PC hry roku podle čtenářů Doupěte - výsledky

Dva týdny jste měli možnost rozhodnout o tom, které hry roku 2003 si zaslouží uznání, slávu a ocenění Hit roku podle čtenářů Doupěte. A díky více než šesti tisícům z vás vám dnes přinášíme velice zajímavé výsledky. Která hra byla loni nejlepší? Zaujal vás více Max Payne 2 nebo Call of Duty? SW: KOTOR nebo Gothic 2? GTA nebo Hidden and Dangerous 2?
Kapitoly článku

Přečtěte si také:

 Hry roku podle redakce Doupěte 


Vybrat mezi spoustou zajímavých titulů, které přinesl loňský rok, jeden, který byl nějakým způsobem jedinečný, originální nebo se více přiblížil hráčově představě o dokonalosti není vůbec jednoduché. Ale povedlo se. Povedlo se to redakci (výsledky se nacházejí v článku zmíněném výše) a povedlo se to i vám, čtenářům našeho Doupátka.

Předně musíme poděkovat za vervu, s kterou jste se do hlasování pustili. Ač anketa nebyla propagována žádnou velkou reklamou (holt za prime-time chtějí v televizi moc;-), počet hlasujících nás velice příjemně překvapil. 6.123 z vás se s námi podělilo o své dojmy z herní nabídky uplynulého roku, což už je významný statistický soubor. Takže ještě jednou každému, kdo se zúčastnil, děkujeme! Výherce devíti lednových Doupě DVD se dozvíte v druhé kapitole článku.

A nyní už se vrhněme na konkrétní výsledky.

 

Základní údaje

 Celkový počet hlasujících: 6.123  
 Doba hlasování: 2 týdny 



Nejlepší akce z pohledu třetí osoby -  Max Payne 2 (2.328 hlasů)

Hned první kategorie se ukázala býti jednou z nejdramatičtějších. Až do poslední chvíle nebylo jisté, které z her dáte přednost. Nakonec se (podobně jako v redakci) většina přiklonila k dobrodružství newyorského policisty Maxe Payna. Těžko říci, čím hra zaujala nejvíce. Jestli naprosto strhujícím příběhem, který nás do poslední chvíle nechával na vážkách, jak to celé vlastně skončí. Možná naprosto nezařaditelným hrdinou, který se naprosto vymyká škatulce akčního „klaďase“. Nebo snad dramatickými akčními scénami? Tak či tak, finští Remedy si cenu bezpochyby zaslouží.

Související články - recenze & demo & patch & zakoupit


Stříbrná medaile: GTA Vice City (2.019 hlasů)

Černá a bílá, takový je asi vztah mezi GTA a Max Paynem 2. Ač jsou obě akční hry, design misí je odsuzuje k pobytu na opačných koncích herního pole. Zatímco Max každého strhl svou neuvěřitelnou příběhovostí a předpřipravenými cestami, GTA má v rukávu jiný trumf – volnost. Dělejte si co chcete a jak dlouho chcete! Druhé místo mezi akčními hrami patří Tommy Vercettimu a jeho boji o trůn gangsterského bosse v pohodovém přímořském městě.

Bronzová medaile: Hidden and Dangerous 2 (793 hlasy)

I když oproti dvojici výše jmenovaných není Hidden and Dangerous 2 hrou pro masy, dokázali jste ocenit, že pod kabátem složitě tvářící se hry se nachází skvělá hratelnost a nezapomenutelný herní zážitek. Škoda jen, že podobně neuvažovali také hráči z ostatních koutů světa. Bronz mezi akcemi zůstává v Brně, v sídle Illusion Softworks.

Nejlepší FPS: Call Of Duty (5.013)

Druhá světová válka zdaleka není vyčpělé téma. Chcete důkaz? Spusťte Call of Duty, zapněte si reproduktory a vstupte znovu do pekla války. Úžasné atmosféře, které se tvůrcům povedlo dosáhnout, se snad může rovnat jen Medal of Honor se svou proslulým vyloděním v Normandii. Vstoupí podobně mise ve Stalingradu do dějin? Soudě dle vašich ohlasů na Call of Duty, určitě ano. Call of Duty neměl mezi FPS konkurenci a porazil všechny konkurenty rozdílem několika tříd.

