OPS2, květnové číslo – recenze Hitman 3 a zakázané hry

Vedle exkluzivní recenze Hitman: Contracts a preview Euro 2004 nabízí nejnovější číslo oficiálního PlayStation 2 magazínu také pohled na dvacítku nejkontroverznějších her všech dob, které byly v nejedné zemi zakázány. Sílící komunita fanoušků japonských hororů může také zaplesat nad nadšenou recenzí Project Zero 2. Jaké další sladkosti poslední OPS2 nabízí, to se dozvíte právě zde.

Sportovní duch se naší zemí v poslední době šíří spolehlivěji, než averze k vládě nebo jarní chřipka. Samozřejmě za to může zahájení nejvyšší hokejové soutěže na domácí půdě, ale svůj podíl na tom má také Euro 2004 a nebo poněkud odlišné klání o českou SuperStar (i tam se dají vypozorovat solidní sportovní okamžiky, zvláště nyní, když pravidelně každý týden jeden z finalistů prohraje... ). Sportovního ducha tedy podporuje také aktuální číslo OPS2, pro které si jeho redakce nechala od Electronic Arts připravit speciální artwork na obálku. Uznejte sami, že stylovější už to být nemohlo a jakákoliv kritika by byla jako podpis vlastního rozsudku smrti – moc dobře vím, co fotbaloví fanoušci v zápalu vášně dokáží, nedávno toho byly plné zprávy.

Otvírákem 26. čísla OPS2 je „11 hlášek, které nikdo nebere vážně“. Jsou to typické hlášky z herního světa, samozřejmě, a najdete mezi nimi například klasickou „Ano mami, dokončím tenhle level a půjdu spát...“ nebo i méně profláknutou „Jen dokončená hra představuje plnohodnotný zážitek... „. Novinky ani nemohly začínat ničím jiným, než výtahem z největší novinářské události ve světě PS2 za poslední měsíc: Hideo Kojima uspořádal konferenci, na které podrobně vysvětlil a také v desetiminutovém videu (můžete si jej stáhnout také z Doupěte:-)) názorně ukázal systém kamufláže ve hře Metal Gear Solid 3. Jako všechny herně designérské prvky, které tento geniální Japonec vymyslel, jde o jednoduchý systém, který přitom nabízí široce svobodomyslné využití. V zásadě budete mít ve hře ukazatel „nápadnosti“ jako třeba ve Splinter Cell, ale zde jej realtimově ovlivňujete převlékáním maskáčů, nátěrem obličeje a také postojem (leh, dřep, klasická chůze). Třístránkový článek v OPS dále rozebírá také nové stopy a informace, které o MGS3 unikly. Zvláště pro fanoušky, kteří si nechtějí kazit příběh, nastal nejvyšší čas, aby přestali tyto informace sledovat – hra za půl roku vyjde a v médiích už je toho poměrně dost.

Další novinky nejsou o nic méně zajímavé a zásadní: nový Mortal Kombat: Deception slibuje novou úroveň brutality i hratelnosti, komerční neúspěch zapříčinil odlišný přístup tvůrců k Prince Of Persia: Sands Of Time 2, na PS2 vznikne konverze nejbrutálnější a nejzvrácenější PC hry poslední doby – Postal 2, nejočekávanější AAA plošinovky současnosti Jak 3 a Ratchet And Clank 3 se chystají na mimořádný souboj, hra Narc bude simulovat působení skutečných drog – tvrdých i měkkých - na hráče, zvláštní periferie dodávaná k mlátičce Black Wind vám umožní ovládat hru skutečným pohybem pěstí, vytoužený třetí díl dospělého detektivního hororu Fear Effect byl zrušen, ale natáčí se film, Electronic Arts ohlásila trojici her Kmotr, přičemž první díl vyjde již letos a cíl smést konkurenci v podobě případného dalšího titulu se značkou Mafia je více než zřejmý (jenže jádrem Mafie je příběh, který je natolik „jiný“ a dobrý, že takový EA pro svoji herní sérii jen těžko sežene – a pokud využije do puntíku příběh filmu, jaké překvapení může hra nabídnout, jakou motivaci k postupu dál?), další nádherné obrázky propagují hru Spiderman 2 podle filmu, jehož trailer si nyní můžete stáhnout z internetu a je považován za dosud nejpůsobivější trailer roku. Novinky uzavírá rozhovor s dvojicí tvůrců Lary Croft, kteří díky AOD o svoji herní sérii přišli, což se snaží v rozhovoru dost nepřesvědčivě obhájit či vysvětlit.

