Owlboy: Oblečte si kůži sovího kluka

Prozkoumávat tajuplné lesní krajiny v kůži bezbranné sovy? Ano prosím.

V dnešní době je explorativních 2D adventur jako šafránu. Owlboy je ale jednou z těch, které už na první pohled dokazují, že si zaslouží vaši pozornost. Úchvatné pixelartové provedení, poetika pohádkového lesa a netradičně pojatý přístup ke smrtelnosti hlavního hrdiny je přesně to, co dělá nejnovější adventuru od studia D-Pad jedinečnou. 

Krkolomné začátky

Se sovím chlapcem jsme se měli setkat už před několika lety, ale vývojáři usoudili, že na to jejich hra ještě není úplně připravena. Nebylo to ovšem tak, že by z čista jasna usoudili, že musí celou hru překopat - vzešlo to z reakcí hráčů, kteří viděli rozpracovanou verzi. A tak roky dále ubíhaly a k dnešku už práce na hře Owlboy probíhají něco kolem 9 let.

Savant od D-Pad

hodnocení na metacritics 8,4

Za Owlboy stojí studio D-Pad, které má na triku zatím jen jednu hru. Říká vám něco Savant? Jestli ne, tak se není čemu divit. Hra vyšla v roce 2013. Je to sice malá hříčka za 2 eura, ale na steamu sklízí až překvapivě vysoká hodnocení.

1.jpg
Soví kluk se podívá do nejrůznějších krajin 

Úchvatný pixelart

Čím by vás mohl Owlboy upoutat nejvíce? Asi to poznáte na první pohled. Pixelartová stylizace není v dnešní době už takové terno, jako kdysi bývala, ale   v případě sovího chlapce si s ní někdo dal opravdu pořádnou práci. Každý vydaný screen by se dal využít jako tapeta na plochu.

Použitý styl do jisté míry připomíná hru Starbound, která se před nedávnou dobou konečně dostala z early access fáze. Co víc ke grafické stránce hry dodat? Svět překypuje pestrými barvami a postavičky jsou propracované do posledního pixelu. V tomhle případě použití pixelartu nevadí ani v nejmenším.

7.jpg
Owlboy je hlavně o prozkoumávání prostředí

Létající průzkumník

Ve hře budete hlavně prozkoumávat zdejší svět a seznamovat se s místními obyvateli. K tomu vám pomohou křídla, kterými hlavní postava disponuje. Létání bude vlastně jednou z hlavních mechanik celé hry.

Cena hry

24,99 dolarů

Pokud si stále říkáte, že Owlboy není ničím zajímavý, tak vezte, že hra v sobě skrývá něco většího. Jak postupujete hrou, stále objevujete další její tajemství, stejně tak jako obyvatele. Každý z nich má svůj vlastní příběh a mělo by být vaší volbou, jestli se do něj zapojíte, nebo ho necháte samovolně plynout.

Ano, příběh stále nebyl moc jasně řečen. Je to ale z toho důvodu, že vývojáři nechtějí před vydáním nic prozrazovat a veškeré podrobnější informace drží pod pokličkou.

Přátelé budou zásadním prvkem hry. Během hraní samozřejmě dojde i na nějaký ten souboj, ale hlavní hrdina, soví chlapec Otus z vesnice Vellie, je kompletně bezbranný. Proto s ním budou cestovat jeho kamarádi, které při svých cestách potká. A těch bude celá řada, protože dojde i na vybíjení celých dungeonů, na jejichž konci čeká velký, silný a nechutný boss.

2.jpg3.jpg4.jpg 
Prostředí místy bere dech • Nebezpečí číhá všude kolem • Podíváte se i do jeskyně 

Je to o pomocnících

„Spousta her, podobně jako ta naše - převážně hry od Nintenda, mají nemluvící hlavní postavu. Chtějí tím docílit dojmu, že vy jste ta postava ve hře. Ale u nás je hlavní hrdina opravdu němý," řekl hlavní programátor studia D-Pad, Jo-Remi Madsen v rozhovoru pro PC Gamer.

„Nemůže se ani nijak bránit, zkrátka musí počítat s tím, že je zranitelný. Proto jsou tady různí pomocníci, s kterými musí spolupracovat, aby dosáhl úspěchu,“  pokračoval dále programátor. Podle ohlasů z letošní akce PAX West, kde byla k dispozici hratelná demoverze, funguje systém soubojů za pomoci přátel na jedničku.

O kvalitách hry vypovídá také fakt, že ještě před tím, než vůbec spatřila světlo světa, už obdržela několik ocenění. Třeba si odvezla cenu z loňské konference GDC nebo z PAX roku 2013. 

5.jpg
I opuštěný vrak může skrývat spoustu tajemství

DLC jenom ve snu

Vývojáři se ještě vyjádřili v tom ohledu, že pro jejich hry nikdy nebudou dělat DLC. „Když vyjde hra a ještě není dodělaná, tak proč jsme na ní tedystrávili tolik času? Hodně jsme v týmu probírali možnost dát Owlboye do early accessu, nebo ho vydávat epizodicky. Vždy to ale skončilo tak, že jsme si řekli: Ne, chceme udělat kompletní hru a bylo by to podvádění fanoušků, kdybychom si vybrali jednu z těchto cest,“ zaznělo také v rozhovoru.

8.jpg
Teplé barvy vyvolávají pozitivní pocity, což u Owlboy platí dvojnásob

Soví chlapec má prozatím nakročeno velmi dobře a po tak dlouhém vývoji se už snad dočká i svého vydání. Jeho datum spadá na 1. listopadu letošního roku, což už je prakticky za rohem. A nezbývá nic jiného, než se zeptat: láká vás tento pohádkový svět, nebo Owlboy ponecháte svému osudu? 

Diskuze (1) Další článek: Startovní trailer na Battlefield 1 ve vás vzbudí chuť k boji

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,