Související články - recenze & demo 

Stříbrná medaile: Vietcong (522)

Vlastně je tu ještě jedna hra, která dokázala hráči vsugerovat dojem, že je součástí války. Český počin Vietcong se však narozdíl od Call of Duty inspiroval v, po dlouhou dobu tabuizovaném, konfliktu ve Vietnamu. A nutno říct, že se mu atmosféru konfliktu, jenž se nedá vyhrát, podařilo přenést i na monitory počítačů.

Bronzová medaile: XIII (116)

Poslední dobou se vývojáři snaží docílit čím dál větší reality technického zpracování. Při honbě za nejdokonalejšími zobrazovacími metodami však poněkud zapomněli, že hráči nepotřebují jen skvěle zpracovanou oční rohovku hlavního hrdiny, ale hlavně chtějí zábavu. A tu jim netradiční komiksově zpracovaná „třináctka“ (XIII) servíruje měrou vrchovatou.

Nejlepší real-time strategie: Warcraft 3: Ledový trůn (2.218)

Jedním z největších překvapení ankety je neumístění se Rise of Nations mezi nejlepšími strategiemi. Přitom celosvětově se jedná o jednoho z nejčastějších vítězů podobných anket (u GameSpotu vyhrál i ocenění „PC hra roku“). Ve střední Evropě však zjevně dokonalá historická exkurze netáhne, místo toho jste zvolili fantasy. Zlato mezi RTS vybojoval datadisk k Warcraftu 3 s podtitulem Ledový trůn. Blizzardi zkrátka pořád umí zaujmout.

Související články - recenze 

Stříbrná medaile: Command and Conquer: Generals (1.893)

I druhé místo si dle vašeho mínění zaslouží legenda. Generals sice nepřinášejí tak velký posun a inovaci v žánru jako předchozí Red Alert, přesto nemůžeme upřít autorům zručnost, s níž se jim podařilo převést komplikovaný futuristický svět do krásného trojrozměrného prostředí.

Bronzová medaile: Commandos 3: Destination Berlin (931)

Hloubavým českým duším se podle výsledků naší ankety velice zamlouvá dlouhé přemýšlení. Jinak  si nelze vysvětlit úspěch třetího dílu taktické strategie Commandos. Nic moc nového vyjma zlepšené grafiky sice nepřináší, ale pořád je to ta stará dobrá jednotka, která dokáže provést jakoukoliv akci hluboko v týlu nepřítele.

Nejlepší RPG: Star Wars: Knights of The Old Republic (2.007)

I řekli jsme, zapomeňte na Morrowind a vy jste poslechli. Ono není divu, když jsme vám k tomu zapomnění naservírovali brilantní příběh, doplněný skvělými nelineárními questy, skvělým bojovým systémem v úžasném světě. Zkrátka král je mrtev a ať žije král! Ten nový se jmenuje Star Wars: Knights of The Old Republic a i když jeho vítězství nebylo drtivé, odstup od druhého v pořadí mu zajišťuje nejméně na několik měsíců poklidnou vládu. 

Související články - recenze & patch & zakoupit

Stříbrná medaile: Gothic 2 (1.598)

Němečtí tvůrci nás povětšinou zásobují nepříliš záživnými ekonomickými strategiemi, které baví snad jen je samé. Ovšem naštěstí čas od času z našich západních sousedů vypadne něco mnohem zajímavějšího. Jako například první či druhý díl Gothicu 2. Skvělý nelineární svět, naprosto neuvěřitelný a originální pohled na hlavního hrdinu a skvělý příběh vás nadchl asi stejně jako nás v redakci.

