Panství hrůzy: pocta H. P. Lovecraftovi (recenze)

Hutná atmosféra plná strachu a beznaděje, nebezpečí číhající na každém kroku, nevysvětlitelné záhady a děsivé nestvůry, které lační po vaší krvi. Vítejte na Panství hrůzy a přejeme vám, abyste se z této návštěvy vrátili živí!

Březen roku 2018 měli ve svém kalendáři tučně vyznačen všichni příznivci H. P. Lovecrafta a Mýtu Cthulhu. Právě letos v březnu totiž Blackfire vydalo očekávaný český překlad druhé edice Panství hrůzy – jednoho z nejvýraznějších titulů z lovecraftovského univerza. Oproti svému staršímu sourozenci se druhá edice liší tím, že je plně kooperační (první edice byla semi-kooperační).

Bez aplikace ani ránu

Po otevření krabice možná leckterého hráče trochu překvapí, že vevnitř není tolik herního materiálu, kolik by u tak rozměrné krabice čekal. Najdete zde několik velkých a malých oboustranných dílků hracího plánu, 8 karet vyšetřovatelů, karty Zranění, Šílenství, Běžných a Unikátních předmětů, Stavů, Šílenství a Kouzel. Největší pozornost na sebe pochopitelně upoutají figurky, vedle osmičky vyšetřovatelů se můžete těšit na plný sáček nestvůr, jimž vévodí dva majestátní Cthulhu. Kvalita figurek bohužel není příliš dobrá, navíc spousta z nich špatně drží na svých podstavcích. Když to srovnáme s kvalitou figurek z DOOMa, je nám až líto, jak to u Panství hrůzy dopadlo…

panstvi1.jpgpanstvi1.png

Pro mnohé hráče bude velkou novinkou fakt, že si Panství hrůzy zahrajete pouze prostřednictvím aplikace, kterou si můžete zdarma stáhnout a nainstalovat na svůj mobil, tablet nebo notebook. Tento trend se ve světě deskových her objevuje už nějaký ten pátek, nicméně v našich končinách ještě příliš zažitý není. U mnoha hráčů proto může vzbuzovat nedůvěru. Nebude to moc jako počítačová hra? To budu do mobilu muset koukat už i při hraní deskovky? Dost možná, že se vám teď honí hlavou podobné věty, ale vaše obavy můžeme v klidu rozptýlit. Aplikace tady funguje jako Pán jeskyně a řídí vaše hraní – generuje veškeré herní události, mapu daného scénáře se všemi předměty a příšerami…

 

Nebude to moc jako počítačová hra? To budu do mobilu muset koukat už i při hraní deskovky? Dost možná, že se vám teď honí hlavou podobné věty

 

Pokud jste se s hraním aplikací ještě nikdy nesetkali, pravděpodobně si na něj budete chvíli zvykat, ale po prvních pokusech vám přejde do krve a už ho nebudete považovat za nic divného. Občas se sice stane, že aplikace vygeneruje trochu nelogické situace, jako když plešatý hrobník vytáhne z vlasů sponku, aby odemkl zámek, nebo když stojíte v místnosti s nestvůrou a vaše postava si začne číst knihu. Až na tyto drobné anomálie a občasné chyby v překladu jsme ale nenarazili na žádné problémy. Každopádně se připravte na spoustu doprovodných textů, jež budete číst. Tedy pochopitelně vás ke čtení nikdo nenutí, ale jen tak si užijete tu pravou lovecraftovskou atmosféru.

Screenshot_2018-06-12-14-53-34-623_com.fantasyflightgames.mom.pngScreenshot_2018-06-12-14-51-32-136_com.fantasyflightgames.mom.pngScreenshot_2018-06-12-14-52-03-621_com.fantasyflightgames.mom.png

Základní hra nabízí čtyři scénáře (plus si jeden v češtině můžete zakoupit jako DLC), které kromě jiné zápletky nabízí také různou obtížnost a hrací dobu. Zejména druhý údaj je však třeba brát s rezervou – dost závisí na tom, v kolika hráčích hru hrajete, uvedené časy odpovídají spíše hře jednoho hráče, pokud se vás u stolu sejde víc, připravte se na to, že se hrací doba prodlouží jednak o diskuze, během nichž budete probírat svůj postup a jednat také o čas, během něhož budete číst flavour texty.

V případě prvních tří scénářů si tak vyhraďte zhruba 3-4 hodiny, u posledního klidně i šest a více. Na tomto místě vás nejspíše napadne otázka, jak je to se znovuhratelností jednotlivých scénářů – máme pro vás dobrou zprávu, scénáře jsou sice v základě vždy stejné, ale vzhledem k tomu, že aplikace generuje místnosti, rozmístění předmětů, osob, příšer a dalších věcí náhodně a také reaguje vyvoláváním různých událostí na vaše snažení, bude hraní scénářů vždy (nebo téměř vždy) trochu jiné. Navíc předpokládáme, že zdaleka ne všechny zvládnete vyřešit na první pokus.

