síla citelně tkví v online multiplayeru, který našinec neocení. Velkým zklamáním pro redaktora Jiřího Pavlovského byl Drakengard. Hra, ohlašovaná vydavatelem (Square-Enix) jako Final Fantasy-killer sice disponuje nádhernou produkcí a příběhem, nicméně jde v zásadě o hodně jednotvárnou akční řežbu, která se vzmohla „jen“ na slabý nadprůměr. No... počkejte si ještě na recenzi na Doupěti:-).

The Suffering sice dostal 7/10, nicméně podle toho co jsem zatím měl možnost vidět a hrát já by tento dusivý horor zasloužil mnohem více. Devět kruhů pekla, otevírajících náruč a la Doom v ostrovním vězení pro vrahy vypadá příliš dobře na pouhou sedmičku. Přesvědčíte se velice brzy nejen na PS2, ale také na PC. Singstar je karaoke hrou, ke které dostanete dvojici mikrofonů a cvičíte svoji schopnost udržet při zpěvu správný tón i rytmus. Ve více lidech nekonečně zábavná a pro budoucí české superstar nezbytná hra citelně předčila konkurenční Karaoke Stage. Transformers jsou zaměřeni na fanoušky daného fenómenu, kterým je dnes minimálně přes dvacet let, takže jde o hardcore dospělou akci, navíc podpořenou skvělou grafikou a hodnocením OPS2 8/10.  Van Helsing do puntíku vykradl Devil May Cry a udělal to velmi dobře.

Autorův tip: The Suffering. Temný příběh (možná nespravedlivě) odsouzeného vraha manželky i dcery z ostrovního vězení, kde se otevřela brána pekelná, disponuje atmosférou velmi blízkou Doomu.

Nedotknutelný Metal Gear

Právě takový nadpis nese kacířský článek v závěru časopisu, který samozřejmě připravil kontroverzní Řezník (já si jeho identitu zjistím... a potom...!). Smršť nadávek na MGS2 ale kritizuje především příběh hry, což je skutečně otázka vkusu a intelektu, nikoliv vyrovnané objektivní debaty. V rubrice kultura vám redakce OPS2 doporučí DVD Kill Bill a 24 hodin. V rámci sebereflexe se dále redaktoři přiznají k přehodnocení MOH: Rising Sun, potom zavzpomínají na nezapomenutelně originální hru REZ a rozpitvají také rodokmen žánru městských automobilových akcí. V dopisech se vášnivě řeší kvality Far Cry pro konzole.

Na DVD tentokrát naleznete desítku hratelných dem, z nichž jmenujme třeba dvě úrovně hongkongské akce Rise To Honor (Jet Li v hlavní roli), průměrnou RPG kopii Final Fantasy, nazvanou Arc: Twilight Of Spirits nebo Richard Burns Rally (hra ještě ani nevyšla:-)). Podařené video představí RPG řežbu a la Diablo ze světa Everquestu, nazvanou Champions Of Norrath.

Další OPS2 nás čeká 23. června a slibuje kromě záplavy materiálů z E3 2004 také jednu z nejočekávanějších recenzí roku: Driver 3. Na DVD se chystá mimo jiné video z Killzone (konečně!).

Diskuze (2) Další článek: Ground Control 2 - stahujte singleplayerovou demoverzi!

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,