Bronzová medaile:  Morrowind Tribunal/Bloodmoon (915)

Ovšem ani bývalý král se loni nevzdal. Hned dvojicí datadisků se snažil upevnit svou vládu nad RPG krajinou. Na prvenství to však nestačilo. Mrazivému BloodMoonu a vlkodlačímu Tribunalu jste přisoudili bronzovou příčku.

Nejlepší sportovní hra: NHL 2004 (1.764)

Laik se diví, odborník žasne. Je s podivem, že v zemi, kterou lomcuje fotbalová horečka, zvítězil v klání o nejlepší sport hokej. Svůj díl viny na tom má nepochopitelné chování EA Sports, kterým se na zeleném trávníku po pravdě nepovedlo zopakovat podobné zlepšení jako loni. Ovšem NHL na tom byla velice podobně. Sice byla „nejhokejovější“ ze všech ročníků, přesto volání fanoušků po větších změnách opět nebylo vyslyšeno. To vám však viditelně nezabránilo zvolit NHL 2004 s velkým předstihem sportovní hrou roku.

Související články - recenze & demo & zakoupit
 
Stříbrná medaile: Tony Hawk´s Pro Skater 4 (917)

Neklasické sporty jsou na tom v porovnání se svými tradičními kolegy co do populárnosti docela bledě. Ne však mezi počítačovými hrami. Tony Hawk´s už několikrát dokázal, že i sport, o nějž byste v reálu ani špičkou boty nezavadili, vás dokáže u monitoru zabavit na několik (desítek) hodin. V anketě se to odrazilo jeho druhým místem mezi sporty.

Bronzová medaile: Fifa 2004 (765)

Zelená je tráva, fotbal to je hra a nejlepší fotbal na PC je FIFA. Tradiční hesla příznivců kopacího míče letos dostala vážnou trhlinu. Ovšem jak je vidět, invaze z východu v podobě Pro Evolution Socceru 3, vás od Fify neodtrhla. Uvidíme jaká bude situace příští rok.

Nejlepší závodní hra: Need for Speed: Underground (5.219)

O vítězi další kategorie, závodní hře roku, nebylo od začátku pochyb. Nepříliš povedená dílka z dílny Codemasters nemohla konkurovat novému dílu série Need for Speed, který s obrovskou převahou zvítězil. Tím se potvrdilo staré známé pravidlo, že zakázané ovoce nejvíce chutná. Vám ze závodních her nejvíce zachutnaly ilegální závody speciálně upravených vozů. Pomalu odumírající sérii nalila atmosféra filmů Rychle a zběsile čerstvou krev do žil a pomohla po delší odmlce stanout na trůnu pro krále závodních her.

Související články - recenze & demo & zakoupit

Stříbrná medaile: Colin McRae Rally 3 (328)

Na Colina jsme se těšili dlouho, ale připravil nám docela velké zklamání. Ne že by byl vyloženě špatný, ale 328 hlasů ze šesti tisíc dokazuje, že jsme od něj všichni čekali trochu víc. Šanci na reparát budou mít tvůrci hned v tomto roce.

Bronzová medaile: Pro Race Driver (97)

Zkopírovat předchozích několik vět by bylo sice nečestné, ale bohužel vystihující. Opět velká očekávání a o to větší zklamání. Kdyby nebylo automobilových titulů na PC jako šafránu, pravděpodobně bychom tady na tomto místě o obou hrách nemluvili.

Nejlepší letecká hra : IL2 Zapomenuté bitvy (2.741)

Letecké hry přinesly další, tentokrát menší překvapení. O kvalitách Ubi Softího simulátoru IL2 jsme rozhodně nepochybovali. Ovšem že porazí arkádovější Yager a Freelancer a navíc takovým rozdílem? Druhá světová válka dala budoucnosti opět na frak. Na druhou stranu nejlepší letecký simulátor druhé světové války si ocenění bezpochyby zaslouží.

Související články - recenze & zakoupit

Stříbrná medaile: Yager (743)

Překrásné prostředí neučarovalo jen nám a důkazem toho je i stříbrná pozice první plnohodnotné hry od nadějných vývojářů z Berlína. Yager však exceluje i v dalších směrech, kupříkladu ve skvělém designu misí a hlavně nebezpečně návykovou hratelností.

