PG Novinky – ukradený Half-Life 2

Nejen herním světem otřásla aféra hackery ukradené beta-verze Half-Life 2, která zřejmě způsobí mnohem větší problémy, než by se zdálo – a to (pro někoho překvapivě) především v oblasti online multiplayerového hraní. Zasvěcený pohled našeho redaktora naleznete v tomto článku, stejně jako několik výroků, které zazněly ze strany údajného zloděje hry.

Čekáte na novou "vychytanou" multiplayerovou hru? Jedné z nejočekávanějších se jen tak nedočkáte:-)

I když se to zdá na první pohled divné, tak nejoblíbenější multiplayerové hry jsou již několik let stále stejné a zdá se, že trojici Counter Strike, Quake 3 a Unreal Tournament je opravdu těžké překonat. Tyhle hry si drží svoji pozici hlavně díky skvělé hratelnosti, vybalancování zbraní i map a velkým komunitám hráčů. Je jasné, že tohle ovšem nemůže trvat věčně. Prvním skoro úspěšným pokusem bylo pokračování původního Unreal Tournamentu (UT 2003), které ze začátku opravdu vypadalo slibně, ale řada chyb ve vybalancování zbraní apod. vedla k hromadnému odchodu mnoha hráčů a klanů od UT2003. Uvidíme, co za změny přinese Unreal Tournament 2004, ale osobně to nevidím příliš růžově.

   

Většina hráčů multiplayerových her momentálně čeká na "The Next Big Thing", nikdo si není jistý, která hra se touhle "velkou věcí" stane. Jeden z největších kandidátů je bezesporu Half Life 2. S tím to ovšem přestalo vypadat dobře po oznámení, že byl ukraden kompletní zdrojový kód HL2. Tohle by pro single-playerovou část HL2 nemělo mít větších následků, ale pro online hraní je to celkem katastrofální zpráva. Znamená to totiž, že různé cheaty a "client-side hacky" budou vytvořeny dříve, než hra vůbec vyjde - a tahle věc by mohla naprosto zruinovat celou online-multiplayerovou podstatu HL2.

   

Komu by se také chtělo hrát hru, u které je velmi pravděpodobné, že si zahraje proti cheaterům. Asi nikomu. Nejde tu samozřejmě jen o HL2, ale o spoustu připravovaných modů, mezi nimiž bude jistě figurovat i Counter Strike 2. Valve si je vědoma, že si tohle nemůže dovolit a tak ohlásila odsunutí vydání HL2 až na rok 2004, kvůli kompletnímu přepsání kódu.

 

Na tomto místě můžeme jen spekulovat nad tím, jestli je to celé jen "fake" od Valve, kteří možná potřebovali odložit vydání Half Life 2 (trochu divné od miliardové společnosti, která pracuje 5 let na projektu, jehož zdrojový kód si nakonec nechá ukrást přes chybu v Outlooku - který jak známo netrpí přílišnou kvalitou zabezpečení), nebo by si opravdu měly softwarové firmy začít dávat větší pozor na zabezpečení svých sítí? Každopádně se hry Half Life 2 ještě nějakou chvíli nedočkáme. Oficiální prohlášení Gabea Newella najdete tady.

Něco ze zpovědi "HL2 leakera"

Na webu Planethalflife se objevila zpráva hackera, který je zřejmě zodpovědný za ukradení kódu HL2 od Valve.

Jeho zpráva uvádí zhruba tato "fakta":

  • E3 demo bylo celé "fake" a sekvence byly naskriptované
  • HL2 jako takový je stále hodně vzdálen od stádia "beta"
  • na celé síti Valve není "release", který by se podobal aspoň beta verzi HL2
  • ukradený kód byl naprosto všechno, co Valve mělo - nic víc, nic míň
  • zdroj: http://planethalflife.com/#PQN439304

Těžko uvěřit... :-)

ESL - Tactical Ops International Premiership

Do mezinárodní Tactical Ops premiership se probojoval jediný český klan - Dark Angels TO Squad. Takže popřejeme hodně štěstí, protože to budou mít opravdu hodně těžké - v převážně německé konkurenci. Díky tomu že momentálně probíhá Clanbase Tactical Ops Eurocup a většina evropských klanů zatím upřednostňuje Clanbase před ESL, tak je International Premiership složena (až na dvě výjimky) pouze z německých klanů, to ovšem na kvalitě soutěže příliš neubírá, protože německé klany patří k absolutní špičce v Evropě.

Více informací najdete zde.

Diskuze (10) Další článek: WCG: Rozlosování zbylých turnajů

Témata článku: , , , , , , ,