OPS2, říjnové číslo – období míru skončilo

Redakce oficiálního PlayStation 2 magazínu se s tím nemazlí: osmistránková recenze nejočekávanější FPS v historii PS2 se rozkládá hned na začátku časopisu před všemi ostatními rubrikami. Jak Killzone dopadla? Bude dostatečnou odpovědí na Halo 2 a Half-Life 2? To a mnoho dalšího se můžete dočíst v jednatřicátém čísle OPS2, které si nyní představíme podrobněji.

Obálka aktuálního čísla OPS2 snad ani nemohla být stylovější: děsivý voják Hellghastu, souvztažný citát z recenze dané hry na hřbetu („jen si vzpomeňte, jak vypadal řád teutonických rytířů, salutující pluky wehrmachtu nebo Darth Vader v čele smečky stormtrooperů“) a černo-oranžové logo časopisu na vás dýchne atmosférou těsně spjatou s největším potenciálním hitem podzimní sezóny: Killzone.

Perfektní design Killzone je bez debat, ale jaká je hra? To se dozvíte poprvé v historii OPS2 ještě před všemi ostatními rubrikami v časopise, jen musíte přelouskat úvodník šéfredaktora, který si pochvaluje nastupující nejvýznamnější sezónu v roce (na vánoce se generuje 80% zisku herního trhu) a slibuje naprosto nevídanou a neuvěřitelnou věc: od příštího čísla bude OPS2 levnější o 51,- Kč!

Killzone: Halo-killer?

Všechna čest grafikům i Petru Bulířovi, recenze Killzone se prostě povedla – originální zalomení článku s mnoha pěknými artworky i bohatou nadílkou screenshotů podporuje atmosférou hry nasáklý text recenze. Jak je vidět, Killzone nezklamala a potěšila nejen našeho redaktora, ale také osádku OPS2 (9/10). Aby ne, po tom celoročním hypování by byla opravdu ostuda, kdyby Killzone za moc nestála!

Co přesně je na ní tak úžasné? Killzone nabízí mix velkolepé válečné atmosféry (jako v Call Of Duty) s dusivým a depresivním futuristickým realismem (jako zatím v žádné válečné hře), to vše podpořené rychlou a efektní hratelností v duchu Halo. Na recenzi na Doupěti si ještě budete muset počkat a rozhodně se nenecháme ovlivnit kolegy: podle nás nabídne Halo 2 přeci jen o dost více, než Killzone. To jí ale nebere prvenství v rámci žánru na PS2 a rozhodně nepochybujeme o skvělých prodejích, až se v listopadu Killzone dostane do obchodů! Každý tak má svou FPS, na kterou může být pyšný (Halo 2, Killzone a Half-Life 2).

Předehra

Následuje tradiční obsah časopisu: otvírák se vás tentokrát pokusí pobavit vymyšlenou devítkou nejpodivnějších nepoužitelných periférií k PS2, načež se na vás vrhnou novinky ze světa PS2. První screenshoty z Ace Combat 5 vypadají až podezřele dobře, hra podle Epizody 3 Hvězdných válek mi nahání husí kůži (vyjde před premiérou filmu), velmi slibně zní hra na motivy seriálu 24, připomíná se chystaná hra EA podle filmů Kmotr, další WRC závody a mnoho dalšího.

Autorův tip: Hra podle seriálu 24. Pokud by to mělo stejně chytrý scénář jako v televizní podobě(což nedávno předvedla X-Files: Resist or Serve), beru všemi deseti!

Výlet do San Andreas

V rubrice preview na přání si můžete přečíst další lákavé dojmy z GTA: San Andreas. Tentokrát se za pomoci názorných obrázků a podrobného výkladu dozvíte, jak přesně to bude s tou stravou, cvičením a vaším vzhledem. Další slibné tituly, o kterých se v rubrice Monitor dozvíte lákavé podrobnosti, jsou Midnight Club 3, PES 4, japonské anime-RPG Star Ocean: Till The End Of Time, Fifa 2005, extrémně stylový a brutální Devil May Cry 3, který má definovat novou podobu nejlepší konzolové akce vůbec, THUG 2, Mortal Kombat: Deception, Oddworld: Stranger nebo TimeSplitters 3: Future Project.

Autorův tip: Ehm… viděli jste ty okaté krásky ze Star Ocean?

Gran Turismo 4 - změní svět!

Šestistránkový tématický článek o novém Gran Turismu nadchne i laiky, natož fanoušky série. GT3 je doposud nepřekonanou závodní hrou – a to vyšla již před třemi roky! GT4 neslibuje o nic méně, než absolutní závodní nirvánu. A podle OPS2 se navíc jedná o první pokračování v celé sérii, které skutečně přináší hodně nového.

