OPS2, listopadové číslo - hra desetiletí

Obálka dalšího čísla Oficiálního českého Playstation 2 magazínu nás připravuje na krvavé vánoce s Resident Evil 4. Kromě recenze jmenovaného trháku ale v časopise najdete také vyhlášení nejlepších her desetiletí pro starou i novou Playstation či exkluzivní preview Black. DVD tentokrát okupuje rovnou jedenáct hratelných ukázek.

Oficiální PlayStation 2 Magazín (OPS2)
Vydává: Vogel Burda
Počet stran: 100
Příloha: DVD – videa, dema
Cena: 248,- Kč/ 396,- Sk
Internetové stránky časopisu: www.ops2.cz

Úvodník 44. čísla OPS2 nese nadpis „euforie“ a šéfredaktor pro ni má hned několik důvodů. Když pomineme fakt, že pouze euforické pocity z nadopování se hektolitry kávy pro vánoční sezónu (kdy je potřeba denně dohrát a napsat recenze alespoň na tři kvalitní hry) mohou pomoci hernímu novináři v těchto krásných dvou měsících přežít, OPS2 přináší výsledky největší ankety o konzolovou hru desetiletí v naší historii, recenzi s absolutním hodnocením (počtvrté od vzniku časopisu) na netrpělivě očekávaný trhák Resident Evil 4 a další lahůdky.

Obálka sice naplnila záměr tvůrců, pokud chtěli dokázat, že hry již opravdu nejsou jen pro malé děti, osobně bych ale preferoval obrázek některé z hezčích postav, účinkujících v Resident Evil 4 (speciálně Ada Wong ve večerních šatech mi nedá spát:-)). Vzhledem k mimořádnému rozsahu tématického článku (hra desetiletí) a vysokému počtu recenzí se tentokrát nekoná žádný otvírák, takže po obsahu nalistujete rovnou novinkovou rubriku.

Slibná budoucnost

Úvodní dvojstránka se věnuje Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Pokračování veleúspěšné série pro PS3 vypadá stále lépe a nejnovější desetiminutové video prozrazuje opravdu hodně. Prakticky všechny tituly pro PS3 vypadají hodně slibně… jako další můžete nalistovat dvojstránku se zcela novým Sonicem pro PS3, který se vrací k příběhovým základům legendy, nicméně v revolučním grafickém pojetí. Další článek v novinkové sekci shrnuje také řadu ostatních PS3 i PS2 titulů, představených na nedávném japonském veletrhu TGS 2005. Novinka o přípravě Drivera 4 možná příliš nepotěší, zato japonské RPG Rogue Galaxy od Sony vypadá více než slibně. Way of the Dragon je japonským pokusem o městskou akci docela podobnou GTA.

Po kalendáři se seznamem her, co dorazí na naše pulty během následujících měsíců, se dostanete k oblíbené rubrice preview na přání. Prince of Persia 3, vylepšený MGS3: Subsistence (obsahuje filmové scény navíc, původní MGS ze starých konzolí Nintenda nebo online režim!), donekonečna odkládaný Starcraft: Ghost, nový Hitman nebo Matrix: Path of Neo stojí na výsluní hráčského zájmu. Třešničkami na dortu jsou ovšem závodní hra Crazy Frog (jistě znáte ten šílený hudební klip) a vizuálně ohromující FPS Black od tvůrců Burnoutu (takže hra je plná explozí, kouře, ohně, drolícího se zdiva a hroutících se budov… tohle nemá ani Fear). Články o připravovaných titulech uzavírá válečná dvojice Call of Duty 2 a Brothers in Arms 2.

Autorův tip: Je jasné, že Black bude nesrovnatelný zážitek pro všechny fanoušky pořádné akce.

Hra desetiletí

V obří anketě OPS2 se tisíce čtenářů vyjádřilo k otázce „nejlepší hra pro Playstation, jaká kdy vznikla“. Šlo tedy o tituly vydané pro první i druhou generaci konzole. Za zmínku rozhodně stojí přítomnost těch, co nikdy nevyšly v Evropě (například nezapomenutelné japonské RPG Chrono Cross na 50. příčce:-)). Obecně přítomnost značného počtu titulů pro původní Playstation naznačuje, že legendy se rodily tam a moderní, stále komerčnější a masovější hry, se jim často nedokáží přiblížit. Mezi další překvapení patří nízká pozice Killzone (17. příčka) nebo vysoká pozice komerčně neúspěšné hry ICO (9. příčka). Vítěznou trojici tvoří třetí Final Fantasy VII, druhá Metal Gear Solid a první GTA: San Andreas (uvažovali jste někdy nad tím, jak zoufale primitivní je v téhle hře AI?).

Autorův tip: Final Fantasy VII a Metal Gear Solid snad ani není možné žádným pokračováním překonat.

Resident Evil: vzkříšení

Majitelé Gamecube už to vědí skoro rok (a navíc si užívají lepší grafiky či rychlejšího nahrávání), ale nyní se to konečně dozví také mnohem početnější rodina okolo PS2. Resident Evil 4 je nejlepší díl série a zároveň zřejmě nejlepší akční hra letošního roku. Také OPS2 uděluje 10/10. Hra je již v obchodech, víc snad nemusím ani dodávat a všichni ji už hrajete. Určité zklamání tryská z recenze na Xenoságu 2 (7/10), což je ostatně stejné jako v recenzi na Doupěti. Naopak hodně se povedl konzolový Battlefield (9/10), ujetá a originální hříčka Psychonauts (9/10), stylová FPS Darkwatch (8/10) či spolehlivě kvalitní Pro Evolution Soccer 5 (9/10). Pouze nadprůměrné či ještě horší známky si odnesly nový Mortal Kombat coby procházečka (7/10), GTA v Mexiku aneb Total Overdose (7/10) či ambiciózní Without Warning (4/10). V PSP sekci časopisu dopadla lehce nadprůměrně automobilová střílečka Pursuit Force (7/10).

Autorův tip: Resident Evil 4 ohromí každého, takhle vypadá moderní, chytrá a originální hra s fantastickou prezentací. Na souboj noži nikdy nezapomenete!

Ještě nechoďte spát

OPS2 tradičně nabízí DVD, s nímž si můžete užívat dostatek zábavy dlouho do noci. Tím spíš, že tentokrát na něm najdete rovnou 11 hratelných ukázek (ale žádná videa). Vyzkoušet můžete pecky jako Soul Calibur 3, PES 5, NFS: Most Wanted, Darkwatch, WRC, NHL 06 nebo třeba BIA: Earned in Blood. Redakce vám také doporučí filmová DVD, například luxusní balení trilogie Jurský park za tisícovku nebo Epizodu 3 Hvězdných válek. Za sebe přidávám palec nahoru k doporučení melancholické komedie Mořský svět. Rubrika Stroj času vám připomene tři roky staré číslo OPS2, u dopisů od čtenářů (a především u jejich SMS) se tradičně zasmějete. Příští číslo přinese především recenzi King Konga (PC verzi jsme recenzovali v aktuálním čísle časopisu Doupě, které už je na pultech!) a samozřejmě nášup recenzí dalších vánočních trháků. Datum vydání nebylo oznámeno, ale hledejte OPS2 na stáncích během následujících dvou týdnů.

Diskuze (3) Další článek: GALERIE: Silent Hill film

Témata článku: , , , , , , , , , , ,