Autorův tip: Sledujte podrobnosti o MGS3. Tahle hra (opět) obrátí svět a žebříčky prodejnosti vzhůru nohama!

Bouře se žene na PS2

O tom vás přesvědčí rubrika preview na přání, protože tentokrát se v ní sešly tituly, slibující možná i víc, než „jen“ bouři v herním světě. Třeba Driv3r, který na žádném obrázku nevypadá špatně, trailer některým přímo vyrazil dech a podle informací z posledních čísel OPS2 půjde o skutečně velmi vyspělou variantu na GTA, jejíž produkce a dospělý styl předvedou nevídané věci. Dalším takovým tornádem je Onimusha 3, který spojuje legendární japonské samuraje a herce s francouzským čističem Jeanem Renó v hororové akci od tvůrců Resident Evil, jejíž intro jen tak mimochodem vypadá jako pasáž z největší bitvy ve filmu Návrat krále. Gran Turismo 4? Fanoušci závodů aby si na dvě stránky s novými informacemi a obrázky vzali ubrousek (na sliny).

Nu a konečně: KILLZONE. Jméno, které začíná děsit všechny fanoušky PS2 a FPS akcí ve snech, jelikož podle všech dostupných informací, obrázků, traileru a dalších jde o hru, která vyrazí Halo žezlo z rukou takovým stylem, že se možná otřese půda pod celým FPS žánrem. Nevídaně charismatická dusivě depresivní akce z blízké budoucnosti prostě vzrušuje při pohledu z jakéhokoliv úhlu. A to jsme ještě nemluvili o hrách Drakengard (první velké RPG od Square-Enix, které vypadá *hodně* dobře), ve videu naprosto šokující vězeňský horor Suffering nebo StarCraft: Ghost.

Autorův tip: Onimusha 3. Japonský samuraj, Jean Reno a nádherná Francouzka Michelle, označovaná za „nejhezčí hrdinku v počítačové hře“. Přidejte monumentální boje napříč stoletími a intro, jehož výprava sahá na největší hollywoodské filmy současnosti... hej, taky už balíte spacáky a chystáte se nocovat před obchodem s hrami ve vašem městě?

Sport, který vám vezme srdce

Po pročtení pětistránkového článku o hře Euro 2004 si poběžíte tuhle hru zamluvit do nejbližšího obchodu, v čemž vás jistě podpoří i rozhovor s útočníkem Liverpoolu Milanem Bartošem, který mezi řečí zmiňuje, že „má doma asi stovku her pro PS2“. Dalším takovým „sportem“ je Grand Theft Auto: San Andreas, o kterém do tématického článku OPS2 sesbíral všechny reálně působící spekulace – příští měsíc po E3 již nebudou aktuální. Nu a poslední sportovní útok na vaše city tvoří dvě stránky, věnované Athens 2004 – oficiální hře letní olympiády.

Zakázané hry

Solidní tématický článek se věnuje tématu dvaceti nejkontroverznějších her (ve světě PlayStation). Nutno přiznat, že z vybraných her žádnou nelze snadno obhájit před nezasvěceným pozorovatelem – nebo snad víte jak „obkecat“ tvrdou provokativnost titulů Resident Evil (shnilé znetvořeniny), Quake (brutální potoky krve),  Wolfenstein (nacisté), State Of Emergency (simulátor pouličních nepokojů), BMX XXX (nahé cyklistky), Deus Ex (teroristé zničili „dvojčata“), Manhunt (slint*grrrr*uf-uf) nebo Grand Theft Auto (he he he:-))? Já tedy ne.

Autorův tip: Resident Evil nespí! Sága se rozrůstá a svléká kůži, když opomineme nepochopitelně úchvatný Resident Evil 4 pro konkurenční GameCube, můžeme se hodně těšit i na RE Outbreak 1 a 2 pro PS2.