Druhý tématický článek je věnován Prince Of Persia 2: Warrior Within. Nádherné artworky, vtipné a trefné popisky, fascinující screenshoty přetékající temnou atmosférou, tuna slibů o hratelnosti a nápadité choreografii akčních scén… a Monika Bellucci, hrající ve hře krásnou Kaileenu a pózující pro krátký rozhovor OPS2. Je možné se netěšit? Jakkoliv byla hráči nedoceněná, původní hra loni patřila k nejlepším překvapením roku.

Autorův tip: Bojujete s Osudem? Pak se budete v kůži perského prince cítit jako doma!

Vstupte do Místnosti!

Recenze na jejich klasickém místě zahajuje podle mého neprávem Star Wars Battlefront, která bohužel citelně trpí přílišnou orientací na online multiplayer (některé mise je dokonce možné vyhrát v singleplayeru bez vaší účasti v bitvě!), jinak jí ovšem patří všechna čest za komplexnost i grafiku. Stejně tak neznevažuji následující recenzi pokračování klasické střílečky s raketou, Gradius V.

Mým králem pro tento měsíc je ale jednoznačně Silent Hill 4 a rozhodně se neztotožňuji s hodnocením v OPS2 (7/10). Farid Starman hře vyčítá přílišnou honbu za originalitou, která podle něj zplodila několik herních prvků, nevhodných pro fanoušky klasické SH trilogie a konzolové hráče obecně. Já si ale SH4 užil jako málokterou hru ve svém životě, dokonale pochopil podmínky pro existenci některých omezujících herních prvků a celkově se nemohu ubránit dojmu, že jde o nejlepší Silnt Hill, který jsem zatím měl tu čest hrát: díky mnohem silnějšímu a přehlednějšímu příběhu, evolvované hře na emoce i naprosto originálnímu designu duchů.

Hry, které nijak zvlášť nepřekvapily, to jsou tento měsíc Conflict: Vietnam, Juiced, Headhunter 2 a Time Crisis: Crisis Zone. Vysoké hodnocení si odnesly Collin McRae Rally 5 (9/10), komiksová mlátička Viewtiful Joe (8/10), NHL 2005 (8/10), Tiger Woods PGA Tour 2005 (8/10) a fascinující simulátor pultu pro diskžokeje DJ: Decks And FX (8/10).

Autorův tip: Pokud bydlíte sami a máte srdce na správném místě, Silent Hill 4 s hlavním hrdinou na týden uvězněném v jeho bytě vám umožní prožít emocionální drama na úrovni Intenzivního Citového Osvěžení (ICO).

DVD: hrajte a dívejte se

Přiložený DVD disk opět vychází z mnohem úhlednějšího a zajímavějšího anglického originálu, doufejme, že tento trend redakce OPS2 ponechá i do budoucna. Hratelné ukázky nabízejí Collin McRae Rally 3, Ratchet And Clank 3, Spyro: A Hero´s Tail, Crisis Zone a DJ. Videím vévodí (ufff, to je ale kombinace slov:-)) perfektně zpracované Making Of Killzone, ale také ukázky z Crimson Sea 2 nebo Eye Toy: Chat stojí za shlédnutí.

Autorův tip: Making Of Killzone člověka skutečně natěší na hru!

Dohra

Svoji PS2 můžete nakrmit také filmovými DVD, k tomu účelu vám redakce OPS2 tento měsíc doporučí konečně vydanou trilogii „klasické“ Hvězdné války, chytlavé hrané zpracování legendy jménem Peter Pan (lepší než Harry Potter) a další. Z hudby lze vypíchnout nové dvojalbum Nicka Cavea.

Návod vás stručně provede skrz Silent Hill 4, nezapomenutelný okamžik, očividně psaný FF ignorantem, nabízí vzpomínku na první tanec Squalla a Rinnoy z Final Fantasy VIII, řezník zuří že hry se silným příběhem nemají na konzolách české titulky, reklama vás zve na Invex do Brna příští týden, rodokmen řeší původ „závodních kuriozit“ a v dopisech se dočtete o slabých singleplayerech ve hrách s online režimem nebo že v džungli ve Splinter Cell 2 chybí Predátor. Příští číslo OPS2, zlevněné na 248,- Kč, vychází s hratelnou ukázkou (!!!) Killzone již 13. října.

Váš názor Další článek: Nintendo DS launch line-up pro Japonsko a USA

Témata článku: , , , , , , , , , ,