Perfect Dark – perla perel pro Nintendo 64

S hodně velkým křížkem po funuse se dnes na našich vašich stránkách objevuje recenze na hru Perfect Dark. Je to však natolik významný titul pro Nintendo 64, že i přes hodně pokročilou dobu od data jeho vydání si své místo a svou recenzi na stránkách Doupěte zaslouží. Pro neznalé, kterých je už nejspíš pomálu, uvedu, že se jedná o akční hru z vlastního pohledu.

Žánr: akční 3D hra
Platformy: Nintendo 64
Podporuje: Expansion Pack, N64 Rumble Pak, N64 Controller Pak, Dolby Sourround
Výrobce: Rareware
Distributor: Nintendo

Fanoušci Nintenda jistě budou zná hru Golden Eye 007, která byla do vydání Perfect Dark nejlepší 3D akcí pro N64. Perfect Dark ždímá z hardwarových možností N64 maximum a díky Expansion Paku se ve hře dočkáte výborně zpracovaných výbuchů, hry světel a stínů a kouřových efektů. Můžete očekávat kvalitnější textury a postavy, které jsou detailněji vykresleny a pokryty více polygony. Díky zvýšení hardwarového výkonu pomocí Expansion Paku bylo možno do hry přidat spoustu dalších herních modů, o kterých si povíme o pár řádků později.

  

Ve hře přebíráte kontrolu nad agentkou, která se jmenuje Joanna Dark. Feministky se blahem plácají po svých bojem proti šovinistům zocelených ramenech. Proč? Bude to právě žena, která v 21. století zachrání amerického prezidenta a zlikviduje bandu hnusných emzáků, kteří se pokouší prezidenta zabít. Její cesta bude náročná, bolestná a trnitá. Od okamžiku vysazení na střeše velkého mrakodrapu, kde musí získat umělou inteligenci v notebooku k osvobození svého nadřízeného v obrovské a rozlehlé vile, skoro se mi chce napsat paláci, po akci ve futuristickém Chicagu, infiltrování velice dobře a silně střežené Area 51 se Joanna ještě stačí proletět v prezidentském letadle, jen tak mimochodem si ztroskotá na Aljašce kde si podá a sejme naklonovaného prezidenta, zachrání skutečného aby ještě stihla souboj s mimozemšťany na jejich vesmírné lodi, na které pak doletí na jejich rodnou planetu a tam rozstřílí hlavního emzáka na kousky. Člověk by si řekl, že na jednu agentku je toho až moc.

Celý tenhle nabitý program je vměstnán do devíti misí, ve kterých projdete celkem sedmnáct úrovní. Pokud budete hru hrát na nejlehčí obtížnost, tak v každé úrovni musíte splnit většinou tři úkoly, což v konečném součtu dává něco málo přes padesát úkolů ke splnění a to už je sympatický počet. Před započetím každé mise si můžete vybrat obtížnost. Na výběr máte ze tří úrovní obtížnosti – Agent, Special Agent, Perfect Agent. Pokud budete hrát s vyšší obtížností, tak můžete počítat s větší odolností protivníků, lepší inteligencí, nemožností využívat ochranných štítů, ale také, což je sympatické, bude se vám zvyšovat počet úkolů ke splnění, takže délky hry zase o něco nabude a to je vždy k dobru.

  

Správný agent musí mít vždy na výběr z velké škály zbraní. Základních zbraní je celkem osm a jsou popsány v manuálu. Každou misi začínáte se základní zbraní a k získání nových vám dopomáhej smrt nepřátel. Zbraní jsem ve hře napočítal něco přes třicet, ale jsem si naprosto jistý, že pokud bych hru procházel důkladněji, tak bych se přes čtyřicet kousků určitě dostal.

S takovým arzenálem je potom radost dělat agenta! Velmi potěšující skutečností je fakt, že většina zbraní má druhou alternativní možnost střelby. Pokud například u samopalu Dragon přepnete na alternativní palbu, tak se samopal změní v granátomet. S prototypem zbraně Phoenix můžete rozstřelit i stěnu a samotná zbraň přitom vypadá jako vodní pistolka. Samozřejmě že nebude chybět raketomet, všemi oblíbená sniperovka a ke slovu se dostane i brokovnice a spousty a spousty dalších typů zbraní včetně mimozemských. Jako správná agentka musí Joanna používat věcičky ala James Bond. Mezi takovéhle vychytávky patří například Camspy – což je létající kamera, kterou budete muset čas od času použít k získání důležitých materiálů. Pomocí jednoho udělátka budete hackovat nepřátelský alarm nebo získávat elektronický klíč k otevření dveří. Standardním vybavením každého správného agenta jsou rentgenové brýle, které vám umožní vidět přes zdi.

