Pán Prstenů: Putování po Středozemi (preview)

Jedním z nejzajímavějších titulů deskoherní scény pro letošní jaro je bezpochyby příběhová kooperativka Pán Prstenů: Putování po Středozemi. A protože se vydání této novinky kvapem blíží, je namístě podívat se, co vás vlastně v té Středozemi bude čekat.

V lednu letošního roku přišlo z FGG oznámení nové kooperativní deskovky ze světa Pána Prstenů. Prakticky vzápětí pak vydavatelství Backfire oznámilo, že hru lokalizuje a česká verze se na pultech obchodů objeví ve stejné době jako její původní verze, a to na jaře letošního roku.

lotr3.jpg

Základní kampaň ponese název Kosti Arnoru a bude obsahovat 14 scénářů, přičemž dohrání jednoho by vám mělo zabrat zhruba hodinu. O konkrétním příběhu se toho zatím tolik neví, jisté je to, že se děj bude odehrávat v době před dějem Pána Prstenů. Po Středozemi se začalo šířit velké zlo. Má-li být tato hrozba zničena, musí se národy Středozemě spojit a postavit se stínům, které se jako mor šíří celou zemí.

Do Středozemě se budete moci vydat v roli některé z šesti postav. Bilba, Gandalfa, Aragorna a Legolase není třeba představovat. K této čtveřici však musíme připočíst ještě dvě ženské hrdinky, a to Elenu a Beravor – pokud jste hráli karetního Pána Prstenů, jsou vám tyto postavy důvěrně známé. Každá z postav má sedm základních dovedností (hbitost, síla, moudrost...). Kromě toho mají hrdinové k dispozici také karty se schopnostmi. Šest karet základních dovedností jsou pro všechny stejné, každý hrdina má ale k dispozici také pět svých speciálních karet a navrch si zvolí také tři karty dle svého zaměření. 

lotr5.pnglotr7.jpg

Postupem času si navíc budete moci karty vylepšovat a ubírat svou postavu jiným směrem.  Karty je možné využívat dvojím způsobem. Jednak tím, že si je vytáhnete z balíčku hrdiny při plnění některého questu a jednak také tim, že můžete využívat jejich vlastní akce. V tom případě je ale třeba karty připravit, tedy umístit po kartu hrdiny.

Svého hrdinu si budete moci vybavit také rozličným vybavením. Samozřejmostí jsou zbraně a výzbroj, dostane se ale i na maličkosti, které vám ovšem v konečném výsledku mohou vytrhnout trn z paty. Pochodeň vám dodá odvahu v temné jeskyni, lano vám zase přijde vhod při testu síly nebo hbitosti. Po kapsách ale můžete nosit i mnohem roztodivnější věcí jako je stará dýmka nebo kapesník. Tyto předměty ovšem nemůžete požívat donekonečna, mají svou danou životnost a pokud se vyčerpá, jednoduše se vám rozpadnou (do kapesníku také nesmrkáte měsíce).

lotr2.pnglotr4.jpg

Herní mapa je modulární, v krabici najdete 22 oboustranných dílků, ze kterých vám aplikace pokaždé vygeneruje jinou mapu s vlastní kombinací oblastí, hrozeb a postav. To by mělo zaručovat poměrně solidní znovuhratelnost, ačkoli základní podmínky pro dokončení scénáře budou vždy stejné. Dílky mapy se vám budou postupně odkrývat podle toho, jak budete zákoutí Středozemě prozkoumávat. Nemusíte se přitom soustředit jen na primární úkol scénáře, můžete se klidně trochu porozhlédnout po těch starých ruinách vzadu nebo si popovídat s rolníkem na poli. Kdo ví, třeba vám to přinese nějaké nové vybavení... Některé scénáře se navíc budou odehrávat na speciální bojové mapě, na které můžete najít třeba orčí tábořiště.

lotr8.png

Hra se dá hrát pouze prostřednictvím aplikace, kterou si bezplatně stáhnete do svého mobilu, tabletu nebo počítače. Ačkoli na trhu už několik deskovek využívajících aplikaci je, hráči, kteří s nimi ještě nemají zkušenosti, se k tomuto systému mohou stavět poněkud skepticky. Nemyslíme si však, že by se bylo čeho bát, spíše naopak. Aplikace v Putování po Středozemi plní funkci Pána jeskyně a hraní vám velmi usnadňuje. Ostatně v Panství hrůzy aplikace funguje naprosto bezchybně.

Zajímavým způsobem budou řešeny souboje. Kdekdo by očekával, že při nich vytáhnete kostky, o ty však ve skutečnosti ani nezavadíte. Hlavní roli v soubojích totiž budou hrát karty. V soubojích – nebo také při dovednostních testech – si budete z balíčku svých karet tahat karty v závislosti na úrovni dané dovednosti. Abyste byli úspěšní, musíte přitom na kartách mít dostatečný počet symbolů úspěchu. Kromě toho se vám mohou hodit také speciální schopnosti, jež karty přináší. Proti vám se postaví celá řada přívrženců zla od obyčejných skřetů přes trolly až po vrrky.

lotr0.png

Pán Prstenů: Putování po Středozemi v mnohém připomíná vloni vydané Panství hrůzy, které pro nás bylo jednou z nejlepších her loňského roku. Na kooperativní putování po tolkienovském světě se tak velmi těšíme. A nejlepší zpráva na závěr – hra už přistála ve skladech Blackfire, v současné době se tak jen čeká na doladění aplikace. Do prodeje by se Pán Prstenů: Putování po Středozemi měl dostat už v průběhu dubna.

Váš názor Další článek: Sega Mega Drive Mini vyjde v září a vezme vás na výlet do minulosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,