Oznámí Carmack Quaka 4?

Jak jste jistě zaregistrovali, před časem se objevily jisté zvěsti o nových hrách od id Software. Není pochyb, že všichni zasvěcení Quakeři napřímili uši a začali si hryzat nehty očekáváním. Doomeři, ti to mají snazší, ti už totiž ví, že pro ně se vyrábí Doom III. Ale Quakeři? Inu, povídačky o Quakovi 4 nejsou zase až tak nereálné...
Jak jste jistě zaregistrovali, před časem se objevily jisté zvěsti o nových hrách od id Software. Není pochyb, že všichni zasvěcení Quakeři napřímili uši a začali si hryzat nehty očekáváním. Doomeři, ti to mají snazší, ti už totiž ví, že pro ně se vyrábí Doom III. Ale Quakeři? Inu, povídačky o Quakovi 4 nejsou zase až tak nereálné.

Jistěže se id Software drží své zapuštěné tradice a nevydává žádná oficiální prohlášení ani neodpovídá na přímé dotazy. Jedinou jistotou je ten fakt, že 10. srpna se v americkém městě Mesquite (stát Texas) bude konat další QuakeCon. Tam prý mají být konečně nové hry oficiálně oznámeny, do té doby však ani ťuk, nikomu ni muk. Hlavní slovo bude mít na onom Conu samotný John Carmack, což věští jen jedinou možnost: jestliže Adrian Carmack a Kevin Cloud si v id Softu prosadili Dooma III, Carmack si musí přijít s něčím vlastním. A co jiného by to mohlo být než Quake 4? Navíc od vydání Q3A uplynulo již mnoho vody (přibližně dva roky), takže je jasné, že něco prostě přijít musí. Těžko to bude single-playerovka - zde id Soft sází na onen Doom III. Musí to být prostě "něco" multiplayerového.

Jenže... co? Quake 4 Arena? Hmmm, to chce něco originálnějšího, nikdo si nekoupí to co už má doma, jen v novém grafickém kabátě a s pár novými zbraněmi (i když...3D enginy od id byly vždycky unikátní a ty zbraně, jedna radost!). Že by persistentní masivně multiplayerový svět? Propadl Carmack šílenství masivně multiplayerových gamesek? Jenže to by byl zase jen jeden z mnoha. A to on nikdy nebyl, ani nechtěl být. Těžko říct. Můj názor je, že Carmack, jako vždy, přijde s něčím alespoň "víceméně" novým. Co to bude, to se dá v této chvíli jen těžko odhadovat. Bude chtít konkurovat Planetside od Sony, HALU od Bungie nebo spíše svým vlastním předchůdcům? Samé otázky, žádné odpovědi. Jedinou šancí je prostě si na ten QuakeCon počkat.

Quake 3Quake 3

Ovšemže jeho nový projekt bude využívat těch nejnovějších technologií - na slovo si bezpochyby přijde GeForce 3 (o němž jsme na Doupěti zrovna nedávno psali) a jeho úchvatné grafické možnosti.

Internetovému magazínu CVG se podařilo vypátrat, že tato naše "neznámá" gamesa je ve vývoji možná již více než šest měsíců. Údajně na ní pracuje úplně jiný tým vývojářů - nikdo však neví který. Objevují se domněnky, že hra bude určena i pro Microsofťácký Xbox (ačkoliv Carmack proslul svým "tažením" proti Microsofťáckému DirectX, resp. Direct3D).

Ačkoliv zatím panuje takřka na veškeré detaily tuhé informační embargo, všichni Quakeři se myslím mohou začít těšit na další z revolučních počinů jednoho z největších géniů současného herního průmyslu.

Diskuze (7) Další článek: ATI zbrojí k útoku, GeForce 3 jde ještě výše!

Témata článku: , ,