Path tracing ve videohrách. Jak Cyberpunk 2077 s aktualizací Overdrive ukázal budoucnost grafiky

Cyberpunk 2077 je bezesporu nádhernou hrou už v základu. Po poslední aktualizaci ale dostává revoluční technologii, která posouvá grafiku na novou úroveň.

Zapomeňme chvíli na trnitou cestu, kterou musel nejnovější projekt tvůrců Zaklínače projít, aby se konečně dostal do rukou hráčů ve smysluplném stavu. Hra má neuvěřitelný smysl pro detail už v základu, vizuálně se však posouvá na novou úroveň s příchodem aktualizace Overdrive. 

Ta totiž přináší jednu velkou novinku - technologii path tracing (také nazývanou  sledování cest). Jedná se o jednu z nejmodernějších metod renderování grafiky v počítačových hrách, kterou Nvidia prostřednictvím svých grafických karet RTX generace 40xx přináší do videoherního světa. A rozhodně je proč zbystřit.

Path tracing využívá fyzikální modelování, aby simulovalo chování světla a materiálů v reálném světě a vytvářelo tak velmi realistické vizuální efekty. Princip spočívá v tom, že hra realisticky sleduje paprsek světla od zdroje až po oko pozorovatele. Během této cesty se paprsek odráží od různých povrchů a materiálů a mění svůj směr a barvu. Path tracing simuluje tento proces pro každý paprsek světla ve scéně, což umožňuje vytvářet prozatím nejvěrohodnější nasvícení scény vůbec. Ta se tak zdá být "plnější" a nepostrádá hloubku. Pamatujete si na rozdíl mezi prvotní prezentací hry Watch Dogs a pozdější finální verzí? Přesně tak by šlo laicky označit hru s využitím technologie path tracing a finální verze bez něj. 

2023-04-27_1821_1.png

Jelikož jde o začátek dlouhé cesty pro tento druh technologie ve hrách, prozatím vše berte jako zkoušku. Ve hře Cyberpunk 2077 path tracing rozhodně není bez vady. Často padá a potřebujete nejnovější generaci grafických karet GeForce RTX, ale také i špetku toho štěstí. Navíc nezapomínejte na další pomocníky, kteří hrají na pozadí. Například technologie DLSS 3.0 při tak náročném renderingu pomáhá udržovat při zachování kvality obrazu smysluplnou rychlost snímků. Pokud vše funguje jak má, dostává se vám nádherné podívané. Ostatně, podívejte se sami v naší galerii, kde jsme dali do kupy ty nejlákavější ukázky z vlastní kuchyně i komunity. 

Hry byly testovány na herním notebooku Asus Zephyrus G16 s grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 4060. 

Diskuze (8) Další článek: Rozšíření pro Age of Empires II přidá všechny civilizace z prvního dílu a trojici kampaní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,