OPS2, lednové číslo – The Getaway a Veronika Žilková

Desáté číslo Oficiálního PS2 Magazínu přináší 24 recenzí, které vám pomohou se zorientovat v záplavě her, vydaných před vánoci. V čele stojí recenze a hratelná ukázka z The Getaway, filmovější a realističtější verze oblíbené GTA série. Nechybí ale ani mnoho dalších, kvůli kterým stojí za to podívat se OPS č.10 na zoubek.

Obálka, úvodník a DVD desátého čísla Oficiálního PlayStation 2 Magazínu nenechá nikoho na pochybách, která PS2 hra na sebe strhla největší pozornost na přelomu let 2002/2003. The Getaway je skutečně mimořádně originální a povedená záležitost. Co mi ale do lednového čísla OPS2 poněkud nezapadne, jsou články vysloveně mrhající prostorem, který by měl být ve vánočním a povánočním období nad zlato – tolik her bylo vydáno právě v tuto dobu! Jedním takovým zbytečným článkem je pochybná stolní hra na dvojstránce „Otvíráku“. Jde o plochu, po které se máte pohybovat pomocí herní kostky jako v Člověče nezlob se. Je to graficky, textově i z hlediska smysluplnosti a zábavnosti docela odbytá hra, kterou bych nehrál, ani kdyby u nás vypadla elektřina.

Novinková rubrika začíná dalšími upřesňujícími informacemi ohledně online budoucnosti PS2 v Evropě a u nás, tentokrát si můžete přečíst přímo tiskovou zprávu Sony. Ze záplavy dalších novinek bych rád zdůraznil nedávné spojení Japonských firem Square a Enix. Kdo se trochu zajímá o Japonská RPG (Final Fantasy, Dragon Quest atd.), ten ví, že jde o dvacet let soupeřící konkurenty na poli vývoje nejlepších pecek žánru. Jejich spojení tak otevírá docela novou dimenzi Japonských RPG, která zajisté vezmou svět mohutným monopolním útokem. Jen tak dál. Novinky z Japonska vede projekt Final Fantasy X-2, ze kterého byl na Internetu uveřejněn trailer, stojící za shlédnutí. Až budete hledat graficky nejhezčí konzolovou hru, víte, kam se máte obrátit.

Rozhovor zpovídá človíčka jménem Ted Price, což je šéf Insomniac Games, zodpovědných za vynikající plošinovku Ratchet And Clank.  Rubrika Monitor opět sleduje čtenáři zvolené nejočekávanější herní projekty, v čele s temnou akční adventurou Primal, brutálním Mortal Kombatem DA či ultra-akčním Devil May Cry 2. Najdete zde ale také mnoho dalších připravovaných projektů, na které není možné se netěšit. Tématický článek je věnován 25 nejlepším věcem ve hře GTA: Vice City (a že to je zajímavý seznam!). Bez zajímavosti není nová soutěž, ve které mají čtenáři hlasovat o hru roku 2002. Doufám, že se Final Fantasy X bude dařit!

Dalším dle mého názoru zbytečným článkem je „Celebrity na koni“, což je fikce na téma, jak by vypadaly hry za využití slavných celebrit jako hrdinů. Jako příklad uvedu Resident Evil, ve kterém jako hlavní hrdinka vystupuje Veronika Žilková a závěrečným protivníkem je Karel Gott. Tenhle článek mi připadal nejen nesmyslný, ale vzhledem ke svému obsahu i málo vtipný, což tak nějak odporuje smyslu jeho existence.

Recenze samozřejmě zahajuje The Getaway, hra, jejíž vývoj stál 5 miliónů liber a trval čtyři roky, hra, která stala nejvážnějším konkurentem GTA série, přičemž nabízí silnější příběh a dokonalý virtuální model Londýna. Stejně dobré (devítkové) hodnocení si pak odnesl Tony Hawk´s Pro Skater 4. Jako lehce nadprůměrné pak byly ohodnoceny tituly Auto Modellista, Star Wars: Bounty Hunter, Sumonner 2 či James Bond: Nightfire. Také OPS2 strhal slaboduchou adaptaci knižního Pána Prstenů jako podprůměrnou hru s mizernou hratelností.
Tradiční tématický článek zaměřený na hry jednoho žánru shrnuje závodní tituly na PS2. Recenze DVD upozorňují na Hvězdné války – Epizodu 2 a Muže v černém 2. Tvůrce Metal Gear Solida, Hideo Kojima, rozebírá jeden ze svých nejoblíbenějších filmů, který slavnou hru inspiroval nejvíc – Útěk z New Yorku. Dále nejdete návod na TimeSplitters 2 a zajímavou sbírku cheatů pro různé další hry.

Dost možná zatím nejzaslouženější dopis měsíce najdete (překvapivě) v dopisové rubrice. Historka o marcipánové PS2, kterou čtenář dostal místo té opravdové konzole, je kouzelná a patří k těm nejlepším, co můžete vyprávět kamarádům.

Příští číslo OPS2 nám přinese především recenzi mohutně diskutované hry Mortal Kombat: Deadly Alliance, dále velký článek na téma očekávané hry roku 2003 a další. Doufejme, že nás po novém roce nečeká takové herní sucho, jak tomu bývalo zvykem v uplynulých letech.

Diskuze (4) Další článek: Counter-Strike v1.6 k dispozici!

Témata článku: , , , , , ,