OPS2, prosincové číslo – první recenze nového Prince Of Persia!

28. Přesně tolik recenzí naleznete v předvánočním čísle oficiálního PlayStation 2 magazínu. V jejich čele stojí hry, na které jsme čekali celý rok (a třeba jsme o tom ani nevěděli). Maximální zájem si vysloužilo nádherné a po všech stránkách revoluční vzkříšení Prince Of Persia, ale ani ostatní hry a články bychom neměli opomenout. Chcete třeba vědět, jak je to s hrou Mafia pro PS2?

Nalaďte chuťové buňky

Obálka 21. čísla OPS2 je po nějaké době zase jednou z těch nejpovedenějších – chladné barvy se báječně hodí k temně fantasknímu akčnímu dobrodružství Perského prince, který se po mnoha letech vrací v neuvěřitelné formě, aby dělal opravdovou čest svému pra-pradědečkovi. OPS2 má první českou recenzi této hry, jež aspiruje na jasného favorita roku 2003, nicméně když tak koukám na aktuální prodeje Call Of Duty, bude zřejmě na konzolích vybojována docela jiná bitva, než na PC. Což je ovšem běžné.

V úvodníku šéfredaktor Farid Starman nostalgicky vzpomíná na neuvěřitelně výrazné vítezství GTA: Vice City v loňské vánoční sezóně a připomíná, že letošní boje mezi trháky na pultech působí mnohem vyrovnaněji především díky velkému množství „devítkových“ (=skoro dokonalých) titulů. Mezi úvodními novinkami pak vyčteme zprávy o možném vydání GT4 ještě na vánoce (oficiálně byla tato hra odsunuta na příští rok), dalším dílu Hitmana (prý ještě temnějším... ) nebo konverzi Max Payne 2.

OPS2 si samozřejmě musel také rýpnout do neúspěšné (my vám to na Doupěti říkali od začátku, bylo to jasné na první pohled) „konkurenční“ konzole Nokia N-Gage. Další spekulace pak směřují k PS2 konverzi Half-Life 2, ale tady bych byl hodně pesimistický – budu rád, pokud vůbec někdy nějaký HL2 vyjde. Další nezaručené zprávy hovoří o PS2 hře na motivy filmu Kill Bill, za jejímž vývojem by měl stát sám autor předlohy, Quentin Tarantino.

Pokud chcete otestovat svoji závist, mrkněte na stránku, věnovanou novinkám z Japonska. Kingdom Hearts 2 je o hodně pompéznější než povedený první díl (který však u nás příliš nezabodoval) a navíc si vypůjčuje nějaké ty kostýmy a efekty z Matrixe, takže vypadá poněkud dospěleji. Že půjde o povinnost pro všechny fanoušky Final Fantasy a japonských osobitých RPG, o tom snad nepochybuje nikdo.

Dále vás novinkový servis OPS2 upozorní na druhý film Resident Evil, který slibuje prolnutí druhého a třetího filmu série do jedné megalomanské bitvy, na jakou hned tak nezapomeneme. Pokračování se dočká úspěšná taktická akce, ovládaná mikrofonem (Socom), Nina, sexy bojovnice s Tekkena, zase debutuje ve vlastní akční hře s propracovaným příběhem. Nutno podotknout, že úvodní sekci časopisů lemují celostránkové reklamy Sony na nové hry, které jsou přejímané ze zahraničních originálů a tudíž velmi povedené – často i vtipné (Dog´s Life, Jak 2).

Náš tip: rozhodně připravovaný film Resident Evil 2: Apocalypse. Kdybyste viděli všechno to, co my, o kvalitách tohoto nemrtvého opusu byste nepochybovali!

Monitor aneb vaše volba

Oblíbená rubrika, ve které si čtenáři hlasováním vyberou konkrétní hry blízké budoucnosti, aby o nich redakce napsala, tentokrát znovu odráží silnou základnu fanoušků Final Fantasy – redakce OPS2 jim naservírovala nové informace o FF X-2 - ta nyní vyšla v USA a pro náš region je naplánována na únor (- bez záruky) 2004. Další báječná fantasy (s neodolatelným multiplayerem a grafikou), na kterou si zřejmě počkáme do nového roku, je Baldur´s Gate: Dark Alliance 2 – kdo hrál první díl, jistě už dostává záchvaty nedočkavosti.

Vánoční prodeje by ale mělo stihnout rozšíření původních konzolových The Sims s podtitulkem Bustin´ Out, stejně jako neuvěřitelně brutální Manhunt nebo údajně návykové vzkříšení ježka Sonica, nazvané Sonic Heroes, jenž vůbec poprvé přivádí tuto legendární herní sérii na PlayStation. Terminator 3: Rise Of Machines vypadá jako hodně dobrá FPS a mlátička, přičemž nádherné renderované scény vypráví pořádný kus příběhu, zaplňujícího mezery ve třetím filmu (dozvíme se například, podle jakého člověka stroje okopírovaly podobu terminátorů řady T-800).

Náš tip: Baldur´s Gate DA2 – první díl si vzal to nejlepší z PC hitů stejného jména a v mnohem hratelnější a přístupnější podobě to za pomoci nezapomenutelného multiplayeru naservíroval PS2 hráčům – dodnes nevím o lepší PS2 akční dvojhře!

