Perfect Pool – baví vás kulečník na počítači?

Kulečník patří mezi jeden ze sportů, které si zahraji mnohem radši ve skutečnosti než na počítači. Když ovšem možnost první zaniká, ani virtuální formou této zábavně nudné hry nepohrdnu a na odreagování se kulečník na PC hodí více než kterýkoliv jiný sport. Jeden z takovýchto kulečníků představuje i nová hra Perfect Pool.
Žánr: simulace kulečníku
Minimum: Pentium II 300 MHz, 64 MB RAM, Windows
Doporučeno: Pentium III 550 MHz, 128 MB RAM
3D: ne
Multiplayer: ano
Výrobce: Megaware
Distributor: Megaware

Kulečník patří mezi jeden ze sportů, které si zahraji mnohem radši ve skutečnosti než na počítači. Když ovšem možnost první zaniká, ani virtuální formou této zábavně nudné hry nepohrdnu a na odreagování se kulečník na PC hodí více než kterýkoliv jiný sport. Jeden z takovýchto kulečníků představuje i nová hra Perfect Pool.

Schválně si spočítejte, kolik různých sportů už dokázali herní vývojáři vsadit do virtuálního počítačového světa. Rozhodně to bude hodně veliké číslo a je až s podivem, co všechno už dokázali prostřednictvím našeho plechového miláčka simulovat. Také kulečník patří mezi tyto sporty, ovšem na rozdíl od ostatních se nejedná o adrenalinový sport, u kterého se budete bez přestání bavit. Kulečník je hra zvažování a přemýšlení nad dalším strkem a za zábavnou hru ho může považovat jen málokdo. To však neznamená, že by se tyto hry nemohly stát kasovním trhákem. Stejný názor měli také hoši z Megaware, tvůrci hry Perfect Pool, o níž bude dnes v této recenzi řeč.

Perfect PoolPerfect Pool

Perfect PoolPerfect Pool

Hned zkraje budete asi zklamáni počtem módů, které je možno hrát – nachází se zde totiž pouze jeden!!! To je opravdu málo i na budgetový titul, jímž tato hra je a tato samotná skutečnost mi hru od začátku parádně pokazila. Koho bude asi dlouho bavit hrát pořád dokola základní verzi biliáru, kterou zná snad každý z nás? Asi nikoho, ale než si na tuto otázku odpovíme definitivně, pojďme si ještě hru trochu popsat. Podstatou klasického biliáru, který tvoří již zmiňovaný jediný herní mód, je zahrát některou ze sady koulí do jedné z děr po obvodu kulečníkového stolu. Pokud zahrajete míček do díry, získáte bod, pokud vám sem spadne bílá koule, bod ztrácíte. Pokud budeme hledat na zpracování nějakou chybku, přijdeme na jeden zásadní nedostatek – pokud vám koule po příliš silném šťouchu vyletí mimo kulečníkový stůl, nepřestáváte hrát a nepřicházíte o bod, jak je tomu ve skutečném biliáru, ale naopak ve hře pokračujete. To je opravdu závažná chyba a kazí celý dojem ze hry. Pravidla kulečníku, ale i jiných sportů, mají být základem hry. A v Perfect Pool nejsou tyto základy příliš stabilní.

Světlé stránky hryTemné stránky hry
  • slušná grafika
  • málo módů
  • fyzikální model

Také zbytek nelze příliš pochválit. Když už tedy můžete hrát jen biliár, jisto jistě byste ocenili alespoň nějaký rozsáhlý (i klidně krátký) turnaj, ve kterém byste mohli vaše schopnosti postupem času poměřit s nejlepšími borci z oboru. Ejhle, ani to nemůžete od Perfect Pool očekávat. Je zde jediný stůl v jediném pokoji a hrát můžete celkově pouze proti třem soupeřům, kteří se od sebe liší pouze stupněm schopnosti hrát kulečník (každý představuje určitý stupeň obtížnosti). Celá hra pak končí po dosažení určité hranice bodů (připomeňme, že za zahrání koule do jedné z jamek získáváte bod), kterou si můžete sami libovolně nastavit a nepřímo tak určit i délku hry. Popravdě mi v těchto pasážích připomínala hra mnohé freeware tituly, které se s ní mohou klidně porovnávat a v ničem si s ní nezadají. Také ovládání tága a vůbec chování koulí na stole při hře není příliš realistické. Budiž, koule se odrážejí a pohybují zhruba tak, jak mají, ale ovládání tága a především razance jím daných šťouchů je až příliš veliká a tím pádem i nerealistická. I na použití nějakých speciálních úderů můžete zapomenout, hra nabízí pouze tři druhy a ani není mezi čím vybírat – tágo se chová při každém druhu úderu prakticky stejně. Abych stále nechrlil pouze špínu :-), musím pochválit možnost, zapnout si ukazatel směru pohybu koulí před samotným šťouchem. Méně zkušení hráči si tak mnohem více vyhrají, nepopírám, že ti zkušenější naopak tato funkce jistě nebude zajímat.

Perfect PoolPerfect Pool

Perfect PoolPerfect Pool

Pochválit si pak mohu dovolit ještě grafiku. Engine se tvůrcům docela povedl a možnost otáčet kamerou v takřka libovolném směru vám dává větší pocit volnosti (i když v kombinaci s ovládáním tága někdy trochu pozlobí). Hra nabízí rozlišení od 640x480 až po 1280x1024 a to vše v 16 i 32 bitové grafice (na své si tedy přijdou i majitelé větších monitorů). Také zvuky nejsou špatné, ale ani nijak zázračné – co bychom taky mohli chtít od kulečníku. Jak je to s hudbou opravdu nevím, protože hra žádnou neobsahuje (alespoň jsem nikdy žádnou neslyšel :-), což je tak trochu možná i škoda (to vám však nebrání pustit si rádio a částečně si tak absenci hudby vynahradit :-).

Co říci závěrem? Perfect Pool je hra, která se snaží převést kulečník do virtuální podoby. A budeme-li naprosto upřímní, příliš se jí to nedaří. Existuje několik různých jiných titulů, kteří se s tímto úkolem popraly daleko lépe a nepochybuji, že i v nabídce freeware her jich najdete několik. A to dokonce takových, že jsou na tom mnohem lépe než právě Perfect Pool. Škoda…

Grafika: 7/10
Zvuky: 5/10
Hudba: ?/10
Hratelnost: 4/10
Prostě kulečník. Nepříliš povedený společník.
Celkové hodnocení: 4/10
Váš názor Další článek: ABM Command – stará známá klasika

Témata článku: , , , , ,