Bronzová medaile: Freelancer (296)

Freelancer je další ze zástupců nelineární školy. K rozsáhlému vesmíru si navíc bere na pomoc stovky vedlejších úkolů či informací a také velice kvalitní příběh. Ne nadarmo jsme jej ocenili absolutním hodnocením. Ve Freelancerovi se totiž klidně dá žít!

Kolová strategie: Heroes of Might and Magic 4: Winds of War (4.987)

Oblast kolových strategií se sice dle papírových předpokladů měla stát jasnou doménou Etherlords 2, ovšem nakonec bylo vše úplně jinak. Zatímco mnozí recenzenti sérii Heroes of Might and Magic poslední dobou hodnotili přísně, lid rozhodl jasně – ano hrdinům! Legendární kolová strategie se prostřednictvím svého datadisku Winds of War stala nejlepším zástupcem svého žánru. O to víc zamrzí, že už se od 3DO žádného dalšího dílu nedočkáme.

Související články - recenze & zakoupit

Stříbrná medaile: Etherlords 2 (417)

Jasný favorit kategorie bohužel nebyl příliš doceněn (na to jsme mimo jiné upozorňovali v redakčním žebříčku) a přes své nesporné kvality a chytlavost mu patří „pouze“ stříbro.

Bronzová medaile: Age of Wonders: Shadow Magic (129)

Jeden z největších konkurentů série Heroes of Might and Magic sice byl hodnocen v recenzích lépe, nicméně u nás zkrátka hráči nedají na své hrdiny ze světa mýtů a magie dopustit. Jestli za to může lokalizace, kvality titulu či konzervativnost, o tom se můžeme pouze dohadovat. Faktem je, že díky tomu stanul Age of Wonders: Shadow of Magic na třetí pozici.

Nejlepší ekonomická strategie/sims: Sim City 4 (5.003)

V malém testu, jestli jsou Sims opravdu tak populární, jak by se dle prodejnosti mohlo zdát, se ukázalo, že minimálně mezi čtenáři Doupěte tolik příznivců nemají. Mezi ekonomickými hrami je totiž zcela jednoznačně převálcoval čtvrtý simulátor práce starosty – SimCity 4. Ten sice toužebně očekávané trojrozměrné zpracování světa nepřinesl, ale i tak se jednalo dle vašeho mínění o nejlepší ekonomickou strategii roku 2003.

Související články - recenze & zakoupit

Stříbrná medaile:  Sims Superstar (Makin Magic) (311)

Až nad druhém místě s celkem nízkým počtem hlasů se umístily datadisky k Sims. To může znamenat jediné. Buď jste narozdíl od celého světa vůči sim-mánii více imunní nebo se vám zkrátka systém postupného doplňování možností pomocí přídavných datadisků nelíbí tolik jako nadšencům, kteří dlouhodobě udržují Sims mezi nejprodávanějšími hrami na PC. I když druhé místo také není špatné.

Bronzová medaile: ZOO Tycoon (247)

Návštěva zoologické zahrady patří bůhvíproč mezi oblíbené lidské kratochvíle. Přitom stavět takové ZOO je mnohem, mnohem zábavnější. V Microsoftu to vědí a vy asi také, protože jste pohodové strategii ze zvířecího prostředí přisoudili třetí příčku.

Nejlepší adventura: Broken Sword 3 (3.297)

„Klasické point-and-click adventury jsou mrtvé“. Tak tento známý výrok se sice v anketě nepotvrdil, pravdou však je, že novátorský Broken Sword 3 všechny zástupce „staré školy“ pokořil a ne zanedbatelným rozdílem – s náskokem více než dvou tisíc hlasů.