„NON!“ Jean Reno, Onimusha 3

Tématické články zahajuje stylový (leč poněkud bezobsažný, vzhledem k neochotě slavného herce) rozhovor s francouzskou hvězdou, která po mnoha akčních filmech přijala roli v závěru akčně-hororové třídílné ságy Onimusha od autorů Resident Evil. O hodně zajímavější – po všech stránkách – je zdařilé preview konverze českého PC trháku z dílen Illuison Softowrks, který bude první českou hrou na PS2. Ano, řeč je o hře Mafia a kromě informací pro nezasvěcené konzolisty článek obsahuje mnoho užitečných informací o mafiích ve filmu, hře i realitě. Součástí článku je také minirozhovor s autorem Mafie, Danem Vávrou!

Náš tip: Mafia? Nejlepší česká PC hra s nezapomenutelným finále příběhu (tak trochu filozofování ve stylu MGS2, mlask:-)) na naší milované konzoli? Sem s ní!

Vánoce, vánoce... hurá!

28 recenzí, z toho pět her dostalo ohodnocení 9/10.

Předvánoční sezóna je tady, co nevyjde teď, to jako by nebylo. Takže zahajuje oživěním herní legendy jménem Prince Of Persia: Sands Of Time. Na PS2 je hra prostě *dokonalá*. Nasvícení silně připomíná ICO, práce kamery je díky 100% plynulosti dokonale filmová a hladká, ovládání dokonalé. Člověku je až líto, když vedle POP vidí „pokusy“ o živé 3D prostředí v jinak dokonalých hrách série Final Fantasy, která je z tohoto pohledu na PS2 lehkým zklamáním (málo prostředí v FFX nebo FFX-2 funguje opravdu 3D).

Další „devítkové“ hry jsou pokračování návykové snowboardingové série SSX3, nepřehlédnutelná komiksová FPS s originálním názvem XIII, překvapující arkádová adventura Beyond Good And Evil od Ubi Softu a nakonec aktuální Tony Hawk´s Undergound, využívající prvků GTA (pohyb po městě, příběh, úkoly) a přinášející tak zcela novou dimenzi sportovních her.

Mezi opačnou skupinu zklamání se zařadily nejen hry s nízkým hodnocením, ale i takové, které podle našich očekávání „měly dostat víc“. Příkladem budiž profesionální a atmosférický, nicméně jednotvárný a samoúčelný Return Of King (7/10), nadějný horor Ghosthunter od zkušeného týmu Sony překvapivě pohořel na mizerné kameře (7/10), Broken Sword 3 je příliš jednoduchý (8/10), WRC3 (8/10) není tak zábavná jako Colin 4, Ratchet And Clank 2 (8/10) prostě není tak dobrá, jako JAK 2, Fifa 2004 (8/10) zase usedla do stínu PES3. Poněkud zmatená „recenze“ pak cupuje na kusy Doupětem chválený Dog´s Life (6/10).

Náš tip: XIII je nejen hra s báječným příběhem podle legendárního komiksu, ale hlavně zcela jedinečně vypadající oživení kreslené grafiky z vlastního pohledu. Navíc je to super řežba!

Nestačilo? Tu máte!

Nadupaný obsah OPS2 č.21 finišuje testem hardware – tentokrát se dočtete o taneční podložce, jedinečném fenoménu, který proslavili „tak trochu jiní“ japonští hráči – cena je 1.490,- Kč. Druhým testovaným železem je průměrný volant Xtech PS-V9 (6/10). Rubriku věnovanou filmovým DVD ovládla trilogie Indiana Jones, své místo má však také Terminátor 3 nebo Charlieho andílci 2. Rubriku Dopis měsíce celkem zaslouženě vyhrál čtenář, trpící nevyléčitelnou závislostí na Metal Gear Solid sérii. SMS recenze čtenářů patří jako obvykle k nejzábavnějším částem časopisu. Návody chybí, zřejmě kvůli recenzím.

Náš tip: Buďte jako Japonci! Hrajte taneční hry na taneční podložce a dívejte se na anime!

DVD jako... prostě nadupané!

Nová bondovka není FPS, drží se spíše vzoru jiného slavného špióna z herního světa. Na Bonda tak budete koukat z pohledu třetí osoby, hra James Bond 007: Everything Or Nothing získala poněkud filmovější ráz a v kombinaci s povedenou grafikou jde o hodně zajímavé demo – zvláště proto, že titul vyjde až za pár měsíců! V hratelných ukázkách si dále můžete vyzkoušet náš oblíbený simulátor psa, kamerou zprzněný horor Ghosthunter, novou Need For Speed Undergound a řadu dalších. Videa představí v první řadě zcela nový horor od tvůrců série Silent Hill – jmenuje se SIREN a ukázku není dost dobře možné popsat slovy, stejně jako nevídaná monstra, která se v ní objeví.

Do příštího čísla redakce OPS2 slibuje „obrovský speciál“ – článek o 100 nejočekávanějších hrách roku 2004. Jisté je, že majitelé PS2 čeká další báječný rok a minimálně tucet měsíců se ještě budou radovat z těch nejlepších her v konzolovém světě. OPS2 č.22 pak slibuje i další DVD nabité aktuálním obsahem, ale na to si už pomalu začínáme zvykat, že? Časopis vychází 12. prosince.

Obálka: 9/10
Obsah časopisu a čtivost: 9/10
Obsah přílohy: 9/10

OPS2 udržuje všechny své silné stránky s přehledem neotřesitelného profesionála, jištěného silným zázemím nejúspěšnější herní platformy na světě. Předvánoční číslo přineslo všechny vytoužené recenze ve více než uspokojivé podobě a matriál o Mafii je zpracován s láskou a péči, které si zaslouží obdiv. Klobouk dolů!

Celkové hodnocení: 9/10

Diskuze (3) Další článek: Xbox 2 představen již v březnu?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,