IMG_20180611_155256.jpgIMG_20180611_155329.jpgIMG_20180611_155418.jpg

V každém scénáři se nachomýtnete k nějaké záhadě, kterou budete muset se svými vyšetřovateli vyřešit. Zpočátku nebudete vědět téměř nic, a tak vám nezbyde než opatrně prozkoumávat herní lokace a zjišťovat, co se to tady, sakra, děje. Herní kolo se skládá z fáze vyšetřovatelů, během něhož v roli svých alter eg chodíte po herní mapě, prozkoumáváte nové oblasti, hledáte užitečné předměty – ať už zbraně, nebo ty, jež vám pomohou při vyšetřování – řešíte hlavolamy, mluvíte s osobami a samozřejmě bojujete s nepřáteli. Po skončení akcí všech vyšetřovatelů nastává fáze mýtu, v níž aplikace generuje herní události.

IMG_20180611_160015.jpgIMG_20180611_160129.jpgIMG_20180611_160251.jpg

Zpočátku je na vás poměrně hodná, ale pokud se do vyšetřování zamotáte a bude vám dlouho trvat, připravte se na to, že vám aplikace situaci nijak nezlehčí, ba právě naopak bude přituhovat. Hráči Arkham Horroru si možná vzpomenou, že právě tato legenda mezi lovecraftovskými hrami dokázala pěkně potrápit a když jste měli smůlu na karty i na kostky, zažívali jste poměrně solidní pocity beznaděje (zejména pokud jste si k základu přihodili rozšíření Kingsport Horror). V Panství hrůzy je tento pocit bezmocnosti dotažen téměř do dokonalosti. Kolem vás se rojí příšery, které vás odřezávají od únikové cesty, do toho začne hořet a plameny se nekontrolovatelně šíří po herním plánu, váš vyšetřovatel si k tomu všemu zlomí nohu a další utrpí třeba otřes mozku…

 

Kolem vás se rojí příšery, do toho začne hořet a plameny se nekontrolovatelně šíří po herním plánu, váš vyšetřovatel si k tomu všemu zlomí nohu a utrpí otřes mozku...

 

Řada herních akcí je podmíněna úspěšným hodem kostek, těch je ve hře celkem pět a počet, kolika budete házet, závisí jednak na schopnostech vaší postavy a jednak ho může upravit i hra samotná, stejně jako počet potřebných úspěchů. Občas je možné nepovedené hody opravit například prostřednictvím karet, ale může se stát, že při házení prostě nebudete mít svůj den – ostatně stejně jako u všech ameritrash her.

IMG_20180602_182051.jpgIMG_20180603_134004.jpgIMG_20180602_174305.jpg

Všechny hry s tématikou světa H. P. Lovecrafta se mohou pyšnit skvělou atmosférou. Panství hrůzy v tomto ohledu není výjimkou spíše naopak. Každý scénář vám nabídne vskutku impozantní atmosférický zážitek, během něhož prožijete strach, zoufalství i pocity naprosté beznaděje – přesně v duchu Lovecraftových děl. A to nemusíte ani hrát s se znalci nebo přímo fanoušky Mýtu Ctulhu, z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že ze hry byli nadšení i lidé, kteří H. P. Lovecrafta absolutně neznají a ani to nejsou pravidelní hráči deskovek (i když po tomto herním zážitku se z nich možná pravidelní hráči stanou).

IMG_20180611_155714.jpgIMG_20180611_155745.jpg

Panství hrůzy patří mezi nejatmosféričtější hry, které si můžete v českém jazyce koupit. Přenese vás do lovecraftovského světa se vším všudy a vězte, že se do něj budete velice rádi vracet. Občas hru sice budete nesnášet za to, jak vám hází klacky pod nohy, ale o to větší budete mít radost, když se vám daný scénář podaří pokořit. Dojem ze zpracování sice trochu kazí odfláknuté figurky, provedení karet a hlavně dílků herního plánu však tento neduh mírní.

Co baví

  • Pohlcující atmosféra
  • Perfektně fungující aplikace
  • Znovuhratelnost scénářů
  • Lovecraftovský svět se vším všudy
  • Budete mít doma vlastního Cthulhu :)

Co vadí

  • Zpracování figurek
  • Jen 4 scénáře
  • Vyšší cena
8/10
Hodnocení

Největším háčkem při rozhodování se o koupi tohoto titulu je ovšem jeho cena. Doporučená maloobchodní cena totiž činí 2 599 Kč, což je přece jen dost vysoká částka na to, že scénáře jsou k dispozici pouze čtyři. Nabízí sice určitou míru znovuhratelnosti, ale jakmile je jednou vyřešíte, pro příští hry už budete vědět, co máte dělat. Naštěstí bychom se měli dočkat také rozšíření v českém jazyce, ovšem kdy to bude, je zatím ve hvězdách. 

Diskuze (2) Další článek: Sekiro bude podle vývojářů ještě těžší než Dark Souls a Bloodborne

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,