Ovladače: pro první májový týden

S ovladači na karty s čipy nVidia se roztrhnul pytel. Před necelými čtrnácti dny jsem na Doupě umístil verzi 5.14 pro všechny operační systémy, a pár dnů na to se objevily další – tentokráte n Vidia pokračuje ve starých dobrých 3.xx. Řada 5.xx totiž mnoha uživatelům dělá problémy, nejčastějším projevem jsou zasekávající se hry.
S ovladači na karty s čipy nVidia se roztrhnul pytel. Před necelými čtrnácti dny jsem na Doupě umístil verzi 5.14 pro všechny operační systémy, a pár dnů na to se objevily další – tentokráte nVidia pokračuje ve starých dobrých 3.xx. Řada 5.xx totiž mnoha uživatelům dělá problémy, nejčastějším projevem jsou zasekávající se hry. Verzi 3.84 si nyní můžete stáhnout pro operační systémy Windows 95/98 a Windows 2000, verze pro NT 4.0 na sebe určitě nenechá dlouho čekat. S uvedením GeForce 2 GTS se také objevila nová verze pětkové řady: 5.16, která, podle neoficiálních údajů podporuje také právě tento čip. Ale jak říkám, informace jsou neoficiální…

Jinak byl tento týden na ovladače velice chudý. Uveřejněn byl jen ovladač pro 3dfx Voodoo3 pro Windows 95/98 ve verzi 1.04.07, ovšem stále se jedná o betaverzi, takže se mohou vyskytnout problémy; na druhou stranu, betaverzí je téměř každý uveřejněný ovladač, takže se tím vůbec nemusíte zabývat. Asi nejrychleji se vytvářejí ovladače pro Diamond Viper II postavený na čipu S3 Savage 2000. Na ten se minulý týden takřka v jediný den objevily dva ovladače pro Windows 95/98: verze 9.50.02 a 9.50.05. Řada 9.50.xx je nová a bohužel se mi nepodařilo zjistit, zda už podporuje hardwarové T&L v OpenGL, jak bylo společností S3 nedávno slíbeno (ovladače se měly objevit na konci dubna).

Příští týden se mi snad konečně podaří, jak jsem slíbil minule, přidat na Doupě ovladače pro konkrétní značky karet založené na čipech nVidia (tedy nikoliv jen ovladače referenční). Počet dostupných ovladačů tedy utěšeně vzroste a přibýt by měly i ovladače pro další zvukové karty. No, prostě je na co se těšit – takže nashledanou 9. května…

P.S. Jak jste si jistě všimli, začal jsem u článků s ovladači, kde proběhla nějaká změna, tj. aktualizace či přidání ovladače nebo utility, měnit datum, aby bylo poznat, kdy tato změna proběhla. Usnadní vám to jednak orientaci, jednak budete hned vědět, zda se od vaší poslední návštěvy na Doupěti neobjevilo něco nového a zajímavého.

Váš názor Další článek: Westwood ohlásil Red Alert II - stratégové, třeste se!

Témata článku: , , , ,