Pentium 4 na 1888 MHz? S Vapochillem žádný problém!

V dnešní době je na trhu hodně druhů různého chlazení nejen pro procesory, ale i pro grafické karty nebo dokonce harddisky. Většinou se používá chlazení vzduchem, které je standardní a pro běžnou práci dostačuje. Vedle chladičů pro běžné nasazení jsou i ultrachladiče, jakým je například i Vapochill od Aseteku.
V dnešní době je na trhu hodně druhů různého chlazení nejen pro procesory, ale i pro grafické karty nebo dokonce harddisky. Většinou se používá chlazení vzduchem, které je standardní a pro běžnou práci dostačuje. Vyrábí se i velmi kvalitní, vzdušné chladiče, třeba i 2větrákové pro lidi, co se nespokojí jenom s normální frekvencí procesoru, ale musí si ho i nataktovat. Pro overclockové maniaky je tu chlazení vodu, a to v podobě peltierových článků, kde teplota klesne i pod teplotu okolí. Samozřejmě tohle už je nákladnější a běžní uživatelé to nepotřebují.

CaseJiž připevněn k procesoru

MontážMontáž

No a pak tu máme pár speciálních chlazení, fungují na způsob ledničky, jako třeba řešení od Kryotechu, které vám dokáže dostat procesor až na – 36C, což je opravdu pro šílence, samozžejmě od toho se odvíjí cena, která je kolem 1000 dolarů. A protože Kryotech není jediná firma, která vyrábí tato speciální zařízení, mrkl jsem se na firmu Asetek a její produkt „Vapochill“, který je sice o něco málo výkonnější, ale –20C se z něj také dá dostat, navíc je za zajímavější cenu kolem 25 000; vím, je to pořád hodně, ale pojďme se na to alespoň podívat.

Otevřený caseCase z boku

Case

Na začátku jenom připomenu, že celý systém je ve speciálním case, který musíte používat, když chcete mít Vapochill. Pokud si potrpíte na futuristický a velmi dobře vypadající design v černé barvě, je to něco pro vás, alespoň podle mého názoru je to jeden z nejlépe vypadajících casů co existuje. Má 3x 5,25“ pozice a 3x 3,5“, což by sice pro normální lidi snad mělo stačit, ale pro některé lidi, kteří musí mít streamery, CD-RW, DVD, výměnné disky nebo třeba 5,25“ Audio panel k SB Live! 5.1 a jiné věcičky to stačit nebude a vzhledem k tomu, že větší case se s tímto chladícím systémem neprodává, může to být docela problém.

Case zezaduSchéma chladící jednotky

Velmi kvalitní větráček v zadní části caseMěřič teploty

Na předním krytu navíc ještě naleznete display, na kterém se zobrazuje momentální teplota na procesoru. Na zadní straně krabice je dole připevněn vysoce kvalitní větrák o rozměrech 80x80mm na vypouštění teplého vzduchu zevnitř krabice, protože nejen procesor se potřebuje chladit. Dále je zde taky nešikovně zastrčen 300W zdroj, který vždy pro upevnění chladicího systému na procesor musí jít v době procesu pryč. Další hodně dobrou věcičkou je tichost i přesto že jsou v case zabudovány 3 větráky, je mnohem tižší než standardní case, protože je hodně dobře odhlučněn a použité chladiče jsou jedny z nejkvalitnějších, co existují.

Schéma postupného připevnění Evaporatoru k procesoruEvaporator již připevněn k procesoru

Evaporátor

Je to velmi důležitá věc. To se hromada součástek postupně nasadí na procesor, hlavní je, aby to bylo dobře utěsněné. Do toho se pak zavede taková trubička, která se stará o chlazení procesoru. Instalace je náročná a je pouze pro zručné a technicky nadanější lidi. Nezkušený laik by mohl zničit procesor bez menších problémů! Samotný proces je i tak velmi nebezpečný. Jsou tu i 2 obrázky, jak Evaporator vypadá v akci. Jeden je ilustrační, jak se to tak dá dohromady a ten druhý je reálný, už připevněný k procesoru.

A jak to působí na procesory? Tyto výsledky naměřili na Tomshardware:

Intel Celeron

Zkoušeli mnoho typů s různými frekvencemi, ale nikdy se jima nepodařilo jít výše než na 1100 – 1150 Mhz při voltáži 2V a teplotě –15 C, což ale na druhou stranu není zase tak špatná frekvence.

Intel Pentium3

Ten samý problém - podařilo se procesor rozchodit maximálně na 115Mhz a to P3 850Mhz při voltáži 2V a teplotě – 14 C. Vypadá to, že pokud P3 nezmění architekruru svých čipů, zřejmě se nedočkáme těchto procesorů na vyšších frekvencí

AMD DURON

Ten šel nataktovat ještě o něco méně, podařilo se jim ho zprovoznit na 1066 Mhz při voltáži 1.85V a teplotě – 9 C.

AMD ATHLON

Tak ten šel doopravdy až ke svým hranicím. Typ na 1200Mhz při voltáži 1.85V a teplotě – 7 C, šel nataktovat až na 1488 Mhz!! To už je doopravdy výkon a je zřejmé, že AMD své procesory může hnát ještě na vyšších frekvencích než jsou teď

Intel Pentium4

Podařil se opravdu dobrý kousek. Procesor nataktovali na neskutečných 1888 Mhz! To už je doopravdy síla. Procesor měl voltáž 1.85V a teplota byla na – 10 C. Navíc trochu museli upravit case, aby se jim tam procesor se základní deskou dobře vešel.

Tak a to je k tomuto báječnému chlazení všechno, příště bych se možná důkladněji koukl na něco od Kryotechu.

Diskuze (9) Další článek: Zase jedna světová... – po vzoru Sudden Strike?

Témata článku: , , , , ,