OPS2, květnové číslo – padesáté narozeniny

Oficiální český Playstation 2 magazín slaví padesátiny a místo aby dárky přijímal, naděluje čtenářům. Vedle nástěnného kalendáře je to velký plakát se vzkříšenou Larou Croft, na jejíž nová dobrodružství najdete v časopise recenzi i hratelnou ukázku.

Oficiální PlayStation 2 Magazín (OPS2)
Vydává: Vogel Burda
Počet stran: 100
Příloha: DVD – videa a dema, kalendář, plakát
Cena: 289,- Kč/ 459,- Sk
Internetové stránky časopisu:
www.ops2.cz

 

Obsahovou prázdnotu obálky nového OPS2 poněkud omlouvá fakt, že ji zakrývá pestrý obal přibaleného kalendáře. Ten tradičně nabízí na každý měsíc v roce stránku s motivem očekávané hry, která by v té době měla vyjít. Stejně jako „stálý bonus“ v podobě DVD s hratelnými ukázkami a vůbec první plakát v historii OPS2 tvoří kalendář příjemný servis těm, kdo chtějí víc, než si jen přečíst články. Květnové číslo OPS2 kromě přítomnosti dárků těží z klasického smrtícího komba „exkluzivní recenze plus hratelné demo z největšího trháku měsíce“. V tomto případě jde o zdařilý návrat nejslavnější herní hvězdy, Tomb Raider Legend.

Šéfredaktor Farid Starman se v úvodníku netrpělivě těší na letošní ročník největšího herního veletrhu na světě. E3 2006 proběhne v Los Angeles již za pár dní a tentokrát bychom se měli dočkat finálního designu zázračné krabičky jménem Playstation 3. Tedy, Sony nepřímo přislíbila alespoň vylepšený design bumerangového ovladače, se kterým loni veřejnost nebyla tak docela spokojená (mě se tedy líbil a myslím že by se docela dobře držel…). Na konci úvodníku se dozvíte, že redakci opustil oblíbený redaktor Petr Bulíř, jež přešel z herní novinařiny na stranu herního vydavatele a má nyní na starosti konzolové aktivity CD Projektu.

Autorův tip: E3 je za rohem, připravte se na vlnu zajímavých herních novinek!

Začátek konce

Ačkoliv do novinkové rubriky stále více pronikají zprávy o hrách pro PS3, současná generace Playstation ještě neodchází a rozhodně zatím neřekla poslední slovo. Na cestě jsou zaručené trháky Final Fantasy XII nebo čerstvě oznámený God of War 2, jenž by měl dorazit počátkem příštího roku. Vedle toho si v novinkové rubrice můžete přečíst nově uvolněné informace ohledně PS3 (v prodeji celosvětově od listopadu, možnost hraní her ze všech regionů na každé konzoli a další příjemné novinky) nebo posmutnělé odhalení původního, zrušeného konceptu hry roku 2005 – Resident Evil 4 měl být mnohem více nadpřirozený.

Rubrice preview dominuje tématický článek o Da Vinci Code, akční adventuře o hledání svatého grálu. Veleúspěšná knižní předloha zrodila také hollywoodský velkofilm, kterého se stejně jako hry dočkáme už příští měsíc. Pokud jde o hru, největší zárukou kvality je účast jednoho z duchovních otců tématicky příbuzné slavné série her Broken Sword. Poněkud netradičně najdete v rubrice preview film: jde totiž o adaptaci hry Silent Hill. Přílohu preview tvoří čtyřstránkové ohlédnutí za historií herní série a pohled na další hororové hry, kterých se v blízké budoucnosti dočkáme. Z dalších preview se můžete těšit na Flatout 2, Hitman 4, Final Fantasy XII nebo Shadow Hearts 3. Před recenzemi najdete ještě podařený tématický článek o „věcech, které tvoří svět OPS2“. Vtipným způsobem jsou zde podané informace o redakci, zahraničním originále časopisu, názorech na konkurenci atd.

Autorův tip: Film Silent Hill je herní předloze věrný do takové míry, že dokonce používá (mírně vylepšený) hudební soundtrack z originálu. Po zklamání jménem Doom by tohle mohlo stát za to.

Lara je zpátky

Jasnou dominantou recenzí v tomto čísle je sedmé pokračování série Tomb Raider. Po minulém debaklu byl vývoj hry svěřen jinému týmu – a zkušení veteráni z Crystal Dynamics (Soul Reaver) dali dohromady kvalitní moderní zábavu, jež si v OPS2 vysloužila hodnocení 8/10. Ještě nadšenější recenze hodnotí klasické japonské RPG Dragon Quest (9/10), kytarový trenažér Guitar Hero s ovladačem v podobě kytary (9/10) nebo (nejen) graficky vynikající Fight Night Round 3 (9/10).

Devítkových her se tento měsíc urodilo opravdu hodně a mají příjemný žánrový rozptyl. Oproti tomu více či méně slabší hodnocení si poněkud překvapivě odnesly hry Ape Escape (7/10), Onimusha: Dawn of Dreams (7/10), Sonic Riders (5/10), Pro Evolution Soccer Management (6/10). U zbytku recenzovaných her se víceméně dalo slabší hodnocení očekávat.

Autorův tip: Tomb Raider Legend jsem sice prosvištěl ve verzi pro Xbox 360 (kvůli grafickým efektům), nicméně tuhle pecku mohu vřele doporučit také ve verzi pro PS2. Škoda jen té krátkosti.

Je toho víc

Sekce PSP přináší příjemné informace o samotném přístroji a jeho budoucnosti (snížená cena na 199 eur, oficiální podpora emulace staré Playstation, podpora flash a RSS, nové periferie jako je GPS navigátor), nechybí ale ani novinky o připravovaných hrách (Tekken, kapesní verze Black and White a další). Mezi preview se ještě dočtete o chystané hře Gangs of London (mutace z PS2 série Getaway) nebo o plošinovce Daxter. V recenzích jasně boduje zdařilý Splinter Cell Essentials a logická skládačka Koloomn (obě dostaly 8/10).

Na DVD můžete vyzkoušet hratelné ukázky Tomb Raider Legend, Dragon Quest, Fifa Street 2, Fight Night Round 3, Getting Up, Suikoden Tactics a Rugby 06. Přiložené video vám představí hru 24: The Game, nepostradatelnou pro fanoušky televizního seriálu. Filmové recenze u konce časopisu vám doporučí DVD s filmem King Kong, nádherný a dojemný dokument Putování tučňáků nebo Letopisy Narnie. Rubrika stroj času vám připomene tři roky staré číslo OPS2, kde vyšla kromě jiného recenze vrcholu trilogie Silent Hill. Dopisová rubrika hlásí návrat oblíbených SMS recenzí. Příští číslo bude naplněno novinkami z E3 - v čele s odhalením nových her. Jednou z nich bude God of War 2. Těšit se můžete na 17. května.

Váš názor Další článek: Další díl Brothers in Arms letos v létě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,