Související články - recenze & zakoupit

Stříbrná medaile: Posel Smrti (1.289)

Nezapomněli jste ani na titul domácí provenience. Narozdíl od mnohých jiných tuzemských adventur Posel Smrti splňuje i ty nejnáročnější požadavky každého příznivce žánru, a tak není divu, že se v nejbližší době pokusí zabodovat i za hranicemi naší vlasti. Doufejme, že se stříbrnou medailí z naší ankety se mu budou dobývat cizí kraje lehčeji.

Bronzová medaile: Journey To The Center Of Earth (361)

Julius Verne byl spisovatel s jednou z nejúžasnějších fantazií všech dob. Adventura inspirovaná jeho dílem Cesta do středu Země sice trpí některými neduhy, každopádně se jedná o nadprůměrný počin na poli, na kterém se už mnoho titulů do roka neurodí.

Arkáda/plošinovka: Worms 3D (5.384)

Dalším „nudným“ hlasováním byla otázka nejlepší arkády/plošinovky. Růžovoučtí červíci šli od začátku za vítězstvím s nekompromisností svým zbraním vlastní. Jakékoli pokusy byť jen desítky hlasů některému z konkurentů byly s ohlašujícími výbuchy trumfovány hlasy o řád vyššími pro Wormsy. Krvežíznivci zkrátka ani s třetím rozměrem neztratili svoje kouzlo, a proto jim patří zlatá medaile v arkádové kategorii.

Související články - recenze & demo & zakoupit

Stříbrná medaile:  Rayman 3 (208)

Trojrozměrný Rayman také nebyl špatný, ale rozhodovali jste vy... A i přes tradiční bizarnost dobrodružství podivného nesourodého chlapíka, jeho konzistence stačila jen na druhé místo.

Bronzová medaile: Hobbit (109)

Že jeden prsten vládne všem, to ví díky filmu každý. Ale jak celá sága vlastně začala, to už se filmoví fandové jen tak lehce nedozví. Pokud se jim nechce listovat v knihách, mají možnost si prožít příběhy Bilbo Pytlíka na vlastní kůži v pohádkově plošinovce ohodnocené vámi třetím místem.

Zklamání roku: Unreal 2 (1.940)

Když se něco v obchodě nedaří, padají hlavy. Nedávno padla hlava celého Legend Entertainment připomínající, že Unreal 2 nebyl projekt z nejpovedenějších. Po skvělém prvním dílu to bylo opravdu největší zklamání roku 2003.

Související články - recenze & zakoupit

Stříbrná medaile:  Republic: The Revolution (947)

Krmili nás dlouho řečmi o tom, jak úžasná hra bude. Jak se bude podobat reálné politice. Jak půjde dělat vše, na co si jen vzpomenete. Vyjednávat, bojovat, konspirovat. A viděli jste ten výsledek? Hanba autorům! Na bednu s nimi! A lynčovat!

Bronzová medaile:  Tomb Raider: The Angel of Darkness (816)

Laro, Lařičko, kde jsi? Kde jsou ty doby, kdy jsi nás bavila, s každým dílem rostli nejen tvé vnější ale také vnitřní vnady a přinášela jsi něco nového? Nemyslíme nového v podobě originálního bugu nebo jedinečnou nudu, myslíme něco lepšího, víš? Tak se sakra už ukaž!

Nejlepší česko-slovenská hra: Hidden and Dangerous 2 (2.806)

Čeští a slovenští vývojáři v roce 2003 dokázaly, že patří mezi naprostou světovou špičku. Oproti minulým letům se opět dokázalo za hranicemi prosadit víc tuzemských titulů. Ať už to byl Vietcong, Chaser, UFO či Hidden and Dangerous 2. Důkazem toho jsou vynikající hodnocení v zahraničních magazínech, které byly mnohdy podpořeny i obchodními výsledky. Ovšem o vítězi v samotném nitru bývalé federaci bylo jasné hned od startu ankety. Pokud tipujete Hidden and Dangerous 2, máte samozřejmě pravdu. Dílko brněnských Illusion Softworks je dle všeho tím nejlepším, co naše země po stránce herní může darovat světu.

