Parsec - multiplayerová vesmírná střílečka zdarma !

Pomalu začíná být jasné, že ta pravá éra multiplayerových her vlastně teprve začíná. Quake 3 Arena a Unreal Tournament jsou řekněme jakýmsi "kvalitativním počátkem" tohoto nového herního období. Již se připravují další desítky her nejrůznějších žánrů, které bude možné hrát pouze a jen ve více hráčích přes Internet. Jednou z nich je i Parsec. Na něm je ovšem výjimečná jedna věc - bude celičký, včetně vlastního hraní, zadarmo.
Vesmírná 3D střílečka, spíše se stylem podobající Wing Commanderovi než Privateerovi, ve které půjde hlavně o akci - to je základní herní charakteristika Parsecu. Jeho jádrem bude obrovský svět tvořený galaxiemi - herními servery. Každá takováto galaxie, potažmo herní server, bude obsahovat třeba desítky slunečních soustav (které budou obsahovat opět další objekty - hvězdy, planety, měsíce, atd.), ve kterých se pak budou konat interstelární souboje až 16 hráčů (toto číslo by se mělo podle autorů postupem času zvyšovat) najednou. V každé galaxii se nacházejí "hvězdné brány" pomocí kterých je možné cestovat mezi těmi ostatními. Všechny galaxie "spravuje" centrální masterserver, pomocí něhož je možné se dostat do kterékoliv z nich.

Pokud se do hry zapojíte (tedy např. tak že se připojíte k masterserveru), vyberete si galaxii a souřadnice, kde chcete začít, a už se můžete prohánět nekonečnými dálavami chladného vesmíru. Zpočátku samozřejmě vaše loď nebude příliš dobře vybavena, ale nevěřili byste, jaký všeliký balast si může ve vesmíru jen tak poletovat - nejrůznější nové zbraně, power-upy, a podobně.

Je to takřka neuvěřitelné, ale na Parsecu se pracuje již od roku 1996. Sami autoři ho popisují jako "commercial-quality freeware" (CQF, freeware kvalitativně srovnatelný s komerčními produkty) a pracují na něm vedle svého studia na univerzitě. Jeho programové řešení je opravdu propracované - podporuje platformy Win32 (95,98,NT), MacOS, Linux a věřte nevěřte dokonce i starý dobrý DOS! Grafické urychlení je řešeno přes Glide (3Dfx) a OpenGL. Jak jsem již napsal, Parsec je internetová multiplayerová hra, ale je je (bude) možné ji hrát i přes LAN síť (tedy protokol IPX).

Parsec bude spíše čistokrevná deathmachová vesmírná střílečka, tedy nečekejte žádné obchody ani příběh. Autoři prozatím pouze pomýšlejí na umístění single-playerových botů (umělých hráčů). Malý nedostatek v absenci příběhu by mohla vynahradit vysoká konfigurovatelnost, kdy bude možné importovat si vlastní lodě, zvuky, textury.

Tato velmi nadějná hra je stále ještě ve vývoji, takže se jistě ještě dočkáme velkých překvapení. Prozatím si můžete na adrese http://www.parsec.org/ stáhnout její nehratelnou demoverzi.

Váš názor Další článek: Zahrajete si ve Windows 2000?

Témata článku: , , , , , , ,