Hitman 3 a Hack 01

Hitman: Cntracts je nesporně jednou z nejočekávanějších akčních her současnosti. Kromě dobré pověsti tomu hodně napomohl také poslední trailer, který až příliš nápadně připomínal veleúspěšný titul Max Payne 2. Solidní hodnocení 8/10 a pochvalný text recenze Petra Bulíře vás nenechá na pochybách, že tuhle hru byste opravdu měli zkusit. Další osmičku si vysloužil japonský horor Project Zero 2: Crimson Butterfly, jenž byl zkušeným a zasvěceným Jiřím Pavlovským označen jako „nejděsivější horor v historii PS2“. Velice by mne zajímalo, zda tento pán hrál (nejen -) dle mého názoru nepřekonatelnou Forbidden Siren, ale Project Zero 2 se pro mne také díky recenzi prvního dílu Honzy Spáčila na Doupěti (s všeříkajícím nadpisem „Tentokrát se opravdu pos***te“) stal jasnou koupí. Poslední výraznou „osmičkou“ v aktuálním OPS2 je taktická akce Rainbow Six 3, které Lukáš Codr vytknul skutečně máloco.

Mezi dalšími recenzemi si dovolím zvlášť důrazně upozornit na .hack/infection. První díl japonského RPG na motivy veleúspěšného anime seriálu o hráčích MMORPG, kteří nevědomky začnou ovlivňovat realitu, přichází na náš trh s mizivým zpožděním oproti zvykům Final Fantasy série, navíc s přibaleným filmovým DVD, obsahujícím zmíněný anime seriál. Začíná tak prozatím čtyřdílná RPG sága, která si brousí zuby na pozici v srdcích všech anime a Final Fantasy fanoušků. Rozhodně vřele doporučuji.

Bez povšimnutí by neměla zůstat ani povedená a originální dobrodružná hra Firefighter F. D. 18, která vás usadí do role požárníka, prožívajícího dobrodružství nápadně připomínající film Backdraft. Dalším zajímavým titulem je Fallout: Brotherhood Of Steel. RPG si bere engine i herní systém z Baldurs Gate Dark Alliance, nicméně vyzbrojuje vás berretami, brokovnicemi a samopaly ve světě po nukleární válce. Velmi přitažlivá a zábavná záležitost, pokud se vám líbilo Diablo 2. Mezi dalšími recenzemi najdete několik průměrných dětských plošinovek nebo třeba jednoduchou akci Alias na motivy televizního seriálu s „Larou Bondovou“ v hlavní roli. Zajímavé je hodnocení 8/10 pro fotbalový manažer LMA Manager 2004.

Autorův tip: Hack 01 je nezbytným kouskem do sbírky všech anime/manga/Final Fantasy/Matrix fanoušků.

Strčte to do své PS2!

Do svého černomodrého miláčka můžete narvat i jiné věci, než jen hry. Jak vám poradí kulturní rubrika v OPS2, aktuálně stojí za pokus DVD s filmem Hledá se Nemo, od věci není ani příjemné béčko S.W.A.T. nebo zoufale nedotažený Underworld. PS2 snese dokonce i hudební CD, takže můžete zkusit nové album Fear Factory nebo třeba zajímavou kapelu The Vines.

Naslouchejte svému OPS2

Závěrečné stránky OPS2 jsou tradičně věnovány poněkud odvážnějšímu obsahu. Jmenovitě si zde redakce sype popel za hlavu v článku „S odstupem a rozvahou...“ aneb jak jsme hodnotili Enter The Matrix, kontroverzní novinář s romantickým jménem Řezník rozebírá nesmyslnou fyziku v počítačových hrách (zvláště ve „vesmírných simulátorech“), redakce na jedné stránce se slzou v oku dojatě vzpomíná na oblíbený okruh z Gran Turisma a řezník si také zanadává na hry podle televizních soutěží. Pouhé dvě stránky dopisů dokáží nabídnout dostatek zábavy, tradičně nejlepší není dopis měsíce, ale SMS recenze čtenářů (posuďte sami: jeden čtenář komentuje dýku, kterou je možné ovládat v POP čas, slovy „...použil bych ji na sex! Před vyvrcholením bych vrátil čas a užil si to znovu! NAPOŘÁD!!!“ a další čtenář rozebírá pach kozaček Yuny z FFX-2, která v nich dokonce i spí). Na DVD si tento měsíc můžete užít hratelných ukázek z titulů Broken Sword 3, Socom 2, Forbidden Siren, Final Fantasy X-2 a další, videa představí zmiňovaný působivý Driv3r nebo třeba první Syphon Filter pro PS2, nechybí ani nějaké ty downloady do vašich oblíbených her. Do příštího OPS2 redakce slibuje drobnohled nad The Getaway 2, Cold Winter, Shlellshock a dalšími, nezbývá tedy než se těšit na 19. května.

Váš názor Další článek: Výherci triček Twin Snakes ze soutěže s Conquestem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,