  

Až doposud jsme psal o možnostech singleplayeru ve hře nazvaném Solo Mision. Hra totiž nabízí širokou možnost multiplayerového dovádění. Pod názvem Combat Simulator se skrývají nepřeberné herní možnosti. Rozdat si to zde můžete třeba v klasickém modu deathmatch na jedné obrazovce s ještě dalšími třemi kamarády a osmi počítačovými protivníky. Bohužel v okamžiku kdy se strhne nějaká přestřelka tak vás nezachrání ani Expansion Pak, neboť ani jeho hardwarová výpomoc N64 není nekonečná a hra se začne zcela nesnesitelně cukat. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že N64 jako herní železo už má poněkud přetočený tachometr. I přesto ale skládám tvůrcům Perfect Dark uctivý hlubokosklon za tento multiplayerový počin.

Dalším herním modem je například „King of the hill“ – zde musíte nalézt a ubránit balkon před nepřítelem opět v podobě některého z vašich kamarádů nebo počítačového protivníka. Tyto mody si můžete zahrát i v týmu třeba dva na dva. Další možností jak si zpestřit multiplayer je Counter Operative, kdy jeden z vás hraje za stranu dobra a druhý za nepřátelského teroristu ze hry. Poslední z multiplayerových možností je mód Cooperative – pokud si netroufáte na některý ze singleplayerových levelů nebo se vám ho neustále nedaří dokončit, protože přesila protivníků je příliš velká, můžete si vzít na pomoc kamaráda nebo počítačového spoluhráče a vaše palebná síla je hned dvojnásobná! Uvedl jsem zde jenom pár základních možností, které se dají kombinovat téměř donekonečna, což znamená, že multiplayer u této hry vás hned tak neomrzí a to je velké PLUS.

Po grafické stránce je Perfect Dark naprostý skvost a přidat ještě něco navíc, asi byste upekli procesor v N64 a Expansion Pak by se katapultoval až na oběžnou dráhu! Viditelné poškození stěn a vybavení kulkami ze zbraní, kouřové efekty které jsou opravdu na možnosti N64 povedené, i když pokud vstoupíte do kouře ihned po výbuchu hra se téměř zastaví, ale to už jen rýpám, protože kdo by vstupoval do kouře hned po výbuchu že? Krev protivníků na zemi, povedené animace: např. protivník vás spatří, vrhne se k zemi, několikrát se převalí, vyskočí a z dřepu pálí. Po této stránce se dá jen a jen chválit. Hra se sice při mutliplayeru viditelně zpomalí a grafika také není tak ostrá, ale přiznejme si na rovinu: cartridge není cédéčko a pochybuji, že konstruktéři N64 počítali s tím, že by se na něm někdy takhle fragovalo.

Světlé stránky hry
  • prostě všechno
Temné stránky hry
  • občasné zpomalení hry při vyšší zátěži procesoru

Hudba a zvuky jsou opět dalším velkým kladem této hry. Hra je totiž programována pro Dolby Surround a tak pokud vlastníte pár kvalitních repráků a nebudete líní si k nim N64 připnout, můžete čekat zvukovou nirvánu. Hudba je opravdu výborně zkomponována, pokud se potichu plížíte a nikdo vás nesmí zahlédnout, tak se z reprobeden linou plíživé nervy deptající tóny. Všechny rozhovory ve hře jsou plně namluveny a začátek každé mise provází demo v enginu hry. Kdyby každá hra měla alespoň z poloviny takovou hratelnost jako má Perfect Dark, tak by na světě asi nebylo špatných her. Do mise se naprosto ponoříte, jakmile uslyšíte někde nějaké šustnutí, ihned se tím směrem otáčíte.

Velkou měrou tomuto zážitku za hry přispívá ovládání. Na ovladači musíte využívat všechna tlačítka, ale samotný pohyb Joanny Dark ovládáte analogovou páčkou a tak pokud na ni přitlačíte víc než je zdrávo, ocitnete se v místnosti plné nepřátel ani nevíte jak a to vše je umocněno Rumble Pakem ve vašem ovladači. A co by to bylo za agenta, pokud by se při akcích nemaskoval za své nepřátele. Setkáte se zde s misí, kde musíte ukrást lékařský plášť, abyste prošli do dalších částí komplexu. Až budete v tomto plášti potkávat nepřátelské vědce, tak se tvařte nenápadně a nezapomeňte pozdravit.

Grafika: 10/10
Zvuky: 10/10
Hudba: 10/10
Hratelnost: 10/10

Co dodat? Snad jen, že Perfect Dark je nejlepší hrou pro N64.

Celkové hodnocení: 10/10

Diskuze (2) Další článek: GTA3 na PC v květnu 2002

Témata článku: , , , , , , , ,