Související články - recenzepatch & zakoupit

Stříbrná medaile:  UFO: Aftermath (1.013)

To o druhé místo se strhl docela boj, z něhož nakonec vyšla vítězně antimimozemská strategie UFO: Aftermath. Podle některých poněkud zjednodušená, ovšem z ankety jasně vyplývá, že těch „některých“ je mnohem méně než těch, kterým se hra opravdu líbí.

Bronzová medaile:  Vietcong (799)

Vietcong měl možná trochu smůlu v tom, že vyšel v první polovině roku, takže už poněkud sešel z očí. Důkazem jeho kvalit je fakt, že se přesto v slušné konkurenci dokázal probojovat na třetí místo. Uvidíme, jak na úspěchy naváže připravovaný datadisk Fist Alpha.

Překvapení roku: Tron 2.0 (2.573)

Znáte to. Pustíte hru, od které nic nečekáte, ba se jí spíš obáváte, a pak u ní ztvrdnete pět hodin. Poslední dobou tento jev bohužel není příliš častý, ale výjimky se naštěstí najdou. Podle vás je tou největší Tron 2.0. Máte pravdu, kde jinde můžete pobíhat v programu pronásledovaný nepřátelskými utilitami a obklopeni úděsnou kombinací křiklavých barev? A navíc s tak ďábelskou hratelností...

Související články - recenze & demo & zakoupit

Stříbrná medaile: Freedom Fighters (1.354)

Že dánskému týmu IO Interactive nedělá problém vytvořit kvalitní akci s nájemným vrahem v hlavní roli, o tom jsme se už mohli dvakrát přesvědčit. Ovšem že se se stejnou bravurou chopí povedené 3D akce, to asi čekal málokdo. Umístění v této kategorii to jen dokazuje.

Bronzová medaile:  6. ženichů a 1 navíc (731)

Freewarové projekty jsou vždy podezřelé, zvláště když se o ně stará normální komerční firma. „Něco tam nehraje,“ našeptává zlý podezřívavý hlas v nitru. Ovšem chyba lávky! Z adventurky 6 ženichů a 1 navíc se vyklubala opravdu povedené hra dpopořená skvělým dabingem. Díky za pěkný vánoční dárek IS! Děkují i čtenáři Doupěte tímto umístěním.

Nejlepší hra vůbec: Call Of Duty (946)

Fanfáry ohlašují vrchol dnešního představení. Kdože se nakonec stal králem roku 2003? Ačkoli byla absolutní kategorie nejvyrovnanější ze všech, nejvíce příznivců si našla atmosférická FPS Call of Duty, která si s poměrně slušným náskokem vybojovala primát a čestný titul „PC Hit roku podle čtenářů Doupěte“.

Související články - recenze & demo 

Stříbrná medaile: Hidden and Dangerous 2 (794)

Druhé místo překvapivě patří české akční strategii Hidden and Dangerous 2. Nečekaně v této kategorii předstihla Maxe Payna, který ji porazil mezi 3D akcemi. Pomsta byla o to sladší...

Bronzová medaile: Max Payne 2 - 571

Bronzovou příčku obsadil náš redakční favorit, Max Payne. I když se vám hra líbila (vítězství mezi akcemi je toho jasným důkazem), nakonec to bohužel nevyšlo. Možná někdy příště, Maxi. Třeba u zatím neoznámeného třetího dílu...


Nashledanou příště

A právě pohledem do budoucna je nejvhodnější dnešní rozsáhlý přehled zakončit. Rok 2003 nám přinesl spoustu kvalitních her, které nás na dlouhé hodiny paralyzovaly u monitorů, nedovolovaly usnout ani jíst či pít. Avšak ani nabídka roku následujícího, tedy letošního, nevypadá nejhůře. Doufáme, že se při jeho hodnocení se s vámi opět na tomto místě setkáme, ať už to vyhraje Far Cry, Half-Life 2 nebo DOOM.:-)

 

V druhé kapitole článku se dozvíte, kdo z hlasujících vyhrál devět lednových Doupě DVD.

Témata článku: , , , , , , , , , ,